Domů > Jak začít > Základní suroviny

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

sezóna jaro

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá bršlice, a nechte se inspirovat nápady na využití v kuchyni.

Bršlice kozí noha a zdravotní účinky

Bršlice jako první pomoc na výletech:
Bršlice léčí otoky a mírní svědění, proto když vás štípne komár, poškrábete se o trny nebo říznete o trávu, utrhněte list, rozemněte mezi prsty a potřete štípanec nebo ranku. Za chvilku ucítíte úlevu – svědění přestane, otok zmizí. 

Už ve 12. století Hildegarda z Bingenu oceňovala bršlici kozí nohu – podle jejích záznamů to byla vzácná klášterní bylina, cíleně pěstovaná pro své četné zdravotní účinky. Bršlice podporuje trávení, je vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům, působí protizánětlivě a detoxikačně, doporučuje se při poruchách metabolismu cukrů, má pozitivní vliv na překyselení organismu, rozpouští i kyselinu močovou a pomáhá tak při dně. Při pravidelném užívání dokáže zlepšit vylučování solí z těla – díky tomu ustupují problémy s klouby a revmatické bolesti. (1)

Bršlice a způsoby použití

Bršlice se sbírá a suší jako léčivá bylina. Dá se z ní připravit nálev, koupel, zábal nebo obklad. Bršlice jako léčivá droga má své specifické použití, my se podíváme, jak bršlici využít v kuchyni, a to tak, aby nám pomáhala a neomrzela se.

Bršlice v kuchyni

Listy bršlice jsou skvělým zdrojem vitamínu C, minerálních látek (železo, mangan, sodík), silic, organických kyselin, tříslovin nebo hořčin.

Zajímat vás v tuto chvíli nejspíš bude chuť: listy bršlice chutnají lehce ořechově a zároveň mírně nakysle. Jakmile ji jednou najdete, už si ji s ničím nespletete. Někdo cítí štiplavou chuť až v nose, když ji ochutná.

Využití bršlice v kuchyni, obzvlášť v té, kde se vaří jinak, je opravdu široké. Můžete je jíst syrové i tepelně upravené.

  1. Proto se bezvadně hodí jako posypka k nazdobení hotových pokrmů– listy jednoduše opláchněte, nechte oschnout a nasekejte na tak velké kousky, jak je vám příjemné. Pak už stačí jen posypat naservírovanou porci (polévky nebo hlavního chodu) – vedle vzhledového oživení jí dodáte i plno důležitých živin.
  2. Listy bršlice můžete také zamíchat do salátů.
  3. nebo pomazánek nejrůznějšího druhu
  4. stejně jako do kvašené zeleniny.
  5. Pokud k listům přidáte mandle, olej a trochu soli a rozmixujete, získáte skvělé svěží pesto.
  6. Hodí se ale také jako součást jiných jídel, kde zařídí zajímavou chuť i slast pro oko. Na jaře je pravidelně přidáváme do polévek. Podívejte se třeba, jak připravit miso polévku s bršlicí.
  7. Nebo jak tento vynikající plevel umíme zapracovat do rizot či kuskusu.
  8. Krásně se dá schovat do karbanátků nebo nejrůznějších placek, chlebů, knedlíků a noků, stačí ji opět nasekat a přidat do těsta. Pokud to nepřeženete, nikdo nepozná, že se jedná o plevel a ne o špenát nebo petržel.
  9. Bezvadně se uplatní také v jarních „špenátech“. Můžete ji kombinovat s hluchavkou, kopřivou, česnáčkem a další divokou zeleninou. Pokud na jejich chuť nejste zvyklí, tak přidejte ještě klasiku v podobě mrkve, petržele či jiné běžné zeleniny.
  10. A pokud si chcete dát pořádný nášup vitamínů, můžete si na jaře dopřát smoothie.

 

Jak najít a poznat bršlici

Bršlice lemuje cesty a vytváří kolem nich zelené koberce.

Bršlici se nejlépe daří ve vlhčích a polostinných stanovištích. Najdete ji jako koberce pokrývající velké plochy ve vlhkých listnatých a smíšených lesích, lužních lesích, vlhkých křovinách, vlhkých a stinných lesních pasekách, na březích, v parcích, v zahradách, sadech i na polích.

Bršlici poznáte podle trojčetných listů, které jsou podlouhle vejčité a ostře pilovité. Lodyhu má hranatou, lehce rýhovanou. Pokud si nebudete jistí, vsaďte na hlavní poznávací znak, kterým je „kopýtko“ na spodní straně stonku, uvidíte ho po vytržení listu ze země.

Záměna s bršlicí je snad nemožná, nejbližší podobná rostlina je krabilice zápašná (má specifický zápach, když promneme listy), ale ta má, na rozdíl od bršlice, chlupaté listy i řapíky, kdežto bršlice je lysá.

Kdy sbírat bršlici

Mladá bršlice má světle zelené listy a vykukuje hned z jara na kraji lesa mezi ostružiním, šiškami a listím.

Na bršlici si počíhejte už v období časného jara, sbírat můžete i méně rozvité listy. Užijte si tento plevel dřív, než začne kvést (většinou v květnu), pak už se do kuchyně moc nehodí, listy zhořknou. Nejlepší jsou mladé listy – pokud nestíháte spotřebovat a rostou vám třeba na zahrádce listy větší, stačí posekat, nových šťavnatých listů se dočkáte zhruba za tři dny.

Nic se nemá přehánět

Ano, tohle platí i pro bršlici. Ve větším množství totiž může vyvolat nevolnost nebo podráždění ledvin. Proto to s objemem nepřehánějte a dopřávejte si bršlici spíš jako živinami nabitý doplněk.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

59 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Na všechny recepty se těším, miluju pesto, nikdo nepozná, z jakého skvostu se skládá…

Perfektní článek, intuitivně se podle něj řídím, zdá se, ale nejlepší je posypka a pesto.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

12
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
6

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...

Rizoto s kopřivovým pestem

Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a může...
7

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?
11

Magická bylinka mařinka vonná

Mařinka je léčivá rostlina, která se používá již od středověku. Je to významná magická bylina, která chrání před zlem.
klub
95
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...