Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě - bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!
Ingredience
  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých hub
  • cca 1 hrnek jemných ovesných vloček (na zahuštění)
  • 2 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • sojová nebo tamari omáčka
  • petrželka
  • 1/4 hlávkového zelí nebo kapusty
  • vlašské ořechy (není nutné)
  • můžeme přidat i uvařenou obilovinu (rýže, jáhly aj.)

Jak připravit hubník

  1. Na oleji dozlatova orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s velkou špetkou soli.
  2. Přidáme nahrubo strouhané zelí a nakrájené čerstvé nebo namočené sušené houby.
  3. Vše orestujeme dozlatova, až zelí i houby mírně změknou.
  4. Směs přemístíme do mísy a přidáme kmín, majoránku, nasekanou petrželku, prolisované česneky, sojovou omáčku, případně i uvařenou obilovinu.
  5. Do směsi sypeme vločky až do doby, než je směs hustá a dá se tvarovat.
  6. Všechno pořádně zamícháme.
  7. Ochutnáme a případně ještě dochutíme sojovkou nebo přidáme koření. Směs by měla být před pečením chuťově výrazná.
  8. Vyložíme si plech pečícím papírem a směs na něj navrstvíme. Můžeme poklást nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.
  9. Pečeme na 200°C cca 30 minut. Na posledních pár minut můžeme zapnout funkci gril nebo horní pečení, aby povrch zezlátl.
  10. Necháme mírně zchladit a krájíme.
  11. Podáváme například s omáčkou a uvařenou obilovinou, knedlíky nebo těstovinami.
  12. Zbytek uchováváme v lednici.

Praktické

  • Hubník se dá jíst teplý i studený. Můžete si ho vzít s sebou na svačinu do práce, do školy nebo na výlety.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné vločky a tamari omáčku.

Obměna

  • Místo vloček na zahuštění můžeme dát kukuřičnou strouhanku nebo jakoukoliv mouku (např. pohankovou nebo kukuřičnou). V klasickém hubníku se používá i pečivo. Pokud máte kváskové, můžete ho také využít.
  • Zelí můžete nahradit jinou zeleninou. Výborná je také mrkev nebo cuketa (vymačkejte vodu).
  • Do hubníku můžete “schovat” i uvařenou luštěninu. Třeba adzuki fazole.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní jídla, pečivo), jsou naprosto úžasné. Vařím vegetariánská jídla už 30 let, takže se možná dá říci, že mám nějakou zkušenost...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu kvůli problémům s cukrem, měla jsem poruchu glukózové tolerance, což je vlastně téměř cukrovka. Po 6 týdnech kurzu jsem šla...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování JJ, ale již delší dobu jsme se snažili stravovat tzv. zdravě. O stravování JJ mě informovala dcera a tak jsem...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a po česku -"jsem z vás úplně na větvi" :-)) :-)) I manželovi moc chutná a to tak,že zakoupil pořadač na...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem kdy zkusila. Doporučuji ke všem omáčkám a šťávám s přidanou sójovkou... Laskomina.

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je z toho nadšená všetkým nám chuti a i ked si dám viac na tanier necítim sa prejedene a ťažko ale...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky narazila a že jsem tu s Váma se všema mohla být. Kurz byl snad nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala....

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla jsem 100% a diplom si zasluhuješ i Ty, Evi, protože máš celý kurz vymakaný.

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už delší dobu se snažím najít alternativnější a zdrvější kuchyni. Líbí se mi, že na vašich stránkách narazím na jídla podle...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o 2,5 kg a hlavně mi pomalu splaskává ten mazanec, co se kdysi objevil na mém kdysi plochém břiše.

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si objednala již třetí kurz. V jídelníčku jsem udělala pár změn a musím uznat, funguje to. Ani já, ani holky jsme...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s atopickým ekzémem, kterou stále kojím. A i když mě ten její ekzém moc mrzí, tak jíst jinak je to nejlepší,...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem si ten luxus že nemusím moc přemýšlet a hlavně vymýšlet co na oběd, a vařila "s váma". Volba to byla...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek zpětné vazby ke kurzu. Musím říct, že ze začátku jsem zvažovala, jestli za to mám dát peníze a jestli to...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy nedělala a povedlo se! Mám strašnou radost a mrzí mě, že jsem udělala jen poloviční dávku. Ovšem ještě větší radost...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě připravený. Zprvu jsem docela váhala, ale teď si gratuluji k tomu, že jsem se odhodlala. Začala jsem konečně chutně vařit,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dnes je opět na pořadu ?. Zbyl mi kváskový chleba a v hubníku je opravdu výtečný. Tentokrát místo zelí volím špenát ☺️.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTempeh na medu
Další článekSleva 1 000 Kč na podzimní program