Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

0

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující nástup biologického léta. A radost vám mohou udělat i v kuchyni. Červená barva patří na letní talíře!

Krásný i léčivý vlčí mák

Korunní lístky vlčího máku jsou jedlé a odedávna se používaly k léčení a jako dekorativní část do čajových směsí. O léčivých účincích máku si povíme zase někdy jindy, dnes zůstaneme u vaření a hlavně u zdobení pokrmů.

Jak chutnají květy vlčího máku

Okvětní plátky vlčího máku jsou jemné a tenké, velkou chuť od nich tedy nečekejte. Pokud je přidáte do jídla, prakticky je tam nepocítíte, budou plnit roli spíše dekorativní.

Ochutnáte-li samotný plátek, zjistíte, že chutná jako tenoučký lístek salátu a má takový hořký chuťový ocásek. Vzdáleně by mohl připomínat čekanku.

Co s vlčím mákem v kuchyni

Do letního talíře patří červená barva i hořká chuť. V tomto ohledu je vlčí mák ideálním doplňkem našich talířů. Než uzraje červené ovoce, papriky a rajčata, máme tu vedle ředkviček právě vlčí mák, který nám červenou na talíři snadno zastoupí. Pro tento účel stačí plátek dva na porci. A kam tedy s ním?

  1. Vlčí mák můžete přidávat do salátů,
  2. do dezertů,
  3. do ledových kostek,
  4. na obarvení pomazánek, krémů či bylinkových másel.

Pro svoji křehkost se nehodí do teplé kuchyně, zato se snese ve sladké i slané verzi, protože je chuťově velmi nevýrazný.

Na co si dát pozor u vlčího máku

Celá rostlina obsahuje řadu alkaloidů, barviva, slizové látky, třísloviny, cukry a kyselinu mekonovou. Listy i stonky roní mléko, které je jedovaté. Může způsobit zdravotní potíže jako je zvracení, nevolnosti nebo bolesti břicha.

Stejně tak nadměrná konzumace květů může způsobit zácpu. Na naší zahradě se ovšem vlčímu máku daří lépe než všem vysazeným květinám a naše holky běžně posvačí většinu květů, které se ten den rozvinou a ještě jsme žádné příznaky otravy nezaznamenali. Muselo by to být zřejmě velké množství, které se asi jen tak nenasbírá a ani nesní, protože tak chutný mák zase přeci jenom není.

Jak nasušit květy vlčího máku

Nasušené květy se přidávají pro dekoraci nebo na léčebné účely do čajových směsí. Dokud je jeho sezóna, můžete si nasbírat a nasušit tuhle červenou krásu do zásoby. Vlčí mák kvete od května do srpna, poslední roky ho však můžete najít i v září až na začátku října.

Květy jsou křehké, sbíráme je proto opatrně a za suchého počasí. Sbíráme jen okvětní plátky. Sušíme je při nízké teplotě (do 35°C) ve stínu na půdě asi týden či dva dny v sušičce. Květy je potřeba pravidelně načechrávat, aby se sušily rovnoměrně a barva se zachovala. Po sušení vám zbude desetinu původního sběru. Usušené korunní plátky vlčího máku skladujeme napěchované v čisté suché uzavřené sklenici, ideálně ve tmě, aby neztrácely barvu.

Kde hledat vlčí mák

Roste si kde chce a hledá se dobře, protože svítí na všechny strany. Najdete ho na okrajích polí a luk, na rumištích, dokonce i ve městech.

My ho máme plnou zahradu, vysel se tu sám a daří se mu tu lépe než původně zamýšleným květinám. A dělá mi radost každý den, protože každý den se otevřou nová poupata. Dokud je tedy děti nesní.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPesto z česnekových výhonků
Další článekSalát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem