Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Novoroční čočkový kompletní talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také obsahuje nadměrné množství bílkovin, což je horší než jejich nedostatek. Proto je potřeba čočky dát na talíř méně a doplnit ji ještě obilovinou a tepelně upravenou zeleninou.

Ingredience
4 porce
čočka na kyselo:
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej
zelenina s kurkumou:
  • malá cibule
  • 1 střední mrkev
  • několik růžiček květáku, nebo brokolice
  • sůl
  • lžička oleje
  • kurkuma
  • zeleninový vývar, nebo horká voda
rýže:
  • kulatozrnná rýže
  • lžíce zlatého, nebo hnědého lněného semínka

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

čočka na kyselo:

  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej

zelenina s kurkumou:

  • malá cibule
  • 1 střední mrkev
  • několik růžiček květáku, nebo brokolice
  • sůl
  • lžička oleje
  • kurkuma
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

rýže:

  • kulatozrnná rýže
  • lžíce zlatého, nebo hnědého lněného semínka

Jak připravit novoroční jídlo:

  1. Dopoledne si namočíme asi 250 g propláchnuté čočky, aby byla hodinu až dvě namočená, pak vyměníme vodu a dáme jí vařit.
  2. Čočku na kyselo dále připravíme podle receptu.
  3. Současně dáme také vařit propláchnutou rýži se lněným semínkem v poměru 1:2,5 (rýže:voda).
  4. Jakmile začne vřít, osolíme ji a na nejnižším plameni vaříme 45-50 minut.
  5. V dalším hrnci na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, posolíme.
  6. Na ní přidáme na šikmé kolečka nakrájenou mrkev.
  7. Chvíli restujeme, pak podlijeme horkou vodou, nebo zeleninovým vývarem.
  8. Přidáme květák, lehce poprášíme kurkumou, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  9. Na pánvičce si na větším množství oleje pomalu osmažíme cibulku na ozdobení čočky.
  10. Když k cibulce přidáme na jemné kostičky nakrájený celer, chutná po osmažení jako “špek”.
  11. Když se vše vaří a dusí, je čas připravit zelný salát s křenem viz recept.

Praktické

  • Rýži i čočku si můžeme uvařit den dopředu a pak je jen ohřát. Čerstvě připravíme akorát dušenou zeleninu, zelný salát s křenem a smaženou cibulku.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv jinou obilovinu. Zeleninu můžeme také obměnit dle své chuti.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
1. 1. 2023

Na tento recept se pokaždé na Nový rok těším 🙂

Krásný rok 2023

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Černá čočka s mrkví

Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Zelí na sladkokyselo

Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.