Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Vánoční donuts (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zpestřete svůj vánoční stůl zdravými svátečními donuty, které už při pečení krásně provoní váš domov. Jejich příprava je velmi jednoduchá a jsou zcela bezlepkové.

Ingredience
6 kusů
  • 160 g rýžové mouky
  • 30 g rýžového škrobu
  • 5 ks neslazených datlí
  • 50 g mandlí
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce máku
  • 40 g slunečnicového oleje
  • cca 200 ml rýžového mléka
  • 1 rovná čajová lžička jedlé sody
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit bezlepkové sváteční donutky

  1. V míse smíchejte mouku, škrob, na jemno nasekané mandle, jedlou sodu, prášek do pečiva a mák.
  2. V mixéru rozmixujte datle společně s mlékem. Vlijte do mísy se suchými ingrediencemi, přidejte citrónovou šťávu a olej. Pořádně promíchejte.
  3. Vymažte lehce olejem formu na donutky a vysypte jí trochou rýžové mouky.
  4. Těsto nalijte do formy a pečte do zlatova ve vyhřáté troubě na 200°C.

Praktické

  • Těsto musí být asi jako na muffiny, tj. tekutější, ale ne příliš řídké.
  • Pokud nemáte formu na donuty, můžete upéct např. ve formičkách na muffiny.
  • Nechte vychladnout ve formě a potom vyklopte na talíř.

Obměna

  • Můžete použít jakékoli rostlinné mléko, ale ideální je rýžové kvůli jeho přirozené sladkosti.
  • Pro sladší chuť můžete přidat oblíbené sladidlo.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let. Pokud však máte mladší dítě a běžně mu dáváte pečivo a moučné sladkosti, bez obav mu nabídněte tyto donatky, jsou bez cukru a bez lepku.

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Krásný recept, je nevim, kde sehnat formu na donaty. Poptavala jsem v teskome i orionu a nic takovehi prý nemají díky Radka

Vierko, díky za tvoje recepty a čas, co tomu věnuješ. Dnes jsem s malou úpravou, aby bylo HIT kompatibilní, upekla jako malé bábovičky. Jsou krásně vláčné.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kakaové donutky

Chcete si zdravě zamlsat? Zkuste tyto vynikající kakaové donuty. Jsou bez cukru, bez vajec, bez mléka a taaaak dobré!

Kokosový bezlepkový chlebíček

Připravte si toto potěšení bez cukru a lepku vonící kokosem a s přirozenou sladkostí, které mu dodávají rozinky.

Bezlepkové donuty s lískooříškovou příchutí

Donuty nemusí být jen smažené. Už jste zkusili jejich zdravější pečenou variantu? Tyto jsou navíc bez lepku, cukru a živočišných produktů a především jsou ...

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

Vánoční kaštanové bezlepkové cookies

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru a přirozeně bez...

Podzimní kaštanový krém

Mám ráda rychlé sladké dezerty na lžičku, se kterými není moc práce. Jedním z nich je kaštanový krém. Prostě podzimní klasika.