Domů > Magazín > Žijeme jinak

Retro: Nákupy ve svátek i o víkendech

Pamatujete si, jaké byly otevírací doby v obchodech v 70.letech? Tehdy nebyl Štědrý den svátkem a taky tu byly pracovní soboty. Spory o otevírací dobu tedy nejsou žádnou novinkou. Ale bylo to opačně, než byste možná čekali. Hodně se toho změnilo v 80.letech. Tehdy vznikly večerky. Po revoluci prodejny začaly rozhodovat o otevírací době samy. Dnes do toho mluví stát. Co je lepší?

Nákupy o Štědrém dni

Ten, kdo si myslí, že prodejní doba a spory kolem ní jsou něco nového, tak se mýlí. Už před rokem 89 se kolem toho něco namluvilo. V té době ještě např. nebyl Štědrý den svátkem, takže si dovedete představit, jakou z toho měly prodavačky radost, když na ně padla služba.Bylo sice otevřeno většinou jen do 12 hodin, ale důležité dopoledne bylo pryč. O tom, kdy, kde a jak dlouho bude o svátcích zavřeno nebo otevřeno, rozhodovaly tenkrát na doporučení Ministerstva obchodu ČR ve spolupráci s odboráři národní výbory (nyní místní a městské úřady). Záleželo na jejich znalosti prostředí, aby rozhodly, které potravinářské prodejny, případně i prodejny s dalším sortimentem, zůstanou otevřeny a jak dlouho.

Pracovní soboty

Také pracovní soboty přicházely na přetřes. Vzpomínám, co kolem toho bylo v prodejně, kde jsem pracoval, rozbrojů. Ale pozor! Nešlo jen o to, že by to nikdo nechtěl dělat, spíše naopak. Za čtyřhodinovou sobotu byl u nás příplatek 75 Kč. Z dnešního pohledu směšné, ale 300 Kč za všechny čtyři soboty, to už v 70. letech, o kterých je řeč, mohla být i pětina průměrného platu.

V té době se také řešila délka prodejní doby. Když jsem přišel do Prahy, tak jsem byl překvapen, kolik prodejen a jak dlouho má o sobotách otevřeno. To v Šumperku padla sobota 12 hodin a s výjimkou cukrárny, jste už nic nenakoupili. Mělo to také vliv na pohyb obyvatel. Při návštěvách z Prahy jsem žasl, jak se nákupní pěší zóna po 12 hodině vylidní. Před tím mi to tak nepřišlo.

Večerky

Vzpomínám si, a mám to také podloženo písemně, že novináři v té době hodně tlačili na prodlužování prodejní doby. Určitě vycházeli z poznatků svých čtenářů, diváků a posluchačů a změny postupně přicházely. V 80. letech už prodejny většinou nekončily v 17 hodin, ale prodávaly do 18-19 hodin i déle. Pak tu byl čtvrtek, který byl vybrán jako den, kdy vybrané průmyslové prodejny budou mít otevřeno cca do 20 hodin. Začaly se také objevovat Večerky, které rovněž nabízely potravinářské zboží až do 20 hodin. Sobotní prodej byl nejdelší zpravidla v obchodních domech.

Po revoluci začaly rozhodovat prodejny samy

Byly to časy, kdy o prodejní době rozhodovaly úřady. Po roce 89 o tom začaly rozhodovat samotné jednotlivé prodejny, obchodní domy a obchodní řetězce. Zastavím se u těch obchodních domů. Sice jsem žádnou nájemní smlouvu mezi vlastníkem objektu OD a nájemcem na vlastní oči neviděl, ale mám z první ruky, že si tam pronajímatel komerčních prodejních prostor vymezuje povinnosti příslušného prodejce o prodeji i v době státních svátků. Je to logické, protože jít do OD ve státní svátek a zjistit, že většina obchodů má zavřeno, tak to může naštvat.

Dnes do toho mluví stát

Není tak dávno, kdy se do toho všeho začal plést stát. Rozhodl, které svátky může být otevřeno, resp., o kterých svátcích má být zavřeno. I když si nemyslím, že o všem rozhoduje pouze trh, tak jsem přesvědčen, že to není dobrá cesta. Domnívám se, že když se např. konkrétní prodejně na konkrétním místě nedaří o víkendech nebo svátcích na sebe vydělat, tak to jejich vlastník po čase vyhodnotí a prodejnu v daných dnech prostě zavře. Stát na to nepotřebuje. Pochopitelně znám i námitky druhé strany. Poukazují na to, jak je to v Německu a že prodavačky mají méně času na rodinu. Podle mě je to totéž, jako bychom o svátcích nemohli sledovat televizi, protože televizní pracovníci mají právo se věnovat rodině. To samé lze říci o spoustě dalších profesích, jako jsou např. lékaři, zdravotní sestřičky, energetici atd. atd. Já o víkendech nebo svátcích nakupovat většinou nechodím, ale když se to někomu líbí nebo nemá jindy čas, proč mu v tom bránit?

Zdroj obrázků: chillichilli.cz, od_kotva.cz, aktualne.cz

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

PhDr. Alois Dvořák, 1951, vystudoval FŽ UK v Praze, pracoval jako tiskový mluvčí několika ministrů obchodu a cestovního ruchu ČR, publikoval řadu článků v ústředním a odborném tisku na téma maloobchod a cestovní ruch, od začátku 80. let do poloviny 90. let spolupracoval s Československým rozhlasem, zejména jako odborný host pořadu Kolotoč., ale i autor komentářů, poznámek a glos. V roce 1996 založil reklamní agenturu, kterou provozoval až do svého odchodu do důchodu.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
5

Jak na kvasinkovou infekci

Kvasinky jsou normální součástí střevní mikroflóry, problém nastává, když se nadměrně přemnoží a začnou způsobovat potíže jako jsou plesnivé nehty, gynekol...

Sladké “tvarohové” knedlíky s ovocem (bez lepku)

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v naší zdravé v...

Japonský špenátový salát Hourensou no goma-ae

Jednoduchý a zdravý recept pro milovníky japonské kuchyně.
5
4

Češi propadli domácím limonádám

Okurková, levandulová, jahodová… Nabízí je už skoro každá restaurace a hospoda. “Domácím” limonádám jsme zcela propadli. Představujete si...

Syrové špízy ze zeleniny

Nápad na servírování čerstvé zeleniny. Je to jednoduché, vypadá to hezky, potěší to i oko a stačí do toho investovat trošku času.
75
124

Jak udělat marmeládu bez cukru

Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda...