Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rýže s mangoldem a kokosovým mlékem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Rychlé rizoto, které se buď hodí jako lehká večeře pro teplé dny, kdy nemáme moc hlad, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Příprava je snadná a rychlá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky uvařené rýže (650 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 6 listů mangoldu
  • olej
  • sůl
  • kokosové mléko
  • voda
  • sójová omáčka
  • posypka: čerstvý koriandr (nemusí být)

Jak připravit rychlou večeři z rýže a mangoldu

  1. Cibuli nakrájíme na malé proužky, mangold na drobné proužky včetně řapíků a česnek nasekáme na malé kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli a česnek, posolíme a krátce orestujeme. 
  3. Přidáme mangold. Všechen se nám možná nevejde, tak dáme jen polovičku, krátce orestujeme. Když slehne, přidáme druhou půlku.
  4. Podlijeme trochou vody, přidáme dvě lžíce sójové omáčky, přidáme rýži a necháme společně podusit, až je rýže prohřátá a mangold měkký. Prohazujeme na pánvičce pomocí obraceček.
  5. Pokud se přichytává, podlijeme ještě malinko několika lžícemi vody.
  6. Na závěr přidáme podle chuti několik lžic kokosového mléka, promícháme, prohřejeme a můžeme podávat.

Praktické

  • V tomto receptu je použita kulatozrnná rýže natural. Skvěle se hodí jakékoli druhy celozrnné rýže, my máme moc rádi jasmínovou a basmati.
  • Pokud si chcete jídlo na závěr přisolit, přidejte trochu sójové omáčky. Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
  • Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. 

Obměna

  • Místo mangoldu můžete použít špenát.
  • Kokosové mléko můžete vynechat nebo dát jiné rostlinné mléko či smetanu.
  • Koriandr můžete vynechat nebo nahradit petrželkou, pažitkou apod.
  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí.
  • Místo rýže můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Můžete přidat koření nebo bylinky, pokud se jedná o hlavní jídlo. V našem případě šlo o přílohu k výrazné omáčce, proto zde koření nebylo použito.
  • Zeleninu použijte podle aktuálních zásob a chutí, dobu tepelné úpravy pak podle toho upravte.

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a sójovou omáčku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

76 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.