Jarní výpravy na divokou zeleninu

20

Už je to tady, už mě to zase chytá. Nejdu ven bez košíku nebo alespoň plátěného sáčku v kapse. Jarní kuchyň nám zpestřují dobroty, co už vykoukly ze země.

Jsme prostě sběračky

Ledva slezl sníh, už koukám, co by se kde venku dalo sníst. Je to zvláštní mánie, chytá mě to každý rok na jaře. Už dřív, dávno předtím než jsme změnili jídelníček, jsem obdivovala jarní zelenou trávu a říkala manželovi, že mám chuť si k ní lehnout a jíst to všechno krásně zelené, šťavnaté, co leze ze země. Na mateřské dovolené jsem pak měla konečně možnost na nekonečných a ucouraných procházkách s prvorozenou dcerou zkoumat, co kde roste s atlasem rostlin v ruce. A tehdy to začalo. „Jsem sběračka!“ Uvědomila jsem si a na každou procházku od té doby chodím s košíčkem a nůžkama nebo mám aspoň v kapse látkový sáček. Co kdybych něco dobrého potkala. A na cílené sběračské akce chodím s nůší (viz loňský příspěvek). No fakt.

Místo svačiny se jdeme napást

Naše holky se to velmi rychle naučily taky. Ve 4 letech už rozlišovaly velké množství rostlin a šokovaly na výletech naše dospělé kamarády tím, co všechno jedlého jsou si schopné venku najít. Z legrace jsem říkala, že nemusíme s sebou nosit svačiny, že si něco najdeme. Kamarádi pak začali říkat, že my se prostě jdeme napást.

A co nesníme, to si odneseme domů a vaříme z toho, zdobíme s tím jídla, přidáváme do salátů apod. Co se nespotřebuje hned, dáme do sklenice a do lednice, jinak je divoká zelenina rychle zvadlá.

Co už nám tu roste

Letos se nemůžu dočkat. Zatím žádné kopřivy a lístečky pampelišek jsou tak maličké, že se nedají trhat. Bydlíme dost vysoko, takže na první pohled tu není nic. Ale když víte, kam zajít a co hledat, tak najdete i u nás. My už chodíme na lestní pažitku (na fotce vidíte, jak ji opatrně stříháme nůžkama, abychom nepoškodili cibulky), sbíráme maličký řebříček a jitrocelové lístky, sem tam sedmikráska, samozřejmě žabinec a dole u řeky už krom hluchavek a kopřivy také bršlice, popenec a v lese maličký česnáček. Včera jsem objevila malilinké lístečky medvědího česneku, tak už se těším, až povyroste. Máme ho tu málo, vykáceli mi místečko, kde rostl, tak nemá ty správné podmínky.

Pár radostných jarních fotek přidávám do tohoto článku a těším se, že se ve skupině na FB nebo ve fotkách na Jíme Jinak podělíte o svoje úlovky a tipy.

A co roste u vás?

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtěte na toto téma dále

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)

Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
  1. Tak u nás v Horšovském Týně už mám dvě pesta z česneku medvědího,husí packa+česnek+kopřiva,tak to byl luxusní špenátek zahuštěný kuzu,včera byla lučina z celeru,cukety,para ořechů a česneku a dnes jdem na česnaček a pažitku a prostě je toho moc a moc😉a což teprve pupeny lípy do salátku🙂já to prostě miluju a včera v lese už bosky…..já a naše Kristýnka jsme prostě divoženky👍

    • Nejsem tedy zrovna botanik, ale myslím si, že by neměl být díky narcisům jedovatý i ptačinec. Já bych ho snědla 😃

    • My na kopečku taky máme tak trochu ještě zimu, musíme vždy na teplou stráň, k řece apod.

  2. Tak jsem večera v kese svirali medvedi cesnek tri velike tasky uz man z nego 15 sklenicek pesta a15 slunecnici nebo kesu pomazanka,takze snidane dnes byla zelena a cesnekova vune na obed spenat

  3. Ahoj všichni…Teď všude kvete podléška jaterník…sbíráte ho někdo a jak ho využíváte? Dají se jíst květy i listy za studena a v jakém množství? Děkuji moc za radu. Máca.

  4. U nás už kvete podběl. co se z něj dá dělat? Dříve jsem dělala podbělový med, ale dává se tam velké množství cukru.

  5. me se take moc neujal, byly 2 moc suche roky a ja na chalupe jsem malo, nemohu zalevat :-) Ale mam tady u domu uz nekolik roku cibulisecku, ktera uz ma 10-15cm stonky a tu pouzivam do pomazanek, do polevky , do jidel…pouzitelna po cely rok bez jakekoli pece! https://permaseminka.cz/jedle-trvalky/51-cibule-secka-satschen.html

    • Ta je skvela, taky se na ni chystam, ukazala mi ji znama vloni, myslela jsem, ze basti tulipan ?

  6. Ahoj Eví,mám to stejně :) u nás už se klube kopřiva,bršlice,popenec,ptačinec,lístečky bezu,pampelišky :) jen škoda že medvědí česnek tady nikde nemáme a česnáčku je jako šafránu :)

    • Ahoj Spenito, já musím za medvědím česnekem pár kilometrů a je ho tam poskrovnu, každý rok méně kvůli parkové úpravě původně pěkně zarostlých keřů. Ale stojí mi to za to, protože jinak tu není vůbec, na trhu je drahý a není čerstvý, bůhvíjak hnojený :-)))

      • Medvědí česnek se dá pěstovat i na zahradě. Semínka se dají koupit. Pokud je na zahradě nějaké nevyužité polostinné až stinné místo, tak je to pro něj to pravé. Rád se rozrůstá.

        • Mě se ho zatím nepodařilo přesvědčit, i když jsem zkoušela různá místečka. Nějak se mu u nás nedaří. Ale zasadila jsem si ho do nedalekého lesíka a tam už mi drží druhým rokem. Zatím žádná pastva, ale jsem ráda za každý lísteček :-) Pořád čekám, že se mi to něco rozroste, jak všichni říkají :-oo)

          • V nasom okoli sa medvediemu cesnaku dari, mam ho mesiac stale v ladnicke, pridavam do roznych jedal alebo len tak k salatu, aj pesto muz spravil, tak som sa tesila…okrem toho som tento rok prvykrat vyskusala dat koprivu (tej uz je tiez vela) do jedla a bolo to super! a tam sa moje znalosti divokych byliniek vhodnych na jedenie koncia, musim dostudovat 😉

  7. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvěták naložený v umeoctu
Další článekČerné sojové boby s rýží a čirokem – přirozeně sladká příloha