Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bulgur s omáčkou z červené čočky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Tohle jídlo jsem dnes naučila naši kamarádku, která se takhle jako my stravuje jen u nás. Z rychlosti a chutnosti výsledného pokrmu byla nadšená. Jídlo bylo hotové za 30 minut se vším, co na talíři vidíte.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 špetky soli
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • podle chuti umeocet a jablečný ocet
  • hrnek červené čočky (loupané)
  • hrnek bulguru (klasický nebo bezlepkový)
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky vývaru / horké vody
  • zelenina na napaření a ozdobení talíře

Kvůli zdravotním potížím jsem se dostala do těžkých depresí, které jsem řešila jídlem. Postupně jsem přibírala, fyzič...

Jak připravit čočkovou omáčku s bulgurem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar/ vodu a nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli i mrkev na kostky).
  2. 1 hrnek bulguru zalijeme dvěma hrnky vody, přidáme špetku soli, přivedeme k varu a po 2 minutách odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.
  3. Na dno jiného kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme. Přidáme mrkev a společně restujeme za občasného míchání, aby se i mrkev pěkně osmahla.
  4. Opereme červenou loupanou čočku a přidáme ji do hrnce k zelenině. Promícháme.
  5. Po pár minutách vše zalijme vývarem/vodou (vody jen tolik, aby moc nepřesahovala čočku a mrkev v hrnci, podle potřeby můžeme doředit) a necháme cca 15 minut vařit pod pokličkou na mírném plameni.
  6. Nyní máme prostor dát napařit zeleninu, připravit salát či jiný doplněk talíře podle nálady.
  7. Po vypnutí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  8. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek jablečného octa a umeocta.

Praktické

  • Vody při vaření čočky dejte jen tolik, aby omáčka zůstala příjemně hustá. Doředit se dá vždycky, ale vodovatá řídká moc chutná není. Vodu hlídejte, čočka jí hodně vstřebá, obvykle během vaření trochu přiliji, aby se mi odspodu nepřipálila.
  • Při bezlepkové dietě volte bulgur bez lepku (např. kukuřičný nebo pohankový).

Kombinujeme

  • Takto připravené jídlo, pokud k bulguru a čočkové omáčce přiložíme také tepelně upravenou zeleninu, je dokonalým kompletním talířem. Dokonalý pokrm dostaneme, pokud přidáme trochu kvašené zeleniny a na ozdobu něco čerstvého.

Obměna

  • Výborné je místo mrkve dát dýni. Podle nálady můžete přidat různé bylinkové koření.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1 roku, jen jsme opatrní s množstvím soli, oleje a dochucovadel. Bulgur je lepková obilovina, ale obvykle velmi dobře snášená, pokud není zátěž nebo alergie na lepek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
8. 4. 2024

Páteční večeře, rychlovka po návratu z vysílání v Orlických horách 🙂

Jaroslav Hlávka
9. 10. 2023

Rychlá a vděčná večeře 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Zelí na sladkokyselo

Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...