Cuketa skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento cuketový chlebíček a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 chlebíček
  • 1 střední cuketa (cca 350 g)
  • 3 hrnky celozrnné ječné mouky
  • 1 hrnek sladu
  • 1 hrnek rostlinného mléka/vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
  2. Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi,  nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky).
  3. V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
  4. Poté vyšleháme se sladem.
  5. Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
  6. Vmícháme cuketu.
  7. Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
  8. Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
  9. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  10. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
  • Můžete péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zvojnásobte množství ingrediencí.
  • Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
  • Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.

Obměna

  • Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
  • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
  • Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
  • Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

Už nepanikařím a s manželem si moc pochutnáváme (Marta)

Marta: Evi, musím pochválit, jako vždy, skvělý jídelníček. Byly...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

3 kg dole a mé chuťové buňky jásají (Alexandra)

Alexandra: Všechny srdečně zdravím a dovoluji si sdílet mé...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Neuvěřitelných 60 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Opět povedené, velký úspěch, 👌😋 děkuji za tento sladký recept. Posypala jsem: Kokosový sušený nápoj v prášku natural – bez laktózy od topnatur. 😋

  2. Chlebíček v troubě, sklízím kuchyň a co nenajdu? Mísu s nastrouhanou cuketou, já ji tam zapomněla přidat! 😁 tak uvidíme jaké to bude a zítra budou cukeťáčci 😊

  3. Všechna jídla, která jsem doposud vyzkoušela byla výborná a chutnala i mému muži. Po upečení cuketového chlebíčku jsem měla pocit, že to je první propadák. O to víc mě potěšila slova mého manžela, že je to výborné a ať to peču častěji. Tak hurá!!!

  4. Chlebíček při pečení nádherně voněl a nikdo nepoznal, že to je něco „zdravéhoů ;-) jen mi po upečení klesl a je uvnitř takový zdrclý, lepkavý (lepí se mi na zuby). Čím to může být? Pekla jsem přesně podle receptu, jen místo ječné byla špaldová mouka. Že by ten kypřicí prášek? Dá se místo něj použít třeba soda? Jsem v JJ začátečník, tak nevím, jaký vztah máte k sodě :-)

    • Jani mám to stejné,asi to tak má být, dala jsem ječnou mouku a sodu…přijde mi to taky lepkavé, jsem doma sama , tak to mám asi na týden…:)), je to dobré, ale ta konzistence mi úplně nevyhovuje…

    • Každá trouba peče jinak, každá mouka jinak saje, takže odchylky vznikají při každém pečení. Kypřící prášek a soda se dají zaměnit, jen soda je dost cítit, tak raději méně než více.

  5. piekla som ho dnes ale nevysiel mi. Na povrchu stvrdol a v strede bolo surove cesto a neupieklo sa ani ked som zvysila teplotu apuekla dalsiu pol hodinu.nakoniec povrch bol spaleny a stred surovy.prosim.kde aom urobila chybu? inak som postupovala podla navodu.dakujem

      • Zajímavé. Já ho tedy pekla o něco déle, ale podařil se už podruhé báječně. Myslím, že asi dost záleží na troubě. A možná i na výšce těsta ve formě. Já ho dala radši do velké babovkove formy, aby byl nižší a lépe se propekl.
        Ale určitá lepkavost uvnitř je v pořádku, to patří k tomu, že v tom je ta cuketa.

  6. Poprvé jsem vyzkoušela tento recept a jsem z něj nadšená. Zařadím si ho do oblíbených. Těsta byla velká porce, pekla jsem v pekáčku 35×25 cm.
    Pro návštěvu jsem povrch namazala marmeládou (aby to bylo sladší) a polila karobovou polevou. No? Ňamka!!! Děkujiiii.

  7. Jak říká náš syn, mňamózní! 😋 Akorát u nás i po hodině a několika minutách uvnitř doost mokrý. Zvenku už by se ale spálila, takže ji jíme v této vlhké verzi. Na chuť to naštěstí nemá vliv. Příště nevím. Asi dát víc mouky?

