Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bílá houbová omáčka

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím říct, že výsledek předčil očekávání a doma se vylizovaly talíře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 větší petržele
  • 1/2 cukety
  • 1,5 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • hrnek nakrájených čerstvých lesních hub (nejlepší jsou bílé hřiby)
  • 6 lžic ovesné nebo sójové smetany
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadn...

Jak připravit omáčku z hřibů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu oloupeme, aby omáčka nebyla zelená).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a petržel, osolíme a orestujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme cuketu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Mezitím si nakrájíme  houby na malé kousky.
  5. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem.
  6. Přidáme nakrájené houby, trochu kmínu a vaříme do změknutí hub asi 15 minut.
  7. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny (srazila by se) a pokud bude potřeba, omáčku ještě dochutíme umeoctem nebo pár kapkami jablečného octa.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Omáčku lze uvařit i ze sušených hub, stačí půl hrnku a je nutné houby předem namočit.

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina jako je zelí apod.

Děti

  • Tuto bezmasou omáčku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
28. 8. 2023

Měla jsem s ochuceným tofu a bulgurem – bylo to výborný!😋

Vyzkoušeno se žampiony a k tomu rychlé knedlíky z ovesných vloček, moc velká dobrota👏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Smetanová omáčka s hříbky a bílými fazolemi (veganská)

Pokud máte uvařené velké bílé fazole, po ruce pár čerstvých hříbků a jednu pořádnou cuketu, můžete si během chvilky připravit labužnickou smetanovou omáčku...

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.