Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Semínkové hranolky

Uvařeno
bez lepku

Křupavé kukuřičné hranolky plné chuti! Tento recept spojuje klasické polentové hranolky s bohatou směsí pěti druhů semínek, která dodá každému soustu neodolatelnou křupavost a originální chuť.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • 4 lžíce semínek (černý a bílý sezam, mák, slunečnice, lněná semínka)
  • větší špetka soli

Problémy začaly krátce po mém narození. Nemocnice, operace, léky. V 16 letech jsem přišla o první ledvinu a za čas i ...

Postup
  1. Do hrnce dáme vodu, kukuřičnou krupici a semínka. Buď dáme rovnou vařit nebo necháme pár hodin (klidně přes noc) namočené.
  2. Ve stejné vodě přivedeme k varu a když se vaří osolíme.
  3. Na mírném plameni s občasným zamícháním vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  4. Odstavíme, promícháme a vlijeme na plech nebo pekáč a necháme vychladnout.
  5. Po zchladnutí lze krájet na kostky a rovnou podávat nebo připravíme křupavou verzi na pánvičce nebo v troubě.
  6. Pokud chceme upéct v troubě nebo osmažit na pánvičce, musí být polenta dobře vychlazená a ztuhlá, aby šla naporcovat.
  7. Proužky či plátky pak poklademe na lehce vymazanou pánvičku nebo plech a pečeme buď v troubě nebo osmahneme na sporáku.
  8. Na pánvičce krátce osmažíme z obou stran po pár minutách, až lehce zezlátne.
  9. V troubě opékáme potřené troškou oleje cca 25 minut, dokud nejsou plátky zlatavé.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

    Praktické

    • Hranolky na fotce jsou pečené v troubě na nepřilnavém plechu, potřené jen shora trochou oleje a neobracela jsem je.
    • Pokud máte polentou příliš měkkou, tak se vám bude hůř porcovat a přenášet na plech, ale i tak ji můžete použít. Jen budete muset postupovat opatrně, aby se vám nerozpadla, případně rukou upravit tvar a péci nebo smažit delší dobu, než se přebytečná voda odpaří.
    • Polentu, ze které hranolky děláme, je praktické vařit v nepřilnavém hrnci a opékat nebo osmažit na nepřilnavé pánvičce či plechu, protože pak potřebujete minimum oleje.
    • Pokud nenamočíte, také se uvaří. Máčením zlepšujeme stravitelnost, na chuti to však nepoznáte. Takže než nemít polentu vůbec, raději ji uvařte bez namáčení. Nicméně je velmi příjemné ji večer nachystat a před polednem jen zapnout, protože se vaří sama.
    • Tmavou barvu získaly naše “hranolky” díky černému sezamovému semínku a máku. Pokud chcete polentu žlutou, tak černá semínka nedávejte.
    • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
    • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

    Obměna

    • Semínka můžeme dát i konopná, dýňová či jiná, můžeme přidat ořechy, mandle apod., ale nasekáme je na drobno, aby nám z polenty nevypadly.
    • Pokud počítáme s tím, že budeme polentu smažit nebo péct, tak můžeme olej dát rovnou do polenty (cca lžíci) a nemusíme ji pak natírat olejem při pečení.
    Děti
    • Polenta je vhodná i pro úplně nejmenší miminka, ale musíme dát pozor na semínka a u dětí do jednoho roku nesolíme, pak solíme mírně. Miminkům tedy semínka raději mixujeme do jídla a polentu dáme bez nich.

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    20 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

    Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...

    Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

    Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

    Bezlepkové jahodové knedlíky

    Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

    Bezlepková fazolová pizza: recept jinak

    Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

    Ligurská jednoduchá panissa

    Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

    Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

    Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.