Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt výborná. Pokud milujete řepu jako já, tak vám bude chutnat. Pečená řepa má unikátní chuť a výborně se hodí k jáhlám. I křupavoučký tempeh tomu dodá ten správný kontrast. No a jarní cibulka a česnek vám provoní jídlo jarem.

Ingredience
1 porce
  • 80 g jáhel
  • 2 malé červené řepy
  • 60 g černé čočky Beluga
  • tempeh podle chuti na jednu porci
  • sezamová semínka
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvý česnek s listy
  • mladé mangoldové listy
  • saturejka
  • tamari
  • umeocet
  • prášek z červené řepy
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • sladká paprika
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • koření ras el hanout

Během dvaceti let hledání cesty k lepší postavě a zdraví jsem vyzkoušela všechno možné i nemožné a nic nefungovalo. S...

Jak připravit Jáhlovou kaši s pečenou řepou

  1. Dejte vařit jáhly se špetkou soli. Na kaši je vhodný poměr 1:3 (jeden díl jahel a tři díly vody).
  2. Řepu očistěte, aniž byste jí loupali, vložte do pánve s vodou a trochou umeocta a pečte v troubě. Po upečení odstraňte slupku a nakrájejte řepu na kousky. Pokapejte citrónovou šťávou, olejem  a osolte.
  3. Do misky dejte kukuřičný škrob, sůl, koření ras el hanout, lahůdkové droždí, papriku a sezamová semínka. Zalijte trochou vody. Smíchejte. Tempeh nakrájejte na malé kostky a smíchejte s marinádou.
  4. Na pánvi rozpalte olej a tempeh opečte na prudkém ohni. Marináda se vstřebá a vznikne chutná kůrka. Tempeh musí být křupavý.
  5. Do další pánve dejte olej, trochu vody a mangoldové listy. Přidejte sůl a vařte několik minut. Jakmile je uvařen, vymačkejte z listů vodu a zmáčkněte je do koule.
  6. Uvařte čočku. Poté ji slijte a vložte je do pánve s olejem, saturejkou a čerstvými česnekovými listy. Osolte, promíchejte a zahřejte olej bez restování. Musíte začít cítit česnek, aby provoněl čočku.
  7. Jakmile jsou všechny přípravy hotové, naservírujte kaši do misky, dochuťte ji tamari a navrch dejte řepu, čočku, tempeh, mangoldovou kuličku a vše posypte čerstvou jarní cibulkou a posypte trochou prášku z červené řepy.

Praktické

  • Příprava této kaše je trochu delší, zorganizujte si proto vaření, aby trvalo co nejméně. Nejdříve začněte péct řepu a vařit kaši, protože to zabere nejvíce času. I když jsou bulvičky řepy malé a mladé, přece jenom tu hodinu v troubě potřebují.
  • Pro přípravu jáhlové kaše můžete použít rýžovar, který nastavíte na program porridge. Kaše se připraví sama a pak se udržuje v teple, dokud nepřipravíte ostatní suroviny.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Obměnu můžete udělat jakoukoliv, ovšem nevynechte v tomto receptu pečenou řepu. Je fantastická.
  • Pokud nemáte mangold, můžete použít špenátové listy nebo i kapustu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jeronýmka
18. 1. 2023

Hurá, konečně jsem našla u Vás český název jídla a ten název se mi taky líbí. Jsem tady totiž za krásu české řeči a mnohdy mne mrzí, že jsou všude samé cizí pojmy a ty nám vůbec nic neříkají. Je to pochopitelně jen a jen můj názor, nicméně bych byla ráda, kdyby se každý ten název receptu přeložil. Hezky česky. Vždyť se tady v té naší krásné zemi máme TAK DOBŘE, podporujme naši řeč, podporujme naše slova. Klidně tam pak můžeme i přidat to cizí slovo, nakonec můžeme se takhle znenáhla učit cizí řeč. Jednoznačně by však měl být, podle mého názoru, u receptu nejdříve pěkný český název. Slovenská slova beru jako česká slova. Jen a jen v dobrém. Nakonec v podstatě umíme my všichni zde slovensky a naopak. Přeji pěkné dny Ja

s.hemalova
30. 4. 2021

Čím je možno nahradit koření Ras el…., nemám ho skladem a chtěla bych to vyzkoušet, co je tomu nejblíž? Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pus...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.