Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Pórková polévka s celerem a pohankou

Uvařeno
bez lepku

Když se do polévky zavaří pohanka, polévka pěkně zahřeje. Vyzkoušejte tuhle velmi chutnou kombinaci.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • kousek celeru (díl jako pórku)
  • 2 lžíce pohanky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • koření: 2 bobkové listy, špetka mletého římského kmínu, 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet podle chuti

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, celer, omyjeme pórek
  2. Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a celer nastrouháme na hrubo.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme celer, pórek, a propláchnutou pohanku u a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.

Obměna

  • Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo pohany.
  • Pohanku orestujeme pro větší záhřevnost, ale můžeme brát ohled na látky citlivé na teplo a přidat jí až na závěr do téměř hotové polévky a nechat odstát, aby změkla. Nebo ji můžeme mít předem namočenou a na závěr přidat do polévky. Ale nebude mít tak zahřívající účinky jako v receptu.
  • Polévka je také dobrá, když se do ní nasekají 3 žampiony velmi nadrobno.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná polévka 😊 Už jsem vařila několikrát. Děkujeme ❤

Mila Beata
5. 4. 2022

Mnaaaaaam ♥️♥️♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4

Snídaňová polévka s mrkví a pórkem

Když se chuťové buňky vyčistí, pochutnáte si i na takhle obyčejné polévce.
1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.
3

Snídaňová polévka s mrkví, tuřínem a kadeřávkem

Kadeřávek je velmi zdravý, ale málokdo ho zná a používá. Zkuste ho!

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Polévka s bílou ředkví, kapustou a cuketou

Bílá ředkev, známá jako daikon, má blahodárné účinky na náš organismus – podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čist...