Domů > Magazín > Blog

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?

Smetanka a zdravotní účinky

Mladé lístky pampelišky obsahují vysoké množství vitamínu C. Vedle toho mají močopudné účinky. Aktivují tak činnost ledvin a jater – působí detoxikačně. Za zmínku určitě stojí i obsah vitamínů A, B, betakarotenu, křemíku, sodíku, draslíku a vápníku. Listy smetanky jsou také zdrojem dalších látek, jako jsou hořčiny, třísloviny nebo fytosteroly. Na listy smetanky lékařské by si ale měli dát pozor lidé s oslabenými ledvinami, a to právě vzhledem k silným močopudným účinkům.

Kořen pampelišky se používá zejména při žaludečních potížích, pálení žáhy, opakujících se zánětech močových cest nebo problémech s ledvinovými kameny. Je využívaný také pro stimulaci tvorby a sekrece žluči v játrech a žlučníku – tím pomáhá trávit tuky a vitamíny v nich rozpustné.

Květ pampelišky je skvělým pomocníkem při potížích dýchacích cest, chřipce nebo angíně.

Smetanka a způsoby použití

Listy pampelišky se nejčastěji konzumují čerstvé, hned v dalším bodě s nimi budeme pracovat v kuchyni. Z kořene se sušením a drcením připravuje prášek, používá se ale i ve formě odvaru nebo nálevu. Květ oproti jiným rostlinám není možné sušit, proto se z něj tradičně dělá med nebo sirup.

Pampeliška v kuchyni

Listy pampelišky (i ty svěží mladé) vám možná bude pro nahořklou chuť nepříjemné jíst samotné. Jsou ale naprosto báječným doplňkem.

  1. Klasicky se doporučuje přidat listy pampelišky do míchaných salátů. K tomu se určitě přikláníme – zkuste třeba tenhle. Končit s pampeliškou a fantazií u salátů ale rozhodně nemusíte.
  2. Zdravím nabitými lístky určitě krásně osvěžíte ledasjakou polévku, restovanou zeleninu (včetně špenátu), nejrůznější pomazánky, nádivky a další pokrmy.
  3. Mladé lístky budou jistě slušet i plackám, palačinkám nebo knedlíkům, prostě je přidejte na seznam vstupních surovin oblíbeného receptu a hned je na světě nový a neokoukaný pokrm (o prospěšnosti pro tělo nemluvě).
  4. Nebo lístky jednoduše nasekejte a použijte jako neotřelou posypku.
  5. Pokud se zadaří a posbíráte větší množství, zkuste i pesto – přidejte k lístkům olej, ořechy (nebo semínka) a sůl.
  6. Pokud chcete vytvořit jarní pokrmovou pecku nabitou zdravím, zkombinujte listy pampelišky s dalšími jarními hvězdami výživových hodnot, jako je medvědí česnek, plicník nebo bršlice. A pak postupujte podle kteréhokoliv výše uvedeného bodu.
  7. Opravdovou lahůdkou jsou kapary z pampeliškových poupat. Kdo vyzkouší, pochopí.

Jak najít a poznat smetanku lékařskou

Pampeliška je vytrvalý a odolný plevel, který najdeme snad všude. Kdo by neznal její typické a nápadné žluté květenství, které se posléze mění v plodenství ochmýřených nažek se semínky.

Kdy sbírat smetanku

Pokud chcete použít listy k okamžité konzumaci, doporučujeme začít hned na jaře a skončit zhruba někdy do června. V tomto období totiž neobsahují chuťově velmi nepříjemné hořké mléko. Poupátka (třeba na kapary) jsou na pampelišce k sehnání zkraje jara, tam, kde se seká, ale dorůstají průběžně. Sběr kořene se doporučuje provádět na jaře před rozkvětem nebo na podzim, kdy obsahuje největší koncentraci tělu prospěšných látek.

Přiměřeně, přiměřeně

Uvádí se, že denní dávka čerstvých listů pampelišky by neměla překročit velkou hrst. Pokud nechcete riskovat zažívací problémy, používejte listy jen jako zpestření pokrmu, ne ve větších objemech jako stěžejní surovinu. Dobrou chuť!

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
18
2

Česnáček léčí i chutná

Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!
11

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...

Sedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň

Chudá není, na příznivé účinky už vůbec ne. Daří se jí ale v půdách chudých na živiny. Znáte sílu téhle nenáročné krásky, která kvete skoro po celý rok?
8
3

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
8

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?