Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez práce, chutné, voňavé a plné křupavých oříšků a sladkého sušeného ovoce. Na vánočním stole rozhodně nesmí chybět! Samozřejmě bez cukru, bílé mouky a živočišných výrobků.

Ingredience
  • 100 g jemných (nebo celých) ovesných vloček
  • 200 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, moruše, goji, švestky, meruňky aj.)
  • 3 lžíce obilného sirupu
  • 100 g ořechů a semínek (např. vlašské, lískové, mandle, kokos, arašídy, slunečnicová semínka aj.)
  • 1/4 lžičky kůry z BIO citronu
  • 250 ml rostlinného mléka
  • hořká čokoláda bez cukru (cca 100 g)
  • špetka soli

Jak připravit florentýnky (marokánky)

  1. Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na menší kousky (nebo použijeme ořechové lupínky).
  2. Do hrnce nalijeme mléko a sirup, dáme vařit na mírný plamen.
  3. Přisypeme vločky, kůru z citronu, nakrájené ovoce, ořechy a sůl a mícháme.
  4. Uvaříme hustou kaši.
  5. Z kaše tvoříme placičky (pokud chceme křupavé, tak tenké) a klademe je na pečící papír.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C až okraje mírně zhnědnou.
  7. Rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a zchládlé florentýnky do nich namočíme.
  8. Necháme ztuhnout.

Praktické

  • Cukroví uchováváme v chladu.
  • Výslednou konzistenci florentýnek můžeme upravit množstvím mouky. Pokud jí dáme méně, budou křupavější, pokud více, budou měkčí.
  • Čokoládou můžeme namočit spodky cukroví, půlky (jako na fotce) anebo jen čokoládou cukroví pocákat.
  • V případě bezlepkové diety volíme bezlepkové vločky.
  • Pokud se vám nechce krájet ořechy, můžete je jednou rychle rozdrtit v mixéru, anebo použít ořechové lupínky (např. mandlové či kokosové).

Obměna

  • Ovoce, ořechy a semínka můžeme kombinovat dle chuti.
  • Místo vloček můžeme dát i mouku (celozrnnou nebo bezlepkovou).
  • Citronovou kůru můžeme nahradit i za esenciální olejíček citron nebo pomeranč, anebo úplně vynechat.
  • Pokud máme rádi koření, přidáme třeba i kardamom, perníkové, skořici aj.
  • Pokud nemáme jemné vločky, použijeme celé, anebo mix půl na půl celé a jemné.

Děti

  • Toto cukroví je vhodné pro děti od 2,5 let.

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...
  1. Naprosto úžasné. Já nemám moc ráda křupavé věci, tak jsem udělala placičky silnější a jsou tedy uvnitř vláčné a na povrchu pevné. Chuťově nemají chybu a ještě jsou celkem bez práce, bylo to až překvapivě jednoduché a rychlé.

    • Florentynky vydrzi (pokud tam nedáte čerstvé ovoce) bez problému až do Vánoc. Je to jak marokanky nebo sušenky s oříšky a susenym ovocem :)

  2. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlasická čočka 10x jinak – netradiční recepty, jak využít čočku
Další článekIvan Rybařík: Suplementy pro sportovce mi poškodily játra (1.část)