Za poslední roky vaření už máme "vychytané" určité zkratky a o ty se s vámi rády podělíme. Ideální je mít vždy vše čerstvé, zrovna uvařené. Chutná to nejlíp, to si nebudeme zastírat. Ale protože nežijeme v ideálním světě a nemáme ideální podmínky, poradíme vám pár zkratek, které vám, zejména ze začátku, mohou ušetřit čas a zbytečné prodlevy.

Super tipy, jak si urychlit vaření

Jedna moje příbuzná se onehdy chlubila, že ona (na rozdíl ode mne, jak si zřejmě asi představovala), netráví půl dne u plotny. Když její miminko začalo potřebovat příkrmy, navařila maso, brambory, mrkev a další zeleninu ve velkém hrnci. Rozmixovala, napěchovala do lahviček, pak do mrazáku, a když bylo potřeba oběd nebo večeři pro malé, tak prostě ohřála lahvičku.

Tak až takhle jednoduché vám to neuděláme, to by ani nebylo pro vaše zdraví to nejlepší a pro vaše maličké už vůbec ne. Ale máme už za poslední roky vaření vychytané určité zkratky a o ty se s vámi rády podělíme. Ideální je mít vždy vše čerstvé, zrovna uvařené. Chutná to nejlíp, to si nebudeme zastírat. Ale protože nežijeme v ideálním světě a nemáme ideální podmínky, poradíme vám pár zkratek, které vám zejména ze začátku mohou ušetřit čas a zbytečné prodlevy.

1Navařte si do zásoby, co se navařit může

Mějte vždy v lednici uvařenou obilovinu (jáhly, rýže, pohanka, kukuřice, pšenice, ječmen, oves, žito, quinoa, amarant..) a luštěninu (hrách, cizrna, fazole, čočka). Pokud vám po dovaření neplavou ve vodě, ale jsou suché, vydrží vám několik dní v lednici a můžete je beztrestně ohřívat a nečekat, až se vám za 40 minut uvaří například celozrnná rýže. Říká se, že záleží, jakou máte v lednici energii  a podle toho vám vydrží déle či méně dlouho dobré. Každopádně poznáte to tak, že k nim přivoníte. Jakmile se neutrální nebo lehce nasládlá chuť promění v kyselou, víte, že vám obilí či luštěnina kvasí a už je jíst nebudete.

2Uvaří se samo

Abyste vytvořili tyto „zásoby“, musíte si je uvařit. Zhruba 2x až 3x týdně podle počtu strávníků a vařených jídel denně tedy uvařte obilovinu a předem (třeba celý předchozí den či noc) namočenou luštěninu. Není to nic časově náročného, nemusíte stát u sporáku a koukat, jak se vaří čočka. Udělejte to, když se jdete umýt nebo když ukládáte dítě apod. Pokud máte spolehlivý sporák s časovačem, můžete naprogramovat dobu vaření a jít s dětmi na procházku. Po návratu máte uvařeno.

3Obědy a večeře za 15 minut

Rychlé jídlo pak vytvoříte tak, že jen omyjete a nakrájíte zeleninu, dáte ji vařit, péct, restovat či smažit a přidáte z ledničky uvařenou obilovinu či luštěninu.  Dochutíte, podáváte, čas je váš přítel. Pokud opravdu není času nazbyt, smícháte to všechno v jednom hrnci nebo třeba na woku a máte rizoto či nějaký ten eintopf. Stejně tak to můžete dát do pekáčku a zapéct do trouby. Je-li přece nějaká minutka k dobru, můžete vytvořit z hotové obiloviny či luštěniny třeba karbanátek, kaši, placky, nákyp, ze zeleniny rozmixovat omáčku apod.

4Tři druhy stačí

Nekomplikujte si život tím, že budete vždy do všech jídel dávat vše co doma najdete. Trvá to zbytečně dlouho a navíc je to nuda. Jde nám přeci o pestrost, rozmanitost. A té nedosáhneme tím, že do každé polévky dáme vždy všechnu zeleninu, co doma máme. Držte si pravidla 3 a dost. Vezměte 3 druhy zeleniny a udělejte polévku (např. květák, zelí, pórek), vezměte 3 druhy zeleniny a udělejte omáčku (např. cibule, petržel, křen), jiné 3 druhy vám poslouží jako tepelně upravená zelenina na kompletní talíř (orestujte například dýni, mrkev a celer). Pokud chcete být vzorní a mít dokonale vyváženou stravu, vybíráme zeleninu do polévky tak, abychom měli jednu kořenovou (mrkev, petržel, bílá ředkev,….), jednu kulatou (dýně, cibule, květák, zelí,…) a jednu listovou (pórek, řapíkatý celer, kadeřavá kapusta,…). Tohle pravidlo vám pomůže střídat a kombinovat různé druhy zeleniny a nevařit pořád tytéž kombinace.

