Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Ingredience
  • 2 větší hřiby (nebo hrst sušených)
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 1 hrnek vody z cizrny
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 200 ml kokosového mléka
  • olej
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu na houbách

  1. Zeleninu a houby očistíme a okrájíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, pórek na proužky, mrkev ne delší sirky, houby na plátky.
  2. Na oleji orestujeme spolu se solí cibuli.
  3. Přidáme hřiby a kmín a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme mrkev, pórek a sladkou papriku a společně ještě krátce orestujeme.
  5. Na závěr přidáme sojovou omáčku, cizrnu a vodu z vaření cizrny a uvaříme společně doměkka.
  6. Když je zelenina měkká, ale ne rozvařená, vypneme, přidáme kokosové mléko a podle chuti cca 1 lžíci umeocta.

Praktické

  • Pokud je výsledný pokrm řídký, rozmixujte malou část ponorným mixérem a promíchejte nebo zavařte 1-2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Cizrnu na houbách kombinujeme pro kompletní talíř s uvařenou obilovinou (rýže, jáhly, quinoa apod.), případně s knedlíkem. Dá se podávat také s kváskovým pečivem.

Obměna

  • Čerstvé houby můžete nahradit sušenými, ty je ale potřeba předem namočit.
  • Cizrnu můžete vyměnit za fazole, čočku, mungo či hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít kokosový krém, kokosovou smetanu nebo kokosovou část zcela vynechat. Případně pro smetanovou chuť nahradit jinou rostlinnou smetanou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku s tím, že ubereme dochucovadla kvůli soli.
  • Pokrm připravíme bez dochucení, dítěti odebereme a dospělému přidáme podle potřeby sojovou omáčku a umeocet.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Výsledky předčily má očekávání (Ivana)

Ivana: Musím se přiznat, že jsem se hlásila "jen...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Chutná mi, hubnu a nemusím počítat kalorie (Hana, 66 let)

Hana: Dobrý den, všechny jídla mi moc chutnají, vařím...

Přestalo mi pískat v uchu (Lenka)

Lenka: Chtěla jsem jet dvě kola Jarní očisty, ale...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Pneumatika začala konečně mizet (Radka)

Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...
  1. Cizrna je velmi vděčná na všechny způsoby, toto je jeden z mých oblíbených receptů aneb jíme oběd JJ celá rodina 😀
    Díky Evičko, že o nás všechny stále s láskou pečuješ a přidáváš stále nové a nové věci 😘🙏

  2. Ve 4.50hod. mě zvoní budík. Těsně po páté již dávám vařit jáhly, zároveň chystám i snídani na později. Dnes ty jáhly trvají nekonečně dlouho, nakonec jsem spokojen a jdu zkusit nepečené kuličky. Válím si kuličky stále mi, ale vychází šišoid. Pak mi to dojde vše je o přítlaku, takže jemně Jardo, jemně. Hurá kulička už je kulatá. Po chvíli se jich na mě 30ks směje.
    Celou noc mi jede rozkvas na vánočku, takže dodám zbytek ingrediencí a jde se na těsto. Načasoval jsem to na 7.30hod. ráno až tím těstem na získání pružnosti budu mlátit o linku, ať neděsím kupu bytů okolo. Po chvíli se těsto natahuje jako prádlo, ano to půjde, teď jsem spokojen. Těsto pod utěrku, snad mi to vykyne.
    Dnes slunce nevychází, venku je zataženo, tak dávám snídani a nešetřím kořením, potřebuji „nakopnout“. Rychle umýt nádobí ( to později proběhlo ještě 3x…). No a hurá do sklepa pro stojánek na stromek a sekyrku. Tý jo velká sekerka mě vypadla z topůrka, prostě vyschla, malá sekerka je tupá až do kulata. Hlavně, že mám k dispozici celou dílnu nástrojárny. No nic, snad jsem to ještě v tom kanclu nezapomněl. Beru do ruky pilník a po chvíli se ostří tváří, že to půjde.
    Přiletím nahoru do bytu a hurá na další kuličky. Po ranním tréninku mi to už jde pěkně od ruky. Po chvíli je dalších 30ks jiného druhu hotovo. A jde se na finále nejsložitější nepečené kuličky si nechám na závěr. A hele těsto se má hodinu chladit, tak to jsem podcenil. No nic tak budu bez oběda a čas využívám k instalaci dvou stromečků. Sekyrka se zakusuje jako divá a do hodinky jsem zpět v kuchyni a znovu si válím dalších 30ks kuliček nejoblíbenějšího druhu cukroví u nás doma.
    Hodiny nabírají raketovou rychlost a to nejsou atomové. Vše nepečené je hotové, takže hurá na vánočku. To jsem ještě nevěděl do čeho jdu 😀 Po rozdělení na 6 koulí, válím hady. Koukám na YouTube jak se to plete z 6 pramenů, no nazdar, tak tohle jsem si měl natrénovat. Ve výsledku po hodině práce a trojitém válení hadů, to vypadá jako vánočka. Napíchat mandle, rychle pod utěrku a honem s Rockym už je 15 hodin.
    Než jsem vyrazil tak najdu ve špajzu vzorek ze zdravé prodejny RAW tyčky a má to 45g no vida, pak že nebude oběd. Jdu znovu k lípě, chodívám tam celou zimu. Dnes jsem se stromem v kontaktu déle než obvykle, prosím o pomoc, doma mě čeká druhá směna 😀
    Po cestě se ozývají ve vysílačce kamarádi, tak popovídám a mrazivý vzduch mě konečně čistí hlavu.
    Přiletím domů po více jak hodině venku v přírodě, mám plně dobité akumulátory a signální kontrolka mi hlásí, rozjeď to.
    Vánočka dokynula, rozpaluji troubu a míchám tu šmakuládu na potření. Mezitím jdu na rychlost mach 3 při krájení cibule a přípravě večeře. Dopadlo to prsty zůstaly všechny. Trouba už volá: „tak co je kde seš“. Tak hurá s vánočkou do trouby. Pak pokračuji v přípravě večeře. Po 10 minutách snižuji teplotu v troubě a koukám dva prameny trochu praskly. Uběhne 40 minut, večeře je hotová a trouba hlásí splnění úkolu. Vánočka docela i připomíná vánočku, uvidíme zítra až vychladne a rozkrojím jí.
    Jdeme večeřet a já přemýšlím, že vše už je skoro za mnou. Po večeři vytahuji všechno cukroví a chystám krabičku pro mamku. Večer jdeme na tradiční návštěvu.
    Až se vrátíme, tak se těším na krátké cvičení, dýchání a meditaci jako včera. pak se pokusím o spánek. No a zítra budu čekat, jestli ten chlap co o něm všichni mluví, že nosí dárky, tak přijde i k nám, Přemýšlím jestli mám pro něho nechat na telefonu radši zaplou GPS, aby nás vůbec našel 😀
    Nakonec je z toho krásný den, akorát příští rok budu péct vánočku o den dříve, začal sem se chvílemi dostávat do stresu, že to nestihnu 😀

  3. Dnes jsem vařila cizrnu na houbách jen místo papriky jsem dala dýni a výborná. Od včera mi zbyl plátek sekané z mungo fazolí, uvařila jsem rýži a k tomu syrovou zeleninu.

  4. Cizrna na houbách podle tohoto receptu mě nadchla. I ostatní strávníci si pochutnávali. Doporučuji vyzkoušet:-)

  5. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskové koblížky s jahodovou polevou
Další článekJak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí