Máte chuť na něco sladkého a přitom zdravého? Přemýšlíte, co nabídnout návštěvě ke kávě? Upečte tento snadný a lahodný koláč bez cukru a vajec, který krásně voní vanilkou a skořicí.

Ingredience
na menší koláčovou formu
  • 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 1 hrnek špaldové hladké mouky
  • 60 g rostlinného másla
  • 50 ml studené vody
  • 2 jablka nakrájená na kostičky
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 4 lžíce vanilkové hrašky
  • troška citrónové kůry z bio citrónu
  • javorový sirup (nebo rýžový, slad)
  • 1 lžička mleté skořice

Jak připravit vanilkový koláč s jablky

  1. V míse smícháme mouky a studené máslo a uděláme drobenku, do které přilijeme vodu a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Zabalíme těsto do fólie a dáme odpočinout do lednice.
  2. Do rendlíku nalijeme mléko, ve kterém rozmícháme hrašku. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a poté vaříme ještě asi 20 minut na mírném plameni a průběžně mícháme. Nakonec přidáme trošku citrónové kůry a dosladíme sirupem podle chuti.
  3. Nakrájená jablka restujeme cca 10 minut spolu s javorovým sirupem a lžičkou skořice.
  4. Z 2/3 těsta vyválíme tenký plát, dáme do formy, kraje zařízneme a dno propícháme vidličkou. Na dno poklademe jablka, zalijeme omáčkou. Zbylé těsto vyválíme, nakrájíme na proužky a ozdobíme jimi vrch koláče.
  5. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 minut

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit máslo.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít hrušky.
  • Pokud nemáte vanilkovou hrašku, lze udělat i s vanilkovým pudingem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...
  1. Puding mi neztuhl, tak jsme to měli dost řídké. Ale bylo to dobré i rozblemcané 🤣myslím si, že je to mlékem, dala jsem rýžové. Příště zkusím víc puding a ovesné mléko

    • Dobrý den, už jsem tu psala paní, že pudink nemám vyzkoušený v tomto receptu. Každá obměna je risk, ten pudink asi bude chtít udat hustější, přidat více toho prášku🤷‍♀️ta hraška ale funguje bezvadně 👍 doporučuji vyzkoušet

  2. To je mi moc líto Mirko, ale já to bohužel s pudingem nemám vyzkoušeno, ta hraška funguje trochu jinak. Ale udělala bych ten puding tak, aby byl hustý. Po upečení a vychladnutí by měl mít pak taky ideální konzistenci.

  3. Určitě to není špatné, jen bych příště osladila to těsto. K jablíčkům i do krému jsem vrzla obalenou lžíci sladěnky a stačilo mi to. Formu na koláč nemám, tak jsem to natlačila do menší dortový formy. Zrovna dneska nám sousedka donesla jabka, tak jsem tam vzhledem k jejich velikosti hodila hned 4 a vystačilo to akorát, tou tepelnou úpravou taky ztratí hodně vody :)

    • Dobrý den, recept si samozřejě můžete upravit dle chuti. Jelikož jsem více dochutila náplň a použila javorový sirup, který je dost sladký, tak nám neslazené těsto vyhovuje :-) A super jste si poradila s tou dortovou formou, nebo klidně by z toho mohl být i koláč na malý plech 👍

  4. Pekla jsem před pár dny, pozměnila jsem si trochu těsto, rostlinné máslo nepoužívám, tak jsem dala 30g kešu pasty a 30g slunečnicového oleje, s těstem se krásně pracovalo…
    Na krém ( pudink) jsem nepoužila hrašku ( vanilka a hrachová mouka mi přišla jako zvláštní kombinace..:) tak jsem uvařila pudink z rýžové a kukuřičné mouky. Výsledek byl moc jedlý, takový jemný…díky za inspiraci…

    • Té vanilkovoé hrašky se vůbec nebojte, ten hrách tam není vůbec cítit a je to takový jemný vanilkový krém :-)

      • Robila som ho uz druhy krat a zase mi nevysiel. Pouzila som vanilkovy puding,a zostal mi riedky.v akom pomere by ho mala namiesat?dakujem

        • To je mi moc líto Mirko, ale já to bohužel s pudingem nemám vyzkoušeno, ta hraška funguje trošku jinak. Ale udělala bych ten pudnig tak, aby byl hustý. Po upečení a vychladnutí by měl mít pak taky ideální konzistenci.

        • Mirko, možná bude problém v rostlinným mléce ve kterém půding vaříte. Jestli si dobře pamatuji, tak v rýžovém mi nikdy neztuhl, ale ovesné bylo OK👍. Tak vyzkoušejte do třetice 😉🍀

          • No mlékem to asi nebude. Zrovna včera jsem z rýžového vařila puding manželovi do práce a on mi pak píše, že je to jako beton ( nadsázka 😄) ale prostě ztuhlo to

        • Mirko, mám s pudingem tu zkuženost, že se ho musí dát víc než je běžné. Já dávám až dvojnásobné množství pudingu na to samé mońožství mléka, tedy na půl litru cca 70g škrobu.

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVíte, jak je to s melouny?
Další článekJak na vedra – 5 tipů jak se zdravě ochladit