Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt výborná. Pokud milujete řepu jako já, tak vám bude chutnat. Pečená řepa má unikátní chuť a výborně se hodí k jáhlám. I křupavoučký tempeh tomu dodá ten správný kontrast. No a jarní cibulka a česnek vám provoní jídlo jarem.
Ingredience
1 porce
- 80 g jáhel
- 2 malé červené řepy
- 60 g černé čočky Beluga
- tempeh podle chuti na jednu porci
- sezamová semínka
- olej
- čerstvá jarní cibulka
- čerstvý česnek s listy
- mladé mangoldové listy
- saturejka
- tamari
- umeocet
- prášek z červené řepy
- citrónová šťáva
- sůl
- sladká paprika
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- koření ras el hanout
Jak připravit Jáhlovou kaši s pečenou řepou
- Dejte vařit jáhly se špetkou soli. Na kaši je vhodný poměr 1:3 (jeden díl jahel a tři díly vody).
- Řepu očistěte, aniž byste jí loupali, vložte do pánve s vodou a trochou umeocta a pečte v troubě. Po upečení odstraňte slupku a nakrájejte řepu na kousky. Pokapejte citrónovou šťávou, olejem a osolte.
- Do misky dejte kukuřičný škrob, sůl, koření ras el hanout, lahůdkové droždí, papriku a sezamová semínka. Zalijte trochou vody. Smíchejte. Tempeh nakrájejte na malé kostky a smíchejte s marinádou.
- Na pánvi rozpalte olej a tempeh opečte na prudkém ohni. Marináda se vstřebá a vznikne chutná kůrka. Tempeh musí být křupavý.
- Do další pánve dejte olej, trochu vody a mangoldové listy. Přidejte sůl a vařte několik minut. Jakmile je uvařen, vymačkejte z listů vodu a zmáčkněte je do koule.
- Uvařte čočku. Poté ji slijte a vložte je do pánve s olejem, saturejkou a čerstvými česnekovými listy. Osolte, promíchejte a zahřejte olej bez restování. Musíte začít cítit česnek, aby provoněl čočku.
- Jakmile jsou všechny přípravy hotové, naservírujte kaši do misky, dochuťte ji tamari a navrch dejte řepu, čočku, tempeh, mangoldovou kuličku a vše posypte čerstvou jarní cibulkou a posypte trochou prášku z červené řepy.
Praktické
- Příprava této kaše je trochu delší, zorganizujte si proto vaření, aby trvalo co nejméně. Nejdříve začněte péct řepu a vařit kaši, protože to zabere nejvíce času. I když jsou bulvičky řepy malé a mladé, přece jenom tu hodinu v troubě potřebují.
- Pro přípravu jáhlové kaše můžete použít rýžovar, který nastavíte na program porridge. Kaše se připraví sama a pak se udržuje v teple, dokud nepřipravíte ostatní suroviny.
- Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Obměnu můžete udělat jakoukoliv, ovšem nevynechte v tomto receptu pečenou řepu. Je fantastická.
- Pokud nemáte mangold, můžete použít špenátové listy nebo i kapustu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Čím je možno nahradit koření Ras el…., nemám ho skladem a chtěla bych to vyzkoušet, co je tomu nejblíž? Děkuji
Kurkuma, kmín, paprika, kardamom, muškátový oříšek, skořice a hřebíček většinou tento mix obsahuje toto koření. Tak našli a smíchat, jen neporadim v jakém poměru