Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez práce, chutné, voňavé a plné křupavých oříšků a sladkého sušeného ovoce. Na vánočním stole rozhodně nesmí chybět! Samozřejmě bez cukru, bílé mouky a živočišných výrobků.

Ingredience
  • 100 g jemných (nebo celých) ovesných vloček
  • 200 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, moruše, goji, švestky, meruňky aj.)
  • 3 lžíce obilného sirupu
  • 100 g ořechů a semínek (např. vlašské, lískové, mandle, kokos, arašídy, slunečnicová semínka aj.)
  • 1/4 lžičky kůry z BIO citronu
  • 250 ml rostlinného mléka
  • hořká čokoláda bez cukru (cca 100 g)
  • špetka soli

Jak připravit florentýnky (marokánky)

  1. Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na menší kousky (nebo použijeme ořechové lupínky).
  2. Do hrnce nalijeme mléko a sirup, dáme vařit na mírný plamen.
  3. Přisypeme vločky, kůru z citronu, nakrájené ovoce, ořechy a sůl a mícháme.
  4. Uvaříme hustou kaši.
  5. Z kaše tvoříme placičky (pokud chceme křupavé, tak tenké) a klademe je na pečící papír.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C až okraje mírně zhnědnou.
  7. Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a zchládlé florentýnky do nich namočíme.
  8. Necháme ztuhnout.

Praktické

  • Cukroví uchováváme v chladu.
  • Výslednou konzistenci florentýnek můžeme upravit množstvím mouky. Pokud jí dáme méně, budou křupavější, pokud více, budou měkčí.
  • Čokoládou můžeme namočit spodky cukroví, půlky (jako na fotce) anebo jen čokoládou cukroví pocákat.
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové vločky.
  • Pokud se vám nechce krájet ořechy, můžete je jednou rychle rozdrtit v mixéru, anebo použít ořechové lupínky (např. mandlové či kokosové).

Obměna

  • Ovoce, ořechy a semínka můžeme kombinovat dle chuti.
  • Místo vloček můžeme dát i mouku (celozrnnou nebo bezlepkovou).
  • Citronovou kůru můžeme nahradit i za esenciální olejíček citron nebo pomeranč, anebo úplně vynechat.
  • Pokud máme rádi koření, přidáme třeba i kardamom, perníkové, skořici aj.
  • Pokud nemáme jemné vločky, použijeme celé, anebo mix půl na půl celé a jemné.

Děti

  • Toto cukroví je vhodné pro děti od 2,5 let.

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
    • My už jsme je dělali co by vánoční cukroví během dvou týdnů podruhé … ještě jsou tam dvě :-D :-D

  1. Naprosto úžasné. Já nemám moc ráda křupavé věci, tak jsem udělala placičky silnější a jsou tedy uvnitř vláčné a na povrchu pevné. Chuťově nemají chybu a ještě jsou celkem bez práce, bylo to až překvapivě jednoduché a rychlé.

    • Florentynky vydrzi (pokud tam nedáte čerstvé ovoce) bez problému až do Vánoc. Je to jak marokanky nebo sušenky s oříšky a susenym ovocem :)

  2. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlasická čočka 10x jinak – netradiční recepty, jak využít čočku
Další článekIvan Rybařík: Suplementy pro sportovce mi poškodily játra (1.část)