5Rychlovky vždy po ruce

Je velmi praktické mít po ruce „rychlovky“ jako jsou celozrnné a ideálně bezlepkové těstoviny, které jsou za pár minut hotové. Například rýžové nudle se ani nevaří, jen zalijí horkou vodou a po 5ti minutách scedí. Jen pozor na složení. Dají se koupit čisté jen z rýže a soli nebo také ty s glutamátem, který určitě jíst nechceme. Ostatní těstoviny (např. kukuřičné) se vaří cca 5-8 minut, takže je to opravdu rychlovka. Stejně tak se rychle udělá tofu nebo tempeh, které nám skvěle doplní luštěninu, pokud jsme si ji zapomněli namočit či navařit předem. Navíc rodina jistě uvítá, že není vše jen ve formě kuliček či zrníček. Takový restovaný tempeh či pečené tofu je jistě potěší, pokud k tomu uděláte rýžové nudle a trochu zeleniny, máte to opět za 15 minut hotové a pochutnáte si jistě více než na chlebu se sýrem, který by vám možná trvalo připravit stejně dlouho. Tempeh, tofu i natto jsou výrobky s poměrně dobrou dobou trvanlivosti, takže stále můžete mít v lednici po ruce jeden kus od každého a mít tak vždy šanci vykouzlit oběd či večeři za pár minut a ještě zcela kompletní a lehce stravitelnou.

6Sbírejte průběžně slupky, natě a odkrojky

Když už krájíte zeleninu na snídaně, oběd či večeři, rovnou si odkládejte natě, odkrojky a slupky na zeleninový vývar do ledničky na talíř či do plastové krabičky. Nevadí nám ovadlé kousky, ale vše nahnilé či plesnivé jde do koše. V ideálním případě si připravíte vždy čerstvý vývar z omytých odkrojků slupek a natí, ke kterým přidáte mořskou řasu a dáte vařit.  Z čerstvého vývaru hned vaříte polévku, omáčku atd.

Já mám zaběhlý rituál, že vařím vývar večer, když ukládáme děti a sama jdu do sprchy. Ráno totiž často kromě polévky a kaše na snídani vařím ještě jídlo s sebou, což je oběd a svačina, takže by mi na vývar nezbyla plotýnka na vařiči.  Je-li vám zatěžko každé ráno či každý večer vařit čerstvý vývar, udělejte to dvakrát nebo třikrát týdně v čase, který vám nejlépe vyhovuje. Rozhodně u přípravy vývaru nemusíte stát. Vývar se uvaří sám, stačí jen postavit na plotnu a po uvaření scedit a dát do ledničky. Pro samotné vaření si pak ohřejete vždy jen potřebné množství vývaru na polévku, omáčku či podlití zeleniny. O trvanlivosti vývaru platí totéž, co o obilovinách a luštěninách. Nejlepší je čerstvý, ale i dva tři dny starý skladovaný v lednici v krabičce s dobře těsnícím víčkem je lepší než žádný. Dokud voní, je v pořádku. Probuďte svoji intuici a budete vědět hned, zda jej ještě můžete použít, či skončí ve výlevce.

7Večer si můžete ušetřit čas na ráno

Pokud máte ráno skutečně velký fofr, nachystejte si maximum věcí už večer. Na pracovní plochu si připravte vše, co budete ráno potřebovat a co nemusí být v lednici. Nemusí to být jen ingredience typu sůl, olej, obilovina  (samozřejmě ta v suchém nevařeném stavu) apod., můžete si nachystat i hrnec, vařečku, naběračku, potřebný počet talířů a lžic. Věci v lednici si můžete dát do jedné poličky hezky přehledně, abyste ráno ve spěchu nemuseli třikrát otevírat a zase zavírat ledničku.

