Domů > Jak začít > Základní suroviny

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá
olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, listy i semena jsou léčivé a dají se
využít nejen v kuchyni. Kvete až do září, zkuste ji najít a ochutnat.

Co obsahuje slunečnice

V semenech najdeme olej, bílkoviny, glyceridy, steroly, karotenoidy, organické kyseliny. V listech a květech pak třísloviny, cholin, betain, minerální látky, antokyany, kumarinové glykosidy a další.

Účinky slunečnice

  • Snižuje horečku.
  • Snižuje pocení.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Stimuluje játra.
  • Zlepšuje trávení.
  • Odvar z květů se používá na vymývání ran.
  • Užívá se zevně při kožních potížích.
  • Podává se při nachlazení (syrová semínka i čaj).
  • Tlumí kašel.
  • Zmírňuje bronchitidu.

Využití v kuchyni

Z listů slunečnice, vařených samostatně nebo společně s kořeny a čerstvými okvětními lístky rostliny, si připravujeme zemitý čaj. Syrové slunečnicové listy jíme a používáme stejně jako listovou zeleninu nebo je můžeme vařit stejným způsobem jako špenát.

Semena mohou být pražena a konzumována jako svačina nebo jako zdravé dochucovadlo gomasio na posypky, případně je pomixujte a zahustěte polévky. Pečené slupky lze použít k přípravě kávy.

Stonky slunečnice chutnají podobně jako celer a podobně jako celer se někdy konzumují s arašídovým máslem nebo humusem.

Kořeny mohou být pražené, smažené, dušené nebo syrové. Kořeny dodávají salátům výbornou příchuť.

Nám se osvědčilo květy nasušit na čaj a čajové směsi jimi tak zároveň pěkně zdobit, žluté syrové kvítky používáme doma klasicky do salátů, zdobíme jimi pokrmy, pomazánky nebo je jíme syrové jen tak.

Jak nakládáte se slunečnicí vy?

Pěstujete slunečnice? Které části jíte, jaká je vaše oblíbená úprava?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, Adriano, já bych osobně používala květy ze slunečnic, které si vypěstuji a vím, že nebyly nijak ošetřeny anebo ze zahrádky do někoho známého. Používám květy slunečnice roční a nejradši mám staré odrůdy, šlechtěné kultivary nepoužívám.

Používam semienka. Ako posýpku, pomleté na pomazánku. Kvety do šalátu, to znie výborne! Môžu sa použiť akékoľvek slnečnice? Na tržnici mávajú teraz, ale sú určené do kytíc. Tak neviem.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

89
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
12
3

Řebříček pomáhá, jak může. Dejte ho na rány, do čaje nebo na talíř!

Myší chvost, žebříček, tisíclistník, myší ocásek, husí jazýček, ovčí žebro, zaječí chléb nebo krupička. Zkrátka řebříček – půvabný pomocník s neobyčejně ši...
11

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...
11
3

Malý průvodce dobrými čaji

Příroda nabízí pestré možnosti, když se venku ochladí a my dostaneme chuť na čaj. Každý má svá specifika a my vás jimi ve zkratce provedeme, abyste věděli,...
17

Kouzla brutnáku v lékárničce i kuchyni

Mohutný krasavec s neobyčejnými kvítky, který umí léčit i kralovat v kuchyni. Už jste ho vyzkoušeli?
10

Divizna: jednička nejen v boji proti suchému kašli

Statné krásky, které jen tak nepřehlédnete. Dříve se jejich květy používaly na barvení látek a vlasů, jak nám může divizna pomoci dnes?