Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelníček i domácí lékárničku, takže pokud jste ho doteď jen nevšímavě míjeli, pravděpodobně to už neuděláte.

Dejte mu šanci!

Nenápadný popenec se pyšní řadou léčivých vlastností. Nať sbíráme v době květu od března do července, kdy má nejvíce účinných látek. Popenec zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu, pomáhá při poruchách trávení a nadýmání, tlumí průjmy, zklidňuje a dezinfikuje střeva. Také detoxikuje játra a pomáhá odbourávat škodlivé látky. Blahodárně působí na dýchací ústrojí, je osvědčeným lékem na průduškové astma – záduchu (popenci se slovensky říká zádušník). Pomáhá rozpouštět hleny a využívá se v průduškových čajových směsích společně s podbělem, tymiánem a diviznou. Obklady a koupele z popence léčí špatně se hojící rány, záněty kůže, mírní svědění při alergických vyrážkách a ekzémech. Popenec pomáhá i při křečových žilách. Je vhodný při duševním i fyzickém vyčerpání, únavě i stresu a zatočí i s jarní únavou.

Léčivý čaj připravíme velmi snadno: dvě lžičky čerstvého popence zalijeme 250 ml horké vody a necháme 10 minut vyluhovat. Poté scedíme. Vlažný čaj pijeme třikrát denně po jídle. 

Kouzlení v kuchyni

Popenec je skvělá bylinka pro oživení jarních jídel. Jeho mírně pikantní kořenitá chuť vzdáleně připomíná petrželku. Konzumuje se buď čerstvá, najemno nasekaná nať, nebo se usuší a nadrtí na prášek, který je vhodný na dochucení luštěninových a zeleninových jídel. Čerstvé jarní lístky patří do jarních polévek, kuskusu, pomazánek a salátů. Určitě si pochutnáte na příjemně pálivém salátu podle receptu Okurkový salát s popencem. Popenec můžeme naložit do kvalitního oleje či octa a použijeme na dochucení rozmanitých salátů. Na velikonoční stůl tradičně patří nádivka, do které patří divoké bylinky včetně popence. Recept na její přípravu najdete tady: Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan).

Další tipy na sběr a využití popence se dozvíte v článku Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce. A chcete-li se dozvědět více i o dalších jarních bylinkách, přečtěte si článek Jarní výpravy na divokou zeleninu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zaměřuji se na zdravý životní styl, výživu a kvalitu potravin. Také se věnuji zdravotní problematice a alternativním metodám léčby. Jsem autorkou řady knih, které se zabývají tím, jak zdravě a spokojeně žít.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jarní bylinkové oleje 4x jinak

Jakmile se ukážou první jarní bylinky, ihned je nadšeně sbíráme a zpracováváme všemi možnými způsoby a připravujeme si tak vlastní zásoby léčivých domácích...
8

Silenka nadmutá aneb italský salát

Znáte z našich luk silenku nadmutou? A víte, že její zelené lístečky jsou velmi chutné?
89
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
16
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...
13
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
klub
105
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...