Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez práce, chutné, voňavé a plné křupavých oříšků a sladkého sušeného ovoce. Na vánočním stole rozhodně nesmí chybět! Samozřejmě bez cukru, bílé mouky a živočišných výrobků.
Ingredience

- 100 g jemných (nebo celých) ovesných vloček
- 200 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, moruše, goji, švestky, meruňky aj.)
- 3 lžíce obilného sirupu
- 100 g ořechů a semínek (např. vlašské, lískové, mandle, kokos, arašídy, slunečnicová semínka aj.)
- 1/4 lžičky kůry z BIO citronu
- 250 ml rostlinného mléka
- hořká čokoláda bez cukru (cca 100 g)
- špetka soli
Jak připravit florentýnky (marokánky)
- Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na menší kousky (nebo použijeme ořechové lupínky).
- Do hrnce nalijeme mléko a sirup, dáme vařit na mírný plamen.
- Přisypeme vločky, kůru z citronu, nakrájené ovoce, ořechy a sůl a mícháme.
- Uvaříme hustou kaši.
- Z kaše tvoříme placičky (pokud chceme křupavé, tak tenké) a klademe je na pečící papír.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C až okraje mírně zhnědnou.
- Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a zchládlé florentýnky do nich namočíme.
- Necháme ztuhnout.
Praktické
- Cukroví uchováváme v chladu.
- Výslednou konzistenci florentýnek můžeme upravit množstvím mouky. Pokud jí dáme méně, budou křupavější, pokud více, budou měkčí.
- Čokoládou můžeme namočit spodky cukroví, půlky (jako na fotce) anebo jen čokoládou cukroví pocákat.
- V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové vločky.
- Pokud se vám nechce krájet ořechy, můžete je jednou rychle rozdrtit v mixéru, anebo použít ořechové lupínky (např. mandlové či kokosové).
Obměna
- Ovoce, ořechy a semínka můžeme kombinovat dle chuti.
- Místo vloček můžeme dát i mouku (celozrnnou nebo bezlepkovou).
- Citronovou kůru můžeme nahradit i za esenciální olejíček citron nebo pomeranč, anebo úplně vynechat.
- Pokud máme rádi koření, přidáme třeba i kardamom, perníkové, skořici aj.
- Pokud nemáme jemné vločky, použijeme celé, anebo mix půl na půl celé a jemné.
Děti
- Toto cukroví je vhodné pro děti od 2,5 let.
Máme hotové a jsou vážně jednoduché, rychlé a famózně chutnají! 😁👍
My už jsme je dělali co by vánoční cukroví během dvou týdnů podruhé … ještě jsou tam dvě :-D :-D
Kde koupím prosím hořkou čokoládu bez cukru, četla jsem složení a v každé byl cukr, děkuji
ak mas zakupeny kurz Zdrave dezerty, je tam recept na cokoladu. Alebo sa da vygooglit, zadas trebars „cokolada DIY“ Mozem odporucit, domaca cokolada je naaaaj ; ))
Zdravím, můžete zkusit některou z těchto polev: https://www.jimejinak.cz/nejrychlejsi-cokoladova-poleva-na-cukrovi-i-dezerty/ nebo https://www.jimejinak.cz/cokoladova-poleva-z-karobu/
Naprosto úžasné. Já nemám moc ráda křupavé věci, tak jsem udělala placičky silnější a jsou tedy uvnitř vláčné a na povrchu pevné. Chuťově nemají chybu a ještě jsou celkem bez práce, bylo to až překvapivě jednoduché a rychlé.
Tak to nás těší :)
Jsou fantastické, asi budu dělat často, skvělé budou i na svačinky či výlety 👍👌
Dekujeme! Jojo jsou zrave😂
taky nemám takové krasavice, ale žaludku je to jedno. Jsou moc dobré.
Přesně tak:)
Tak hotovo, sice je nemám tak pěkné jak na fotce u receptu ,ale jsou velice,,žravé”
Tak to je prima, že chutnají, estetická stránka se časem vychytá :-))
Jak dlouho se priblizne prosim pecou ???
Prosím, jak dlouho se dají skladovat? Děkuji za odpověď.
Florentynky vydrzi (pokud tam nedáte čerstvé ovoce) bez problému až do Vánoc. Je to jak marokanky nebo sušenky s oříšky a susenym ovocem :)
Já jsem si pro sebe cukroví dělat nechtěla, ale tohle tedy….no to je jasná volba, zítra jdu nakupovat:-)
přesně tak to mám i já :) … tak přeci jen nakonec cukroví bude :)
:-)))