- 1/2 hrnku špaldové celozrnné mouky
- 1 hrnek špaldové hladké mouky
- 60 g rostlinného másla
- 50 ml studené vody
- 2 jablka nakrájená na kostičky
- 500 ml rostlinného mléka
- 4 lžíce vanilkové hrašky
- troška citrónové kůry z bio citrónu
- javorový sirup (nebo rýžový, slad)
- 1 lžička mleté skořice
Jak připravit vanilkový koláč s jablky
- V míse smícháme mouky a studené máslo a uděláme drobenku, do které přilijeme vodu a vytvoříme hladké nelepivé těsto. Zabalíme těsto do fólie a dáme odpočinout do lednice.
- Do rendlíku nalijeme mléko, ve kterém rozmícháme hrašku. Směs přivedeme za stálého míchání k varu a poté vaříme ještě asi 20 minut na mírném plameni a průběžně mícháme. Nakonec přidáme trošku citrónové kůry a dosladíme sirupem podle chuti.
- Nakrájená jablka restujeme cca 10 minut spolu s javorovým sirupem a lžičkou skořice.
- Z 2/3 těsta vyválíme tenký plát, dáme do formy, kraje zařízneme a dno propícháme vidličkou. Na dno poklademe jablka, zalijeme omáčkou. Zbylé těsto vyválíme, nakrájíme na proužky a ozdobíme jimi vrch koláče.
- Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 minut
Praktické
- Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomeňte si včas nechat povolit máslo.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Místo jablek můžete použít hrušky.
- Pokud nemáte vanilkovou hrašku, lze udělat i s vanilkovým pudingem.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku, lépe od 2 let. Pokud už je ale dítě zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., bez obav mu tuto zdravou alternativu nabídneme.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Puding mi neztuhl, tak jsme to měli dost řídké. Ale bylo to dobré i rozblemcané 🤣myslím si, že je to mlékem, dala jsem rýžové. Příště zkusím víc puding a ovesné mléko
To je mi moc líto Mirko, ale já to bohužel s pudingem nemám vyzkoušeno, ta hraška funguje trochu jinak. Ale udělala bych ten puding tak, aby byl hustý. Po upečení a vychladnutí by měl mít pak taky ideální konzistenci.