Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Ingredience
4 porce
  • máslová dýně
  • 1 malá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst loupané červené čočky
  • půl skleničky kokosového mléka
  • olej
  • sůl
  • hrst řapíkatého celeru
  • žampiony (počet podle libosti)
  • půl skleničky hrášku
  • chilli paprička
  • mletá sladká paprika
  • tamari
  • 2 lžičky šťávy z čerstvého zázvoru
  • citrónová šťáva
  • špetku muškátového oříšku
  • sev na posypku

Aneta byla krev a mléko jako všechny ženy v otcově linii. Jenže pak táta po 49 letech kvůli cukrovce shodil 35 kg a z...

Jak připravit jemnou dýňovou polévu s pikantními žampiony

  1.  Do hrnce dáme olej, česnek, nakrájenou cibuli a lehce a krátce orestujte. Stačí chvilka. Jakmile česnek začne vonět, přidejte na kusy nakrájenou dýni a podlijte vodou. Osolte, zamíchejte a uveďte k varu. Vody dejte tolik, pro kolik osob krém vaříte. Měl by být hustější než klasická polévka.
  2. Až dýně varem změkne, přidejte čočku a vařte 15 minut do změknutí čočky.
  3. Nyní musíte odhadnout kolik vody se vyvařilo. Pokud je vody pořád hodně, odeberte jí a dejte si jí stranou. Vmíchejte do hrnce s dýní kokosové mléko a vařte ještě několik minut.
  4. Poté nalijte vše do mixeru a rozmixujte na hladký sametový krém. Ze strouhaného zázvoru vymačkejte štávu, totéž z citrónu a vmíchejte do krému.
  5. Houby si připravte zatímco se se vaří dýně. Do sekáčku dejte celer s cibulí a nasekejte na jemno.
  6. Na pánevi v oleji orestujte nasekaný celer s cibulí a chilli papričku. Orestujte několik minut. Poté přidejte žampiony rozkrojené na 4 kusy. Posypte mletou paprikou. Orestujte znovu a přidejte hrášek. Podlijte trochou vody, aby hrášek mohl změknout.
  7. Když je hrášek měkký, dochuťte směs pomocí tamari. Nechte ještě na plameni zhoustnout, výchozí směs musí být hustá.
  8. Na talíř naservírujte krém a posypte jej houbami s hráškem. Na dochucení jsem použila sev, protože nám dodá křupavost a kontrast.

Praktické

  • Začněte připravovat krém a zatímco se vaří dýně, připravte si houby. Je to poměrně rychlé jídlo, stačí si jen vše správně zorganizovat.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv dýni.

Děti

  • Krém je jemný a vhodný i pro děti, ovšem houby jsou pikantní, tudíž pro děti nevhodné.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept na dýňový krém, je úžasný, vůbec by mě nenapadlo zahustit dýni červenou čočkou, ta kombinace je úžasná a doplnění restovanými žampiony na celeru, moc jsem si pochutnala. U mě máte 1 s velkou hvězdičkou. Děkuji Radka👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.