Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt výborná. Pokud milujete řepu jako já, tak vám bude chutnat. Pečená řepa má unikátní chuť a výborně se hodí k jáhlám. I křupavoučký tempeh tomu dodá ten správný kontrast. No a jarní cibulka a česnek vám provoní jídlo jarem.

Ingredience
1 porce
  • 80 g jáhel
  • 2 malé červené řepy
  • 60 g černé čočky Beluga
  • tempeh podle chuti na jednu porci
  • sezamová semínka
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvý česnek s listy
  • mladé mangoldové listy
  • saturejka
  • tamari
  • umeocet
  • prášek z červené řepy
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • sladká paprika
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • koření ras el hanout

Jak připravit Jáhlovou kaši s pečenou řepou

  1. Dejte vařit jáhly se špetkou soli. Na kaši je vhodný poměr 1:3 (jeden díl jahel a tři díly vody).
  2. Řepu očistěte, aniž byste jí loupali, vložte do pánve s vodou a trochou umeocta a pečte v troubě. Po upečení odstraňte slupku a nakrájejte řepu na kousky. Pokapejte citrónovou šťávou, olejem  a osolte.
  3. Do misky dejte kukuřičný škrob, sůl, koření ras el hanout, lahůdkové droždí, papriku a sezamová semínka. Zalijte trochou vody. Smíchejte. Tempeh nakrájejte na malé kostky a smíchejte s marinádou.
  4. Na pánvi rozpalte olej a tempeh opečte na prudkém ohni. Marináda se vstřebá a vznikne chutná kůrka. Tempeh musí být křupavý.
  5. Do další pánve dejte olej, trochu vody a mangoldové listy. Přidejte sůl a vařte několik minut. Jakmile je uvařen, vymačkejte z listů vodu a zmáčkněte je do koule.
  6. Uvařte čočku. Poté ji slijte a vložte je do pánve s olejem, saturejkou a čerstvými česnekovými listy. Osolte, promíchejte a zahřejte olej bez restování. Musíte začít cítit česnek, aby provoněl čočku.
  7. Jakmile jsou všechny přípravy hotové, naservírujte kaši do misky, dochuťte ji tamari a navrch dejte řepu, čočku, tempeh, mangoldovou kuličku a vše posypte čerstvou jarní cibulkou a posypte trochou prášku z červené řepy.

Praktické

  • Příprava této kaše je trochu delší, zorganizujte si proto vaření, aby trvalo co nejméně. Nejdříve začněte péct řepu a vařit kaši, protože to zabere nejvíce času. I když jsou bulvičky řepy malé a mladé, přece jenom tu hodinu v troubě potřebují.
  • Pro přípravu jáhlové kaše můžete použít rýžovar, který nastavíte na program porridge. Kaše se připraví sama a pak se udržuje v teple, dokud nepřipravíte ostatní suroviny.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Obměnu můžete udělat jakoukoliv, ovšem nevynechte v tomto receptu pečenou řepu. Je fantastická.
  • Pokud nemáte mangold, můžete použít špenátové listy nebo i kapustu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Bez Jíme Jinak si to už s partnerem neumíme představit (Jitka)

Jitka: Dnes se mě partner po opět skvělé večeři...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...
    • Kurkuma, kmín, paprika, kardamom, muškátový oříšek, skořice a hřebíček většinou tento mix obsahuje toto koření. Tak našli a smíchat, jen neporadim v jakém poměru

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCvičenie nestačilo (Jarka, 68 let)
Další článekPečený květák se špaldou a tofu smaženicí