Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Krkonošský hubník jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Ingredience
  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
  • cca 1 hrnek jemných ovesných vloček (na zahuštění)
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • sojová nebo tamari omáčka
  • petrželka
  • 1/4 hlávkového zelí nebo kapusty
  • vlašské ořechy (není nutné)
  • můžeme přidat i uvařenou obilovinu (rýže, jáhly aj.)

Změnu jídelníčku jsem udělal kvůli zdravotním problémům. Neuměl jsem vůbec vařit. Během kurzu jsem si dva měsíce vaři...

Jak připravit hubník

  1. Na oleji dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s velkou špetkou soli.
  2. Přidáme nahrubo strouhané zelí a nakrájené čerstvé nebo namočené sušené houby.
  3. Vše orestujeme dozlatova, až zelí i houby mírně změknou.
  4. Směs přemístíme do mísy a přidáme kmín, majoránku, nasekanou petrželku, prolisované česneky, sojovou omáčku, případně i uvařenou obilovinu.
  5. Do směsi sypeme vločky až do doby, než je směs hustá a dá se tvarovat.
  6. Všechno pořádně zamícháme.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovkou nebo přidáme koření. Směs by měla být před pečením chuťově výrazná.
  8. Vyložíme si plech pečícím papírem a směs na něj navrstvíme. Můžeme poklást nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.
  9. Pečeme na 200°C cca 30 minut. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci gril nebo horní pečení, aby povrch zezlátl.
  10. Necháme mírně zchladit a krájíme.
  11. Podáváme například s omáčkou a uvařenou obilovinou, knedlíky nebo těstovinami.
  12. Zbytek uchováváme v lednici.

Praktické

  • Hubník se dá jíst teplý i studený. Můžete si ho vzít s sebou na svačinu do práce, do školy nebo na výlety.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a tamari omáčku.

Obměna

  • Místo vloček na zahuštění můžeme dát kukuřičnou strouhanku nebo jakoukoliv mouku (např. pohankovou nebo kukuřičnou). V klasickém hubníku se používá i pečivo. Pokud máte kváskové, můžete ho také využít.
  • Zelí můžete nahradit jinou zeleninou. Výborná je také mrkev nebo cuketa (vymačkejte vodu).
  • Do hubníku můžete “schovat” i uvařenou luštěninu. Třeba adzuki fazole.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hubník jsem dovařila až do konce:):) a musím říct, že je to velká dobrota. Řadím mezi oblíbené. Díky za skvělý recept.

Michaela
2. 9. 2020

Vynikajuci recept, mnam.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Zeleninové Ikea kuličky (bez masa)

Máte rádi kuličky z Ikei? Tady je recept, jak si je udělat doma!

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Houbový guláš s fazolemi a zeleninou

V lese už začaly růst houby a my si z nich připravili tento výtečný houbový guláš. Zkuste ho taky a pokud nemáte zrovna po ruce lesní houby, klidně použijt...