Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.
- 150 g medvědího česneku
- 10 g soli
- 80 ml olivového oleje
- 100 g vyloupaných vlašských ořechů
Jak připravit medvědí pesto
- Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat. Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
- První si nahrubo rozmixujeme vlašské ořechy. Pokud je před tím ještě opražíte, bude mít pesto výraznější chuť.
- Pak odkrojíme tvrdé stopky u listů a listy házíme přímo do mixéru k ořechům.
- Vše dohromady pořádně promixujeme.
- Potom přidáme postupně olej a sůl.
- Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
Praktické
- Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.
Obměna
- Vlašské ořechy můžeme nahradit slunečnicovým semínkem nebo jiným druhem ořechů.
- Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.
Kombinujeme
- Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
- Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
- Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
- Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
- Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.
Děti
- Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Také jsem si nemohla vzpomenout, kolik soli je cca kávová lžička nebo polévková lžíce. Používala jsem to při kvašení, ale nemůžu si to teď vybavit.
Včera jsem dostala vzácný dárek – listy medvědího česneku, čerstvě nastříhané na zahradě (známí známých). Poctivě jsem listy umyla, vysušila a pustila se do díla. Pesto je hotové – z medvědího česneku samotného, potom s vlašskými ořechy a další se semínky slunečnice. Bohužel nemám tak přesnou váhu a vůbec jsem si nebyla jistá, jestli tam má být tolik soli (co navážila moje váha). Aby pesto vydrželo, tak je prostě přesolené a potom se přidává do velkého množství jídla, které se tím osolí? Postupně jsem sůl ubírala a poslední pesto se slunečnicovými semínky mám osolené méně, aby
šlo namazat třeba na chleba. Ve skleničkách jsem nahoru nalila olej, aby bylo pesto chráněné. A co spotřeba, s těmi semínky a ořechy se dá také skladovat déle nebo ne. A pesto ze samostatného medvědího česneku tedy do další úrody? Děkuji za rady, Magda.