Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Musabaha jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Zajímavý recept na cizrnovou pochoutku Musabahu, která se podává teplá a je oblíbená zejména na Středním východě. Mlsná rychlovka plná zajímavých ingrediencí!

Ingredience
  • asi 400 g uvařené cizrny
  • 1 štědrá lžíce tahini
  • citrónová šťáva
  • vymačkaný česnek
  • sladká mletá paprika
  • petrželka
  • černý pepř
  • špetka mletého kmínu
  • 3 lžíce sójového jogurtu řeckého typu
  • olej
  • sůl

Na první pokus jsem s Jíme Jinak sekla po týdnu. Ale po pěti letech jsem zjistila, že se z postele ráno hrabu jako st...

Jak připravit cizrnovou Musabahu jinak

  1. Po uvaření cizrny část necháme v horké vodě. Část použijeme na krém.
  2. Asi polovinu cizrny sceďte a vložte do mixéru s jogurtem, paprikou, prolisovaným česnekem, kmínem, solí, tahini, trochou vody z cizrny a mixujte, dokud nezískáte hladký, sametový krém.
  3. Zbylou horkou cizrnu položte na talíř a jednu část rozmačkejte vidličkou, část cizrny nechte celou.
  4. Přelijte omáčkou a ozdobte několika lžícemi jogurtu.
  5. Do kastrůlku nalijte olej, přidejte plátky česneku, osmahněte a zalijete tím povrch Musabahy.
  6. Posypete paprikou, petrželkou a černým pepřem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Musabaha se podává teplá.
  • Moje verze je oproti originálu hutnější, nicméně ta původní by mohla občas – v závislosti na verzi – trochu připomínat polévku. V Libanonu, Palestině a dalších místech na Středním východě, kde je to oblíbené jídlo, se musabaha obvykle jí k snídani, v té tekutější verzi.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný hustý rostlinný jogurt.

Obměna

  • Můžete měnit konzistenci podle vaší chuti.

Děti

  • S menším množstvím oleje a soli a bez pepře a zálivky vhodné pro děti od 2 let

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

61 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Nožičky z hlívy v omáčce citronette

Někdy se poštěstí a sežene se hlíva, která má silnější nožičky, které jdou krájet na plátky. Hned jsem toho využila a připravila tuto rychlovku, která nás ...