Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je bez vajec. Ale nejspíš to nikdo nepozná!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček tofu natural
  • cca 4 hrnky pokrájených hub
  • 4 stonky mangoldu
  • 1 cibule
  • Sůl (ideálně černá)
  • Olej
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • Sojová omáčka

Jak připravit smaženici z hub bez vajec a chutně

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, mangold opereme a pokrájíme na malé proužky.
  2. Na troše oleje orestujeme v pánvi na kostičky pokrájenou cibuli se solí.
  3. Po pár minutách přidáme houby, posypeme kmínem, přidáme kurkumu, sojovou omáčku a necháme restovat.
  4. Po chvíli přidáme bílé tofu, které rukou rozdrtíme na maličké kousky. Rozmačkané tofu bude mít konzistenci právě jako rozmíchané vajíčko a stejně tak bude i chutnat.
  5. Za občasného míchání restujeme asi 15 minut, podle druhu hub. Hřiby vyžadují delší tepelnou úpravu, holubinky apod. jsou rychle hotové.
  6. Na závěr přidáme nakrájený mangold, který stačí jen krátce tepelně upravit.
  7. Ochutnáme a podle potřeby případně přidáme sojovou omáčku.

Praktické

  • Osolte si podle chuti. U smaženice trochu víc než jsme zvyklí, protože houby nejsou slané vůbec.

Obměna

  • Kdo by chtěl ještě dokonalejší verzi, může dát hned zkraje vařit do mírně osolené vody kousky dýně hokaido a do hotové smaženice je přidá. Uvařená dýně se rozpadne a chutí i barvou připomene vaječný žloutek.
  • Místo klasické soli můžete zkusit použít černou vajíčkovou sůl kala manak. Váš pokrm bude po vajíčkách nejen chutnat, ale také vonět.
  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít žampiony, hlívu, hříbky mražené nebo sušené, které předem namočíte.

Kombinujeme

  • Nedáváme si talíř plný smaženice. Jsme tak naučení na tepelně upravenou zeleninu, že si bez ní jídlo už ani neumíme představit. Proto náš talíř se smaženicí je obvykle doplněn obilím, tepelně upravenou zeleninou, kouskem syrové a kvašené zeleniny.

Děti

  • Houby dáváme dětem cca od 1,5 roku, pro ty maličké nebudeme dávat tolik oleje, sojové omáčky a soli jako pro dospělé.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOstružinový nepečený dort (bezlepkový)
Další článekJablečná povidla bez cukru