Zelenina je pochopitelně vždy lepší čerstvá, nezoxidovaná, neoschlá. Ono taky omýt jednu mrkev, jednu kedlubnu a oloupat jednu cibuli na polévku skutečně zabere minimum času. Pokud ale se zdravou výživou začínáte, jste ráno ve stresu z výpravy dětí do školy a sebe do práce, připravte si i zeleninu předem. Nejvíce času ušetříte, když si zeleninu na snídaňovou polévku nebo obilnou kaši odložíte naporcovanou už večer, když krájíte zeleninu na večeři. Dejte ji do krabičky s víčkem a uschovejte v lednici. Ráno jen ohřejete vývar, vhodíte z krabičky naporcovanou zeleninu, osolíte a jdete si čistit zuby, oblékat apod. Za pár minut máte polévku připravenou, stačí přidat miso pastu a sníst. Myslím, že to bude rychlejší než krájet a namazat chleby pro všechny členy rodiny :-)

8Jídlo na výlet, do práce či do školky

Pamatujte, že obilovinu a luštěninu můžete ohřívat, ale zeleninu připravujeme a jíme vždycky čerstvou! Nikdy neohříváme zeleninu z předchozího oběda k večeři apod. Výjimkou je situace, kdy ihned po uvaření dáme jídlo do termosky, plnou tak, aby k obsahu nemohl moc vzduch a ihned zavíráme. Takto můžeme řešit například pracovní obědy, které si ráno doma připravíme rovnou se snídaní. My tak řešíme obědy dětem do školky, jídlo na výlety, na pickniky.

 

Časem to přejde do krve

Možná to vypadá náročně, složitě nebo zdlouhavě. Popisuji detailně krok za krokem, abyste se mohli inspirovat a najít si vlastní harmonogram, vlastní způsob, jak vše snadno a rychle připravit. Předchozí řádky by vás měli inspirovat a pomoci vám ve startu, než se v novém způsobu vaření zorientujete a praxe vám přejde do krve.  Znovu opakuji, že většina jídel či jejich základů se vaří bez vaší stálé přítomnosti, bez míchání. Tyhle malé rituály a pravidla mi pomohly, když jsem se zdravým vařením začínala a vůbec nevěděla, jak do toho.

Koneckonců, já předtím v podstatě vůbec nevařila, takže jsem byla úplný začátečník. Chtělo to zpočátku trošku víc plánovat a přemýšlet, co budu zítra vařit. Pak to šlo snadno a ráz naráz. Ovšem když jsem nebyla připravená, lovila jsem v kuchařkách, hledala slupky na vývar po celém bytě a zjišťovala v průběhu vaření, že nemám všechny ingredience. Takže jsem se naučila mít v tom řád a šetřit každou minutu. Časem jsem zjistila, že vařím bez kuchařky, že ráno vstanu, otevřu lednici a začne koncert. Kolikrát vstanu a nemám v tu chvíli ještě nejmenší představu, co bude  snídani a co budou děti mít ten den k obědu a ke svačině. Mrknu do lednice, mrknu do špajzu a začnu. A když odcházíme na kroužky, výlety a dříve ještě i do školky, byli jsme všichni po polévce a kaši,  v termosce s sebou byla polévka, kompletní jídlo a nějaká svačina.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Dobry den, chtela bych se zeptat na skolku a deti. Nase mala ted zacala chodit do skolky, a kdyz vim co jim tam davaji za jidlo.. KAzdy den k obedu maso. Ke svacine chleby nebo jogurty.. Domluvila jsme s nima ze bude mit k obedu vegetarianske jidlo, ale to mi taky uplne nevyhovuje. Myslite ze ji tam mam jidlo na obed a svacinu davat s sebou? Nebo, a to je ma hlavni otazka.. Mate nejakou skvelou skolku, kde vari makrobioticky? Nebo aspon cerstve a zdrave? Dekuji moc, Petra

    • Petro, jak se muzete docist v prispevku z minuleho tydne,.je to o lidech. Jsou tam zkusenosti maminek v komentarich, treba as to bude inspirovat. Zakony skolkam trochu svazuji ruce, lepsi to je v soukromych, kde jste placenym klientem.

