Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní věci. A není to jen láska k vaření, co se u mi jarní jídelníček přinesl. Pustila jsem se do toho, i když jsem měla kuchyň v rekonstrukci a jednu překážku za druhou.

I přes překážky jsem byla rozhodnutá

Chtěla bych se s vámi podělit o můj příběh z Jarní očisty. Po tom, co jsem zkusila 2x Podzimní detox  (o tom, jak se mi dařilo v tom loňském, jsem psala v minulém příběhu – Hlava už mě nebolí a 12 kg je pryč) a kurz Hubneme do plavek, mi chybělo zkusit ještě Jarní očistu. Minulý rok mi vstup do tohoto kurzu pokazila nákaza covidem, ale letos nic nebránilo tomu se zúčastnit. No nebránilo… V lednu jsme kompletně vystěhovali kuchyni, obývák a jídelnu a začali dělat rekonstrukci – stropy, elektriku, rozvody vody a odpadu, zdi, vyrovnání podlahy… No už jsem jak pan Lorenc z Na samotě u lesa, to máte……. :o) 

Není třeba stihnout vše

Takže mé vaření probíhalo v zádveří, kde jsem měla sporák a pidi prostor na tvorby. I přes toto jsem měla potřebu si vařit tak, abych tělu dala to, co je na jaře potřeba. Toto období mě vždy minulo. Začátek mi šel velmi snadno, jelikož, když se pro něco nadchnu, tak nevidím doleva ani doprava a soustředím se na danou věc. Po absolvování několika kurzů jsem zjistila, že mi moc vyhovuje vedení a naplánovaný jídelníček. První kurz jsem zkoušela stihnout úplně vše, co kurz nabízí, myslím tím úklid, jídlo, cvičení, osobní rozvoj případně Vánoce, úkoly…. Ne, není to nutné. Více mi dává si kurzy znovu opakovat a přidat si pokaždé další činnosti a zdokonalovat se.

Jen se nebát

V tomto kurzu jsem se zaměřila pouze na stravu. Hecla jsem se, že zkusím i jídla, která mě do teď moc nelákala. Nebo spíše neměla jsem na ně chuť. Baví mě zkoušet nová jídla, ale teda nebyla jsem dříve taková. Měla jsem ráda to své. Ale při rozhodnutí jít jiným směrem kvůli zdravotním problémům jsem dala šanci experimentům. Teda je nutné zdůraznit, že je potřeba jídlo vyzkoušet alespoň dvakrát. Ne vždy se povede na první dobrou :-) Zaměřila jsem se hlavně na polévky a rozšíření si sortimentu oblíbených polévek a hle? Mám dalších několik oblíbených, jen se nebát a dát prostor tvorbě, i když se zdají na první pohled složité, tak nakonec zjistíte, že vlastně nejsou.

Shodila jsem „6 kostek másla“

Jeden z cílů bylo opravdu i zhubnout, jelikož na Vánoce jsem se trochu utrhla z Jíme Jinak stravy a na návštěvě prostě ochutnala a tělu to asi zachutnalo a udělalo si pěknou zásobu, které se nedokáži moc zbavit. Do Jarní očisty mi opět vlezla nějaká viróza a tak jsem si v tomto období dala oblíbený půst dle programu Jíme Jinak. Moc doporučuji, krásně vám to srovná zažívání. Pak jsem se opět vrátila do sedla a už mi bylo dobře, i když ve výsledku jsem shodila jen 1,5 kg. Ale co je 1,5 kg? Řeknete si nic moc, ale kolik kostek másla to je? 6 kostek másla!! A když si představíte toto, tak bych řekla, že je to slušný start.

Váha není všechno

Kurz mi otevřel oči: „Neřeš váhu a řeš jen to, jak se cítíš.“ Nejen vnitřně, ale potřebuji se cítit i dobře ve svém oblíbeném oblečení. A i když na váze změna třeba vidět není, vizuálně možná také ne, ale já se cítím pohodlně ve svém oblečení a nikde mě nic nepne, to je po tomto kurzu pro mě to hlavní.
Určitě mi přidalo hodně stresu řešit mnoho činností s řemeslníky, aby se to zplánovalo dobře, navazovaly na sebe práce… to mi ubralo na větším prožitku z Jarní očisty, ale výsledek našeho bydlení a možnosti vaření ve velkém vysněném prostoru smazaly všechna trápení. Toužila jsem po své kuchyni 14 let a konečně se sen splnil. Nyní je konec května a mě se konečně nastartoval metabolismus, začala jsem se rozběhávat indiánským během a po týdnu už jsou výsledky, no mám radost jak malá holka.

Zamilovaná do vaření

Do vaření s Jíme Jinak jsem se opravdu zamilovala a naučilo mě to nebát se experimentovat, i když jsem tedy na začátku, ale krok jsem udělala. Vím, že mé tělo na jaře opravdu očistu potřebovalo a měla jsem více období, kdy jsem dávala více tělu možnost trávit a nezatěžovat ho zbytečně dalším jídlem, když to opravdu nepotřebovalo. Děkuji za jídelníčky, kde je možnost předvařit si více jídla a pak jen dovařit na mnoho různých způsobů. Opravdu jáhly chutnají jinak samostatně nebo jako placky nebo jako kaše :-)
Najděte si svou cestu, jak které obiloviny uvařit, aby vám chutnaly. Já i po dvou letech na Jíme Jinak si svou ideální cestu ještě hledám. Některé potraviny mají již určené místo a způsob, jak je uvařím, nějaké ještě ne, ale nevzdávám se. A nevzdávejte to ani vy.

Mějte se krásně,

Katka

Katka

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Zvládla si to perfektně. To máš můj obdiv, mít kuchyň v rekonstrukci není žádná legrace, protože podle mě je to srdce každého bydlení. Palec nahoru 👍 Katko.

    • Moc dekuji a ano,kuchyne je to nej v dome. Fakt ji zboznuju a jeste jsem neprisla za ty dva mesice na nejakou vadu nebo co bych udelala jinak,co mi nevyhovuje. Mam tu tooooooolik mista. Uzasne. No pult mi slouzi i na strihani latek jak je krasne dlouhy a siroky ;)

  2. Já teda zírám a vůbec nechápu, jak se člověk může pustit do jarní očisty a zaměřit se zrovna jen na vaření právě v době, kdy si nechá rozkopat kuchyň 🙈. Katko, to teda klobouk dolů, máš můj obdiv. Pamatuju si tvé příspěvky krásných jídel z „polní kuchyně“ z Facebooku a opravdu smekám 👏😊

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak na vedra – 5 tipů jak se zdravě ochladit
Další článekFazolky po indicku