Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Borůvkový páj s pudinkem

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 2 let

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud nemáte formu se zvlněným okrajem, použijte klidně dortovou.

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Ingredience na těsto pro formu o průměru asi 26cm.
  • 1 šálek najemno umletých mandlí
  • 1 šálek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 dcl sezamového, nebo jiného panenského oleje
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • voda dle potřeby asi 0,5-1dcl  (záleží, jak saje mouka)

Ingredience na zbytek

  • půl litru rostlinného vanilkového pudinku nebo jakýkoliv domácí pudink
  • 1 malý sáček práškového agaru 10g
  • asi půl kila borůvek, nebo jiného ovoce
  • 3/4 litru vody + 3 lžíce ovocenky, nebo sladěnky a trochu citrónu

Postup

Všechny uvedené ingrediencí na těsto smícháte a postupně přidáváte vodu, dokud nebude tužší konzistence. Těsto nechte alespoň hodinu v ledničce odpočinout.

💡TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Potom těsto zkuste rozválet, nejde to moc dobře a poklaďte celé dno předem vymazané formy olejem. Nejlépe to jde pomocí dlaní uplácat. Okraje vytáhněte asi 5 cm do výšky.  Propíchejte několikrát vidličkou dno těsta a pečte v předem předehřáté troubě asi 10 minut na 200’C.  Nechte vychladnout.

V 3/4 litru studené vody rozpusťte sáček agaru a doslaďte dle chuti ovocenkou, nebo sladěnkou a lžící citrónové šťávy. Za stálého míchání přiveďte k varu a odstavte z ohně. Odeberte asi 2 dcl a nechte chvíli vychladnout (pomáhám si chlazením ve studené vodě ve dřezu) a když bude tekutina začínat tuhnout, nalijte asi šálek agaru (2cdl) do hotového pudinku od Provamelu a dobře promíchejte. Puding nejdřív trochu zřídne, ale pak vám díky tomu po vychlazení pěkně ztuhne a bude držet tvar. Puding nalijte na upečené a vystydlé těsto a na chvilku, asi na 3-5 minut ho dejte do lednice. Zbytek agaru raději udržujte v teple, aby vám předčasně neztuhl. Pokud ztuhne, znovu ho rozehřejte na plotýnce. Na puding naskládejte ovoce dle vaší fantazie a polijte zbylou agarovou hmotou. Dejte do lednice a do hodiny můžete krájet.

Obměna

Ovoce můžete použít jakékoliv. Moc dobré jsou jahody, meruňky, broskve… Můžete tvořit různé obrazce, vše je na vaší fantazii.

Trvanlivost

Tento páj vydrží v lednici asi 3 dny, ale spíš vám ho někdo sní :-)

Děti

Pokud použijete domácí puding bez cukru a osladíte ho sladěnkou, tak páj mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud použijete Provamel, kde je bohužel třinový cukr, počkejte raději až do 2 let věku dítětě a použijte ho spíše na slavnostní příležitost.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Magda 🤍
25. 3. 2023

Dort se po kuchařské stránce povedl a hezky ztuhnul. Dělala jsem akorát korpus z bezlepkové mouky, tak se mi místy trochu drolí… Mám jenom radši “tvarohovější” bílou vrstvu třeba s přidaným tofu nebo když jsou tam mixované semínka či kešu nebo s kokosem nebo tak něco… takto mi ta celá náplň přijde jen jako pudingová/agarová hmota bez chuti. Borůvky jsou ale fajn 🙂

Mám zkušenosti s tím, že když přidám sladěnku do pudinku tak mi zřídne a už neztuhne. Nebo byl problém jindeí? děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

17
25

Nepečený jahodový dort

Máte velkou úrodu jahod? Co si udělat luxusní krémový dortík, kde jsou jahody uvnitř i na vrchu.

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.
22
11

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...
41
50

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...
39
53

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
12
5

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...