Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bílá houbová omáčka

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím říct, že výsledek předčil očekávání a doma se vylizovaly talíře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 2 větší petržele
  • 1/2 cukety
  • 1,5 lžíce oleje
  • trošku drceného kmínu
  • sůl
  • hrnek nakrájených čerstvých lesních hub (nejlepší jsou bílé hřiby)
  • 6 lžic ovesné nebo sójové smetany
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit omáčku z hřibů

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu oloupeme, aby omáčka nebyla zelená).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a petržel, osolíme a orestujeme asi 5 minut.
  3. Zalijeme horkým vývarem/vodou, přidáme cuketu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  4. Mezitím si nakrájíme  houby na malé kousky.
  5. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dokyselíme a dosolíme a umeoctem a jablečným octem.
  6. Přidáme nakrájené houby, trochu kmínu a vaříme do změknutí hub asi 15 minut.
  7. Smetanu přidáme až po odstavení z plotny (srazila by se) a pokud bude potřeba, omáčku ještě dochutíme umeoctem nebo pár kapkami jablečného octa.

Praktické

  • Omáčku podáváme nejlépe s knedlíkem a seitanem. Místo seitanu je výborný i tempeh nebo tofu.
  • Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme smetanu.
  • Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
  • Omáčku lze uvařit i ze sušených hub, stačí půl hrnku a je nutné houby předem namočit.

Obměna

  • Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina jako je zelí apod.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ta je opravdu famózní ❤ Už jsem vařila několikrát, patří mezi oblíbené. Luxus 👌👌👌 Děkujeme 😊

Opravdu úžasná omáčka. Včera jsem našla pět klouzků a tak jsem zvolila omáčku jen pro sebe,.z jedné petržele a kousku cukety. Hříbky jsem si podusila s kmínem už včera. Ráno jsem udělala omáčku, přidala hříbky a do půl hodiny byl oběd do práce. A esbitka to pojistila🤗 Je to fakt dobrota🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Koprová omáčka s pečeným tempehem

Náš hit – koprovka bez mouky a mléka. Tak rychlá a tak dobrá!