Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokrmem vyrobeným z listů slézu? Sléz kvete až do října. Podívejte se, jaké části rostliny můžeme využít na léčení či v kuchyni a kdy je sklízet.

Co obsahuje sléz lesní

Sléz lesní obsahuje vitaminy A, B, C, E. Dále  inulin, sliz, fenoly, flavonoidy, esenciální mastné kyseliny. Minerální látky jako vápník, hořčík, zinek, selen, draslík, železo. Díky vysokému obsahu slizu jsou slézy vynikajícími zklidňujícími bylinami na nemoci sliznic, a to jak dýchacích, močových, tak zažívacích. Těhotným nebo kojícím maminkám poskytnou slézové listy bohatý zdroj železa, zinku a vitamínů.

Co sléz lečí

  • vředy
  • záněty ústní dutiny
  • onemocnění střev
  • kašel
  • slzení očí
  • bronchitidu
  • křečové žíly
  • vaginální výtoky
  • ekzémy
  • rány (urychluje hojení)

Co sklízet

Na jaře sklízíme listy, v pozdním jaru květy, od začátku léta lusky semen. Kořeny lze sklízet z větších rostlin, kdykoli jsou dostatečně velké.

Využití v kuchyni

Listy slézu mohou nahradit špenát v mnoha pokrmech, včetně polévek a salátů. Nám doma chutnají listy v salátu syrové, čerstvé květy používáme jako ozdobu kváskového chleba a také si květy slézu sbíráme a sušíme na čaj.
V Číně jsou kořeny slézu oblíbenou a běžnou přísadou při výrobě vydatných, ale léčivě účinných polévek a vývarů. 

Pěstování

Sléz lesní nám roste na zahrádce, také si ho můžete vypěstovat jako my, ze semen anebo si ho můžete nasbírat v přírodě. Doma pěstujeme i sléz maurský, využití je stejné, květy jsou výrazně fialové a jsou větší, rostlinu na podzim jen seříznu a ona další rok na jaře obrazí a vyroste dřív, než ty ze semen a díky tomu se sklizeň prodlouží, rostliny dorůstají a nakvétají postupně.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně
Další článekRostlinná ricotta II.