Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jednoduchý a velmi rychlý.

Ingredience
  • cukety
  • cibule
  • česnek
  • pískavice řecké seno vcelku
  • asafoetida
  • olej
  • černé hořčičné semínko
  • kmín
  • kurkuma
  • garam masala
  • chilli paprička
  • sušené listy kari
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • strouhaný čerstvý zázvor

Jak připravit indické sabdží z cukety

  1. Do pánve připravíme olej, dáme ho nahřát a vsypeme na něj nasekanou cibuli. Začneme restovat a přidáme i pískavici, kmín, asafoetidu, hořčičné semínko a chilli papričku. Promícháme a restujeme do zesklovatění cibule.
  2. Nyní přidáme kurkumu, sůl, garam masalu, česnek, strouhaný zázvor a na větší kousky nakrájenou cuketu. Promícháme, přikryjeme poklicí a dusíme několik minut.
  3. Když je cuketa měkká, odstraníme poklici, posypeme sušenými listy kari, rozemnutými mezi prsty a na prudkém plameni dokončíme vaření do vstřebání všech tekutin.
  4. Pokapeme citrónovou šťávou.

Praktické

  • Můžete klidně podávat i při pokojové teplotě.
  • Výborný letní recept, kdy cukety jsou denně k dispozici.

Obměna

  • Koření můžete obměnit podle chuti a zásob, ale pro dosažení požadované chuti je třeba dodržet rozpis.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
  1. Tak , nevím, ze vy to mate tak hezky žluté , ale barva není podstatná , bylo to vynikající , udělala jsem k obědu a než dorazil manzel, tak to bylo fuč , takže jsem dělala znovu ♥️ Oh děkujeme ♥️

  2. ….inspiraceee….
    Protože jsem neměla nejen ločidlo (=asa foetida), nýbrž ani většinu koření, zato jsem měla obří hlad a půlku malé cukety, která se už musela zpracovat, vím, že Vierku příliš nepotěším, protože toto jídlo jsem ve skutečnosti neochutnala, ale opravdu vydatně jsem se inspirovala. Přidala jsem kousek tofu, musela jsem si přikápnout pár kapiček tamari, protože tomu asi to chybějící koření (garam masalu jsem asi nedokázala dobře nahradit, i když jsem se snažila) nedodalo dost chuti, nakonec jsem vmíchala porci pohanky.

    Takže – opravdu jen inspirace – ale chutnalo to moc dobře, kompletní talíř to byl a velmi chutný způsob úpravy cukety už se zařadil do mého rejstříku. Děkuji. 🌹

    • I to, že recept inspiroval je úspěch. S tím kořením to chápu. Kdo nepoužívá a nevaří doma orientální jídla, tak koření doma nemá. I přes to ho všem doporučuji zakoupit. Uvidíte, že vaše jídlo se dostane na jiný level. Kořeni vydrží ve sníží dlouho, máte ho po ruce a hlavně si s ním můžete dost pohrát a využít i do jiných receptů než indických. Už jen ta, Asafetida dělá v jídle rozdíl.

      • Děkuji, já mám záměr koření koupit už delší dobu – od podzimu počítám. Musím z e-shopu, u nás ani vietnamská večerka krom pálivé kari pasty ty vymazlené směsi jako mahá koření nebo garam masalu nemá. Vždy, když jsem chtěla objednávat, něco z potřebného neměli, já jsem zaváhala, pak to strhnul život a zatím na koření nedošlo. Rozhodně je v pořadí a až na něj dojde, budou jídla přesně, protože i já se na chuť jídla tak, jak je myšlené, vždy těším.
        Ale víte jak, v tomto se skláním před moudrou hláškou Evči – nečekat, až něco bude dokonalé (v mém případě, až bude doma koření), vše je zastupitelné a každé dobré jídlo se počítá. Sice to bylo mírně jiné, ale opravdu velmi dobré jídlo. 💕

  3. Tiež som musela hľadať, čo to tá asafoetida je. Našla som, že sa to volá aj čertovo lajno, čo je teda zaujímavý názov. Chuťovo pripomína vraj cesnak a cibuľu.

    • Ano připomíná pečený česnek. Da jídlu opravdu šmrnc. V indické kuchyni určitě nesmí chybět.

    • Ještě důležitá věc. Určitě u nějakého indického receptu jsem to psala, asafetida se musí osmahnout na oleji pri restovani. Nikdy se do pokrmů nepřidává neosmahnuta!

  4. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsme začínali s potravinovou soběstačností
Další článekJak na obtíže v klimakteriu – I. díl