Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Ingredience
  • 2 větší hřiby (nebo hrst sušených)
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 hrnek vody z cizrny
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 200 ml kokosového mléka
  • olej
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu na houbách

  1. Zeleninu a houby očistíme a okrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na proužky, mrkev ne delší sirky, houby na plátky.
  2. Na oleji orestujeme spolu se solí cibuli.
  3. Přidáme hřiby a kmín a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme mrkev, pórek a sladkou papriku a společně ještě krátce orestujeme.
  5. Na závěr přidáme sojovou omáčku, cizrnu a vodu z vaření cizrny a uvaříme společně doměkka.
  6. Když je zelenina měkká, ale ne rozvařená, vypneme, přidáme kokosové mléko a podle chuti cca 1 lžíci umeocta.

Praktické

  • Pokud je výsledný pokrm řídký, rozmixujte malou část ponorným mixérem a promíchejte nebo zavařte 1-2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Cizrnu na houbách kombinujeme pro kompletní talíř s uvařenou obilovinou (rýže, jáhly, quinoa apod.), případně s knedlíkem. Dá se podávat také s kváskovým pečivem.

Obměna

  • Čerstvé houby můžete nahradit sušenými, ty je ale potřeba předem namočit.
  • Cizrnu můžete vyměnit za fazole, čočku, mungo či hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít kokosový krém, kokosovou smetanu nebo kokosovou část zcela vynechat. Případně pro smetanovou chuť nahradit jinou rostlinnou smetanou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku s tím, že ubereme dochucovadla kvůli soli.
  • Pokrm připravíme bez dochucení, dítěti odebereme a dospělému přidáme podle potřeby sojovou omáčku a umeocet.

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
  1. Cizrna na houbách podle tohoto receptu mě nadchla. I ostatní strávníci si pochutnávali. Doporučuji vyzkoušet:-)

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskové koblížky s jahodovou polevou
Další článekJak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí