Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Batátový hummus

Uvařeno
bez lepku

Hummus tentokrát s batáty – je lahodný namazaný na domácím chlebu, skvělý také do placek a k syrové zelenině.

Ingredience
  • 250 g uvařené cizrny
  • 150 g pečených batátů
  • 1 plná lžíce tahini
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sladká paprika
  • čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva
  • kajenský pepř
  • sůl
  • gomasio (volitelné)

Potýkala jsem se s různými zdravotními problémy, rozhodla jsem se s nimi zatočit změnou jídelníčku. A nyní se raduji ...

Jak připravit cizrnovou pomazánku s batáty

  1. Upečte batáty – použila jsem horkovzdušnou fritézu.
  2. Všechny ingredience, kromě posledních dvou, vložte do kuchyňského robotu.
  3. Namixujte, abyste získali požadovanou konzistenci, v případě potřeby můžete přidat trochu vody. Mám ráda zrnitý hummus, ne hladký. Je to na vás..
  4. Do misek dejte hummus, posypte trochou papriky, petrželkou, gomasiem a zakápněte extra panenským olivovým olejem.

Praktické

  • Batáty jsem pekla ve fritéze na 185°C asi 20 minut. Můžete je upéct i v troubě.
  • Pokud máte uvařenou cizrnu, je to rychlovka.
  • Pro kontrastování sladké chuti batátů, nezapomeňte na nějakou chilli papričku nebo pepř a na citrónovou šťávu.

Obměna

  • MůMnožství česneku podle chuti a velikosti stroužků.

Děti

  • Bez chilli papričky a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea K.
1. 5. 2024

tak tento úžastný hummus ulahodil aj môjmu manželovi, na večeru som mu upiekla k nemu Orientální bezlepkové vafle a dnes ráno si objednal znova vafle s týmto hummusom 😁🤩👌

Andrea K.
30. 4. 2024

Mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Pomazánka Za’atar

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na c...

Fazolový hummus s pečenou mrkví

Vynikající pomazánka z fazolí a pečené mrkve, kterou můžete použít na pečivo, placky, ale také například jako dip k pečené zelenině.

Černá čočková pomazánka

Tato pomazánka určitě připomene hummus, ale není v ní cizrna. Je zajímavá svou barvou a chuť černého tahini je v ní opravdu skvělá.

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...