Když se do polévky zavaří pohanka, polévka pěkně zahřeje. Vyzkoušejte tuhle velmi chutnou kombinaci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • kousek celeru (díl jako pórku)
  • 2 lžíce pohanky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 2 bobkové listy, špetka mletého římského kmínu, 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Postup

  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, celer, omyjeme pórek
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a celer nastrouháme na hrubo.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme celer, pórek, a propláchnutou pohanku u a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo pohany.
  • Pohanku orestujeme pro větší záhřevnost, ale můžeme brát ohled na látky citlivé na teplo a přidat jí až na závěr do téměř hotové polévky a nechat odstát, aby změkla. Nebo ji můžeme mít předem namočenou a na závěr přidat do polévky. Ale nebude mít tak zahřívající účinky jako v receptu.
  • Polévka je také dobrá, když se do ní nasekají 3 žampiony velmi nadrobno.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den :) Už více než 20 let...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
  1. Nechápu, že jsem neměla ráda celer ani houby (přišly tam naložené v jablečném octu); výborná a sytá, vydrželi jsme po ní dlouhou procházku v lese :-).

    • To jsou změny, co?Já celer taky nejedla. Vlastně žádnou teplou zeleninu, ale celer extra nesnášela 😉

  2. Opravdu výborná polévka. Nenapadlo by mě že z tak mála ingrediencí se dá vykouzlit tak skvělá polévka. I návštěva vysoko hodnotila. Děkuji.🙂

  3. Výborná polévka! Pórkovou polévku většinou mixuji kvůli dětem, dnes jsem ji nechala, tak jak má být a myslela, že budou děti protestovat a polévka zbyde. Nakonec kluci stáli u mladší sestry, která polévku nedojedla a hádali se, kdo ji dojí:-).

  4. Rozhodla jsem si poprvé uvařit zeleninový vývar. Fakt to není žádná věda. Jen je mi líto tu vyvařenou zeleninu vyhodit. Sklenici mám připravenou, a to co se do ní nevešlo jsem si použila na tuto polévku. Už se těším až si ji dám k večeři. :)

    • Andrej, tak aby vám to nebylo líto, používejte odkrojky a natě, které byst stejně nějedla :-) Prdelky od petržele a mrkve, slupku z celeru, listy ředkviček a nať z mrkve apod.

  5. Polívka skvělá a překlepem jste mi přidali tak měsíc života navíc. Kým že to zahušťujete polívku? :-D
    (Šestý řádek odspoda)

  6. Odzkoušeno, uvařeno, snědeno. Vždy mě mile překvapíte, jak dokážete kombinovat, mně by to nenapadlo. Mňam, výborná!

  7. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽivé vysílání „Jaro a detox“
Další článekVladimír Kafka – poslední volné lístky na sobotu 10.3.2018