Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhly s pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Jáhly vařené s pohankou jsou přirozeně bezlepkové a v této kombinaci a úpravě se jedná o velmi zahřívající pokrm. Perfektně se hodí pro chladné zimní dny, kdy nám dodá energii. V této úpravě většinou pohanka nevadí ani těm, kteří ji doposud nepřišli na chuť.

Ingredience
pro 4 porce
 
  • 1 hrnek jahel
  • 1 hrnek pohanky
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli

Dovolte mi vyprávět vám tak trochu bylo nebylo o tom, jak mi low carb strava ...

Jak uvařit zahřívající přílohu

  1. Do tlakového hrnce dáme propláchnuté jáhly, přidáme pohanku, sůl a vodu.
  2. Přivedeme k varu a na mírném plameni pod tlakem vaříme 10 minut a 10 minut necháme dojít.
  3. Odklopíme, promícháme a můžeme podávat.

Praktické

  • Příloha vařená v tlakovém hrnci je více zahřívající než vařená v běžné hrnci.
  • Zahřívající efekt také zvýšíme tím, když propláchnuté obiloviny vhodíme do vroucí vody, ne do studené, také se zachová tvar obilí, při zalití studenou má tendenci se rozvařit.
  • Můžete však vařit i bez tlakového hrnce a dobu varu prodloužit o pár minut, dokud se voda nevstřebá.
  • Pokud dáte víc vody, dostanete kaši.

Obměna

  • Můžeme změnit poměr jahel a pohanky, čím více pohanky, tím záhřevnější pokrm dostaneme.
  • Můžeme přidat semínka, ořechy nebo řasy.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
  • Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
Děti
  • Příloha je vhodná pro děti od 1 roku a nepodáváme v létě.
  • Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cuketové špízy

Cuketová sezona začala a s ní i nové recepty. Malý nápad, jak jí podávat zase trochu jinak.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.

Bezlepkové meruňkové knedlíky s vanilkovým krémem

Knedlíky z vařeného obilí jsou výborné. S těstem se krásně pracuje, proto je u nás dělají děti. Na tuhle mňamku se každý rok těšíme a jakmile se objeví mer...

Měsíček lékařský: květ, co hladí kůži i trávení

Jeho květy zdobí zahrádky, truhlíky či balkóny a stejně tak může rozzářit různé pokrmy a bylinkové nápoje. Měsíček však nepřináší jen krásu, pyšní se blaho...