Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím říct, že výsledek předčil očekávání a doma se vylizovaly talíře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 větší petržele
  • 1/2 cukety
  • 1,5 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • hrnek nakrájených čerstvých lesních hub (nejlepší jsou bílé hřiby)
  • 6 lžic ovesné nebo sójové smetany
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit omáčku z hřibů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu oloupeme, aby omáčka nebyla zelená).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a petržel, osolíme a orestujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme cuketu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Mezitím si nakrájíme  houby na malé kousky.
  5. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem.
  6. Přidáme nakrájené houby, trochu kmínu a vaříme do změknutí hub asi 15 minut.
  7. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny (srazila by se) a pokud bude potřeba, omáčku ještě dochutíme umeoctem nebo pár kapkami jablečného octa.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Omáčku lze uvařit i ze sušených hub, stačí půl hrnku a je nutné houby předem namočit.

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina jako je zelí apod.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Mizí kila i centimetry a mám více energie (Jarmila)

Jarmila: Zdravím Vás všechny. Právě jsem dokončila kurz Hubneme...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
  1. Opravdu úžasná omáčka. Včera jsem našla pět klouzků a tak jsem zvolila omáčku jen pro sebe,.z jedné petržele a kousku cukety. Hříbky jsem si podusila s kmínem už včera. Ráno jsem udělala omáčku, přidala hříbky a do půl hodiny byl oběd do práce. A esbitka to pojistila🤗 Je to fakt dobrota🙂

  2. Vynikající omáčka! Ani nikdo nepoznal, že je tam cuketa, a to jsem tam narvala téměř celou obří 😁👍 Vzhledem k množství cukety jsem dala o petržel víc, smetanu sójovou.Mnam mňam

  3. Parádní dobrota to je 😍 Neměla jsem zrovna petrzel, tak jsem dala celer+mrkev a musím říct, ze mi to chutná víc než klasická houbová, kterou skoro nejím. Díky 👏🏼

  4. Uvařila jsem dnes, místo petržele jsem dala mrkev a měla jsem jen kokosovou smetanu. Jedli jsme s uzeným tofu a těstovinami. Pochutnali jsme si. Ještě před třemi týdny bych nevěřila, že něco takového uvařím a bude nám to chutnat. 😊

  5. Hezký večer všem, můžete mi poradit jak do houbové omáčky připravit temphe? Jen ho pokrájím a hodím do omáčky nebo ho musím nějak tepelně připravit?
    Děkuji

  6. Tak toto je velká lahoda. Děkuji za recept, nikdy by mě nenapadlo zkombinovat cuketu s houbama. Přidala jsem kromě kmínu ještě bedlove koření, které mám vyrobené taky podle těchto uzasnych stránek, a je to fantastické.

    • já dávám zeleninu ke všemu, i k omáčkám, protože tam je zelenina většinou dost povařená a rozmixovaná, tak aby tam bylo také něco jiného

  7. Recepty na omáčky jsou výborné, stejně i tahle houbová. Potřebovala jsem změnu od dýní a houbovka přesně sedla. Tak jsem si vzpomněla i na křenovku a koprovku :) A už zase můžu pomalu zařazovat dýně:)

  8. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTělo mi vypovědělo službu (Jana, 35 let)
Další článekNěco málo o olivách a o oleji