    • Je tam cuketa, nikdo to nebude jako klasický moučník dezert typu Suchá bábovka 😉

      • Jo, to já vím. Tohle mi ale přišlo možná přece jen až moc mokré. Nevím. Ale vlastně ne. Mokré mám ráda a tohle je výtečné pochutnání. 😋

      • Já jsem pekla i „klasickou“ s cuketou a neudělalo to takovýto zdrcle lepkavý vnitřek. Rodina je naštěstí na moje i klasické zdrclíky zvyklá, takže to jí, ale spíš mi vadí, že se to lepí na zuby.

      • Tak u nás nakonec ta až podezřelá vlhkost byla tím, že jsme nevydrželi až do úplného vychladnutí. 😇 Dnes, po vydání z ledničky, o poznání jiná konzistence. A mně to taaaaak chutná! Mrňousům taky. Jen muži nějak nejede. Přemýšlím, jestli je možný, že už si ty moje chuťově buňky prostě zvykly na méně sladké a výrazné chutě. Asi je.

        • Určitě, Zuzko, chutě se čistí docela rychle, proto tady v kurzu radím vydržet tři dny, pak většinou začne chutnat. 😉

          • Lindo, tak příště! Po roce už jsem zjistila, že mnoho těchto zdravějších dezertů to tak dělá, že ztuhnou až po úplném vychladnutí. Takže už nepanikařím. 😂 Ale když je člověk v tom jiném pečení začátečník, snadno se lekne, že je to jiné, než byl zvyklý.
            A jako motivaci musím říct, že teď po tom roce jsem chlebíček udělala ještě lepší než prvně (asi jsem ho i trochu víc osladila) a tentokrát ho nadšeně mlsal i můj muž. 😉
            Ovšem když si vzpomenu na své začátky… 🤭

  8. Zdravím všechny – nemáte někdo zkušenost s tímto receptem v bezlepkové variantě? Děkuji za odpoveď Pavla

  9. Kdyby se to dělalo s kváskem,kolik bych asi tak musela použít? Nemám s tím zkušenosti,ale kypřící prášek mi nedělá dobře,tak bych to vyzkoušela s kváskem.Děkuji

    • Stačí trošičku, ono se od něj „nakazí“ i zbytek těsta. Otázka spíš je, jak dlouho nechat kynout a to záleží na teplotě v místnosti, ale pár hodin určitě. Někdo ale tuhle psal, že taky nemůže kypřidla a že to prostě dělá bez nich a nevadí mu to 😉

      • Tak jsem to udělala Evi dle receptu a je to ok……ale mám odskoušeno,že nesmím teplé,kombinace KP a sladu není moc dobré na žáhu,po vychladnutí kousek v poho :)A je to opravdu moc dobré ,tuhle budu opakovat :)

        • Při potítích se žáhou, refluxem apod. se doporučuje KP zcela vynechat, protože už samotný dezert překyseluje. Ale když se dá jen kousíček… 😋😋😋

  10. Dobrý večer, pročítám recepty na tento týden a chtěla bych se zeptat, zda se do tohoto receptu opravdu dává 1 hrnek sladu, mám ječmenný 400ml a to by znamenalo půlku a to mi připadá strašně moc.

    • Maruš, nejlepší je ochutnat těsto před pečením :-) Já už dnes některé tyhle recepty ani nesladím a přijdou nám dobré, někde dám pár lžic a přijde mi to sladké dost, ale lidé píší, že je to pro ně málo. Takže musí každý podle toho, jestli ještě jede na cukru a potřebuje hodně sladit nebo ne. Já osobně kupuji 5 litrové balení Dobrosladu, takže hrnek sem, hrnek tam…klubáci ho mají se slevou! https://www.jimejinak.cz/sleva-na-dobroslad-pokracuje/

  11. Moc chválím a děkuji! Sice místo cukety přispěla dýně gigant, je taková „řidší“, vodnatější, konzistencí podobná cuketě, a místo sladu, který nemám, holt pár lžic třtinového a špetku prášku ze stévie, mandle doplnila slunečnicová semínka. A z mouk byla doma jen špaldová a pohanková… Každopádně manžel si pochvaloval a děti s chutí svačily, a já měla radost, že konečně máme zase „normální“ suchou buchtu. A moje lenost jásala, že jsem nemusela šlehat bílky na sníh, máslo s cukrem a extra péct dýni na pyré, jako se píše v jiných konvenčních receptech. Jo a že domácí vajíčka jsme si pošetřili na rychlou véču / vydatnou snídani. :-) Zkrátka spokojenost na všech frontách. Díky!