  2. Ahoj, muzu mit prosim na nekoho dotaz? Kazde rano chystam sobe i dceri jidlo do termosky. Ted me ale jedna pani hodne znejistila, ze pry uz po trech hodinach se v termosce zacinaji mnozit bakterie a ja jsem na to nemohla argumentovat, jelikoz vlastne nevim, jak dlouho jidlo v termosce muze vydrzet tak, aby melo stale tu kvalitu. My ho tam mame od naplneni max 5 hodin. Muzete mi prosim nekdo poradit jak to s tim je? Nebo eventuelne poradit kde najdj nejake info? Dekuji vam moc .

    • Luci, klid. Bakterie jsou všude, i v našem břiše. Otázka je, kolik a jakých kde máme. Jídlo z termosky je samozřejmě méně výhodné než jídlo zrovna čerstvé, ale kdo si ho kde může dopřát? Jen ten, kdo si ho vaří doma. Takže pokud jíte v jídelně či restauraci, nebude to rozhodně lepší než vaše termoska s čerstvě navařeným a hned uzavřeným jídlem. Dejte jídlo do termosky horké a až po okraj, hned zavřete a bakterie nemusíte řešit. My to také tak děláme a je to v pohodě.

  3. Mam podobný problém, střídavou práci od 6 ráno, většinou až do večera nebo do noci. Ráno opravdu nechci vstávat o nškolik půlhodin dříve a vařit, už takhle vstávám dost brzo. Tak to řeším tak, že si jídlo uvařím večer, a ráno donesu do oráce a bohužel ohřeji v poledne i večer v mikrovlnce. Jinak to nejde. Ráno si v práci dělám instantní kaši- jahelnou, rýžovou, ….s mandlemi a ořechz, jen zaleji horkou vodou, rozmíchám, nesladím.
    Přemýšlím nad termoskou ale pokud budu mít teplé jídlo od večera do druhého večera, tak si mzslím, že se tam mohou namnožit různé bakterie, přeci jenom je to v teple dost dlouho a nezdá se mi to tudíž praktické.
    Váš názor? Zajímalo by mne, jak na to nahlížíte.
    Pokud jsem doma, tak si vařím normálně.

    • Buryho, když termoska bude naplněná po okraj, hned zavřená a neotevíraná, mělo by to být celkem v pohodě. Pokud ohříváte, ještě lepší je varianta dát do skleniček, zatáhout ještě vroucí a nechat zchladit, pak teprve dát do lednice. V práci ohřát. Mikrovlnku bych teda dlouhodobě neradila. Není možnost v práci najít nějakou alternativu? Jídelna či bufet, kde by se našlo něco jakžtakž případně domluvit pravidelný odběr něčeho? Nebo ještě najít na seznamce spřízněnou duši v okolí, která je třeba na mateřské a za poplatek by donesla kousek svojí snídaně či něco podobného. Občas se ve firmách dva tři lidé spojí a ve snídaních a jejich donáškách se střídají. Holt chce to zkoušet, vylepšovat, zkoušet a nezbláznit se. Nebo změnit pracovní dobu či práci, kdyby to šlo, což se asi snadno řekne…

  4. Dobrý den,
    měla jsem dlouhodobé zdravotní problémy (kašel, rýma, strašná únava…) Rozhodla jsem to změnit. Přečetla jsem několik vašich článků. Dočetla jsem se, že nemám ohřívat zeleninu. Mám však problém. Pracuji od 7:00 do 19:00 a v práci mam jen mikrovlnku. Objednala jsem si termosku, kterou tu doporučujete, ale vydrží v ní jídlo 12 hod.?? Pokud ne máte rady, či vlastní zkušenosti jak to řešit?? :)

    • Řešila bych to perfektní snídaní, kaše i polévka a zároveň bych si polévku uvařila i k obědu, stačí ji obohatit o lušteninu a obilovinu. Dále bych si uvařila ráno nějaké jídlo s sebou do termosky na oběd. Takže máte snídani i oběd. Večeři bych řešila v práci sushi, plackami a žitným chlebem se zdravou pomazánkou ap a k tomu kvašenou zeleninu. Nebo jíst doma později z předpřipravených surovin, např. rizoto ap.

  5. Ahoj holky, dotaz ohledně vývaru – po dovaření ho dáváte do lednice horký? Máma mi vždycky říkala, že do lednice nesmí přijít horké jídlo :-)
    No a druhá věc, když vývar používám u vaření, nehce se mi ho zas přelívat a ohřívat v jiném hrnci, tak ho leju studený – vadí to pokrmu? Mění se nějak jeho využitelnost nebo…?

