Tohle jídlo jsem dnes naučila naši kamarádku, která se takhle jako my stravuje jen u nás. Z rychlosti a chutnosti výsledného pokrmu byla nadšená. Jídlo bylo hotové za 30 minut se vším, co na talíři vidíte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 špetky soli
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet
  • hrnek červené čočky (loupané)
  • hrnek bulguru (klasický nebo bezlepkový)
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky vývaru / horké vody
  • zelenina na napaření a ozdobení talíře

Jak připravit čočkovou omáčku s bulgurem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar/ vodu a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
  2. 1 hrnek bulguru zalijeme dvěma hrnky vody, přidáme špetku soli, přivedeme k varu a po 2 minutách odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
  3. Na dno jiného kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
  4. Opereme červenou loupanou čočku a přidáme ji do hrnce k zelenině. Promícháme.
  5. Po pár minutách vše zalijme vývarem/vodou (vody jen tolik, aby moc nepřesahovala čočku a mrkev v hrnci, podle potřeby můžeme doředit) a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou na mírném plameni.
  6. Nyní máme prostor dát napařit zeleninu, připravit salát či jiný doplněk talíře podle nálady.
  7. Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  8. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta.

Praktické

  • Vody při vaření čočky dejte jen tolik, aby omáčka zůstala příjemně hustá. Doředit se dá vždycky, ale vodovatá řídká moc chutná není. Vodu hlídejte, čočka jí hodně vstřebá, obvykle během vaření trochu přiliji, aby se mi odspodu nepřipálila.
  • Při bezlepkové dietě volte bulgur bez lepku (např. kukuřičný nebo pohankový).

Kombinujeme

  • Takto připravené jídlo, pokud k bulguru a čočkové omáčce přiložíme také tepelně upravenou zeleninu, je dokonalým kompletním talířem. Dokonalý pokrm dostaneme, pokud přidáme trochu kvašené zeleniny a na ozdobu něco čerstvého.

Obměna

  • Výborné je místo mrkve dát dýni. Podle nálady můžete přidat různé bylinkové koření.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1 roku, jen jsme opatrní s množstvím soli, oleje a dochucovadel. Bulgur je lepková obilovina, ale obvykle velmi dobře snášená, pokud není zátěž nebo alergie na lepek.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
  1. Včera jsem dělala fazolový guláš.(začala jsem 5ti denní pústík) Měla jsem na stole zbytek „jen“ zeleného porku, a tak jsem ho orestovala a nakonec přidala do guláše. Na závěr pár kapek citronu. Moc chutnalo. Hezký den všem. Janai

  2. Parádní kombinace jak chutí, tak barev. Poprvé jsem nebyl líný a udělal si zeleninový vývar, vyplatilo se. První myšlenka, která přišla, dej tam trochu tymiánu, druhá ne dodrž recept :-) Udělal jsem dobře, ač jsem tomu nevěřil. Tak orestovaná zelenina a následné podušení čočky ve vývaru, způsobilo, že ta chuť je prostě skvělá, sladko -kořeněná. Díky za další fajn recept :-)

  3. Zdravím všechny zúčastněné.
    Ano uteklo to rychle moje starost je, jak si uchovat záznam všeho déle než do konce května, abych mohl stihat a případně podle svého tempa pokračovat s tímto rozsáhlým materiálem. Jídelníček a potraviny mi vyhovují ,problém mám stálé vaření na chlapa kde v rodině si tento druh potravy vaří sám je problém. Fyz. práce a pak si navařit JÍME JINAK je náročné a když to dělám, tak téměř nemohu dělat nic jiného než jít do obchodu Zdravá Strava shánět to co třeba v běžném obchodě není pro mne dostupné, musím jezdit do města a pak to vlastní vaření .Není problém s tím co v JÍME JINAK jím, ale spíše technická stránka a to se zdravé potravě snažím věnovat dlouho. Kamarád který je 40let vegetarián nedokázal taky z důvodu vaření přejít na veganství a obávám se ,že se to nepodaří ani mě. Asi dojdu k tomu co zastává manželka a to je rada léčitele blahé paměti PATRA FERDY ze Sušice. který měl také vyřazení různých druhů potravin které vyloženě organismu škodí a různé jiné nedoporučoval. Zásadní jeho rada je VŠEHO S MÍROU a v dobré úpravě a stavu. Stravovat se i když mě to v omezené míře vyhovuje např, vegansky v rodině, kde je na to člověk sám a vlastně nakupuje dvoje potraviny obtížné. Děkuji za DETOX, dobré recepty. POKOJ A DOBRO
    Karel Antonín Drlík

    • Karle, ono všechno má své pro a proti – když vaříš jen pro sebe,nikdo ti nepomůže, ale zase si dáš kdy chceš, co chceš a nebereš na nikoho ohledy. Uvaříš si podle aktuální chuti a potřeby. Nesháněj potraviny po obchodech, ušetři čas i peníze, objednej si v eshopu přes internet a nech si dovézt. klubáci mají slevu v eshopu Country Life i u Paní Dýně, kde máme balíčky s 25% slevou a jinak slevu 12% na celý sortiment. Když máš vždycky uvařené nějaké obilí a nějakou luštěninu, tak si uděláš jen trochu čerstvé zeleniny (pro jednoho, takže práce na 3 minuty) a šup s tím do hrnce nebo na pánvičku. Za 15-20 minut můžeš mít oběd i večeři. Není nutné být veganem, v každém týdnu vysvětluji, že když maso/vejce/mléko, tak kolik, kdy, v jakém množství, kvalitě a kombinacích, aby to neškodilo. Klidně si je v jídelníčku nech, to není problém, jen by to neměl být základ jídelníčku.
      Jídelníčky a nákupní seznamy si můžeš stáhnout do počítače a recepty jsou na stránkách stále. Ale pamatuj, že začíná biologické léto, takže je potřeba upravit podle počasí i jídelníček https://www.jimejinak.cz/letni-jidelnicek-pro-lepsi-postavu-a-zdravi/ Pokoj a dobro i tobě ❤

  4. Tak dobrý oběd, jen jsem se zalizovala.Měla jsem k tomu salát z Rukoli a Polníčku. A za pár minut hotový. Příště zkusím zase něco jiného.

  5. Náš nejoblíbenější recept, zasytí a i můj muž nemá po něm hlad. A to už je co říci :D Děkuji za něj.

  6. Raňajky boli dnes také sýte, že sme obedovali na večeru a olovrant i večeru vynechali. Nie je to problém, však ? :)

  7. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěhotenství a porod s jinou stravou – výsledky výzkumu II.
Další článekLetní nákup u Probia se slevou