Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.

Ingredience
  • 150 g medvědího česneku
  • 10 g soli
  • 80 ml olivového oleje
  • 100 g vyloupaných vlašských ořechů

Jak připravit medvědí pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat. Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. První si nahrubo rozmixujeme vlašské ořechy. Pokud je před tím ještě opražíte, bude mít pesto výraznější chuť.
  3. Pak odkrojíme tvrdé stopky u listů a listy házíme přímo do mixéru k ořechům.
  4. Vše dohromady pořádně promixujeme.
  5. Potom přidáme postupně olej a sůl.
  6. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.

Praktické

  • Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.

Obměna

  • Vlašské ořechy můžeme nahradit slunečnicovým semínkem nebo jiným druhem ořechů.
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří „parmazánovou“ chuť.

Kombinujeme

  • Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Děti

  • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...
    • Hm, to bude asi pěkně ostré 😋 Tolik jsem jí ale ještě neměla, abych ji mixnula do pesta, tak nevím.

    • Nadi, zkoušela jsem rukolu zmrazit. Také jsem ji zkoušela použít jako třeba medvědí česnek – tuším do rýže nasekanou. Zmrazená je víceméně hořká a do té rýže byla čerstvá dobrá k okamžité spotřebě. Pak zhořklo celé jídlo. Takže s tím bych trochu měla obavu, že to bude hořká dobrota… Ale můžu zkusit. Jelikož se rukola ráda semení,tak jí mám vždycky ve skleníku nasemeněno na celý další rok:). Právě dělám pesto s medvěďáku. Kdyby někdo chtěl na samosběr, tak nabízím Kosov(okres Šumperk) – les- 1kg medvědího česneku za 80,-kč:). Budete vítáni a úroda bude využitá:).

  1. Dobrý den, včera jsme šli na procházku do lesa…. Opravdu jen na prochazku…. Tolik ale opravdu tolik medvediho česneku jsem neviděla… Lány… Měla jsem sebou náhodou sáček 😉.. Tak už to jelo…. Večer zpracovala.. A medvědí přesto je na světě. Ta barva mě překvapila a ještě více chuť…. Ta palivost a chuť… Prostě mňaaam 👌👌👌Děkuji za recept🙏

  2. Dobrý den, chystám se udělat. Má někdo zkušenost se skladováním mimo lednici? Špajz? :-) Děkuji :-)

  3. Vynikající! Akorát jsem dala hodně slunečnicových semínek (a pár vlašských ořechů – co bylo doma), takže jsem pak už přidávala jen málo oleje. Normální česnek většinou nemůžu, ale tento mi nic nedělá, spíš naopak, je mi po něm moc dobře. Pesto přidávám i do ranní miso polévky a přítel si ho maže na chleba. Mňam! Škoda, že mám jen jednu skleničku.

  4. jojo, tohle je opravdu skvělá lahůdka, vloni jsem přesně tohle pesto dostala od švagrové a letos se ho chystám spoustu udělat sama :-) chutná mi víc než pesto jen z česneku, mazali jsme si to doma i jen tak samotné na chleba nebo na placky.

      • Je to skvělé a vydrží v lednici i déle než 1 rok, jen občas zavařím mixér:). To je polízanice, když já stíhám a technika ne…Pro letošek mám 6kg. To je pro každého člena domácnosti 1kg na rok. A to je potřeba:).

  5. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se vyznat v hluchavkách a využít vše, co nabízejí
Další článekMungo s kopřivou na sladkém curry