Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pečené lilky z glazurou z misa a sezamu

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Tento tradiční recept jsem si trochu přizpůsobila a dokonce i můj manžel se zeptal, kdy ho udělám znova. Není příliš fotogenický, tak se nelekejte a připravte si ho. Je opravdu lahodný.

Ingredience
4 porce
  • 3-4 lilky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky miso pasty - vrchovaté
  • 2 lžíce tamari
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • pražená sezamová semínka

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Jak připravit lilky z glazurou z miso a sezamu

  1. Lilek nakrájíme na klínky. Pokapeme olejem a osolíme. Dáme do předehřáté trouby asi na 20 minut.
  2. Zatím co je lilek v troubě, smícháme všechny ostatní suroviny na glazuru.
  3. Polijeme glazurou lilek, promícháme a dáme péct na dalších 10 minut.
  4. Hotový lilek je měkký a obalený glazurou, takže půjde krásně obalit sezamovým semínkem.

Praktické

  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Je výborný teplý, ale dá se připravit i předem, nám chutná v létě i za studena.
  • Je skvělý jako příloha k plackám nebo rýži.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantní jídla, klidně přidejte chilli.
  • Tímto způsobem můžete upravit i tempeh nebo cuketu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 3 let.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Já děkuji😘💕za komentář.

ivana.charvat
4. 9. 2021

Paní Viero, vynikající! Musela jsem podlít vodou, měla jsem asi nějaký starší vysušený lilek:-). Přidala jsem se zálivkou i ten tempeh a jako vždy u vašich receptů jsem si moc pochutnala. Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Italské Amuse Bouche

Znáte Amuse-Bouches? Vypadá to jako předkrm, ale není to předkrm. Na rozdíl od předkrmů (entrée) si zákazník obvykel amuse bouches neobjednává, ale podává ...

Amuse Bouches s překvapením

Zdravá a velmi chutná verze pokrmu amuse-bouches. Toto jídlo je osvěžující, lehoučké a zdravé a skvěle se hodí jako velice chutné a na pohled efektní pohoš...

Marocký zimní cizrnový salát s quinoou

Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.

Farinata di ceci se zeleninou

Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Tokyo balls (bezlepkové)

Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat např...