Jáhlové kuličky byly jedny z prvních úspěšných dezertů, které jsme začaly vyrábět, když jsme se učily zdravé dezerty. Tyhle kokosové můj muž dokonce prohlásil za "jáhlové rafaelo".

Ingredience
  • 200 g jahel (v suchém stavu)
  • 500 ml vody
  • 40 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 100 g hrozinek
  • 100 g kokosu
  • špetka soli

Jak vyrobit zdravé kuličky raffaello bez cukru

  1. Ve studené vodě propláchneme jáhly a dáme do hrnce s vodou, hrnek vody si necháme na rozmixování hrozinek.
  2. Hrozinky rozmixujeme ponorným mixerem v hrnku vody, kterou jsme si odložili a dáme do hrnce.
  3. Přidáme ovocenku a špetku soli.
  4. Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 20 až 30 minut dokud se voda nevstřebá.
  5. V mezičase opražíme kokos na mírném plameni na pánvičce.
  6. Když jsou jáhly uvařené, přidáme polovinu kokosu, promícháme a necháme je chvilku vychladnout.
  7. Mokrýma rukama válíme kuličky, které obalujeme ve zbývající polovině.
  8. Necháme vychladit v lednici.

Praktické

  • Pokud vám přijdou kuličky málo sladké, přidejte sladidlo nebo rozinky.
  • Pokud je hmota řídká, přidejte kokos.
  • Dovnitř každé kuličky můžete umístit mandličku.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Pokud chcete kuličky barevné, můžete přidat přírodní barvivo.
  • Tyto kuličky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Děláme až těsně před Vánoce a skladujeme v lednici, viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc. Vydrží cca 5 dní.

Obměna

  • Místo rozinek můžete použít sušené meruňky nebo sušené švestky. Obalovat můžete v oříšcích nebo sezamovém semínku.
  • Ovocenku nahraďte přírodním sladidlem (obilným sirupem nebo sladem).
  • Jáhly se dají nahradit i quinoou nebo mléčnou či jinou bílou rýží.

Děti

  • Pro miminka vynecháme kokos, jinak kuličky můžeme nabídnout nejmenším dětem, které už umí kousat.

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Ploché bříško, skvělý pocit – zase jsem to já (Marie)

Marie: Ahoj, musím Vám sem napsat, jak jsem velmi...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...
  1. Ahoj. Zaujal mě tento recept, ale ještě jsem ho nezkoušela. Nemám ovocenku, tak uvažuju o tom, jestli ji nahradit sirupem, jak je uváděno pod receptem, nebo třeba džusem (třeba naředěným s vodou …), eventuálně rýžovomandlovým mlékem, co mám doma (ještě neotevřené a neozkoušené). Nezkoušel jste někdo s mlékem, jestli to pak má dobrou chuť? Možná mě blbne ten název Raffaello, že bych tam potřebovala něco bílého, krémovějšího :). Nerada dělám neúspěšné pokusy, tak se radši ptám, než pak vyhazovat :).

  2. Taky máte to těsto tmavé od hrozinek??? Na fotce to nevypadá ! Ale nakonec v tom kokosu to nevypadá až tak zle…ochutnám zítra až se zaleží:-))

    • Peto, já podle toho, jaké použiju, když ty žluté sultánky, tak je to světlé, když klasické, tak tmavší, ale v tom kokosu se to ztratí.

      • Nejprve jsem se lekla, protože to mám pro zákazníky…ale je pravda,že ten kokos to zase víc přiblíží Rafaelu :-)) Děkuji. Ty žluté hrozinky ale v obchodě moc nebývají…

        • Já všechno kupuju ve velkém přes web, tak vlastně ani nevím, co mívají běžně v obchodě :-)

  3. Na pečení už se moc těším, předplatila jsem si kurz na zdravé dezerty. V tuto chvíli ale ještě váhám, protože pan Zerzán nám nedoporučoval kombinovat obiloviny s ovocem. Naštěstí nám počasí přeje a zvládáme to s ovocným rozvarem, melounem a někdy raw tyčinkami. Zamražuji jahody abychom si mohly vyrobit zmrzku, kterou ze začátku těžce obrečela. Na zítřejší odpoledne si připravila kukuřičné lupínky, mandle, kokosové chipsy a kousek kvalitní čokolády. Nevím je to v pořádku?

