- 1 šálek najemno umletých mandlí
- 1 šálek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
- špetka soli
- 1 dcl sezamového, nebo jiného panenského oleje
- 1 vrchovatá lžíce sladěnky
- voda dle potřeby asi 0,5-1dcl (záleží, jak saje mouka)
Ingredience na zbytek
- půl litru rostlinného vanilkového pudinku nebo jakýkoliv domácí pudink
- 1 malý sáček práškového agaru 10g
- asi půl kila borůvek, nebo jiného ovoce
- 3/4 litru vody + 3 lžíce ovocenky, nebo sladěnky a trochu citrónu
Postup
Všechny uvedené ingrediencí na těsto smícháte a postupně přidáváte vodu, dokud nebude tužší konzistence. Těsto nechte alespoň hodinu v ledničce odpočinout.
Stáhni si ZDARMA
Potom těsto zkuste rozválet, nejde to moc dobře a poklaďte celé dno předem vymazané formy olejem. Nejlépe to jde pomocí dlaní uplácat. Okraje vytáhněte asi 5 cm do výšky. Propíchejte několikrát vidličkou dno těsta a pečte v předem předehřáté troubě asi 10 minut na 200’C. Nechte vychladnout.
V 3/4 litru studené vody rozpusťte sáček agaru a doslaďte dle chuti ovocenkou, nebo sladěnkou a lžící citrónové šťávy. Za stálého míchání přiveďte k varu a odstavte z ohně. Odeberte asi 2 dcl a nechte chvíli vychladnout (pomáhám si chlazením ve studené vodě ve dřezu) a když bude tekutina začínat tuhnout, nalijte asi šálek agaru (2cdl) do hotového pudinku od Provamelu a dobře promíchejte. Puding nejdřív trochu zřídne, ale pak vám díky tomu po vychlazení pěkně ztuhne a bude držet tvar. Puding nalijte na upečené a vystydlé těsto a na chvilku, asi na 3-5 minut ho dejte do lednice. Zbytek agaru raději udržujte v teple, aby vám předčasně neztuhl. Pokud ztuhne, znovu ho rozehřejte na plotýnce. Na puding naskládejte ovoce dle vaší fantazie a polijte zbylou agarovou hmotou. Dejte do lednice a do hodiny můžete krájet.
ObměnaOvoce můžete použít jakékoliv. Moc dobré jsou jahody, meruňky, broskve… Můžete tvořit různé obrazce, vše je na vaší fantazii.
Trvanlivost
Tento páj vydrží v lednici asi 3 dny, ale spíš vám ho někdo sní :-)
Děti
Pokud použijete domácí puding bez cukru a osladíte ho sladěnkou, tak páj mohou děti asi od 1,5 roku. Pokud použijete Provamel, kde je bohužel třinový cukr, počkejte raději až do 2 let věku dítětě a použijte ho spíše na slavnostní příležitost.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Dort se po kuchařské stránce povedl a hezky ztuhnul. Dělala jsem akorát korpus z bezlepkové mouky, tak se mi místy trochu drolí… Mám jenom radši “tvarohovější” bílou vrstvu třeba s přidaným tofu nebo když jsou tam mixované semínka či kešu nebo s kokosem nebo tak něco… takto mi ta celá náplň přijde jen jako pudingová/agarová hmota bez chuti. Borůvky jsou ale fajn 🙂
Mám zkušenosti s tím, že když přidám sladěnku do pudinku tak mi zřídne a už neztuhne. Nebo byl problém jindeí? děkuji