Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokrmem vyrobeným z listů slézu? Sléz kvete až do října. Podívejte se, jaké části rostliny můžeme využít na léčení či v kuchyni a kdy je sklízet.

Co obsahuje sléz lesní

Sléz lesní obsahuje vitaminy A, B, C, E. Dále  inulin, sliz, fenoly, flavonoidy, esenciální mastné kyseliny. Minerální látky jako vápník, hořčík, zinek, selen, draslík, železo. Díky vysokému obsahu slizu jsou slézy vynikajícími zklidňujícími bylinami na nemoci sliznic, a to jak dýchacích, močových, tak zažívacích. Těhotným nebo kojícím maminkám poskytnou slézové listy bohatý zdroj železa, zinku a vitamínů.

Co sléz lečí

  • vředy
  • záněty ústní dutiny
  • onemocnění střev
  • kašel
  • slzení očí
  • bronchitidu
  • křečové žíly
  • vaginální výtoky
  • ekzémy
  • rány (urychluje hojení)

Co sklízet

Na jaře sklízíme listy, v pozdním jaru květy, od začátku léta lusky semen. Kořeny lze sklízet z větších rostlin, kdykoli jsou dostatečně velké.

Využití v kuchyni

Listy slézu mohou nahradit špenát v mnoha pokrmech, včetně polévek a salátů. Nám doma chutnají listy v salátu syrové, čerstvé květy používáme jako ozdobu kváskového chleba a také si květy slézu sbíráme a sušíme na čaj.
V Číně jsou kořeny slézu oblíbenou a běžnou přísadou při výrobě vydatných, ale léčivě účinných polévek a vývarů. 

Pěstování

Sléz lesní nám roste na zahrádce, také si ho můžete vypěstovat jako my, ze semen anebo si ho můžete nasbírat v přírodě. Doma pěstujeme i sléz maurský, využití je stejné, květy jsou výrazně fialové a jsou větší, rostlinu na podzim jen seříznu a ona další rok na jaře obrazí a vyroste dřív, než ty ze semen a díky tomu se sklizeň prodlouží, rostliny dorůstají a nakvétají postupně.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dobrý den milá Evi, potřebuji poradit😊, změnila jsem zaměstnání, a budu pracovat i v noci, chtěla jsem se zeptat co by bylo vhodné svačit,? Myslela jsem že bych mohla vypít Miso polévku, nebo pohankovou kaši . Moc děkuji za radu a přeji moc krásný den. Jana H.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
5
4

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...
49

Toto jste o medvědím česneku nevěděli

Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho sezóna! Víte,...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
1

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
1

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
1

Léčivá máta a její benefity pro zdraví

Mátový čaj je osvědčená klasika, kterou zná jistě každý z nás. Ale málokdo ví, že tato bylinka je považována za jednu z těch nejléčivějších. Věděli jste, ž...