Zpestřete svůj vánoční stůl zdravými svátečními donuty, které už při pečení krásně provoní váš domov. Jejich příprava je velmi jednoduchá a jsou zcela bezlepkové.
Ingredience
6 kusů
- 160 g rýžové mouky
- 30 g rýžového škrobu
- 5 ks neslazených datlí
- 50 g mandlí
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 vrchovatá lžíce máku
- 40 g slunečnicového oleje
- cca 200 ml rýžového mléka
- 1 rovná čajová lžička jedlé sody
- 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Jak připravit bezlepkové sváteční donutky
- V míse smíchejte mouku, škrob, na jemno nasekané mandle, jedlou sodu, prášek do pečiva a mák.
- V mixéru rozmixujte datle společně s mlékem. Vlijte do mísy se suchými ingrediencemi, přidejte citrónovou šťávu a olej. Pořádně promíchejte.
- Vymažte lehce olejem formu na donutky a vysypte jí trochou rýžové mouky.
-
Těsto nalijte do formy a pečte do zlatova ve vyhřáté troubě na 200°C.
Praktické
- Těsto musí být asi jako na muffiny, tj. tekutější, ale ne příliš řídké.
- Pokud nemáte formu na donuty, můžete upéct např. ve formičkách na muffiny.
- Nechte vychladnout ve formě a potom vyklopte na talíř.
Obměna
- Můžete použít jakékoli rostlinné mléko, ale ideální je rýžové kvůli jeho přirozené sladkosti.
- Pro sladší chuť můžete přidat oblíbené sladidlo.
Děti
- Vhodné pro děti od dvou let. Pokud však máte mladší dítě a běžně mu dáváte pečivo a moučné sladkosti, bez obav mu nabídněte tyto donatky, jsou bez cukru a bez lepku.
Výborné,rychlé a děti nadšenné.Doporučuju vyzkoušet,moc dobré.
To je skvělé, děkuji za foto. Perfektní 😍
Dobrý den. Nemám zkušenosti s rýžovou moukou, proto se chci zeptat, jak dlouho cca péct?
Oproti receptu jsem přidala trochu více mléka, aby těsto bylo alespoň trochu řidší (ne tekuté), pekla jsem ve formě na mini muffiny a po 10 minutách už byly na povrchu tmavší. Uvnitř jsou ale růžové a chuťově moučnější. A jsou rozhodně tmavší než na fotce. Tak nevím, jestli je chyba v přípravě nebo v délce pečení.
Vyzkoušejte paratkem,zda jsou pečené i uvnitř.
Děkuji za recept. Nahradila jsem rýžový škrob kukuřičným a datle rozinkami. Těsto jsem naplnila do fomiček na medvídky. Paráda, děti jsou nadšené a já taky.
Skvělé, hlavní, že to funguje a chutná 🥰
Ano, rýžový škrob jsem nahradila kukuřičným a syn chválil. Nepoznal, že muffiny jsou ze zdravých ingrediencí… Chuťově jsou moc dobré, určitě zopakuji.
Bezva zpráva i chytrá obměna.
Lze ryzovy skrob nahradit napr. kukuricnym? Nikde v okoli se mi ho nepodarilo sehnat :(