Výborná a rychlá variace na koprovou omáčku.

Ingredience
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sójová smetana nebo jiná rostlinná smetana
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu (pokud je omáčka řídká)
  • asi 2 hrnky uvařených bílých fazolí do měkka

Jak připravit koprovou omáčku

IMG_6108

  1. Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme.
  3. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Vody by mělo být tolik, aby zelenina byla ze 2/3 ponořená.
  4. Přiklopíme pokličkou a asi čtvrt hodiny dusíme do měkka.
  5. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce a pokud je omáčka moc řídká, rozmícháme škrob ve studené vodě a omáčku ještě pár minut povaříme.
  6. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, sójovou smetanu nebo jinou rostlinou smetanu, dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na závěr přidáme uvařené fazole a necháme je v omáčce ještě chvíli prohřát.

Servírujeme

  • Koprovou omáčku s fazolemi servírujeme nejlépe s knedlíkem. Pokud si na něj netroufáte, ve zdravé výživě seženete jak polentový tak jáhlový.

Obměna

  • Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Děti

  • Od roka a půl vynechte smetanu a pokrm minimálně ochucujte. Od 2 let můžete dát omáčku i se smetanou.

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...
  1. Moc dobré, jedl manžel i děti :) manželovi prý normálně koprovka nechutná a tohle dal :) množství jsem ale pro nás 4 měla dvojnásobné a bylo to akorát…dík za fajn recept!

  2. Wow, paráda, tak lahodnou chuť jsem vážně nečekala. Smetanu jsem dala mandlovou, zřejmě i ta omáčce dala jemnější chuť.

  3. Damy,tak toto je u me spicka,vrchol.Muzu se po ni utlouct.
    Lenka co ma dcerku v Tetty a byla na Bilem potoce.
    Dekujeme.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřejeme vám krásné Velikonoce
Další článekParaziti a plísně v těle: co nám hrozí a jak se bránit