Máte chuť na něco sladkého a přitom zdravého? Přemýšlíte, co nabídnout návštěvě ke kávě? Upečte tento snadný a lahodný koláč bez cukru a vajec, který krásně voní vanilkou a skořicí.

Ingredience
na menší koláčovou formu
  • 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
  • 1 hrnek špaldové hladké mouky
  • 60 g rostlinného másla
  • 50 ml studené vody
  • 2 jablka nakrájená na kostičky
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 4 lžíce vanilkové hrašky
  • troška citrónové kůry z bio citrónu
  • javorový sirup (nebo rýžový, slad)
  • 1 lžička mleté skořice

Jak připravit vanilkový koláč s jablky

  1. V míse smícháme mouky a studené máslo a uděláme drobenku, do které přilijeme vodu a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Zabalíme těsto do fólie a dáme odpočinout do lednice.
  2. Do rendlíku nalijeme mléko, ve kterém rozmícháme hrašku. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a poté vaříme ještě asi 20 minut na mírném plameni a průběžně mícháme. Nakonec přidáme trošku citrónové kůry a dosladíme sirupem podle chuti.
  3. Nakrájená jablka restujeme cca 10 minut spolu s javorovým sirupem a lžičkou skořice.
  4. Z 2/3 těsta vyválíme tenký plát, dáme do formy, kraje zařízneme a dno propícháme vidličkou. Na dno poklademe jablka, zalijeme omáčkou. Zbylé těsto vyválíme, nakrájíme na proužky a ozdobíme jimi vrch koláče.
  5. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 minut

Praktické

  • Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit máslo.

Obměna

  • Místo jablek můžete použít hrušky.
  • Pokud nemáte vanilkovou hrašku, lze udělat i s vanilkovým pudingem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...
  1. Určitě to není špatné, jen bych příště osladila to těsto. K jablíčkům i do krému jsem vrzla obalenou lžíci sladěnky a stačilo mi to. Formu na koláč nemám, tak jsem to natlačila do menší dortový formy. Zrovna dneska nám sousedka donesla jabka, tak jsem tam vzhledem k jejich velikosti hodila hned 4 a vystačilo to akorát, tou tepelnou úpravou taky ztratí hodně vody :)

    • Dobrý den, recept si samozřejě můžete upravit dle chuti. Jelikož jsem více dochutila náplň a použila javorový sirup, který je dost sladký, tak nám neslazené těsto vyhovuje :-) A super jste si poradila s tou dortovou formou, nebo klidně by z toho mohl být i koláč na malý plech 👍

  2. Pekla jsem před pár dny, pozměnila jsem si trochu těsto, rostlinné máslo nepoužívám, tak jsem dala 30g kešu pasty a 30g slunečnicového oleje, s těstem se krásně pracovalo…
    Na krém ( pudink) jsem nepoužila hrašku ( vanilka a hrachová mouka mi přišla jako zvláštní kombinace..:) tak jsem uvařila pudink z rýžové a kukuřičné mouky. Výsledek byl moc jedlý, takový jemný…díky za inspiraci…

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVíte, jak je to s melouny?
Další článekJak na vedra – 5 tipů jak se zdravě ochladit