Zpestřete svůj vánoční stůl zdravými svátečními donuty, které už při pečení krásně provoní váš domov. Jejich příprava je velmi jednoduchá a jsou zcela bezlepkové.

Ingredience
6 kusů
  • 160 g rýžové mouky
  • 30 g rýžového škrobu
  • 5 ks neslazených datlí
  • 50 g mandlí
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce máku
  • 40 g slunečnicového oleje
  • cca 200 ml rýžového mléka
  • 1 rovná čajová lžička jedlé sody
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

Jak připravit bezlepkové sváteční donutky

  1. V míse smíchejte mouku, škrob, na jemno nasekané mandle, jedlou sodu, prášek do pečiva a mák.
  2. V mixéru rozmixujte datle společně s mlékem. Vlijte do mísy se suchými ingrediencemi, přidejte citrónovou šťávu a olej. Pořádně promíchejte.
  3. Vymažte lehce olejem formu na donutky a vysypte jí trochou rýžové mouky.
  4. Těsto nalijte do formy a pečte do zlatova ve vyhřáté troubě na 200°C.

Praktické

  • Těsto musí být asi jako na muffiny, tj. tekutější, ale ne příliš řídké.
  • Pokud nemáte formu na donuty, můžete upéct např. ve formičkách na muffiny.
  • Nechte vychladnout ve formě a potom vyklopte na talíř.

Obměna

  • Můžete použít jakékoli rostlinné mléko, ale ideální je rýžové kvůli jeho přirozené sladkosti.
  • Pro sladší chuť můžete přidat oblíbené sladidlo.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let. Pokud však máte mladší dítě a běžně mu dáváte pečivo a moučné sladkosti, bez obav mu nabídněte tyto donatky, jsou bez cukru a bez lepku.

 

Čtěte na toto téma dále

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Výrazně se mi zlepšily výsledky rozboru krve (Anežka, 66 let)

Anežka: Dobrý den, podle Jíme Jinak se stravuji od...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

6 kg za měsíc pryč jen díky stravě (Tereza)

Tereza: Krásný den, tady je můj sumář po měsíci...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...
  1. Dobrý den. Nemám zkušenosti s rýžovou moukou, proto se chci zeptat, jak dlouho cca péct?

    Oproti receptu jsem přidala trochu více mléka, aby těsto bylo alespoň trochu řidší (ne tekuté), pekla jsem ve formě na mini muffiny a po 10 minutách už byly na povrchu tmavší. Uvnitř jsou ale růžové a chuťově moučnější. A jsou rozhodně tmavší než na fotce. Tak nevím, jestli je chyba v přípravě nebo v délce pečení.

  2. Děkuji za recept. Nahradila jsem rýžový škrob kukuřičným a datle rozinkami. Těsto jsem naplnila do fomiček na medvídky. Paráda, děti jsou nadšené a já taky.

  3. Ano, rýžový škrob jsem nahradila kukuřičným a syn chválil. Nepoznal, že muffiny jsou ze zdravých ingrediencí… Chuťově jsou moc dobré, určitě zopakuji.

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlova vděčnosti (Gabika, 51 let)
Další článekPyramidy s indickou čočkou