Jáhlové kuličky byly jedny z prvních úspěšných dezertů, které jsme začaly vyrábět, když jsme se učily zdravé dezerty. Tyhle kokosové můj muž dokonce prohlásil za "jáhlové rafaelo".

Ingredience
  • 200 g jahel (v suchém stavu)
  • 500 ml vody
  • 40 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 100 g hrozinek
  • 100 g kokosu
  • špetka soli

Jak vyrobit zdravé kuličky raffaello bez cukru

  1. Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou, hrnek vody si necháme na rozmixování hrozinek.
  2. Hrozinky rozmixujeme ponorným mixerem v hrnku vody, kterou jsme si odložili a dáme do hrnce.
  3. Přidáme ovocenku a špetku soli.
  4. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 20 až 30 minut dokud se voda nevstřebá.
  5. V mezičase opražíme kokos na mírném plameni na pánvičce.
  6. Když jsou jáhly uvařené, přidáme polovinu kokosu, promícháme a necháme je chvilku vychladnout.
  7. Mokrýma rukama válíme kuličky, které obalujeme ve zbývající polovině.
  8. Necháme vychladit v lednici.

Praktické

  • Pokud vám přijdou kuličky málo sladké, přidejte sladidlo nebo rozinky.
  • Pokud je hmota řídká, přidejte kokos.
  • Dovnitř každé kuličky můžete umístit mandličku.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Děláme až těsně před Vánoce a skladujeme v lednici, viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Vydrží cca 5 dní.

Obměna

  • Místo rozinek můžete použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Obalovat můžete v oříšcích nebo sezamovém semínku.
  • Ovocenku nahraďte přírodním sladidlem (obilným sirupem nebo sladem).
  • Jáhly se dají nahradit i quinoou nebo mléčnou či jinou bílou rýží.

Děti

  • Pro miminka vynecháme kokos, jinak kuličky můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
  1. Taky máte to těsto tmavé od hrozinek??? Na fotce to nevypadá ! Ale nakonec v tom kokosu to nevypadá až tak zle…ochutnám zítra až se zaleží:-))

    • Peto, já podle toho, jaké použiju, když ty žluté sultánky, tak je to světlé, když klasické, tak tmavší, ale v tom kokosu se to ztratí.

      • Nejprve jsem se lekla, protože to mám pro zákazníky…ale je pravda,že ten kokos to zase víc přiblíží Rafaelu :-)) Děkuji. Ty žluté hrozinky ale v obchodě moc nebývají…

        • Já všechno kupuju ve velkém přes web, tak vlastně ani nevím, co mívají běžně v obchodě :-)

  2. Na pečení už se moc těším, předplatila jsem si kurz na zdravé dezerty. V tuto chvíli ale ještě váhám, protože pan Zerzán nám nedoporučoval kombinovat obiloviny s ovocem. Naštěstí nám počasí přeje a zvládáme to s ovocným rozvarem, melounem a někdy raw tyčinkami. Zamražuji jahody abychom si mohly vyrobit zmrzku, kterou ze začátku těžce obrečela. Na zítřejší odpoledne si připravila kukuřičné lupínky, mandle, kokosové chipsy a kousek kvalitní čokolády. Nevím je to v pořádku?

    • Ovoce a obilí se skutečně při léčbě plísní obzvlášť vyplatí vynechat oddělit. V našich dezertech v kurzu si naštěstí najdete i takové, které to splňují a ono bude brzy lépe a pak už to nebude muset být tak přísné.Já bych tedy byla i pro tu čokoládu na začátku vynechat. Ale uvidíte, co snese a na co přistoupí.

  3. Už jsme navštívily paní Strnadelovou a léčíme to. Bez cukru, bílé mouky, vajec, mléka to není zrovna jednoduché, ale docela se nám daří. Ráno se mnou snídá polévku, do školy na sváču většinou ryzotko, školní obědy vybíráme – takže v rámci možností, tzn. chodí většinou domů, naštěstí to jde. No a odpoledne řešíme sladkosti – samozřejmě zdravé. Meloun je těď super alternativa. No a takto vždycky pěkně zvládneme týden, ručička se krásně hojí do chvíle než příjde víkend. A poslední dobou to jsou samé oslavy a svatby. Takže v pondělí začínáme znovu. Je to hrozné, jak to nedokážu zvládnout a to hlavně u sebe, potom samozřejmě už povolím i Bětuli. Ale má to i svá pozitiva. Ona sama vidí jaky vliv má to vše co do pusy strčí. Začíná se zajímat o to co je zdravé a co ne a to mě moc těší. Jen ta vůle, kdyby byla větší.

    • To je skvělé, že jste se do toho opřeli. Paráda, že plíseň mizí a že to dcerka sama vidí. Vůle je potvora, to známe všichni. A pro děti je to ještě náročnější než pro nás, kteří už máme víc rozumu a stejně ujíždíme. Tak na sebe buďte hodní, povídejte si o tom a ono to půjde. Začátky mohou být složité, ale věřte, že je to jen otázka zvyku Bez cukru, bílé mouky, vajec a mléka vařím roky všechno a není to žádný problém. Jen jsem se naučila používat jiné suroviny. Na našem webu máte tisíce receptů, všechny to splnují, takže je zkoušejte, vylepšujte a posílejte fotky a recepty, když se něco povede nebo vymyslíte něco nového.

  4. Moc dobré kuličky, už je to delší dobu, co jsem je dělala a ráda bych je zopakovala. Nevím ale jestli jsou vhodné, když má dcera 8 let
    na ruce plíseň.

    • Určitě jsou vhodnější, než běžné sladkosti. Plíseň bych řešila s celostním doktorem, většinou to bývá záležitost celého organismu.

  5. výborná je kombinace rozmix.jáhel, rýžového sirupu a rozemletých vl. ořechů, ve kterých jsem kuličky také obalila.

  6. Zkusíme :-), zatím jsem měla úspěch i s naprostou rychlovkou – do zbylých jáhel klasicky vařených trocha sladu, rozinek a obalit v kokosu, nebo namletých oříšcích, někdy se schovanou mandličkou. Když dělám „rychlomlíčko“ – 10 min povařené oloupané mandličky s troškou jahel, někdy i s troškou rýže a hustý zbytek na sítku, když ho cedím po mixování promíchám někdy jen s kokosem, někdy s rozinkami a skořicí a tak různě a pro dvouletou dcerku je to naprostá delikatesa :-).

  7. Mám radost!Kuličky jsou opravdu výborné. Potvrdila mi to i má mamka (k této stravě mírně skeptická) a hlavně tříletá dcera, která doposud veškeré domácí zdravé dezerty odmítala (kačabka jedna ;) )

  8. Prosím, proč opražit kokos ? děkuji :-)
    Po shlédnutí Dobrého rána máme na kuličky chuť. A byly jste úžasné!

  9. Holky tyto kuličky jsou fakt mňamózní! Obalovala jsem část v kokosu a část v lísk. oříšcích a ty kokosový na mě skoro nezbyly:-)…díky za tip na rychlou svačinku

  10. Jáhlové kuličky všeho druhu a přísad jsou vynikající. Výborné jsou i z rýže s mandlovým máslem a třeba rýžovým sirupem, případně zahuštěné kokosem. Od rafaela taktéž k nerozeznání:)

    • No a kdyby se nám podařilo vymyslet něco z mandlového másla dovnitř a křupavý obal navrch, tak je to prostě dokonalé .-)

  11. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninový rozvoj na Sázavě
Další článekOřechový nepečený jahelník