Na pečený květák:
- květák
- 2 lžíce rýžové mouky
- čerstvé oregáno
- čerstvá majoránka
- čerstvý česnek i s listy
- čerstvá meduňka
- čerstvá petrželka
- čerstvý rozmarýn
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- sezamové semínko
- 1 lžíce strouhanky
- olej
- pepř
- mletá sladká paprika
- sůl
- voda podle potřeby
Na tofu:
- 1 balení tofu natural
- 1 menší cibule
- pórek
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- kmínu
- vajíčková sůl Kala Namak
- sůl
- olej
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- citrónová šťáva
- voda
Na špaldu:
- 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
- ředkvička
- jarní cibulka
- olej
- sůl
Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí
- Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
- Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
- Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
- Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
- V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.
Praktické
- Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
- Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
- Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
- Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.
Obměna
- Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Paní Viero, celé jídlo je výborné, ale musím vyzvednout květák s kokosem ve směsi na obalování – píšu na žádost mé neMB se stravující paní sousedky, která z něho byla nadšená a prosila mě, ať napíšu:-). Prostě vaše recepty jsou na naše společné víkendové lahůdkové obědy jasná volba. Zítra bude veganská klobása:-). Děkuji moc
Ivana
ježíšku .. tohle je ale TAKOVÁ dobrota – mňam!! :-) tofu s černou solí místo vajíček nemá chybu, květák v téhle úpravě úplně božský – a vůbec celé jídlo je prostě koncertní harmonie chutí. Moc mne to baví, tohle vaření JINAK. Děkuji, že tu jste!