Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Ingredience
  • 2 větší hřiby (nebo hrst sušených)
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 hrnek vody z cizrny
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 200 ml kokosového mléka
  • olej
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu na houbách

  1. Zeleninu a houby očistíme a okrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na proužky, mrkev ne delší sirky, houby na plátky.
  2. Na oleji orestujeme spolu se solí cibuli.
  3. Přidáme hřiby a kmín a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme mrkev, pórek a sladkou papriku a společně ještě krátce orestujeme.
  5. Na závěr přidáme sojovou omáčku, cizrnu a vodu z vaření cizrny a uvaříme společně doměkka.
  6. Když je zelenina měkká, ale ne rozvařená, vypneme, přidáme kokosové mléko a podle chuti cca 1 lžíci umeocta.

Praktické

  • Pokud je výsledný pokrm řídký, rozmixujte malou část ponorným mixérem a promíchejte nebo zavařte 1-2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Cizrnu na houbách kombinujeme pro kompletní talíř s uvařenou obilovinou (rýže, jáhly, quinoa apod.), případně s knedlíkem. Dá se podávat také s kváskovým pečivem.

Obměna

  • Čerstvé houby můžete nahradit sušenými, ty je ale potřeba předem namočit.
  • Cizrnu můžete vyměnit za fazole, čočku, mungo či hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít kokosový krém, kokosovou smetanu nebo kokosovou část zcela vynechat. Případně pro smetanovou chuť nahradit jinou rostlinnou smetanou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku s tím, že ubereme dochucovadla kvůli soli.
  • Pokrm připravíme bez dochucení, dítěti odebereme a dospělému přidáme podle potřeby sojovou omáčku a umeocet.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...
  1. Cizrna na houbách podle tohoto receptu mě nadchla. I ostatní strávníci si pochutnávali. Doporučuji vyzkoušet:-)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)
Další článekZase si tančím a zpívám (Monika)