Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pesto z černé kapusty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a obchodech, bývá často k dostání také u farmářů. Její listy nejsou černé, ale tmavě zelené. Má jiné aroma než ostatní druhy kapusty. Vydrží i mráz do mínus dvaceti, takže se dá sklízet celý rok. Pesto z ní je vynikající, určitě ho vyzkoušejte.

Ingredience
  • listy černé kapusty
  • hrst kešu
  • hrst slunečnicového semínka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • česnek

Poslední dobou mi nebylo dobře. Dlouhé roky jsem se cítila velmi unavená, znuděná, bez nálady, bez energie, vystresov...

Jak připravit pesto z černé kapusty

  1. Omyjte listy kapusty a oddělte je od tvrdé střední žíly. Přiveďte vodu k varu, vložte do ní očištěnou kapustu a vařte 2-3 minuty.
  2. Ovařené listy okamžitě ponořte do ledové vody, aby si vaše pesto zachovalo pěknou zelenou barvu.
  3. Do suché pánve vložte slunečnicová semínka. Opražte. Poté opražte i kešu.
  4. Do mixéru dejte opražená semínka, listy kapusty, ze kterých jste vytlačili vodu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a olivový olej. Olej musí být kvalitní.
  5. Rozmixujte na pesto. Vložte do misky nebo skleničky a povrch zalijte olejem, aby nezčernal.

Praktické

  • Pesto je výborné k pečivu, na placky, na těstoviny, k obilovinám. Záleží jen na vaší fantazii.
  • Kešu a slunečnicová semínka pražte zvlášť kvůli velikosti.

Obměna

  • Můžete použít piniové oříšky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Veronika
29. 10. 2021

Delala jsem z klasicke kapusty a take moc vyborne 😋😋😋

Nero di Toscana se mi podařilo vypěstovat jen jednou, bylo to úžasné, od té doby se k nám nastěhovali dřepčíci a všechno kapustové i zelné sežerou… Musela bych asi stříkat a to nechci. Koupit nejde, nebo jsem alespoň nenašla.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pomazánka z pečené řepy

Pokud máte rádi červenou řepu, tak si tento recept zamilujete. Pečením se zemitá chuť řepy ještě umocní a to dodá pomazánce charakter.

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...