Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pesto z černé kapusty

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a obchodech, bývá často k dostání také u farmářů. Její listy nejsou černé, ale tmavě zelené. Má jiné aroma než ostatní druhy kapusty. Vydrží i mráz do mínus dvaceti, takže se dá sklízet celý rok. Pesto z ní je vynikající, určitě ho vyzkoušejte.

Ingredience
  • listy černé kapusty
  • hrst kešu
  • hrst slunečnicového semínka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • česnek

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Jak připravit pesto z černé kapusty

  1. Omyjte listy kapusty a oddělte je od tvrdé střední žíly. Přiveďte vodu k varu, vložte do ní očištěnou kapustu a vařte 2-3 minuty.
  2. Ovařené listy okamžitě ponořte do ledové vody, aby si vaše pesto zachovalo pěknou zelenou barvu.
  3. Do suché pánve vložte slunečnicová semínka. Opražte. Poté opražte i kešu.
  4. Do mixéru dejte opražená semínka, listy kapusty, ze kterých jste vytlačili vodu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a olivový olej. Olej musí být kvalitní.
  5. Rozmixujte na pesto. Vložte do misky nebo skleničky a povrch zalijte olejem, aby nezčernal.

Praktické

  • Pesto je výborné k pečivu, na placky, na těstoviny, k obilovinám. Záleží jen na vaší fantazii.
  • Kešu a slunečnicová semínka pražte zvlášť kvůli velikosti.

Obměna

  • Můžete použít piniové oříšky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
29. 10. 2021

Delala jsem z klasicke kapusty a take moc vyborne 😋😋😋

Nero di Toscana se mi podařilo vypěstovat jen jednou, bylo to úžasné, od té doby se k nám nastěhovali dřepčíci a všechno kapustové i zelné sežerou… Musela bych asi stříkat a to nechci. Koupit nejde, nebo jsem alespoň nenašla.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...