Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a obchodech, bývá často k dostání také u farmářů. Její listy nejsou černé, ale tmavě zelené. Má jiné aroma než ostatní druhy kapusty. Vydrží i mráz do mínus dvaceti, takže se dá sklízet celý rok. Pesto z ní je vynikající, určitě ho vyzkoušejte.

Ingredience
  • listy černé kapusty
  • hrst kešu
  • hrst slunečnicového semínka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • česnek

Jak připravit pesto z černé kapusty

  1. Omyjte listy kapusty a oddělte je od tvrdé střední žíly. Přiveďte vodu k varu, vložte do ní očištěnou kapustu a vařte 2-3 minuty.
  2. Ovařené listy okamžitě ponořte do ledové vody, aby si vaše pesto zachovalo pěknou zelenou barvu.
  3. Do suché pánve vložte slunečnicová semínka. Opražte. Poté opražte i kešu.
  4. Do mixéru dejte opražená semínka, listy kapusty, ze kterých jste vytlačili vodu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a olivový olej. Olej musí být kvalitní.
  5. Rozmixujte na pesto. Vložte do misky nebo skleničky a povrch zalijte olejem, aby nezčernal.

Praktické

  • Pesto je výborné k pečivu, na placky, na těstoviny, k obilovinám. Záleží jen na vaší fantazii.
  • Kešu a slunečnicová semínka pražte zvlášť kvůli velikosti.

Obměna

  • Můžete použít piniové oříšky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Za 2 měsíce 5,5 kg dole a nižší cholesterol (Ž.)

Ž.: Moc vás všechny zdravím a jsem ráda, že...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

18 kg dole a energie tolik, že se nepoznávám (Lenka)

Lenka: Já se nepoznávám, jsou čtyři hodiny odpoledne a...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
  1. Nero di Toscana se mi podařilo vypěstovat jen jednou, bylo to úžasné, od té doby se k nám nastěhovali dřepčíci a všechno kapustové i zelné sežerou… Musela bych asi stříkat a to nechci. Koupit nejde, nebo jsem alespoň nenašla.

  2. To jsem ráda, že se to hodilo. V dnešní době se dá sehnat všechno. A tato černá kapusta jde snadno pestovat

  3. Je Viero, to je skvělá inspirace, tuto kapustu jsem měla ještě nedávno na záhoně , tady se dájí koupit semínka pod názvem NERO DI TOSCANA, je úžasná…

        • Aha. Nero di Toscana jsem brala jako druh kadeřávku, tedy aspoň v Německu, odkuď mám většinu semínek, je to tak bráno. Ale nemusí přemrzat, aby nebylo hořké, což zas je spíš tím, že v Toskánsku by s tím mohl být problém. Každopádně díky za recept.

          • Za málo, Nero Di Toscana je zimní zelenina. Nesmí mrznout asi jako v Čechách, ale naopak nízké teploty této kapusta prospívají. Takže pár stupňů pod nulou není problém. Kaderavek mám na záhonech, ale pesto jsem z něj nezkoušela.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKomu není rady…
Další článekCelozrnné těstoviny s krémovou hlívou