Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Pečené lilky z glazurou z misa a sezamu

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Tento tradiční recept jsem si trochu přizpůsobila a dokonce i můj manžel se zeptal, kdy ho udělám znova. Není příliš fotogenický, tak se nelekejte a připravte si ho. Je opravdu lahodný.

Ingredience
4 porce
  • 3-4 lilky
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky miso pasty - vrchovaté
  • 2 lžíce tamari
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • pražená sezamová semínka

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit lilky z glazurou z miso a sezamu

  1. Lilek nakrájíme na klínky. Pokapeme olejem a osolíme. Dáme do předehřáté trouby asi na 20 minut.
  2. Zatím co je lilek v troubě, smícháme všechny ostatní suroviny na glazuru.
  3. Polijeme glazurou lilek, promícháme a dáme péct na dalších 10 minut.
  4. Hotový lilek je měkký a obalený glazurou, takže půjde krásně obalit sezamovým semínkem.

Praktické

  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Je výborný teplý, ale dá se připravit i předem, nám chutná v létě i za studena.
  • Je skvělý jako příloha k plackám nebo rýži.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantní jídla, klidně přidejte chilli.
  • Tímto způsobem můžete upravit i tempeh nebo cuketu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 3 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
20. 9. 2023

Lilek jsem dostala a nevěděla, co s ním – vyzkoušela jsem tenhle recept a je to fakt vynikající, lahůdka! 😍

Mňam, mňam a mňam!! 🥰🤗Lilek (jen bez sezamu) se nám krásně chutově hodil k dnešnímu dhálu z červené čočky s mrkví ve volném stylu a k rýži s quinoou! Děkuji, Vierko!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Steak ze zelí

Steak nemusí být vždy jen z masa, že? Tento šťavnatý plátek zelí je velmi chutný a zamilujete si ho.

Batata Harra jinak

Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rý...

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.