Zpestřete svůj vánoční stůl zdravými svátečními donuty, které už při pečení krásně provoní váš domov. Jejich příprava je velmi jednoduchá a jsou zcela bezlepkové.

Ingredience
6 kusů
  • 160 g rýžové mouky
  • 30 g rýžového škrobu
  • 5 ks neslazených datlí
  • 50 g mandlí
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 vrchovatá lžíce máku
  • 40 g slunečnicového oleje
  • cca 200 ml rýžového mléka
  • 1 rovná čajová lžička jedlé sody
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

Jak připravit bezlepkové sváteční donutky

  1. V míse smíchejte mouku, škrob, na jemno nasekané mandle, jedlou sodu, prášek do pečiva a mák.
  2. V mixéru rozmixujte datle společně s mlékem. Vlijte do mísy se suchými ingrediencemi, přidejte citrónovou šťávu a olej. Pořádně promíchejte.
  3. Vymažte lehce olejem formu na donutky a vysypte jí trochou rýžové mouky.
  4. Těsto nalijte do formy a pečte do zlatova ve vyhřáté troubě na 200°C.

Praktické

  • Těsto musí být asi jako na muffiny, tj. tekutější, ale ne příliš řídké.
  • Pokud nemáte formu na donuty, můžete upéct např. ve formičkách na muffiny.
  • Nechte vychladnout ve formě a potom vyklopte na talíř.

Obměna

  • Můžete použít jakékoli rostlinné mléko, ale ideální je rýžové kvůli jeho přirozené sladkosti.
  • Pro sladší chuť můžete přidat oblíbené sladidlo.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let. Pokud však máte mladší dítě a běžně mu dáváte pečivo a moučné sladkosti, bez obav mu nabídněte tyto donatky, jsou bez cukru a bez lepku.

 

Čtěte na toto téma dále

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...
  1. Dobrý den. Nemám zkušenosti s rýžovou moukou, proto se chci zeptat, jak dlouho cca péct?

    Oproti receptu jsem přidala trochu více mléka, aby těsto bylo alespoň trochu řidší (ne tekuté), pekla jsem ve formě na mini muffiny a po 10 minutách už byly na povrchu tmavší. Uvnitř jsou ale růžové a chuťově moučnější. A jsou rozhodně tmavší než na fotce. Tak nevím, jestli je chyba v přípravě nebo v délce pečení.

  2. Děkuji za recept. Nahradila jsem rýžový škrob kukuřičným a datle rozinkami. Těsto jsem naplnila do fomiček na medvídky. Paráda, děti jsou nadšené a já taky.

  3. Ano, rýžový škrob jsem nahradila kukuřičným a syn chválil. Nepoznal, že muffiny jsou ze zdravých ingrediencí… Chuťově jsou moc dobré, určitě zopakuji.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSlova vděčnosti (Gabika, 51 let)
Další článekPyramidy s indickou čočkou