Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Květákový steak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Květákové řízečky chutnají zpravidla všem. Pokrm je velmi rychle připravený a můžete si ho dochutit podle svých preferencí.

Ingredience
  • 1 květák
  • citronová kůra
  • trošku citronové šťávy
  • česnek
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • petrželová nať

Jak připravit steaky z květáku

  1. Květák důkladně omyjte a nakrájejte ho na plátky asi 2 cm silné.
  2. Připravte si aromatický olej. Do sekáčku nebo mixéru vložte olej, citronovou šťávu, citronovou kůru, petrželku, česnek, sůl a pepř. Rozmixujte.
  3. Do většího hrnce dejte vařit vodu. Až voda začne vařit, ponořte do ní plátky květáku. Vařte krátce, postačí cca 3 minuty, jinak se vám rozpadne. Květák se nesmí rozvařit, musí jen lehce změknout. Po uvaření nechte květák vychladnout.
  4. Rozpalte gril a položte na něj plátky květáku potřené aromatický olejem, který jste si připravili. Opékejte plátky z obou stran.

Praktické

  • K přípravě je zapotřebí pevný čerstvý květák. Zbytky a kousky, které se vám případně odlomí, můžete použít do polévky nebo do jiných receptů.

Obměna

  • Olej můžete dochutit i jinými bylinkami nebo kořením dle svojí chuti.
  • Lze péci i v troubě, jen tím přijdete o charakteristický vzhled steaku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pekla jsem v troubě, protože květák se už na začátku jevil jaksi necelistvě, takže jsem ho rozřezala na růžičky. Chuťově vynikající, i manželovi chutnalo 😋

když jsem si recept přečetla dostala jsem na něj velkou chuť ovšem nechápu jak bych měla nakrájet z květáku plátky, z celého květáku se mi podařily max 4-5 plátků zbytek se rozpadl😢

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Dubu muchim – brokolice s tofu

Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...