Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez práce, chutné, voňavé a plné křupavých oříšků a sladkého sušeného ovoce. Na vánočním stole rozhodně nesmí chybět! Samozřejmě bez cukru, bílé mouky a živočišných výrobků.

Ingredience
  • 100 g jemných (nebo celých) ovesných vloček
  • 200 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, moruše, goji, švestky, meruňky aj.)
  • 3 lžíce obilného sirupu
  • 100 g ořechů a semínek (např. vlašské, lískové, mandle, kokos, arašídy, slunečnicová semínka aj.)
  • 1/4 lžičky kůry z BIO citronu
  • 250 ml rostlinného mléka
  • hořká čokoláda bez cukru (cca 100 g)
  • špetka soli

Jak připravit florentýnky (marokánky)

  1. Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na menší kousky (nebo použijeme ořechové lupínky).
  2. Do hrnce nalijeme mléko a sirup, dáme vařit na mírný plamen.
  3. Přisypeme vločky, kůru z citronu, nakrájené ovoce, ořechy a sůl a mícháme.
  4. Uvaříme hustou kaši.
  5. Z kaše tvoříme placičky (pokud chceme křupavé, tak tenké) a klademe je na pečící papír.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C až okraje mírně zhnědnou.
  7. Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a zchládlé florentýnky do nich namočíme.
  8. Necháme ztuhnout.

Praktické

  • Cukroví uchováváme v chladu.
  • Výslednou konzistenci florentýnek můžeme upravit množstvím mouky. Pokud jí dáme méně, budou křupavější, pokud více, budou měkčí.
  • Čokoládou můžeme namočit spodky cukroví, půlky (jako na fotce) anebo jen čokoládou cukroví pocákat.
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové vločky.
  • Pokud se vám nechce krájet ořechy, můžete je jednou rychle rozdrtit v mixéru, anebo použít ořechové lupínky (např. mandlové či kokosové).

Obměna

  • Ovoce, ořechy a semínka můžeme kombinovat dle chuti.
  • Místo vloček můžeme dát i mouku (celozrnnou nebo bezlepkovou).
  • Citronovou kůru můžeme nahradit i za esenciální olejíček citron nebo pomeranč, anebo úplně vynechat.
  • Pokud máme rádi koření, přidáme třeba i kardamom, perníkové, skořici aj.
  • Pokud nemáme jemné vločky, použijeme celé, anebo mix půl na půl celé a jemné.

Děti

  • Toto cukroví je vhodné pro děti od 2,5 let.

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

  1. Naprosto úžasné. Já nemám moc ráda křupavé věci, tak jsem udělala placičky silnější a jsou tedy uvnitř vláčné a na povrchu pevné. Chuťově nemají chybu a ještě jsou celkem bez práce, bylo to až překvapivě jednoduché a rychlé.

    • Florentynky vydrzi (pokud tam nedáte čerstvé ovoce) bez problému až do Vánoc. Je to jak marokanky nebo sušenky s oříšky a susenym ovocem 🙂

  2. Já jsem si pro sebe cukroví dělat nechtěla, ale tohle tedy….no to je jasná volba, zítra jdu nakupovat:-)

  3. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlasická čočka 10x jinak – netradiční recepty, jak využít čočku
Další článekIvan Rybařík: Suplementy pro sportovce mi poškodily játra (1.část)