Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Květákový steak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Květákové řízečky chutnají zpravidla všem. Pokrm je velmi rychle připravený a můžete si ho dochutit podle svých preferencí.

Ingredience
  • 1 květák
  • citronová kůra
  • trošku citronové šťávy
  • česnek
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • petrželová nať

Podělím se s vámi o vlastní čerstvou zkušenost, jak je strašně jednoduché odejít domů s rece...

Jak připravit steaky z květáku

  1. Květák důkladně omyjte a nakrájejte ho na plátky asi 2 cm silné.
  2. Připravte si aromatický olej. Do sekáčku nebo mixéru vložte olej, citronovou šťávu, citronovou kůru, petrželku, česnek, sůl a pepř. Rozmixujte.
  3. Do většího hrnce dejte vařit vodu. Až voda začne vařit, ponořte do ní plátky květáku. Vařte krátce, postačí cca 3 minuty, jinak se vám rozpadne. Květák se nesmí rozvařit, musí jen lehce změknout. Po uvaření nechte květák vychladnout.
  4. Rozpalte gril a položte na něj plátky květáku potřené aromatický olejem, který jste si připravili. Opékejte plátky z obou stran.

Praktické

  • K přípravě je zapotřebí pevný čerstvý květák. Zbytky a kousky, které se vám případně odlomí, můžete použít do polévky nebo do jiných receptů.

Obměna

  • Olej můžete dochutit i jinými bylinkami nebo kořením dle svojí chuti.
  • Lze péci i v troubě, jen tím přijdete o charakteristický vzhled steaku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající. I synovi velmi chutnalo. Neskutečně dobrá je ta olejová marináda 😋

Pekla jsem v troubě, protože květák se už na začátku jevil jaksi necelistvě, takže jsem ho rozřezala na růžičky. Chuťově vynikající, i manželovi chutnalo 😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.