Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Lískooříškové sušenky bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jako milovnice sušenek se pořád snažím vymýšlet nové příchutě a tahle lískooříšková mě naprosto nadchla, stejně jako rychlá příprava sušenek.

Ingredience
cca 10-12 sušenek
  • 25 g rostlinného másla
  • 2 lžíce lískooříškového másla
  • 1 plná lžíce rýžového sirupu
  • 1/2 hrnku čirokové mouky
  • 2 lžíce mouky z lískových ořechů
  • kvalitní hořká čokoláda
  • kakaové máslo

Většinou se rodiče snaží přivést na zdravou stravu své potomky, když jsou ještě v dětském věku. Rodiče Dagmary se ke ...

Jak připravit lískooříškové sušenky bez lepku

  1. Rozpustíme rostlinné máslo, do něj vmícháme lískooříškové máslo a rýžový sirup. Nakonec vmícháme obě mouky. Vznikne nám kompaktní, měkké těsto.
  2. Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a pomoučeným válečkem jej rozválíme na 0,5 cm silnou placku. Pokud chceme embosované sušenky, tak necháme placku malinko vyšší, poté ji lehce pomoučíme a přejedeme embosovaným válečkem. Nyní z těsta vykrajujeme větší srdce, která přendáme na plech vystlaný pečícím papírem a až na něm vykrajujeme v sušence malá srdíčka.
  3. Sušenky pečeme na 170 °C cca 12 minut (lehce do zlatova). Po upečení je vyndáme na mřížku. Po vychladnutí budou krásně křehké.
  4. Vystydlé sušenky vyskládáme na tác s pečícím papírem a rozpustíme kousek čokolády s kakaovým máslem. Pomocí malé lžičky lijeme do vykrojeného srdíčka čokoládu a poté dáme ztuhnout do chladu, kde také sušenky uchováváme.

Praktické

  • Můžete vykrajovat libovolné tvary a sušenky klidně po upečení čokoládou jen pocákat.

Obměna

  • Místo lískooříškové mouky mám vyzkoušenou mouku pohankovou, ovšem s těstem se malinko hůř pracuje, takže doporučuji recept dodržet.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
11. 3. 2023

Tak,Klárka,nedalo mi a spravila som dnes aj tieto ( s originalymi prísadami), pre istotu,aby som nedopadla ako Zuzzi s krupicovou kašou😄(pozdravujem Zuzzi😉) a podľa očakávania skvelé😋

Tak pardon, že jsou fotky tak velké, a to jsem je ještě zmenšovala…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dvoubarevné sušenky

Dvoubarevné sušenky jsou rychlé na přípravu, jsou bez cukru, mléka a vajec a nejsou přehnaně sladké, jako ty kupované.

Pekanová kolečka bez lepku

Rychlý, stručný a jednoduchý. Tak přesně takový je tento recept na pekanová kolečka, ktera vytvoříte cobydup.

Mandlové cookies bez lepku

Máte rádi mandle? Pak jsou tyto sušenky jasná volba. Jsou raz dva hotové, bez lepku i cukru a zaručeně si pochutnáte.

Nejjednodušší ovesné sušenky bez lepku

Návštěva “za dveřmi” a vy nemáte nic k pohoštění? Potom jsou tyto sušenky jasná volba. Jsou rychle připravené a nenáročné na ingredience.

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.

Datlové sušenky bez lepku

Honí vás mlsná? Tak si připravte tyto super rychlé sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo jako svačinka na výlet. Jsou bez lepku, cukru i mléka a k jeji...