    • Ovoce a obilí se skutečně při léčbě plísní obzvlášť vyplatí vynechat oddělit. V našich dezertech v kurzu si naštěstí najdete i takové, které to splňují a ono bude brzy lépe a pak už to nebude muset být tak přísné.Já bych tedy byla i pro tu čokoládu na začátku vynechat. Ale uvidíte, co snese a na co přistoupí.

  4. Už jsme navštívily paní Strnadelovou a léčíme to. Bez cukru, bílé mouky, vajec, mléka to není zrovna jednoduché, ale docela se nám daří. Ráno se mnou snídá polévku, do školy na sváču většinou ryzotko, školní obědy vybíráme – takže v rámci možností, tzn. chodí většinou domů, naštěstí to jde. No a odpoledne řešíme sladkosti – samozřejmě zdravé. Meloun je těď super alternativa. No a takto vždycky pěkně zvládneme týden, ručička se krásně hojí do chvíle než příjde víkend. A poslední dobou to jsou samé oslavy a svatby. Takže v pondělí začínáme znovu. Je to hrozné, jak to nedokážu zvládnout a to hlavně u sebe, potom samozřejmě už povolím i Bětuli. Ale má to i svá pozitiva. Ona sama vidí jaky vliv má to vše co do pusy strčí. Začíná se zajímat o to co je zdravé a co ne a to mě moc těší. Jen ta vůle, kdyby byla větší.

    • To je skvělé, že jste se do toho opřeli. Paráda, že plíseň mizí a že to dcerka sama vidí. Vůle je potvora, to známe všichni. A pro děti je to ještě náročnější než pro nás, kteří už máme víc rozumu a stejně ujíždíme. Tak na sebe buďte hodní, povídejte si o tom a ono to půjde. Začátky mohou být složité, ale věřte, že je to jen otázka zvyku Bez cukru, bílé mouky, vajec a mléka vařím roky všechno a není to žádný problém. Jen jsem se naučila používat jiné suroviny. Na našem webu máte tisíce receptů, všechny to splnují, takže je zkoušejte, vylepšujte a posílejte fotky a recepty, když se něco povede nebo vymyslíte něco nového.

  5. Moc dobré kuličky, už je to delší dobu, co jsem je dělala a ráda bych je zopakovala. Nevím ale jestli jsou vhodné, když má dcera 8 let
    na ruce plíseň.

    • Určitě jsou vhodnější, než běžné sladkosti. Plíseň bych řešila s celostním doktorem, většinou to bývá záležitost celého organismu.

  6. výborná je kombinace rozmix.jáhel, rýžového sirupu a rozemletých vl. ořechů, ve kterých jsem kuličky také obalila.

  7. Zkusíme :-), zatím jsem měla úspěch i s naprostou rychlovkou – do zbylých jáhel klasicky vařených trocha sladu, rozinek a obalit v kokosu, nebo namletých oříšcích, někdy se schovanou mandličkou. Když dělám „rychlomlíčko“ – 10 min povařené oloupané mandličky s troškou jahel, někdy i s troškou rýže a hustý zbytek na sítku, když ho cedím po mixování promíchám někdy jen s kokosem, někdy s rozinkami a skořicí a tak různě a pro dvouletou dcerku je to naprostá delikatesa :-).

  8. Mám radost!Kuličky jsou opravdu výborné. Potvrdila mi to i má mamka (k této stravě mírně skeptická) a hlavně tříletá dcera, která doposud veškeré domácí zdravé dezerty odmítala (kačabka jedna ;) )

  9. Holky tyto kuličky jsou fakt mňamózní! Obalovala jsem část v kokosu a část v lísk. oříšcích a ty kokosový na mě skoro nezbyly:-)…díky za tip na rychlou svačinku

  10. Jáhlové kuličky všeho druhu a přísad jsou vynikající. Výborné jsou i z rýže s mandlovým máslem a třeba rýžovým sirupem, případně zahuštěné kokosem. Od rafaela taktéž k nerozeznání:)

    • No a kdyby se nám podařilo vymyslet něco z mandlového másla dovnitř a křupavý obal navrch, tak je to prostě dokonalé .-)

  11. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninový rozvoj na Sázavě
Další článekOřechový nepečený jahelník