Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si, které nejrozšířenější můžete sbírat a co z nich vyrobit. Připravte si tedy košíčky a vyražte do přírody "nakupovat"!

Sedmikráska

Tato rostlina byla dříve považována jako všelék. Obsahuje totiž spoustu látek jako jsou: hořčiny, sliz, silice, třísloviny, saponiny, flavonoidy, minerálky látky (vápník) a vitamín C, jejichž kombinace má velmi příznivý vliv na náš organismus, imunitu a zejména na zvýšení látkové výměny v játrech.

S čím může sedmikráska pomoci?

  • detoxikace
  • nachlazení
  • kašel a zahlenění
  • poruchy trávení
  • nechutenství
  • kožní problémy
  • bodnutí hmyzem
  • drobné ranky
  • uvolňuje křeče (např. při menstruaci)
  • látková výměna v játrech
  • močopudný účinek
  • pomáhá při otocích a při nadměrném zadržování vody

Jak sedmikrásku konzumovat a používat?

  • čerstvá k jídlu – ozdoba salátů, polévek, těstovin, kaší a dalších jídel, na chleba a placky, do těst např. na palačinky
  • naložená k jídlu – květy naložte do octa (např. umeocta či jablečného) na několik dní, vhodné do salátů nebo jako kondiment
  • jako kapary – uvařte nálev z 1/2 lžičky soli, 150 ml octa (ume, jablečného) a 150 ml vody. Do skleničky dejte trochu kuliček nového koření, pepře a hořčice a přidejte uzavřená poupata sedmikrásek. Zalijte celé nálevem a zašroubujte. Sklenice dejte do hrnce víčkem dolů, přilijte vodu do poloviny výšky sklenic a zavařujte 12 minut. Nechejte dnem vzhůru vychladnout na utěrce.
  • k potírání ranek – čerstvé promnout a potírat drobné poranění (pustí šťávu)
  • čaj na kašel, zahlenění a detoxikaci – 1 lžičku květů zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 10 minut louhovat, pít několikrát denně
  • tinktura na kožní a dýchací problémy – 1 lžíci sedmikrásek zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 dní louhovat; potírat rány nebo užívat vnitřně 10 kapek 3x denně
  • macerát jako pleťový a tělový olej – sklenici naplňte sedmikráskami a zalijte slunečnicovým či jiným olejem, aby byly všechny ponořené a nechejte 2 týdny stát na tmavém místě, každý den sklenici protřepejte; používejte dle potřeby na pleť či tělo nebo si dejte lžíci do vany

Fialka

Patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Fialky jsou bohaté na vitamín C, saponiny, flavonoidy, rutin (cévy) a další látky. Fialka je známá především pro její silný účinek tišit kašel, pomáhat s odhleněním a podporovat imunitu. O léčivých účincích fialky mluvil i nejznámější řecký lékař Hippokrates. Přečtěte si o ní více v samostatném článku.

S čím může fialka pomoci?

  • kašel a odhlenění
  • nachlazení, chřipky
  • detoxikace
  • kožní choroby
  • revma, dna
  • záněty
  • astma
  • bolesti hlavy

Jak fialku konzumovat a používat?

  • čerstvá k jídlu – ozdoba salátů, moučníků, zmrzlin, sladkých jídel, nápojů, polévek, kaší, na chleba a placky, do těst např. na palačinky, do agarových dezertů
  • fialkový ocet – květy naložte do octa (např. vinného, jablečného) na cca 2-3 týdny, ocet je výborný do salátů jako zálivka a zkvašené fialky jako kondiment k jídlu
  • fialkové sladidlo – šálek fialek zalít šálkem horké vody a nechat den macerovat, pak slít, přivést k varu a přidat další šálek fialek a nechat den macerovat (lze i opakovat víckrát). Přidat stejný díl sladidla (med, sladěnka, sirup) a zamíchat. Skladovat v lednici.
  • fialkové kostky ledu – fialky vložte do tvořítek na led a zalijte vodou a dejte zamrazit. Na léto tak budete mít originální ledové kostky do nápojů.
  • koupelová sůl s květy – přidejte si květy fialek do koupelové soli nebo přímo do vody do vany (pomáhá léčit rány)
  • čaj na odkašlávání a první pomoc při přejedení – 1 lžičku květů zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 10 minut louhovat, pít několikrát denně
  • tinktura na dnu, revmatismus, záněty – 1 lžíci fialek zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 louhovat; potírat postižená místa
  • macerát jako pleťový a tělový olej – sklenici naplňte fialkami a zalijte slunečnicovým či jiným olejem, aby byly všechny ponořené a nechejte 2 týdny stát na tmavém místě, každý den sklenici protřepejte; používejte dle potřeby na pleť či tělo nebo si dejte lžíci do vany

Kopřiva

Kopřiva je dokonalým zdrojem minerálů (draslík, železo), vitamínů (A, B2, B5, C), obsahuje také histamin, třísloviny a serotonin. Konzumace kopřiv má protirakovinové účinky a dobrý vliv na metabolismus. Během druhé světové války se kopřivami obkládaly rány pro zastavení krvácení a urychlení hojení.

S čím může kopřiva pomoci?

  • záněty
  • chudokrevnost
  • revma, dna
  • problémy s ledvinami, játry, žlučníkem
  • detoxikace
  • vysoký krevní tlak
  • nachlazení, chřipka
  • je močopudná
  • zastavuje krvácení
  • trávicí problémy

Jak kopřivu konzumovat a používat?

Pampeliška

Pampeliška obsahuje vitamín A, B komplex, C a D a minerály vápník, draslík, hořčík, železo, zinek. Je skvělá pro jarní detoxikaci a pro zrychlení metabolismu.

S čím může pampeliška pomoci?

  • čistí krev
  • podpora pro žlučník a játra
  • hubnutí
  • nemoci ledvin
  • močové cesty
  • stabilní hladina krevního cukru
  • trávicí problémy
  • kožní problémy
  • otoky a záněty
  • revmatismus a dna

Jak pampelišku konzumovat a používat?

  • do pomazánek, nádivek a zapečených jídel, pampeliškové pesto (rozmixovat pampeliškové listy, olivový olej, sůl, oříšky/semínka), quiche, do palačinek, placek, knedlíků, do smoothie, obalené v těstíčku jako tempura, pampeliškový špenát
  • do salátůteplý sladkokyselý salátsalát z vodnice a kvašenou zeleninousalát s mladými pampeliškovými listy
  • nasekané nadrobno jako posyp podobně jako petrželka (polévky, obilí atp.)
  • pampeliškový ocet na detoxikaci – 20 listů a 10 květů zalít 1 l vinného octa (či jiného – jablečný, ume) a nechat 3 týdny louhovat. Používat do salátů.
  • pampelišková káva – omyté kořeny upéct v troubě, rozemlít a používat jako kávu.
  • pampeliškový čaj – 1 lžičku pampelišky (kořen nebo listy) zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 15 minut louhovat, pít několikrát denně
  • sirup – 400 květů spařit 1 l vody, přidat citrón a 10 min. povařit. Nalít do sklenice a uzavřít a nechat odstát do druhého dne. Přecedit, osladit sladidlem (slad, sirup) a svařit do hustoty sirupu.

Medvědí česnek

O této skvělé detoxikační bylině jsme sepsali rovnou celý článek včetně jeho použití. Medvědí česnek je skvělý na podporu imunity, léčbu chřipky, nachlazení, průjmu, oparů, kandidy a hojení ran.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte na toto téma dále

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...