Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je bez vajec. Ale nejspíš to nikdo nepozná!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček tofu natural
  • cca 4 hrnky pokrájených hub
  • 4 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • Sůl (ideálně černá)
  • Olej
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • Sojová omáčka

Jak připravit smaženici z hub bez vajec a chutně

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, mangold opereme a pokrájíme na malé proužky.
  2. Na troše oleje orestujeme v pánvi na kostičky pokrájenou cibuli se solí.
  3. Po pár minutách přidáme houby, posypeme kmínem, přidáme kurkumu, sojovou omáčku a necháme restovat.
  4. Po chvíli přidáme bílé tofu, které rukou rozdrtíme na maličké kousky. Rozmačkané tofu bude mít konzistenci právě jako rozmíchané vajíčko a stejně tak bude i chutnat.
  5. Za občasného míchání restujeme asi 15 minut, podle druhu hub. Hřiby vyžadují delší tepelnou úpravu, holubinky apod. jsou rychle hotové.
  6. Na závěr přidáme nakrájený mangold, který stačí jen krátce tepelně upravit.
  7. Ochutnáme a podle potřeby případně přidáme sojovou omáčku.

Praktické

  • Osolte si podle chuti. U smaženice trochu víc než jsme zvyklí, protože houby nejsou slané vůbec.

Obměna

  • Kdo by chtěl ještě dokonalejší verzi, může dát hned zkraje vařit do mírně osolené vody kousky dýně hokaido a do hotové smaženice je přidá. Uvařená dýně se rozpadne a chutí i barvou připomene vaječný žloutek.
  • Místo klasické soli můžete zkusit použít černou vajíčkovou sůl kala manak. Váš pokrm bude po vajíčkách nejen chutnat, ale také vonět.
  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít žampiony, hlívu, hříbky mražené nebo sušené, které předem namočíte.

Kombinujeme

  • Nedáváme si talíř plný smaženice. Jsme tak naučení na tepelně upravenou zeleninu, že si bez ní jídlo už ani neumíme představit. Proto náš talíř se smaženicí je obvykle doplněn obilím, tepelně upravenou zeleninou, kouskem syrové a kvašené zeleniny.

Děti

  • Houby dáváme dětem cca od 1,5 roku, pro ty maličké nebudeme dávat tolik oleje, sojové omáčky a soli jako pro dospělé.

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOstružinový nepečený dort (bezlepkový)
Další článekJablečná povidla bez cukru