    • Aleno, to jste se s tím pěkně popasovala :-) Líbí se mi, jak všechno dokážete otočit v pozitivum :-) To je mi blízké a moc vám fandím! Paráda :-)

  12. Zkoušela jsem chlebík, vešel se mi do dvou srnčích, pekla jsem asi 40minut na 175, pak jsem trochu ztlumila a i po hodině byla špejle mokrá ( ne že by se táhlo po ní těsto, jen vlhká, lepivá), to má být nebo ne? Celkem jsem pekla asi 65minut. V průběhu pečení vyběhl nad formu a pak klesal a po té hodině byl propadlý ještě pod okraj formy, tak nevím. Vyklopit hned nebo po vystydnutí? Jeden jsem vyklopila hned, kus se utrhl a je to uvnitř mokřejší. Sepsala jsem ještě před ochutnáním, pak už bych to nedala dohromady

    • Já jsem vyklápěla až po vychladnutí. Chlebíček je vláčný, to nám na něm právě chutná a to je ta zdravější verze než klasické vysušené moučníky. Vloni, když jsem recept přidala, objevilo se pak ve skupině na FB mraky spokojených reakcí, tak myslím, že to asi chutnalo i ostatním :-))) Dá se to tam vyhledat a mrknout, jak si s tím poradili ostatní, většinou tam připíšou, když udělali nějakou úpravu, já ho dělala vždycky zatím jen takhle.

      • Evi děkuji za odpověď. Kdybych to bývala byla nejdříve ochutnala, dotaz bych bývala byla neposlala ;-) Byl vynikající, zatím nejlepší z jj dezertů. Na fb jsem „důchodce“ nejde mi tam dohledávat

          • Já teď objevila po obsáhlém hledání mých dotazů v komentářích, že je tu na to tlačítko 🙈😂. Ty vaše stránky jsou fakt super vymakané.👍

  13. Chlebíček se mi povedl krásně upéct, jen nám tam něco vadí, nějaká zvláštní chuť něčeho…nevím, jestli to může být ten kukuřičný škrob? Použila jsem suroviny podle návodu, jen jsem místo sladu dala rýžový sirup….Tak nevím..

    • Kukuřičný škrob je bez chuti, spíš vám asi vadí muškátový oříšek, případně kypřící prášek. To první se dá vynechat, to druhé hůř :-) Ale mohlo by se to udělat s kváskem.

      • Evi, díky Vám za odpověď. Na chuť muškátového oříšku jsme zvyklí, dávám ho do polévek, ale, vzhledem k tomu, že ta zvláštní chuť mi přišla taková chemická…:) , bude to ten kypřící prášek. S pečením s kváskem nemám zatím žádnou zkušenost, tak příště ještě zkusím dát toho prášku do peč. méně.

  14. Chlebíček se mi moc nepovedl. Dala jsem dvojitou dávku do formy na bábovku. Pekla jsem snad fakt 2h a pořád jsem tahala vlhkou špejli. Nakonec byl celej povrch připečenej a uvnitř to bylo mezi jakž takž hotový a nedopečený..:))

    • Díky za zprávu, Mirko, dvojtá dávka je asi moc, aspoň víme, že to nemáme zkoušet, ušetřila jste nám trápení při dalších pokusech.

      • Nakonec po vychladnutí uvnitř trochu ztuhnul. Všem chutná, akorát je, jak řekl manžel „nějak divně upečenej“ :)) Příště tedy z jedné dávky a bude to ideální :)

          • Zkoušela jsem znovu z jedné dávky a do formy srnčího hřbetu. Stejně jsem musela péct na 2x, těsto se mi tam nevešlo. Ale tentokrát vyšel výborně a do druhýho dne bylo po obou chlebíčcích :D

    • Škrob se dává místo vejce, ale já ho v různých receptech taky občas zapomenu dát a většinou se nic nestane :-)

  15. Zobrazit všech 60 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIbuprofen zvyšuje o 30 % riziko srdeční zástavy
Další článek3 dny do konce cuketové soutěže o spiralizér