- 1 cibule
- 1/2 pórku
- kousek celeru (díl jako pórku)
- 2 lžíce pohanky
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- koření: 2 bobkové listy, špetka mletého římského kmínu, 1/2 lžičky celého kmínu
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- umeocet podle chuti
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli, celer, omyjeme pórek
- Cibuli nakrájíme na proužky, pórek na kolečka a celer nastrouháme na hrubo.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, kmín, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme celer, pórek, a propláchnutou pohanku u a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
- Odstavíme, rozmícháme v polévce miso pastu a podle chuti přidáme umeocet.
Obměna
- Místo bílého misa můžete dát tmavé, můžete také přidat více druhů zeleniny nebo zahustit vločkami místo pohany.
- Pohanku orestujeme pro větší záhřevnost, ale můžeme brát ohled na látky citlivé na teplo a přidat jí až na závěr do téměř hotové polévky a nechat odstát, aby změkla. Nebo ji můžeme mít předem namočenou a na závěr přidat do polévky. Ale nebude mít tak zahřívající účinky jako v receptu.
- Polévka je také dobrá, když se do ní nasekají 3 žampiony velmi nadrobno.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl a umeocet, miso pasty jen trošku.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Výborná polévka 😊 Už jsem vařila několikrát. Děkujeme ❤
Mnaaaaaam ♥️♥️♥️