sezamová semínka
Pečené lilky z glazurou z misa a sezamu
Tento tradiční recept jsem si trochu přizpůsobila a dokonce i můj manžel se zeptal, kdy ho udělám znova. Není příliš fotogenický, tak se nelekejte...
Temari sushi – barevné pohoštění na každou párty
Temari sushi je oblíbené u nás v rodině. Je to atraktivní recept, můžete se vyřádit s různými náplněmi a dekorací. Připravovat Temari je proste...
Italská focaccia s aromatickými bylinkami a olejnatými semeny
Focaccia je takovým symbolem Itálie. Skvěle nahradí pečivo. Je dobrá se vším a je dobrá i samotná. Je dobrá teplá, je dobrá i vychladlá....
Ukázkový jídelníček při osteoporóze a nedostatku vápníku
Týdenní zdravý jídelníček zaměřený na léčbu (i prevenci) osteoporózy a nedostatku vápníku v těle. Jídelníček je sestavený z rostlinných pokrmů a celistvých potravin.
Jaký je rozdíl mezi loupaným a neloupaným sezamem? A jejich použití
Sezam patří k nejstarším známým pěstovaným olejninám a řadí se k nejzdravějším semínkům. Na trhu můžeme koupit loupaný a neloupaný. Víte, jaký je mezi...
12 fotek dokazujících, že většina z nás nemá představu, jak to,...
Mnoho rodin se dnes stravuje vysoce průmyslovou stravou a nejen děti, ale i dospělí, někdy nemají vůbec představu, jak některé čerstvé jídlo vypadá a...
Jak správně připravovat semínka a ořechy
Většina lidí konzumuje oříšky a semínka nevhodným způsobem. Abychom z nich vytěžili maximum, je třeba je správně připravovat. Naučíte vás, jak je aktivovat a...
Vaječné gomasio
Černá sůl Kala namak má silně vajíčkové aroma, ale tepelnou úpravou se postupně ztrácí. Jak tedy jídlům dodat vajíčkovou chuť, když solení hotového pokrmu...
Domácí tahini máslo se skořicí
Nejrychlejší a nejlevnější domácí sezamová tahini pasta hotová do 5 minut se vším všudy. A když přidáte skořici, vznikne úžasně návyková kombinace!
Tahini zálivka
Nejjednodušší zálivka na saláty, kaše i zeleninu, kterou vykouzlíte během chviličky z pouhých 2 ingrediencí.
Oříšková a semínková másla
Oříšková a semínková másla jsou šikovné výrobky, snadno je zakomponujete do mnoha jídel jako jsou salátové zálivky nebo sladké krémy, a přitom nepotřebujete mixér.
Placky z mungo fazolek (bezlepkové)
Roman dnes udělal výborné placky a já zachytila recept těsně po dopečení, takže je můžete také vyzkoušet. Dalo by se to podávat místo pečiva,...
Gomasio
Gomasio je nejen skvělé dochucovadlo salátů a teplých jídel, ale také léčebný prostředek. Léčí pálení žáhy, překyselení, podporuje imunitu a trávení.
Bylinková granola
Toto je opravdu luxusní chuťovka, která, pokud ji nesníte hned z plechu, perfektně ozvláštní jakýkoliv salát, polévku nebo třeba slanou kaši. Výborná je i...
Gomasio ze sezamu, vlašských ořechů a chia semínka
Gomasio je výborné a zdravé dochucovado, kterým si můžete dochutit nebo dosolit pokrm.
Jak používat v kuchyni semínka
Na mlsání
vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
při pražení slunečnice nebo dýňového semínka na konci přidejte trochu shoyu nebo tamari...
Semínka – sezam, dýňové, konopné, slunečnicové, lněné, chia
Sezam, dýňové, konopné, slunečnicové, lněné a chia semínko. Semínka si zaslouží mnohem víc, než sloužit jen jako posypka na pečivu nebo příležitostné mlsání. Jsou zdravá,...
Krémová polévka z červené řepy a čočky
Od farmáře jsem dostala první červenou řepu. Ve spojení s červenou čočkou, mrkví a cibulí z ní byla výborná, krémová řepovo-čočkový polévka.
Gomasio ze sezamu
Pražené sezamové semínko anebo gomasio jsou výborná dochucovadla, kterými si můžete posypat pokrm, ale má i spoustu dalšího využití. Sezam obsahuje vysoké množství vápníku...
Gomasio z řasy Wakame a semínek
Toto gomasio mám asi nejraději. Díky řase Wakame voní po moři, je příjemně slané a dýňová semínka v kombinaci se sezamovými mu dodají skvělou...