Cuketa skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento cuketový chlebíček a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.
Ingredience
na 1 chlebíček
  • 1 střední cuketa (cca 350 g)
  • 3 hrnky celozrnné ječné mouky
  • 1 hrnek sladu
  • 1 hrnek rostlinného mléka/vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
  2. Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi,  nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky).
  3. V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
  4. Poté vyšleháme se sladem.
  5. Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
  6. Vmícháme cuketu.
  7. Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
  8. Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
  9. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  10. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
  • Můžete péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zvojnásobte množství ingrediencí.
  • Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
  • Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.

Obměna

  • Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
  • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
  • Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
  • Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

15 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chlebíček se mi povedl krásně upéct, jen nám tam něco vadí, nějaká zvláštní chuť něčeho…nevím, jestli to může být ten kukuřičný škrob? Použila jsem suroviny podle návodu, jen jsem místo sladu dala rýžový sirup….Tak nevím..

    • Kukuřičný škrob je bez chuti, spíš vám asi vadí muškátový oříšek, případně kypřící prášek. To první se dá vynechat, to druhé hůř 🙂 Ale mohlo by se to udělat s kváskem.

      • Evi, díky Vám za odpověď. Na chuť muškátového oříšku jsme zvyklí, dávám ho do polévek, ale, vzhledem k tomu, že ta zvláštní chuť mi přišla taková chemická…:) , bude to ten kypřící prášek. S pečením s kváskem nemám zatím žádnou zkušenost, tak příště ještě zkusím dát toho prášku do peč. méně.

  2. Chlebíček se mi moc nepovedl. Dala jsem dvojitou dávku do formy na bábovku. Pekla jsem snad fakt 2h a pořád jsem tahala vlhkou špejli. Nakonec byl celej povrch připečenej a uvnitř to bylo mezi jakž takž hotový a nedopečený..:))

    • Díky za zprávu, Mirko, dvojtá dávka je asi moc, aspoň víme, že to nemáme zkoušet, ušetřila jste nám trápení při dalších pokusech.

      • Nakonec po vychladnutí uvnitř trochu ztuhnul. Všem chutná, akorát je, jak řekl manžel “nějak divně upečenej” :)) Příště tedy z jedné dávky a bude to ideální 🙂

          • Zkoušela jsem znovu z jedné dávky a do formy srnčího hřbetu. Stejně jsem musela péct na 2x, těsto se mi tam nevešlo. Ale tentokrát vyšel výborně a do druhýho dne bylo po obou chlebíčcích 😀

  3. Chlebíček je výborný, mokrý…a to jsem zapomněla na škrob…plní tam jakou funkci: Byl skvělý i bez něj :-)) 😉 Jen jsem pekla hodinu.

    • Škrob se dává místo vejce, ale já ho v různých receptech taky občas zapomenu dát a většinou se nic nestane 🙂

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIbuprofen zvyšuje o 30 % riziko srdeční zástavy
Další článek3 dny do konce cuketové soutěže o spiralizér