V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 šálky uvařených těstovin (asi 250 g suchých těstovin)
  • 6 ředkviček
  • 6 žampiónů
  • 4 výhonky bílého chřestu (lze to i bez něj)
  • dvě hrsti polníčku nebo baby špenátu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • čtvrtina lžičky mletého kmínu

Na zálivku:

  • 1 vrchovatá lžíce tahini
  • 1 deci horké vody
  • 1 lžička hořčice

Jak připravit houbový salát s těstovinami

  1. Pokud nemáte uvařené těstoviny, dejte je vařit do horké osolené vody a uvařte je na skus.
  2. Mezitím si nakrájíme žampiony na proužky, ředkvičky na sirčičky a omyjeme salát.
  3. U bílého chřestu ukrojíme spodní čtvrtinu (použijte ji do vývaru nebo zahoďte, je příliš dřevnatá) a zbytek chřestu kromě špičky oloupeme škrabkou na zeleninu. Oloupaný chřest nakrájíme na kolečka.
  4. Připravíme si zálivku. V horké vodě rozmícháme dohladka tahini a pak přidáme lžičku hořčice.
  5. Rozpálíme na pánvi 2 lžíce oleje, přidáme nakrájené houby, sůl a kmín a chvíli společně restujeme. Po chvíli přidáme nakrájený chřest a ještě restujeme pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Přidáme uvařené těstoviny, zalijeme je zálivkou, mícháme na pánvi tak dlouho, dokud se nevypaří všechna voda a těstoviny se neobalí zálivkou. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Pánev odstavíme z ohně, přidáme k těstovinám nakrájené ředkvičky a omytý salát a dobře promícháme.
  8. Salát nandáme do misek a můžeme podávat.

Praktické

  • Salát je možné podávat jako hlavní jídlo nebo jednoduchou večeři.
  • Pokud si k němu přidáte uvařené luštěniny, tofu či tempeh, máte kompletní talíř.

Obměna

  • Místo polníčku můžete použít rukolu nebo špenát.
  • Můžete přidat rajče, papriku aj.
  • Salát můžete posypat opraženými semínky nebo oříšky.

Děti

  • Tento salát je vhodný pro děti od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)

Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...
    • Houby jsou maso chudých :). Houby používáme, střídáme druhy, na vývary se hodí i sušené shitake. Dětem asi od roka a půl jako malá součást pokrmu,ve vývaru je mohou už dřív.

  1. Jsem houbo- a chřestomil, takže jasná volba, moc dobrý recept. Ke kombinaci houby + chřest se výborně hodí taky cuketa. Do celku navíc dodala hezkou zelenou barvu, neboť salát jsem měl lollo rosso. Biopavouk ze salátu vzal roha, takže bílkovinu zajistilo mungo. :-)

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová polévka z chřestu a bílé ředkve
Další článekKouzla brutnáku v lékárničce i kuchyni