  6. Díky za tento článek i všechny ostatní, trávím nad vaším webem už několik večerů a nocí :-)
    Myslíte, že byste mohly zveřejnit i vzorový jídelníček např. na týden i s radami kolik čeho a kdy uvařit?

    • To bych taky uvítala, ale mám ovaby, jestli toho na holky nebude už moc:) Třeba se chytnou jiné maminky a přispějí svými zkušenostmi. Předem díky, taky potřebuju tahák.

      • Máme to určitě v plánu i když je to práce na spousty večerů a nocí. Rozhodně to najdete v klubu Jíme Jinak, který už brzy hodláme spustit.

  7. Jaké, prosím, používáte termosky? Bylo by fajn mít domácí jídlo s sebou, třeba na výletě. Ale nevím, do čeho to dát. Díky moc. :)

    • Tohle je řešeno v diskuzi celkem podrobně. Koupila jsem co tam holky doporučují a pro dítě mám Primus a jsem spokojená. Ještě mám z Tescomy, ale ta není na moc dlouho.

    • Já používám tuhle http://termosky.heureka.cz/esbit-termoska-na-jidlo-1l/ na polívku pro celou rodinu.. Jsou různěobjemové.. Záleží, jakou máte potřebu – a jak se tu mnohokrát už psalo, tak je nutné tam polévku/jídlo nalít hned po uvaření a až po okraj, aby tam nebyl žádná vzduch.. A takhle vydrží od oběda až do večera úplně horká a chuťově jako čerstvá.. No a na tužší pokrmy používám tuhle http://termosky.heureka.cz/ferrino-food-flask-with-containers-stribrna-termoska-1-5l/ ..jsou to super vymoženosti.. :-) Krásný víkend!

  8. Ahoj, jíte fakt ukázkově.Takhle jsem jedla za svobodna a při prvním těhotenství. Potom, už jen zdravěji. Nejvíc řeším okolí. Babičky. Jak to s nima děláte? U prvního dítěte to první 3 roky ještě šlo, ale potom? Asi to máte nějak lépe vyřešený. Přeji si děti udržet alespon při zdravější stravě. Maximálně jednou týdně rybu nebo drůbež a občas nějaký ten tvrdý sýr nebo lučinu.A já se těším, že se jednou k tomuto zase vrátím. Moc Vám fandím a děkuji. Vaše stránky mi dávají naději. Evča

  9. Konečně jsem si přečetla článek o šetření času a trochu se směju. Ono totiž opravdové vaření (nikoliv těstoviny a smetanová omáčka nebo kuřecí směs na cokoliv) prostě zabere spousta času, ať zdravé či nezdravé. Já vařím denně už řadu let a že by mi po nasazení čistě zdravého jídelníčku nějak přibylo práce nebo ubylo času…Dokonce mám porovnání, protože stále vařím i klasicky pro vyvdané děti. Trávím v kuchyni mraky hodin. Těch hodin, které bych mohla trávit třeba s knihou a nohama nahoře. Jenže nechci. Tak budu trávit čas teprve až budou děti velké. Teď jsem máma a každý den můžu ovlivňovat jejich zdraví. Vařím svému mimiňákovi 3 x denně, no a co. Nikdy mi za to nepoděkuje, no a co. Podle mě je to správná cesta a žádné trauma z toho nemám. Já vřele doporučuji spojenou kuchyň s obývákem. To pak netrávíte spousta času v kuchyni, ale v obývací místnosti :-)

    • Ottovko, mluvíš mi z duše! V duchu už delší dobu píšu článek na podobné téma :-) Co bychom my ženy vlastně chtěly? Všichni říkají, že zdraví jejich dětí je pro ně nejdůležitější, ale málokdo je ochotný je dobře živit, což tedy obnáší to vaření. Jenže je to na nás, v jakém stavu bude naše rodina. Vaření je naše zodpovědnost. Díky moc za příspěvek.

      • Přesně tak! Máme to v rukách :-). Teď koukam, že jsem objevila Ameriku rok po Kolumbovi :-))). Nevadí, máte na stránkách tolik informaci, že mi prostě chvilku trvá, než to prokoušu… Ať se daří!

