Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto jídla bude odměnou za námahu a čas, který jste do vaření vložili.

Ingredience

Na pečený květák:

  • květák
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • čerstvé oregáno
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý česnek i s listy
  • čerstvá meduňka
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • sezamové semínko
  • 1 lžíce strouhanky
  • olej
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • voda podle potřeby

Na tofu:

  • 1 balení tofu natural
  • 1 menší cibule
  • pórek
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mleté papriky
  • kmínu
  • vajíčková sůl Kala Namak
  • sůl
  • olej
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva
  • voda

Na špaldu:

  • 150 g celozrnné špaldy v syrovém stavu
  • ředkvička
  • jarní cibulka
  • olej
  • sůl

Jak připravit obalovaný květák se špaldou a tofu smaženicí

  1. Špaldu dejte na noc namočit a poté uvařte se špetkou soli. Po uvaření ji zakápněte lehce olejem a dochuťte jarní cibulkou a na kostičky nakrájenou ředkvičkou. Nechte stranou.
  2. Květák rozeberte na růžičky, lepší jsou větší kusy. Dejte vařit vodu a do vařící vody ponořte květák asi na dvě minuty. Nesmíte ho rozvařit. Slijte a dejte stranou vychladnout.
  3. Nasekejte všechny bylinky a dejte do misky. Přidejte rýžovou mouku a přidávejte postupně vodu, aby vzniklo řidší těstíčko. Těstíčko osolte, opepřete, přidejte mletou papriku, semínka sezamu, kokos a smíchejte. Do této směsi dejte květák a pořádně ho obalte.
  4. Na plech dejte pečící papír a rozložte na něj květák. Lehce ho posypte strouhankou. Pokapejte povrch olejem a dejte do trouby rozehřáté na 220°C. Pečte a občas květák otočte, aby se opekl ze všech stran.
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte kmín. Lehce ho opražte a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a pórek. Poprašte mletou paprikou. Orestujte. Prsty rozdrobte do pánve tofu, osolte, přidejte kurkumu a podlijte malým množstvím vody. Dobře zamíchejte a vařte, dokud se voda nevyvaří. Nakonec přidejte lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a sůl Kala Namak. Promíchejte.

Praktické

  • Ani lahůdkové droždí ani Kala Namak by se už neměly vařit, proto je opravdu přidávejte až na konec.
  • Přizpůsobte si recept podle počtu strávníků. Uvedené množství je na dvě porce.
  • Pokud je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale když nemáte, dejte sušené.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou obilovinu a strouhanku bez lepku.
  • Kala Namak můžete vynechat, pokud vám nevyhovuje její vajíčková chuť.

Obměna

  • Přizpůsobte recept sezóně a podle ní použijte zeleninu do špaldy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...
  1. V poslední době mi recepty nejen připadají zbytečně složité, ale hlavně se na každou součást jídla používá olej a smaží se. V receptech v Jíme jinak upřednostňuji zejména jednoduchost a rychlost vaření a zdravý způsob přípravy. Ale chápu, že každý má představu trochu jinou, tak prostě tyto složité recepty nevařím. Jinak stránky Jíme jinak mám moc ráda, obdivuji Evu s Romanem za to, jakým způsobem jsou stránky vedené. Jsou přehledné, snadno se v nich hledá. Absolvovala jsem pár kurzů a vždy byly skvěle připravené a na profesionální úrovni. A videorecepty! Ty jsou úžasné Proto jsem ráda členkou a ráda s Vámi vařím.

    • Jitko, je tu tolik receptů, že si každý může vybrat. Jsou tu recepty jednoduché, rychlé, i složitější a pro pokročilé. Pro všechny gusta. Někdo rád zkouší nové, někdo je věrný klasice. Je tu všechno. Já osobně mám ráda směsi chuti, ráda kombinuji recepty y celého světa. Ne všem se to líbí, respektuji to. A komu se to líbí, určitě uvítá změnu.

    • Já tyhle složitější recepty volím o víkendu, kdy mám čas a chuť si vyhrát. Myslím, že květák pečený v troubě je dobrá volba. Mám v úmyslu k něku přidat do trouby rýžové krokety (nemám namočenou špaldu). Jistě se k tomu bude hodit nějaká zeleninová omáčka i tofu smaženice. Jdu na to :D A když bude kroket dost, zůstanou na zítra a usnadní mi to vaření.. :)

    • To mám radost, že kurzy a video recepty se ti líbí, Jitko 😍. Já jsem moc ráda, že Viera je takový labužník a dává sem tyhle vymazlené recepty, protože já dělám všechno takové hrk frk a je to hotovo, hlavně aby toho bylo hodně a co nejdřív 😂. Ona si to vesměs vaří jen pro sebe a neošidí se, což mě se moc líbí a ty její lahůdky si taky nechávám na „dlouhé zimní večery“. Oleje a smažení se nemusíme bát, zvlášť, když nejíme sýry, uzeniny apod., pak ten tuk potřebujeme dostat jinde. Teď byla dlouhá zima, takže pečené, smažené recepty byly na místě, potřebovali jsme získat energii a teplo. Pro ty, kdo už vaří roky podle nás jsou Vieřiny recepty požehnáním, protože se mají pořád co učit a pořád kam posouvat. Teď zrovna natáčíme neuvěřitelně dobré a rychlé recepty do nové verzhe Hubneme do plavek, tak jestli se přidáš, budeš určitě moc spokojená. My jsme úplně nadšení vlastními výtvory 😋

      • Evo takhle hezky bych to nenapsala, děkuji, já se někdy třeba vyjádřím špatně a člověk si to pak může vyložit jinak než to bylo myšleno. To je bohužel problém i komunikace přes klávesnici. Určitě slovně a přímo by to vyznělo lépe než to napsat. Já mám radost a je to pro mě čest, spolupracovat s JJ, je jasné, že každý máme jiné chutě a přístup k vaření, ale to je právě to hezké a zajímavé. Pokud se moje recepty líbí a někomu obohatili stůl, tak můj cíl je splněn 😘

      • Jůů, Evi, já se ěším na Hubneme do plavek. Hrozně moc mi vyhovuje ten systém jídelníčků, kdy je vše dané a nemusím to vymýšlet.. Jen den předem kuknu, co mám namočit a hotovo.. :)

        • To mám radost, Oli. Já jsem z toho nadšená, ted ty recepty vařím já a těším se, že je pak předám holkám a budou nám je podle videa vařit ony 😍😍

          • A ja se tesim, ze budu varit ja, nikomu to nepredam a budu si to chrtit sama pro sebe 😆 O vysledky se samozrejme rozdelim s manzelem, maminkou a obcas i detmi..
            Kdyz me to proste bavi a tesi..

  2. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu
Další článekJak se nebát věci pustit