Cuketa skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento cuketový chlebíček a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 chlebíček
  • 1 střední cuketa (cca 350 g)
  • 3 hrnky celozrnné ječné mouky
  • 1 hrnek sladu
  • 1 hrnek rostlinného mléka/vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
  2. Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi,  nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky).
  3. V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
  4. Poté vyšleháme se sladem.
  5. Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
  6. Vmícháme cuketu.
  7. Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
  8. Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
  9. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  10. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
  • Můžete péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zvojnásobte množství ingrediencí.
  • Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
  • Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.

Obměna

  • Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
  • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
  • Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
  • Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...
  1. Kdyby se to dělalo s kváskem,kolik bych asi tak musela použít? Nemám s tím zkušenosti,ale kypřící prášek mi nedělá dobře,tak bych to vyzkoušela s kváskem.Děkuji

    • Stačí trošičku, ono se od něj „nakazí“ i zbytek těsta. Otázka spíš je, jak dlouho nechat kynout a to záleží na teplotě v místnosti, ale pár hodin určitě. Někdo ale tuhle psal, že taky nemůže kypřidla a že to prostě dělá bez nich a nevadí mu to 😉

      • Tak jsem to udělala Evi dle receptu a je to ok……ale mám odskoušeno,že nesmím teplé,kombinace KP a sladu není moc dobré na žáhu,po vychladnutí kousek v poho :)A je to opravdu moc dobré ,tuhle budu opakovat 🙂

        • Při potítích se žáhou, refluxem apod. se doporučuje KP zcela vynechat, protože už samotný dezert překyseluje. Ale když se dá jen kousíček… 😋😋😋

  2. Dobrý večer, pročítám recepty na tento týden a chtěla bych se zeptat, zda se do tohoto receptu opravdu dává 1 hrnek sladu, mám ječmenný 400ml a to by znamenalo půlku a to mi připadá strašně moc.

    • Maruš, nejlepší je ochutnat těsto před pečením 🙂 Já už dnes některé tyhle recepty ani nesladím a přijdou nám dobré, někde dám pár lžic a přijde mi to sladké dost, ale lidé píší, že je to pro ně málo. Takže musí každý podle toho, jestli ještě jede na cukru a potřebuje hodně sladit nebo ne. Já osobně kupuji 5 litrové balení Dobrosladu, takže hrnek sem, hrnek tam…klubáci ho mají se slevou! https://www.jimejinak.cz/sleva-na-dobroslad-pokracuje/

  3. Moc chválím a děkuji! Sice místo cukety přispěla dýně gigant, je taková „řidší“, vodnatější, konzistencí podobná cuketě, a místo sladu, který nemám, holt pár lžic třtinového a špetku prášku ze stévie, mandle doplnila slunečnicová semínka. A z mouk byla doma jen špaldová a pohanková… Každopádně manžel si pochvaloval a děti s chutí svačily, a já měla radost, že konečně máme zase „normální“ suchou buchtu. A moje lenost jásala, že jsem nemusela šlehat bílky na sníh, máslo s cukrem a extra péct dýni na pyré, jako se píše v jiných konvenčních receptech. Jo a že domácí vajíčka jsme si pošetřili na rychlou véču / vydatnou snídani. 🙂 Zkrátka spokojenost na všech frontách. Díky!

    • Aleno, to jste se s tím pěkně popasovala 🙂 Líbí se mi, jak všechno dokážete otočit v pozitivum 🙂 To je mi blízké a moc vám fandím! Paráda 🙂

  4. Zkoušela jsem chlebík, vešel se mi do dvou srnčích, pekla jsem asi 40minut na 175, pak jsem trochu ztlumila a i po hodině byla špejle mokrá ( ne že by se táhlo po ní těsto, jen vlhká, lepivá), to má být nebo ne? Celkem jsem pekla asi 65minut. V průběhu pečení vyběhl nad formu a pak klesal a po té hodině byl propadlý ještě pod okraj formy, tak nevím. Vyklopit hned nebo po vystydnutí? Jeden jsem vyklopila hned, kus se utrhl a je to uvnitř mokřejší. Sepsala jsem ještě před ochutnáním, pak už bych to nedala dohromady

    • Já jsem vyklápěla až po vychladnutí. Chlebíček je vláčný, to nám na něm právě chutná a to je ta zdravější verze než klasické vysušené moučníky. Vloni, když jsem recept přidala, objevilo se pak ve skupině na FB mraky spokojených reakcí, tak myslím, že to asi chutnalo i ostatním :-))) Dá se to tam vyhledat a mrknout, jak si s tím poradili ostatní, většinou tam připíšou, když udělali nějakou úpravu, já ho dělala vždycky zatím jen takhle.

      • Evi děkuji za odpověď. Kdybych to bývala byla nejdříve ochutnala, dotaz bych bývala byla neposlala 😉 Byl vynikající, zatím nejlepší z jj dezertů. Na fb jsem „důchodce“ nejde mi tam dohledávat

  5. Chlebíček se mi povedl krásně upéct, jen nám tam něco vadí, nějaká zvláštní chuť něčeho…nevím, jestli to může být ten kukuřičný škrob? Použila jsem suroviny podle návodu, jen jsem místo sladu dala rýžový sirup….Tak nevím..

    • Kukuřičný škrob je bez chuti, spíš vám asi vadí muškátový oříšek, případně kypřící prášek. To první se dá vynechat, to druhé hůř 🙂 Ale mohlo by se to udělat s kváskem.

      • Evi, díky Vám za odpověď. Na chuť muškátového oříšku jsme zvyklí, dávám ho do polévek, ale, vzhledem k tomu, že ta zvláštní chuť mi přišla taková chemická…:) , bude to ten kypřící prášek. S pečením s kváskem nemám zatím žádnou zkušenost, tak příště ještě zkusím dát toho prášku do peč. méně.

  6. Chlebíček se mi moc nepovedl. Dala jsem dvojitou dávku do formy na bábovku. Pekla jsem snad fakt 2h a pořád jsem tahala vlhkou špejli. Nakonec byl celej povrch připečenej a uvnitř to bylo mezi jakž takž hotový a nedopečený..:))

    • Díky za zprávu, Mirko, dvojtá dávka je asi moc, aspoň víme, že to nemáme zkoušet, ušetřila jste nám trápení při dalších pokusech.

      • Nakonec po vychladnutí uvnitř trochu ztuhnul. Všem chutná, akorát je, jak řekl manžel „nějak divně upečenej“ :)) Příště tedy z jedné dávky a bude to ideální 🙂

    • Škrob se dává místo vejce, ale já ho v různých receptech taky občas zapomenu dát a většinou se nic nestane 🙂

  7. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIbuprofen zvyšuje o 30 % riziko srdeční zástavy
Další článek3 dny do konce cuketové soutěže o spiralizér