V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 šálky uvařených těstovin (asi 250 g suchých těstovin)
  • 6 ředkviček
  • 6 žampiónů
  • 4 výhonky bílého chřestu (lze to i bez něj)
  • dvě hrsti polníčku nebo baby špenátu
  • sůl
  • olej
  • umeocet
  • čtvrtina lžičky mletého kmínu

Na zálivku:

  • 1 vrchovatá lžíce Tahini
  • 1 deci horké vody
  • 1 lžička hořčice

Postup

  1. Pokud nemáte uvařené těstoviny, dejte je vařit do horké osolené vody a uvařte je na skus.
  2. Mezitím si nakrájíme žampiony na proužky, ředkvičky na sirčičky a omyjeme salát.
  3. U bílého chřestu ukrojíme spodní čtvrtinu (použijte ji do vývaru nebo zahoďte, je příliš dřevnatá) a zbytek chřestu kromě špičky oloupeme škrabkou na zeleninu. Oloupaný chřest nakrájíme na kolečka.
  4. Připravíme si zálivku. V horké vodě rozmícháme dohladka Tahiny a pak přidáme lžičku hořčice.
  5. Rozpálíme na pánvi 2 lžíce oleje, přidáme nakrájené houby, sůl a kmín a chvíli společně restujeme. Po chvíli přidáme nakrájený chřest a ještě restujeme pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Přidáme uvařené těstoviny, zalijeme je zálivkou, mícháme na pánvi tak dlouho, dokud se nevypaří všechna voda a těstoviny se neobalí zálivkou. Dochutíme trochou umeocta.
  7. Pánev odstavíme z ohně, přidáme k těstovinám nakrájené ředkvičky a omytý salát a dobře promícháme.
  8. Salát nandáme do misek a můžeme podávat.

Kombinujeme

  • Salát je možné podávat jako hlavní jídlo nebo jednoduchou večeři.
  • Pokud si k němu přidáte uvařené luštěniny, tofu či tempeh, máte kompletní talíř.

Děti

Tento salát je vhodný pro děti od 1,5 roku.

🎅 Zdravé cukroví  a dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si zdravě pochutnat!

  • zdravé Vánoční cukroví
  • ➡ nejoblíbenějších dezerty
  • ➡ 23 videoreceptů + ebook

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Houby jsou maso chudých :). Houby používáme, střídáme druhy, na vývary se hodí i sušené shitake. Dětem asi od roka a půl jako malá součást pokrmu,ve vývaru je mohou už dřív.

  1. Jsem houbo- a chřestomil, takže jasná volba, moc dobrý recept. Ke kombinaci houby + chřest se výborně hodí taky cuketa. Do celku navíc dodala hezkou zelenou barvu, neboť salát jsem měl lollo rosso. Biopavouk ze salátu vzal roha, takže bílkovinu zajistilo mungo. 🙂

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěším se na každé nové jídlo
Další článekFialky voní jen do první jarní bouřky