    • Dobrý den, jak dlouho máte obilnou kaši v termosce? A je to jen čistá obilovina, nebo už je s něčím smíchaná?

  10. máme rychlé spalování i já i děti, můžu sníst cokoliv a není to vidět, což je samozřejmě na jednu stranu fajn, ale každá mince má dvě strany.. když děti chodily vloni do jiné školky, nosily si svoje svačinky, a obědy jsme po čase řešili doma. jenomže kloučci strádali nad tím, že chtějí jíst to co ostatní ve školce, takže snědli svoji sváču a pak ještě i tu školkovou…teď v nové školce je nechávám jíst vše co školka navaří a na jídelníček se pro své dobro nedívám. mám dilema mezi zdravou stravou a pocitem uspokojení u dětí. ale ráda bych to zkloubila a zharmonizovala pro obě strany do přijatelné roviny…když jim to mlíčko a jogurty a pudingy a vše z mlíčka tak chutná,…děti to velice vnímají, ten rozpor mezi tím, co máme doma, říkáme a tím, jak to chodí ve školce a u jiných lidí, a těžko to zpracovávají, protože okolí to řeší s námi pořád dokola. neustále ty mé děti někdo „zachraňuje“ sladkostma, banány, citrusy mlíkem…jsou zdraví, akutně se na nich ta strava ani mlíko neprojevuje, ale i tak. Už mi moje úžasná pediatrička radila, že mám říct, že jsou kluci alergičtí na mléčnou bílkovinu a bude klid s jídlem ve školce aspoň v tomto směru,ale intuice mi říká,že lhát se před dětmi nemá, i když je to v jejich prospěch…aby pak opravdu alergičtí nebyli, když jim to budeme říkat….nevím si rady. děkuji za prostor a ještě jednou se omlouvám za slohovou práci

  11. dobrý den Evo, prosím, v článku píšete o tom,že oběd malinké do školky dáváte do termonádob…koukala jsem na net a našla, ale takové, které mají nerez obal ale samotné nádoby jsou z plastu. víte o nějakých, které by i ty misky na jídlo měly nerezové?

    a ještě jedna prosba o radu. Já už mám dvě děti školkové a taky zkušenost s nošením vlastního jídla do školky, ale je to pro mě těžké, protože oba kloučci jsou jedlíci – jí vše a s chutí, jak zdravé tak nezdravé, zvláště ten tříletý, takže nevím, jak bych mohla tento proces eliminovat.
    včera odpoledne byla ve školce besídka, přivezla jsem jim jablíčkový puding, uvařila ho do sedmičkové skleničky…kluci snědli a ten malý i tak jedl vše na co přišel…ostatně tak to dělá běžně – spousta lidí si myslí, že mu nedáme najíst…po všem se vrhá, jako kdyby to v životě nejedl … znáte takové jedlíky ze své praxe? můžu s tím něco udělat? jsem samozřejmě ráda, že jí, třetí chlapeček je malinký a zatím příkrmy moc nejedou, takže si vážím toho, že děti mají chuť na jídlo a nevybírají si, ale když na těch besídkách, návštěvách kam chodíme všichni nabízejí a nosí totéž a to ještě ve velkém množství, pomooooc, co s tím? Ono u třech dětí je to vážně šrumec, někdo přijde na návštěvu a přinese i tomu devítiměsíčnímu brumíka pro zdravé kosti, k tomu jim všem přinesou čokolády, oplatky a bonbony a to vše, aby kluci jednou za čas okusili taky něco jiného, než to zdravé….nevím, co s tím. protože děti to vnímají velice intenzivně – sladké, i to nezdravé jim velice chutná a já je v tom omezuji tak, že rozhodně nesouhlasím s tím, aby každý snědl svůj pytlík s bonbony, čokoládu …. omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale když vím, co si dávají do tělíčka, je mi z toho smutno a hledám radu kde se dá. protože okolí je tradičně „normální“ a nechápe, proč by to děti nemohly, když vypadají dobře, zdravě a chtějí to….

    • Míšo, už Vám píšu odpověď, ale je to delší, takže to dám jako článek na web :-) Vydržte chvilku, dopíšu ho a v dohledné době tam bude. Ale nevím, jestli Vás potěším, jsem v tomto směru asi příliš radikální či tvrdá na okolí…

        • Helča mi dnes donesla zbytky tuku, hned jsem koukla na značku a je to Land Krone Bio Palm s malým logem sluníčka, celý žlutý, zelené listy palmy.

