Domů Téma Bylinky

bylinky

Růže šípková – přírodní zásobárna vitamínů

Šípky sbíráme na přelomu září a října. Většina asi zná sušené šípky na čaj, ale co si z nich pro změnu vyzkoušet vyrobit něco...

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním...

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, listy...

Léčivá máta a její benefity pro zdraví

Mátový čaj je osvědčená klasika, kterou zná jistě každý z nás. Ale málokdo ví, že tato bylinka je považována za jednu z těch nejléčivějších....

Bylinky proti molům

Jsou velmi aromatické a díky silicím, které obsahují, účinně odpuzují hmyz, který může ve vašem šatníku nebo spíži nadělat škody. Víte, které to jsou?

Pizza galetky

Máte chuť na pizzu, ale chcete si zachovat zdravý jídelníček? Vyzkoušejte tento recept na oblíbené galetky, tentokrát s letní, rajčatovou náplní a kešu sýrem....

Nejlepší bylinky pro ženské zdraví

Křeče, výkyvy nálad, bolesti hlavy, záněty nebo problémy s pletí jsou nepříjemnosti, které nás ženy mohou pěkně potrápit (a také vytočit). Hormonální nerovnováha může...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci...

Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.

Třezalka tečkovaná – zázračná bylina

Užívá se při nervozitě, depresích, poruchách spánku, jako ženská bylina, na záněty, na bolesti, pohmožděniny a léčbu vnitřních orgánů. Seznam je téměř nekonečný. Právem...

Zahrada v červnu

Co v červnu na naší zahradě roste a co ještě budeme vysévat? Jak se správně o rostlinky starat, jak je vyvazovat, vyštipovat, jednotit a...

Čas sušení bylinek a koření

Je tu čas, kdy sbíráme a sušíme vše, co příroda nabízí. Toto období je magické, blíží se svatojánská noc a bylinky nabírají na léčivé...

Ajurvédský poklad: Posvátná bazalka Tulsi

Bazalka tulsi je považována za jednu z nejznámějších a nejléčivějších tradičních bylin v ajurvédě. Ovšem pozor, nepleťme si ji s klasickou bazalkou pravou, která...

Jarní ječmen s pečenou zeleninou

Jednoduché chutné jídlo nenáročné na přípravu, které je dobré i vychladlé. Můžete si ho připravit i s sebou do krabičky a pochutnat si na...

Tofu v pistáciové krustě

Tohle měkounké tofu s křupavou krustou je opravdu výborné. Zkuste a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Duté těstoviny s fazolovým krémem

Pro tento recept jsou velmi vhodné jakékoliv duté těstoviny, naplní se krémem a jsou lahodné. Krém je jemný a krásný kontrast chutí pokrmu dodají...

Kouzla brutnáku v lékárničce i kuchyni

Mohutný krasavec s neobyčejnými kvítky, který umí léčit i kralovat v kuchyni. Už jste ho vyzkoušeli?

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši...

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?

Domácí čočkové klobásy

Doba grilování a zahradních party se blíží. Zkuste si na ně připravit domácí, zdravou a bezmasou alternativu klobás a nelamte si hlavu nad složením...

Květinová Calamarata s hráškem a boby

Tyto, na povrchu hrubé těstoviny jsou jak stvořeny pro smetanovou omáčku. Jsou z tvrdé semolinové krupice, takže budou mít tu správnou konsistenci al dente.

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je moje oblíbená bylinka. Nejenom že krásně voní, ale má uklidňující účinky na celý organismus. V době, kdy na nás působí spousty stresu...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče...

Fialkový ocet – do jídla i na tělo

Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem...

Pomerančová omáčka s ječmenem a tofu

Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete...

Toto jste o medvědím česneku nevěděli

Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho...

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá bršlice, a nechte...

Podběl – bylinka nejen na kašel

Zrovna kvete žlutá bylinka, která úspěšně pomáhá s jarními kašli, při akutních zánětech horních cest dýchacích a hodí se i zevně při ekzémech a...

Slané vafle s bylinkami

Vyzkoušejte tyto chuťově výborné slané vafle s vůní Provence a nechte se vůní bylinek naladit na jaro. Je to prima změna na svačinu ale...

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výborný přírodní zdroj těchto...

Vánoční dýňová polévka

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je...

Pyramidy s indickou čočkou

Indická kuchyně je opravdu rozmanitá a bohatá na koření. Pokud jí máte rádi a vaříte si indické recepty doma, určitě vás neodradí koření v...

Vánoční dárky za hubičku: 6x domácí kosmetika

Chcete dát blízkým jako dárek kosmetiku, ale ne tu chemickou? Vyrobte jim přírodní kosmetiku sami! Mrkněte na našich 6 tipů na rychlou a jednoduchou...

Super křupavé rajčatové chipsy

Máte zahradu plnou rajčat a nestíháte je jíst? Nadělejte z nich chipsy! I kdy rajčata musíme konzumovat s mírou a v sezoně, tento recept...

Italská focaccia s aromatickými bylinkami a olejnatými semeny

Focaccia je takovým symbolem Itálie. Skvěle nahradí pečivo. Je dobrá se vším a je dobrá i samotná. Je dobrá teplá, je dobrá i vychladlá....

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.

Tempura z kopřivy

Kopřiva v těstíčku je vítanou křupavou složkou našich talířů. Příprava je jednoduchá a efekt dokonalý.

Jarní výpravy na divokou zeleninu

Už je to tady, už mě to zase chytá. Nejdu ven bez košíku nebo alespoň plátěného sáčku v kapse. Jarní kuchyň nám zpestřují dobroty,...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z...

