Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si, které nejrozšířenější můžete sbírat a co z nich vyrobit. Připravte si tedy košíčky a vyražte do přírody "nakupovat"!

Sedmikráska

Tato rostlina byla dříve považována jako všelék. Obsahuje totiž spoustu látek jako jsou: hořčiny, sliz, silice, třísloviny, saponiny, flavonoidy, minerálky látky (vápník) a vitamín C, jejichž kombinace má velmi příznivý vliv na náš organismus, imunitu a zejména na zvýšení látkové výměny v játrech.

S čím může sedmikráska pomoci?

  • detoxikace
  • nachlazení
  • kašel a zahlenění
  • poruchy trávení
  • nechutenství
  • kožní problémy
  • bodnutí hmyzem
  • drobné ranky
  • uvolňuje křeče (např. při menstruaci)
  • látková výměna v játrech
  • močopudný účinek
  • pomáhá při otocích a při nadměrném zadržování vody

Jak sedmikrásku konzumovat a používat?

  • čerstvá k jídlu – ozdoba salátů, polévek, těstovin, kaší a dalších jídel, na chleba a placky, do těst např. na palačinky
  • naložená k jídlu – květy naložte do octa (např. umeocta či jablečného) na několik dní, vhodné do salátů nebo jako kondiment
  • jako kapary – uvařte nálev z 1/2 lžičky soli, 150 ml octa (ume, jablečného) a 150 ml vody. Do skleničky dejte trochu kuliček nového koření, pepře a hořčice a přidejte uzavřená poupata sedmikrásek. Zalijte celé nálevem a zašroubujte. Sklenice dejte do hrnce víčkem dolů, přilijte vodu do poloviny výšky sklenic a zavařujte 12 minut. Nechejte dnem vzhůru vychladnout na utěrce.
  • k potírání ranek – čerstvé promnout a potírat drobné poranění (pustí šťávu)
  • čaj na kašel, zahlenění a detoxikaci – 1 lžičku květů zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 10 minut louhovat, pít několikrát denně
  • tinktura na kožní a dýchací problémy – 1 lžíci sedmikrásek zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 dní louhovat; potírat rány nebo užívat vnitřně 10 kapek 3x denně
  • macerát jako pleťový a tělový olej – sklenici naplňte sedmikráskami a zalijte slunečnicovým či jiným olejem, aby byly všechny ponořené a nechejte 2 týdny stát na tmavém místě, každý den sklenici protřepejte; používejte dle potřeby na pleť či tělo nebo si dejte lžíci do vany

Fialka

Patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Fialky jsou bohaté na vitamín C, saponiny, flavonoidy, rutin (cévy) a další látky. Fialka je známá především pro její silný účinek tišit kašel, pomáhat s odhleněním a podporovat imunitu. O léčivých účincích fialky mluvil i nejznámější řecký lékař Hippokrates. Přečtěte si o ní více v samostatném článku.

S čím může fialka pomoci?

  • kašel a odhlenění
  • nachlazení, chřipky
  • detoxikace
  • kožní choroby
  • revma, dna
  • záněty
  • astma
  • bolesti hlavy

Jak fialku konzumovat a používat?

  • čerstvá k jídlu – ozdoba salátů, moučníků, zmrzlin, sladkých jídel, nápojů, polévek, kaší, na chleba a placky, do těst např. na palačinky, do agarových dezertů
  • fialkový ocet – květy naložte do octa (např. vinného, jablečného) na cca 2-3 týdny, ocet je výborný do salátů jako zálivka a zkvašené fialky jako kondiment k jídlu
  • fialkové sladidlo – šálek fialek zalít šálkem horké vody a nechat den macerovat, pak slít, přivést k varu a přidat další šálek fialek a nechat den macerovat (lze i opakovat víckrát). Přidat stejný díl sladidla (med, sladěnka, sirup) a zamíchat. Skladovat v lednici.
  • fialkové kostky ledu – fialky vložte do tvořítek na led a zalijte vodou a dejte zamrazit. Na léto tak budete mít originální ledové kostky do nápojů.
  • koupelová sůl s květy – přidejte si květy fialek do koupelové soli nebo přímo do vody do vany (pomáhá léčit rány)
  • čaj na odkašlávání a první pomoc při přejedení – 1 lžičku květů zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 10 minut louhovat, pít několikrát denně
  • tinktura na dnu, revmatismus, záněty – 1 lžíci fialek zalít 5 lžícemi alkoholu a nechat 14 louhovat; potírat postižená místa
  • macerát jako pleťový a tělový olej – sklenici naplňte fialkami a zalijte slunečnicovým či jiným olejem, aby byly všechny ponořené a nechejte 2 týdny stát na tmavém místě, každý den sklenici protřepejte; používejte dle potřeby na pleť či tělo nebo si dejte lžíci do vany

Kopřiva

Kopřiva je dokonalým zdrojem minerálů (draslík, železo), vitamínů (A, B2, B5, C), obsahuje také histamin, třísloviny a serotonin. Konzumace kopřiv má protirakovinové účinky a dobrý vliv na metabolismus. Během druhé světové války se kopřivami obkládaly rány pro zastavení krvácení a urychlení hojení.

S čím může kopřiva pomoci?

  • záněty
  • chudokrevnost
  • revma, dna
  • problémy s ledvinami, játry, žlučníkem
  • detoxikace
  • vysoký krevní tlak
  • nachlazení, chřipka
  • je močopudná
  • zastavuje krvácení
  • trávicí problémy

Jak kopřivu konzumovat a používat?

Pampeliška

Pampeliška obsahuje vitamín A, B komplex, C a D a minerály vápník, draslík, hořčík, železo, zinek. Je skvělá pro jarní detoxikaci a pro zrychlení metabolismu.

S čím může pampeliška pomoci?

  • čistí krev
  • podpora pro žlučník a játra
  • hubnutí
  • nemoci ledvin
  • močové cesty
  • stabilní hladina krevního cukru
  • trávicí problémy
  • kožní problémy
  • otoky a záněty
  • revmatismus a dna

Jak pampelišku konzumovat a používat?

  • do pomazánek, nádivek a zapečených jídel, pampeliškové pesto (rozmixovat pampeliškové listy, olivový olej, sůl, oříšky/semínka), quiche, do palačinek, placek, knedlíků, do smoothie, obalené v těstíčku jako tempura, pampeliškový špenát
  • do salátůteplý sladkokyselý salátsalát z vodnice a kvašenou zeleninousalát s mladými pampeliškovými listy
  • nasekané nadrobno jako posyp podobně jako petrželka (polévky, obilí atp.)
  • pampeliškový ocet na detoxikaci – 20 listů a 10 květů zalít 1 l vinného octa (či jiného – jablečný, ume) a nechat 3 týdny louhovat. Používat do salátů.
  • pampelišková káva – omyté kořeny upéct v troubě, rozemlít a používat jako kávu.
  • pampeliškový čaj – 1 lžičku pampelišky (kořen nebo listy) zalít 1/4 l vroucí vody a nechat 15 minut louhovat, pít několikrát denně
  • sirup – 400 květů spařit 1 l vody, přidat citrón a 10 min. povařit. Nalít do sklenice a uzavřít a nechat odstát do druhého dne. Přecedit, osladit sladidlem (slad, sirup) a svařit do hustoty sirupu.

Medvědí česnek

O této skvělé detoxikační bylině jsme sepsali rovnou celý článek včetně jeho použití. Medvědí česnek je skvělý na podporu imunity, léčbu chřipky, nachlazení, průjmu, oparů, kandidy a hojení ran.

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Čtěte dále