Výborná a rychlá variace na koprovou omáčku.

Ingredience
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sójová smetana nebo jiná rostlinná smetana
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu (pokud je omáčka řídká)
  • asi 2 hrnky uvařených bílých fazolí do měkka

Jak připravit koprovou omáčku

IMG_6108

  1. Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme.
  3. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Vody by mělo být tolik, aby zelenina byla ze 2/3 ponořená.
  4. Přiklopíme pokličkou a asi čtvrt hodiny dusíme do měkka.
  5. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce a pokud je omáčka moc řídká, rozmícháme škrob ve studené vodě a omáčku ještě pár minut povaříme.
  6. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, sójovou smetanu nebo jinou rostlinou smetanu, dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na závěr přidáme uvařené fazole a necháme je v omáčce ještě chvíli prohřát.

Servírujeme

  • Koprovou omáčku s fazolemi servírujeme nejlépe s knedlíkem. Pokud si na něj netroufáte, ve zdravé výživě seženete jak polentový tak jáhlový.

Obměna

  • Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Děti

  • Od roka a půl vynechte smetanu a pokrm minimálně ochucujte. Od 2 let můžete dát omáčku i se smetanou.

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Výborná! Místo fazolí jsem měla po ruce cizrnu, k tomu celozrnné rýžovo-jáhlové noky. A chutnalo i bez smetany 😉

  2. Vynikající omáčka. Velmi příjemně překvapila. Rozmixovala jsem do ní rovnou i pár fazolí a taky to chutnalo skvěle.

  3. Moc dobré, jedl manžel i děti 🙂 manželovi prý normálně koprovka nechutná a tohle dal 🙂 množství jsem ale pro nás 4 měla dvojnásobné a bylo to akorát…dík za fajn recept!

  4. Wow, paráda, tak lahodnou chuť jsem vážně nečekala. Smetanu jsem dala mandlovou, zřejmě i ta omáčce dala jemnější chuť.

  5. Damy,tak toto je u me spicka,vrchol.Muzu se po ni utlouct.
    Lenka co ma dcerku v Tetty a byla na Bilem potoce.
    Dekujeme.

  6. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřejeme vám krásné Velikonoce
Další článekParaziti a plísně v těle: co nám hrozí a jak se bránit