Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě - bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Ingredience
  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
  • cca 1 hrnek jemných ovesných vloček (na zahuštění)
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • sojová nebo tamari omáčka
  • petrželka
  • 1/4 hlávkového zelí nebo kapusty
  • vlašské ořechy (není nutné)
  • můžeme přidat i uvařenou obilovinu (rýže, jáhly aj.)

Jak připravit hubník

  1. Na oleji dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s velkou špetkou soli.
  2. Přidáme nahrubo strouhané zelí a nakrájené čerstvé nebo namočené sušené houby.
  3. Vše orestujeme dozlatova, až zelí i houby mírně změknou.
  4. Směs přemístíme do mísy a přidáme kmín, majoránku, nasekanou petrželku, prolisované česneky, sojovou omáčku, případně i uvařenou obilovinu.
  5. Do směsi sypeme vločky až do doby, než je směs hustá a dá se tvarovat.
  6. Všechno pořádně zamícháme.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovkou nebo přidáme koření. Směs by měla být před pečením chuťově výrazná.
  8. Vyložíme si plech pečícím papírem a směs na něj navrstvíme. Můžeme poklást nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.
  9. Pečeme na 200°C cca 30 minut. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci gril nebo horní pečení, aby povrch zezlátl.
  10. Necháme mírně zchladit a krájíme.
  11. Podáváme například s omáčkou a uvařenou obilovinou, knedlíky nebo těstovinami.
  12. Zbytek uchováváme v lednici.

Praktické

  • Hubník se dá jíst teplý i studený. Můžete si ho vzít s sebou na svačinu do práce, do školy nebo na výlety.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a tamari omáčku.

Obměna

  • Místo vloček na zahuštění můžeme dát kukuřičnou strouhanku nebo jakoukoliv mouku (např. pohankovou nebo kukuřičnou). V klasickém hubníku se používá i pečivo. Pokud máte kváskové, můžete ho také využít.
  • Zelí můžete nahradit jinou zeleninou. Výborná je také mrkev nebo cuketa (vymačkejte vodu).
  • Do hubníku můžete „schovat“ i uvařenou luštěninu. Třeba adzuki fazole.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Mé tělo i duše blahem si vrní (Petra)

Petra: Moji milí, jsem nesmírně šťastná, že jsem s...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Jaká je to strava?

Dobrý den, protože potřebuji mít jasno :), snažím se...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...
  1. Začala jsem vařit hubník, ale nakonec jsem díky velkému hladu skončila již u bodu 4, přidala vařené jáhly se lněným semínkem, jarní cibulku na vrch a bylo z toho skvělé houbové jáhloto. Hub je dost, takže příště to určitě dotáhnu :-).Děkuji za inspiraci.

    • To se mi stává často, že začnu vařit něco a dovařím něco zcela jiného :-) Mnohdy vznikne nový recept :-)))

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti
Další článekNěco málo o olivách a o oleji