Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto jídla bude odměnou za námahu a čas, který jste do vaření vložili.

Ingredience

Na pečený květák:

  • květák
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • čerstvé oregáno
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý česnek i s listy
  • čerstvá meduňka
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • sezamové semínko
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • voda podle potřeby

Na tofu:

  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší cibule
  • pórek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • kmínu
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • voda

Na špaldu:

  • 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
  • ředkvička
  • jarní cibulka
  • olej
  • sůl

Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí

  1. Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
  2. Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
  3. Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
  4. Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.

Praktické

  • Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
  • Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
  • Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
  • Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.

Obměna

  • Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Mám se víc ráda a jsem usměvavější (Alena)

Alena: Nejen, že jsem objevila spoustu nových potravin, kombinací...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
  1. ježíšku .. tohle je ale TAKOVÁ dobrota – mňam!! :-) tofu s černou solí místo vajíček nemá chybu, květák v téhle úpravě úplně božský – a vůbec celé jídlo je prostě koncertní harmonie chutí. Moc mne to baví, tohle vaření JINAK. Děkuji, že tu jste!

      • to tedy ano .. ještě teď se blaženě usmívám :-) to se mi v poslední době po jídle nestávalo. Naopak. Ale teď je to zas radost.

        • Děkuji, nemohla jste mě napsat nic hezciho, mám radost. Když jídlo vyvolává úsměv, tak to je paráda. 😘😘😘

  2. V poslední době mi recepty nejen připadají zbytečně složité, ale hlavně se na každou součást jídla používá olej a smaží se. V receptech v Jíme jinak upřednostňuji zejména jednoduchost a rychlost vaření a zdravý způsob přípravy. Ale chápu, že každý má představu trochu jinou, tak prostě tyto složité recepty nevařím. Jinak stránky Jíme jinak mám moc ráda, obdivuji Evu s Romanem za to, jakým způsobem jsou stránky vedené. Jsou přehledné, snadno se v nich hledá. Absolvovala jsem pár kurzů a vždy byly skvěle připravené a na profesionální úrovni. A videorecepty! Ty jsou úžasné Proto jsem ráda členkou a ráda s Vámi vařím.

    • Jitko, je tu tolik receptů, že si každý může vybrat. Jsou tu recepty jednoduché, rychlé, i složitější a pro pokročilé. Pro všechny gusta. Někdo rád zkouší nové, někdo je věrný klasice. Je tu všechno. Já osobně mám ráda směsi chuti, ráda kombinuji recepty y celého světa. Ne všem se to líbí, respektuji to. A komu se to líbí, určitě uvítá změnu.

    • Já tyhle složitější recepty volím o víkendu, kdy mám čas a chuť si vyhrát. Myslím, že květák pečený v troubě je dobrá volba. Mám v úmyslu k něku přidat do trouby rýžové krokety (nemám namočenou špaldu). Jistě se k tomu bude hodit nějaká zeleninová omáčka i tofu smaženice. Jdu na to :D A když bude kroket dost, zůstanou na zítra a usnadní mi to vaření.. :)

    • To mám radost, že kurzy a video recepty se ti líbí, Jitko 😍. Já jsem moc ráda, že Viera je takový labužník a dává sem tyhle vymazlené recepty, protože já dělám všechno takové hrk frk a je to hotovo, hlavně aby toho bylo hodně a co nejdřív 😂. Ona si to vesměs vaří jen pro sebe a neošidí se, což mě se moc líbí a ty její lahůdky si taky nechávám na „dlouhé zimní večery“. Oleje a smažení se nemusíme bát, zvlášť, když nejíme sýry, uzeniny apod., pak ten tuk potřebujeme dostat jinde. Teď byla dlouhá zima, takže pečené, smažené recepty byly na místě, potřebovali jsme získat energii a teplo. Pro ty, kdo už vaří roky podle nás jsou Vieřiny recepty požehnáním, protože se mají pořád co učit a pořád kam posouvat. Teď zrovna natáčíme neuvěřitelně dobré a rychlé recepty do nové verzhe Hubneme do plavek, tak jestli se přidáš, budeš určitě moc spokojená. My jsme úplně nadšení vlastními výtvory 😋

      • Evo takhle hezky bych to nenapsala, děkuji, já se někdy třeba vyjádřím špatně a člověk si to pak může vyložit jinak než to bylo myšleno. To je bohužel problém i komunikace přes klávesnici. Určitě slovně a přímo by to vyznělo lépe než to napsat. Já mám radost a je to pro mě čest, spolupracovat s JJ, je jasné, že každý máme jiné chutě a přístup k vaření, ale to je právě to hezké a zajímavé. Pokud se moje recepty líbí a někomu obohatili stůl, tak můj cíl je splněn 😘

      • Jůů, Evi, já se ěším na Hubneme do plavek. Hrozně moc mi vyhovuje ten systém jídelníčků, kdy je vše dané a nemusím to vymýšlet.. Jen den předem kuknu, co mám namočit a hotovo.. :)

        • To mám radost, Oli. Já jsem z toho nadšená, ted ty recepty vařím já a těším se, že je pak předám holkám a budou nám je podle videa vařit ony 😍😍

          • A ja se tesim, ze budu varit ja, nikomu to nepredam a budu si to chrtit sama pro sebe 😆 O vysledky se samozrejme rozdelim s manzelem, maminkou a obcas i detmi..
            Kdyz me to proste bavi a tesi..

  3. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanka lékařská aneb Pampeliška v akci
Další článekŘedkvičky 6x jinak