Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhly s pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jáhly vařené s pohankou jsou přirozeně bezlepkové a v této kombinaci a úpravě se jedná o velmi zahřívající pokrm. Perfektně se hodí pro chladné zimní dny, kdy nám dodá energii. V této úpravě většinou pohanka nevadí ani těm, kteří ji doposud nepřišli na chuť.

Ingredience
pro 4 porce
 
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Změna jídelníčku nemusí být vždycky náročná a únavná. Renatě malou chvilku trvalo, než pochopila, al...

Jak uvařit zahřívající přílohu

  1. Do tlakového hrnce dáme propláchnuté jáhly, přidáme pohanku, sůl a vodu.
  2. Přivedeme k varu a na mírném plameni pod tlakem vaříme 10 minut a 10 minut necháme dojít.
  3. Odklopíme, promícháme a můžeme podávat.

Praktické

  • Příloha vařená v tlakovém hrnci je více zahřívající než vařená v běžné hrnci.
  • Zahřívající efekt také zvýšíme tím, když propláchnuté obiloviny vhodíme do vroucí vody, ne do studené, také se zachová tvar obilí, při zalití studenou má tendenci se rozvařit.
  • Můžete však vařit i bez tlakového hrnce a dobu varu prodloužit o pár minut, dokud se voda nevstřebá.
  • Pokud dáte víc vody, dostanete kaši.

Obměna

  • Můžeme změnit poměr jahel a pohanky, čím více pohanky, tím záhřevnější pokrm dostaneme.
  • Můžeme přidat semínka, ořechy nebo řasy.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
  • Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Děti
  • Příloha je vhodná pro děti od 1 roku a nepodáváme v létě.
  • Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Mí...

Celozrnné krekry s mákem

Máte chuť na nějaké slané křoupání? Připravte si tyto jednoduché krekry, kterými rozhodně neurazíte ani návštěvu.

Chléb z červené řepy

Vynikající chléb z těsta netradiční barvy :-) Barvou těsta se nenechte odradit, pečením se barva ztratí a chleba bude k nakousnutí.
91
27

Adventní půst začíná. Má cenu ho držet?

Lidé se dříve před Vánoci celé týdny postili. Dělali to přirozeně. Museli. Šetřili tak svoje zdraví a bystřili mysl. My žijeme v blahobytu, přesto jsme jak...

Vánoční bábovka

Tuto bábovku jsem nazvala vánoční, protože chuť oříšků a koření mě hned navedla na Vánoce. Můžete si ji samozřejmě upéct kdykoliv, jako pohoštění pro hosty...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...