Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto jídla bude odměnou za námahu a čas, který jste do vaření vložili.

Ingredience
Na pečený květák:
  • květák
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • čerstvé oregáno
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý česnek i s listy
  • čerstvá meduňka
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • sezamové semínko
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • voda podle potřeby
Na tofu:
  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší cibule
  • pórek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • kmínu
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • voda
Na špaldu:
  • 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
  • ředkvička
  • jarní cibulka
  • olej
  • sůl

Jana se dostala na váhu téměř 100 kilo. Mohl za to životní styl i snížená funkce štítné žlázy. Ve svém příběhu píše, ...

Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí

  1. Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
  2. Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
  3. Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
  4. Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.

Praktické

  • Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
  • Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
  • Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
  • Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.

Obměna

  • Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
hilaris
4. 8. 2021

ježíšku .. tohle je ale TAKOVÁ dobrota – mňam!! :-) tofu s černou solí místo vajíček nemá chybu, květák v téhle úpravě úplně božský – a vůbec celé jídlo je prostě koncertní harmonie chutí. Moc mne to baví, tohle vaření JINAK. Děkuji, že tu jste!

Klub
Olga Š.
2. 5. 2021

Jo a olej používám ve spreji, takže krokety, květák a podobné, připravované v troubě, chytnou opečenou kůrku, ale nejsou mastné..

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.