          • děkuji! těsto jsem nakonec natlačila do košíčků a těším se, že je naplním tofu krémem a bude to báječná bašta :-) a ten tuk pohledám někde na nějakém internetovém obchodě…krásné svátky všem, ale Vám holky obzvláště! díky a mnoho zdraví!

            • Míšo, moc děkujeme, jsme rády, že to dobře dopadlo a hrozně rády bychom vzorek.. :-) Tak nám aspoň budete muset barvitě popsat, jak to chutnalo :-) Krásné Vánoce i Vám a celé rodince!

              • cukrovíčko bylo výborné! košíčky jsem ještě přizdobila čoko z karobu a mandlí nebo vlašákem – jednak to vypadalo moc hezky a navíc těsto krémem zvláčnělo, takže vše bylo úplně nejlepší. A kokosové těsto, které mi udělalo totéž – jsem obalila taky v čoko a manžel se po tom mohl utlouci, takže letošní Vánoce, svátky, jídlo a rodinná pospolitost neměly chybu. Krásný nový rok, hodně zdraví a pohody! díky

  12. Dobrý článek, ten si uložím. A hlavně je pro mě i inspirace, přiznám, že neumím moc vařit a je mi příjemné, že si přečtu ty vyjmenované zeleniny. Jen ještě dokoupit ty obiloviny a luštěniny.

      • Díky za článek. Ukládám. Je pro mě i inspirací. Neumím moc vařit a líbí se mi vyjmenovaná zelenina v závorce. :-)

    • Tak to máme velkou radost, že jsme napsaly něco praktického :-) My jsme s Helčou nevařily dříve vůbec, jestli Vás to uklidní :-) Dvě workoholičky, co honily peníze a vaření považovaly ze veeeelkou ztrátu času… Nejvíc nás na těchle receptech baví, že vlastně není nutné dopředu vědět, jak to bude chutnat. A kde není očekávání (maminčina svíčková apod.), tam není zklamání. Tak s chutí do toho, dokupte ty obiloviny a luštěniny (zkuste pro začátek třeba rýži a červenou čočku) a dejte vědět, jak to šlo!

  13. Díky za inspirující článek. Pžesně tuto problematiku řeším. Když jsem doma, je to ok, ale když jdu do práce a vařím dcerce ráno do školky oběd a dělám sváču, je to horší. … Ale zajíždím se, po večerech dělám placky nebo palačinky a dezerty … aby bylo co nabídnout.
    Díky za tipy!

    • Však my jsme na Váš blog koukaly a máte od nás s Helčou obrovskou poklonu, že to zvládáte i s postiženou dcerkou! Výmluvy proč, nikdo se nemůže vymlouvat, když maminka jako Vy, která má nemocnou dceru a ještě chodí částečně do práce, to zvládá taky! Navíc jste ohrnou inspirací všem, kteří nevěří, že tahle strava léčí. Vaše zkušenosti s tím, jak se dcerce zlepšilo zažívání, psychika atd., to je samo o sobě námět na článek :-)

  14. Dekujeme za napady. Jedina moje vyhrada je, ze bych v zadnem pripade nenechala neco varit na sporaku a sla na prochazku nebo i jen do vany. Nas safety conscious daddy by me za to nejmene zastrelil :)

    • Nenechávám pro jistotu vařit nic, co by se přímo spálilo nebo uteklo… :-) Mám třeba na sporáku fazole, které se vaří hodinu, pak se sporák sám vypne, kdybychom se třeba nevrátily s dcerkou včas domů. Navíc mám v hrnci dost vody a vařím na minimum (na stupeň 4 z 9) a když se vrátíme z procházky, máme hotový oběd :-) Nebo třeba dám dusit jablíčka, jsou trochu podlité vodou, teplota nastavená na nejnižší, čas na 20 minut, pak se to vypne a při návratu z odpolední procházky máme svačinku akorát příjemně teplou na servírování. Ale znám Andyho a smrt zastřelením bych vám nepřála, takže radši to udělejte všechno, když jste doma :-))

  15. Zobrazit všech 40 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravé ovocné kapsičky pro děti? Málo vitamínů a hodně cukru
Další článekZeleninová polévka s hlívou ústřičnou