- 1 hrnek jahel
- 1 hrnek pohanky
- 2,5 hrnku vody
- špetka soli
Jak uvařit zahřívající přílohu
- Do tlakového hrnce dáme propláchnuté jáhly, přidáme pohanku, sůl a vodu.
- Přivedeme k varu a na mírném plameni pod tlakem vaříme 10 minut a 10 minut necháme dojít.
- Odklopíme, promícháme a můžeme podávat.
Praktické
- Příloha vařená v tlakovém hrnci je více zahřívající než vařená v běžné hrnci.
- Zahřívající efekt také zvýšíme tím, když propláchnuté obiloviny vhodíme do vroucí vody, ne do studené, také se zachová tvar obilí, při zalití studenou má tendenci se rozvařit.
- Můžete však vařit i bez tlakového hrnce a dobu varu prodloužit o pár minut, dokud se voda nevstřebá.
- Pokud dáte víc vody, dostanete kaši.
Obměna
- Můžeme změnit poměr jahel a pohanky, čím více pohanky, tím záhřevnější pokrm dostaneme.
- Můžeme přidat semínka, ořechy nebo řasy.
- Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř.
- Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.
- Příloha je vhodná pro děti od 1 roku a nepodáváme v létě.
- Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Buďte první, kdo napíše komentář