Domů > Jak začít > Základní suroviny

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá
olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, listy i semena jsou léčivé a dají se
využít nejen v kuchyni. Kvete až do září, zkuste ji najít a ochutnat.

Co obsahuje slunečnice

V semenech najdeme olej, bílkoviny, glyceridy, steroly, karotenoidy, organické kyseliny. V listech a květech pak třísloviny, cholin, betain, minerální látky, antokyany, kumarinové glykosidy a další.

Účinky slunečnice

  • Snižuje horečku.
  • Snižuje pocení.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Stimuluje játra.
  • Zlepšuje trávení.
  • Odvar z květů se používá na vymývání ran.
  • Užívá se zevně při kožních potížích.
  • Podává se při nachlazení (syrová semínka i čaj).
  • Tlumí kašel.
  • Zmírňuje bronchitidu.

Využití v kuchyni

Z listů slunečnice, vařených samostatně nebo společně s kořeny a čerstvými okvětními lístky rostliny, si připravujeme zemitý čaj. Syrové slunečnicové listy jíme a používáme stejně jako listovou zeleninu nebo je můžeme vařit stejným způsobem jako špenát.

Semena mohou být pražena a konzumována jako svačina nebo jako zdravé dochucovadlo gomasio na posypky, případně je pomixujte a zahustěte polévky. Pečené slupky lze použít k přípravě kávy.

Stonky slunečnice chutnají podobně jako celer a podobně jako celer se někdy konzumují s arašídovým máslem nebo humusem.

Kořeny mohou být pražené, smažené, dušené nebo syrové. Kořeny dodávají salátům výbornou příchuť.

Nám se osvědčilo květy nasušit na čaj a čajové směsi jimi tak zároveň pěkně zdobit, žluté syrové kvítky používáme doma klasicky do salátů, zdobíme jimi pokrmy, pomazánky nebo je jíme syrové jen tak.

Jak nakládáte se slunečnicí vy?

Pěstujete slunečnice? Které části jíte, jaká je vaše oblíbená úprava?

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den, Adriano, já bych osobně používala květy ze slunečnic, které si vypěstuji a vím, že nebyly nijak ošetřeny anebo ze zahrádky do někoho známého. Používám květy slunečnice roční a nejradši mám staré odrůdy, šlechtěné kultivary nepoužívám.

Používam semienka. Ako posýpku, pomleté na pomazánku. Kvety do šalátu, to znie výborne! Môžu sa použiť akékoľvek slnečnice? Na tržnici mávajú teraz, ale sú určené do kytíc. Tak neviem.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
8

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
1

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
20

Plevel – první jarní zelenina

Sobotní obchůzka po okolí odhalila nový zdroj čerstvé jarní zeleniny. Je zdarma, je v bio kvalitě, plná potřebných živin a energie, roste všude okolo. Stač...
20

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...