Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je bez vajec. Ale nejspíš to nikdo nepozná!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček tofu natural
  • cca 4 hrnky pokrájených hub
  • 4 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • Sůl (ideálně černá)
  • Olej
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • Sojová omáčka

Jak připravit smaženici z hub bez vajec a chutně

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, mangold opereme a pokrájíme na malé proužky.
  2. Na troše oleje orestujeme v pánvi na kostičky pokrájenou cibuli se solí.
  3. Po pár minutách přidáme houby, posypeme kmínem, přidáme kurkumu, sojovou omáčku a necháme restovat.
  4. Po chvíli přidáme bílé tofu, které rukou rozdrtíme na maličké kousky. Rozmačkané tofu bude mít konzistenci právě jako rozmíchané vajíčko a stejně tak bude i chutnat.
  5. Za občasného míchání restujeme asi 15 minut, podle druhu hub. Hřiby vyžadují delší tepelnou úpravu, holubinky apod. jsou rychle hotové.
  6. Na závěr přidáme nakrájený mangold, který stačí jen krátce tepelně upravit.
  7. Ochutnáme a podle potřeby případně přidáme sojovou omáčku.

Praktické

  • Osolte si podle chuti. U smaženice trochu víc než jsme zvyklí, protože houby nejsou slané vůbec.

Obměna

  • Kdo by chtěl ještě dokonalejší verzi, může dát hned zkraje vařit do mírně osolené vody kousky dýně hokaido a do hotové smaženice je přidá. Uvařená dýně se rozpadne a chutí i barvou připomene vaječný žloutek.
  • Místo klasické soli můžete zkusit použít černou vajíčkovou sůl kala manak. Váš pokrm bude po vajíčkách nejen chutnat, ale také vonět.
  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít žampiony, hlívu, hříbky mražené nebo sušené, které předem namočíte.

Kombinujeme

  • Nedáváme si talíř plný smaženice. Jsme tak naučení na tepelně upravenou zeleninu, že si bez ní jídlo už ani neumíme představit. Proto náš talíř se smaženicí je obvykle doplněn obilím, tepelně upravenou zeleninou, kouskem syrové a kvašené zeleniny.

Děti

  • Houby dáváme dětem cca od 1,5 roku, pro ty maličké nebudeme dávat tolik oleje, sojové omáčky a soli jako pro dospělé.

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDrahé bezlepkové potraviny: platíme za méně bílkovin i vlákniny a více éček
Další článekJak správně uvařit luštěniny, aby byly měkké