Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě - bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Ingredience
  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
  • cca 1 hrnek jemných ovesných vloček (na zahuštění)
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • sojová nebo tamari omáčka
  • petrželka
  • 1/4 hlávkového zelí nebo kapusty
  • vlašské ořechy (není nutné)
  • můžeme přidat i uvařenou obilovinu (rýže, jáhly aj.)

Jak připravit hubník

  1. Na oleji dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s velkou špetkou soli.
  2. Přidáme nahrubo strouhané zelí a nakrájené čerstvé nebo namočené sušené houby.
  3. Vše orestujeme dozlatova, až zelí i houby mírně změknou.
  4. Směs přemístíme do mísy a přidáme kmín, majoránku, nasekanou petrželku, prolisované česneky, sojovou omáčku, případně i uvařenou obilovinu.
  5. Do směsi sypeme vločky až do doby, než je směs hustá a dá se tvarovat.
  6. Všechno pořádně zamícháme.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovkou nebo přidáme koření. Směs by měla být před pečením chuťově výrazná.
  8. Vyložíme si plech pečícím papírem a směs na něj navrstvíme. Můžeme poklást nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.
  9. Pečeme na 200°C cca 30 minut. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci gril nebo horní pečení, aby povrch zezlátl.
  10. Necháme mírně zchladit a krájíme.
  11. Podáváme například s omáčkou a uvařenou obilovinou, knedlíky nebo těstovinami.
  12. Zbytek uchováváme v lednici.

Praktické

  • Hubník se dá jíst teplý i studený. Můžete si ho vzít s sebou na svačinu do práce, do školy nebo na výlety.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a tamari omáčku.

Obměna

  • Místo vloček na zahuštění můžeme dát kukuřičnou strouhanku nebo jakoukoliv mouku (např. pohankovou nebo kukuřičnou). V klasickém hubníku se používá i pečivo. Pokud máte kváskové, můžete ho také využít.
  • Zelí můžete nahradit jinou zeleninou. Výborná je také mrkev nebo cuketa (vymačkejte vodu).
  • Do hubníku můžete „schovat“ i uvařenou luštěninu. Třeba adzuki fazole.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...
  1. Začala jsem vařit hubník, ale nakonec jsem díky velkému hladu skončila již u bodu 4, přidala vařené jáhly se lněným semínkem, jarní cibulku na vrch a bylo z toho skvělé houbové jáhloto. Hub je dost, takže příště to určitě dotáhnu :-).Děkuji za inspiraci.

    • To se mi stává často, že začnu vařit něco a dovařím něco zcela jiného :-) Mnohdy vznikne nový recept :-)))

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOsvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti
Další článekNěco málo o olivách a o oleji