Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bílé fazole s koprovou omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Výborná a rychlá variace na koprovou omáčku.

Ingredience
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sójová smetana nebo jiná rostlinná smetana
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu (pokud je omáčka řídká)
  • asi 2 hrnky uvařených bílých fazolí do měkka

“Jsem v koncích, vyzkoušel jsem úplně všechno”. Takto Zdeněk popsal svých 20 kg nadváhy, špatné trávení, ...

Jak připravit koprovou omáčku

IMG_6108
  1. Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme.
  3. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Vody by mělo být tolik, aby zelenina byla ze 2/3 ponořená.
  4. Přiklopíme pokličkou a asi čtvrt hodiny dusíme do měkka.
  5. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce a pokud je omáčka moc řídká, rozmícháme škrob ve studené vodě a omáčku ještě pár minut povaříme.
  6. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, sójovou smetanu nebo jinou rostlinou smetanu, dochutíme umeoctem a jablečným octem.
  7. Na závěr přidáme uvařené fazole a necháme je v omáčce ještě chvíli prohřát.

Servírujeme

  • Bezmasou koprovou omáčku s fazolemi servírujeme nejlépe s knedlíkem. Pokud si na něj netroufáte, ve zdravé výživě seženete jak polentový tak jáhlový.

Obměna

  • Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Děti

  • Od roka a půl vynechte smetanu a pokrm minimálně ochucujte. Od 2 let můžete dát omáčku i se smetanou.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Omáčka výborná, jen jsem ji rozmixovala i s tím koprem… 😄

moonby1313
26. 10. 2023

Včera jsme měli na oběd a vynikajicí, ke kroupovým knedlíkům mňam. Jen fazole byly černé a do omáčky kromě petržele přibyl i květák 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...