Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím říct, že výsledek předčil očekávání a doma se vylizovaly talíře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 větší petržele
  • 1/2 cukety
  • 1,5 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • hrnek nakrájených čerstvých lesních hub (nejlepší jsou bílé hřiby)
  • 6 lžic ovesné nebo sójové smetany
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Jak připravit omáčku z hřibů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu oloupeme, aby omáčka nebyla zelená).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a petržel, osolíme a orestujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme cuketu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Mezitím si nakrájíme  houby na malé kousky.
  5. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem.
  6. Přidáme nakrájené houby, trochu kmínu a vaříme do změknutí hub asi 15 minut.
  7. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny (srazila by se) a pokud bude potřeba, omáčku ještě dochutíme umeoctem nebo pár kapkami jablečného octa.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Omáčku lze uvařit i ze sušených hub, stačí půl hrnku a je nutné houby předem namočit.

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina jako je zelí apod.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak toto je velká lahoda. Děkuji za recept, nikdy by mě nenapadlo zkombinovat cuketu s houbama. Přidala jsem kromě kmínu ještě bedlove koření, které mám vyrobené taky podle těchto uzasnych stránek, a je to fantastické.

    • já dávám zeleninu ke všemu, i k omáčkám, protože tam je zelenina většinou dost povařená a rozmixovaná, tak aby tam bylo také něco jiného

  2. Recepty na omáčky jsou výborné, stejně i tahle houbová. Potřebovala jsem změnu od dýní a houbovka přesně sedla. Tak jsem si vzpomněla i na křenovku a koprovku 🙂 A už zase můžu pomalu zařazovat dýně:)

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž dítě zásadně odmítá jíst naši stravu a závidí ostatním jídlo
Další článekAdzuki směs s majoránkou