Když se do polévky zavaří pohanka, polévka pěkně zahřeje. Vyzkoušejte tuhle velmi chutnou kombinaci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • kousek celeru (díl jako pórku)
  • 2 lžíce pohanky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 2 bobkové listy, špetka mletého křížového kmínu, 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, celer, omyjeme pórek
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a celer nastrouháme na hrubo.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme celer, pórek, a propláchnutou pohanku u a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo pohany.
  • Pohanku orestujeme pro větší záhřevnost, ale můžeme brát ohled na látky citlivé na teplo a přidat jí až na závěr do téměř hotové polévky a nechat odstát, aby změkla. Nebo ji můžeme mít předem namočenou a na závěr přidat do polévky. Ale nebude mít tak zahřívající účinky jako v receptu.
  • Polévka je také dobrá, když se do ní nasekají 3 žampiony velmi nadrobno.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...
  1. Výborná polévka! Pórkovou polévku většinou mixuji kvůli dětem, dnes jsem ji nechala, tak jak má být a myslela, že budou děti protestovat a polévka zbyde. Nakonec kluci stáli u mladší sestry, která polévku nedojedla a hádali se, kdo ji dojí:-).

  2. Rozhodla jsem si poprvé uvařit zeleninový vývar. Fakt to není žádná věda. Jen je mi líto tu vyvařenou zeleninu vyhodit. Sklenici mám připravenou, a to co se do ní nevešlo jsem si použila na tuto polévku. Už se těším až si ji dám k večeři. :)

    • Andrej, tak aby vám to nebylo líto, používejte odkrojky a natě, které byst stejně nějedla :-) Prdelky od petržele a mrkve, slupku z celeru, listy ředkviček a nať z mrkve apod.

  3. Polívka skvělá a překlepem jste mi přidali tak měsíc života navíc. Kým že to zahušťujete polívku? :-D
    (Šestý řádek odspoda)

  4. Odzkoušeno, uvařeno, snědeno. Vždy mě mile překvapíte, jak dokážete kombinovat, mně by to nenapadlo. Mňam, výborná!

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽivé vysílání „Jaro a detox“
Další článekVladimír Kafka – poslední volné lístky na sobotu 10.3.2018