Bylinkové kešu oříšky

Tyto pečené bylinkové kešu oříšky jsou luxusním slaným mlsáním, super občerstvení nebo pohoštění pro děti i dospělé nebo se s nimi dají posypat zeleninové...

7 tipů na rychlé a jednoduché jedlé dárky k Vánocům

Pomalu se nám blíží Vánoce... Také už vás trápí co zase vymyslet za dárky svým blízkým a potřebujete, aby vás to nezruinovalo, a přitom...

Cuketový krém s praženými kváskovými krutony

Cuketový krém s česnekem a zázvorovou šťávou je pro chladné dny jako dělaný. Je rychle hotový a chutná i návštěvám, které si myslí, že...

Jak si vytvořit domácí čaj (+ 3 recepty)

Máte rádi čaje? Není nic jednoduššího než si je vytvořit sami doma. Pojďme se podívat, co můžeme sbírat a jak krok po kroku na...

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby dlouho vydržela

Jak skladovat zeleninu? Co patří do lednice a co rozhodně nikoli? Jak prodloužit životnost brokolici a květáku? A jak skladovat bylinky a saláty? A...

10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)

Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu...

Krémová polévka z mangoldu a pórku

Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s  pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold...

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Osvěžující citrónová omáčka s cizrnou

V létě potřebujeme příjemně osvěžit. To můžeme udělat nejen drinkem, ale i jídlem. Tato omáčka s citrónovým nádechem je jednou z možností. A krásně...

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě...

Těmto potravinám lednice škodí. Skladujete je správně?

Myslíte si, že když dáte jakékoliv potraviny do lednice, tak vám vydrží všechny déle čerstvé? Omyl. Některé potraviny nemají chlad rády a lednice jim...

Jak na domácí pesta: krok za krokem

Pesto je jednoduché na přípravu a má mnohem víc využití než jen do těstovin. Namažte si ho na kváskový chléb, potřete jím pečenou zeleninu,...

Bylinkové pohankové placičky ze 3 ingrediencí (bez lepku)

Nadýchané placičky s vůní a chutí bylinek. Zcela bez lepku, vajec a mouky. Skvělá a rychlá snídaně, večeře nebo svačina. Přidejte výraznější dip nebo...

Bylinkový „sýr“ z cukety (bez ořechů)

Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu,...

Dalmácký salát

Křehký a křupavý salát příjemné sladkokyselé chuti s nádechem italských bylinek a perfektní bylinkovou granolou. je vhodný jako příloha k jakémukoliv jídlu či jen...

60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření

Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...

Dýňová čočka s kokosem a čerstvými bylinkami

Máme rádi luštěninové haše, proto jsme nadbytek dýně využili na nastavení čočky. Celý ten hrnec padl na oběd. Pravda, bylo nás na něj sedm,...

Pořád roste něco k jídlu

Mnozí z vás píší, že prošvihli období fialek nebo bylinek, které se sbírají časně z jara. Že jste je nepoznali, když byly rostlinky ještě mladé,...
Téma: péče o děti, oxid zinečnatý, chronická únava, jarní byliny, astma, strava, včelí vosk, nadýmání bylinky, čerstvý, co jíst na jaře, želé, cejlonská skořice, alergie na mléko, zinková mast, obrna, veganské uzeniny, dýňová semínka, trávicí soustava, divoké rostliny, pupínky, candida, rostlinná strava, čerstvé bylinky, vaflovač, jaro, slané vafle, mletá paprika, domácí pečivo, zdravé svačiny, jedlý plevel, úzkost, bezlepková strouhanka, menstruace, mák tymián, sezóna, řemdihák plstnatý, pomerančová šťáva, půlená čočka, rýže, agar, pravá skořice, miso pasta, brambory, zapékané pokrmy, krvácení, Video, jak léčit dráždivý tračník, uzená paprika, shoyu, cizrnová mouka, zažívací potíže, hlávkové zelí, bazalka tulsi, tofu smaženice, čočka, místo chleba, bolesti hlavy, odpočinek, bobulovité ovoce, čínská skořice, živočišná strava, lněné semínko, dárečky, celer, jáhly, oregano čerstvé, kokos, zahradničení, tyčinka na rty, ostružiník, kompletní talíř, italská kuchyně, bylinky proti molům, banán, dýňový krém, zelenina, jablko, kešu, divoké bylinky, zbytky, mikrobiom, afrodiziakum, italské těstoviny, revmatismus, bambucké máslo, zelenina v sezóně, pasta madre, placky, vafel, deprese, průjem, strava při střevních potížích, střevo, sekaná, rebarbora, jídlo na cestu, kurkuma, cuketa, zinek, sekaná bez masa, letní recepty, lahůdkové droždí, propustné střevo, dochucovadlo, laktace, květy slunečnice, bezlepková kaše, zázvor, koutky, kvašená zelenina, zánět spojivek, zapečený brambor, Pečený květák se špaldou a tofu, kmín, pečené pokrmy, dětská kosmetika, kočičí dráp, hořčice, pěstování zeleniny, bylinkové čaje, mořská nemoc, předčasné stárnutí organismu, cukety, žaludeční vředy, oříšky, kešu oříšky, chleba, cévy, olej, lékořice, zánět dásní, ajurvéda, nadýmání a plynatost, italské recepty, co jíst v dubnu, chemoterapie, rýžová mouka, marináda, tempeh, panika, šípky, léčivé květy, plíce, veganská vánočka, zánět zubů, do práce, slaná svačina, sladká paprika, cherry rajčátka, bez černý

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?