Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 80 ml olivového oleje
  • 100 g vyloupaných vlašských ořechů

Jak připravit medvědí pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat. Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. První si nahrubo rozmixujeme vlašské ořechy. Pokud je před tím ještě opražíte, bude mít pesto výraznější chuť.
  3. Pak odkrojíme tvrdé stopky u listů a listy házíme přímo do mixéru k ořechům.
  4. Vše dohromady pořádně promixujeme.
  5. Potom přidáme postupně olej a sůl.
  6. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Vlašské ořechy můžeme nahradit slunečnicovým semínkem nebo jiným druhem ořechů.
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří „parmazánovou“ chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

S Jíme Jinak zažívám zázraky (Věra)

Věra: Milá Evičko, Romane, gratuluji k výročí a děkuji...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Jsem lehčí a mohu řádit s dětmi (Kristýna)

Kristýna: Jupííí dneska, 8.den kurzu Hubneme do plavek, jsem...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Obleču konečně věci, které jsem nenosila už 7 let (Iveta)

Iveta: Ze shozených kil mám obrovskou radost, obleču věci,...
  1. Také jsem si nemohla vzpomenout, kolik soli je cca kávová lžička nebo polévková lžíce. Používala jsem to při kvašení, ale nemůžu si to teď vybavit.

  2. Včera jsem dostala vzácný dárek – listy medvědího česneku, čerstvě nastříhané na zahradě (známí známých). Poctivě jsem listy umyla, vysušila a pustila se do díla. Pesto je hotové – z medvědího česneku samotného, potom s vlašskými ořechy a další se semínky slunečnice. Bohužel nemám tak přesnou váhu a vůbec jsem si nebyla jistá, jestli tam má být tolik soli (co navážila moje váha). Aby pesto vydrželo, tak je prostě přesolené a potom se přidává do velkého množství jídla, které se tím osolí? Postupně jsem sůl ubírala a poslední pesto se slunečnicovými semínky mám osolené méně, aby
    šlo namazat třeba na chleba. Ve skleničkách jsem nahoru nalila olej, aby bylo pesto chráněné. A co spotřeba, s těmi semínky a ořechy se dá také skladovat déle nebo ne. A pesto ze samostatného medvědího česneku tedy do další úrody? Děkuji za rady, Magda.

    • Ahoj, já ho mrazím v sáčcích zipových, ani nekrájím, protože potom snadno nalámu. Ale mám nadúrodu – když roste, tak chodím každý den. Jana

    • Jani díky za tip, tak nějak jsem v to doufala. Některé bylinky tohoto typu si taky zamrazuji (kopr, libeček do polévky, tymián aj.), tak jsem ráda, že to nedělám jen já.

  3. 10 🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻 z 10 doporučuje! Polovinu ořechů jsem nahradila slunečnicovým semínkem. Vynikající! 😉

    • Hm, to bude asi pěkně ostré 😋 Tolik jsem jí ale ještě neměla, abych ji mixnula do pesta, tak nevím.

    • Nadi, zkoušela jsem rukolu zmrazit. Také jsem ji zkoušela použít jako třeba medvědí česnek – tuším do rýže nasekanou. Zmrazená je víceméně hořká a do té rýže byla čerstvá dobrá k okamžité spotřebě. Pak zhořklo celé jídlo. Takže s tím bych trochu měla obavu, že to bude hořká dobrota… Ale můžu zkusit. Jelikož se rukola ráda semení,tak jí mám vždycky ve skleníku nasemeněno na celý další rok:). Právě dělám pesto s medvěďáku. Kdyby někdo chtěl na samosběr, tak nabízím Kosov(okres Šumperk) – les- 1kg medvědího česneku za 80,-kč:). Budete vítáni a úroda bude využitá:).

  4. Dobrý den, včera jsme šli na procházku do lesa…. Opravdu jen na prochazku…. Tolik ale opravdu tolik medvediho česneku jsem neviděla… Lány… Měla jsem sebou náhodou sáček 😉.. Tak už to jelo…. Večer zpracovala.. A medvědí přesto je na světě. Ta barva mě překvapila a ještě více chuť…. Ta palivost a chuť… Prostě mňaaam 👌👌👌Děkuji za recept🙏

  5. Dobrý den, chystám se udělat. Má někdo zkušenost se skladováním mimo lednici? Špajz? :-) Děkuji :-)

  6. Vynikající! Akorát jsem dala hodně slunečnicových semínek (a pár vlašských ořechů – co bylo doma), takže jsem pak už přidávala jen málo oleje. Normální česnek většinou nemůžu, ale tento mi nic nedělá, spíš naopak, je mi po něm moc dobře. Pesto přidávám i do ranní miso polévky a přítel si ho maže na chleba. Mňam! Škoda, že mám jen jednu skleničku.

  7. jojo, tohle je opravdu skvělá lahůdka, vloni jsem přesně tohle pesto dostala od švagrové a letos se ho chystám spoustu udělat sama :-) chutná mi víc než pesto jen z česneku, mazali jsme si to doma i jen tak samotné na chleba nebo na placky.

      • Je to skvělé a vydrží v lednici i déle než 1 rok, jen občas zavařím mixér:). To je polízanice, když já stíhám a technika ne…Pro letošek mám 6kg. To je pro každého člena domácnosti 1kg na rok. A to je potřeba:).

  8. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený celer na voňavém fazolovém krému
Další článekVelikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!