jablečný ocet
Vánoční dýňová polévka
Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je...
Grilovaná zelenina z trouby
Perfektní způsob, jak naučit vaši rodinu jíst zeleninu. V této podobě chutná každému.
Jednoduchý salát s rýžovými nudlemi
Tohle je opravdu fit recept, taková dietní verze těstovinového salátu. Spojením vařené a syrové zeleniny, nudlí a čočky s aromatickou omáčkou získáte velice chutné...
Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat
Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské...
Apple chutney – jablečné čatní
Jednoduché, rychlé, sladké, slané i pikantní. Pro milovníky indické kuchyně důležitý doplněk.
Pečené lilky z glazurou z misa a sezamu
Tento tradiční recept jsem si trochu přizpůsobila a dokonce i můj manžel se zeptal, kdy ho udělám znova. Není příliš fotogenický, tak se nelekejte...
První pomoc pro sluncem poškozené vlasy
Dlouhodobý pobyt na ostrém slunci, koupání ve slané či chlorované vodě, ale také barvení, fénování a používání chemických přípravků může způsobit, že budou vaše...
Jihoindický kořeněný patizon
Řeknu hned, že tento recept je taková moje malinká obměna originálu.Původní recept je vyroben z lilku, ale když nám zahrada nadělí soustu pattizonů, tak...
Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží
Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží...
Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku
Jablíček je všude plno - vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček,...
Thajský mrkvový krém
Lahodná krémová polévka zasytí, je vhodná při redukci váhy a pomůže vám dostat zeleninu do dětí.
Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem
Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní - přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.
Krční mandle: Co dělat, když nejsou v pořádku
Dá se vyhnout trhání mandlí, když dítě trpí na časté záněty a angíny? Proč je lepší mandle zachovat? Jak léčit zánět mandlí u malých...
Fialkový ocet – do jídla i na tělo
Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem...
Jak upravit stravu na jaře
Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým...
7 tipů na rychlé a jednoduché jedlé dárky k Vánocům
Pomalu se nám blíží Vánoce... Také už vás trápí co zase vymyslet za dárky svým blízkým a potřebujete, aby vás to nezruinovalo, a přitom...
Cuketový krém s praženými kváskovými krutony
Cuketový krém s česnekem a zázvorovou šťávou je pro chladné dny jako dělaný. Je rychle hotový a chutná i návštěvám, které si myslí, že...
Dhál z červené čočky a dýně s bulgurem
Kompletní jídlo na oběd nebo večeři, které zasytí, zahřeje v chladném počasí a nebude vám po něm těžko. Dhál je oblíbený pokrm nejen v...
8+ tipů, jak využít jogurtovač (fermentor) Kuvings
Kuvings jogurtovač není jen k výrobě jogurtů, ale spousty dalších fermentovaných dobrot. Přinášíme vám tipy, jak a k čemu ho lze využít.
10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)
Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu...
Je nutné píchat zánět v uchu?
"Mami, mě bolí ouško." Také to znáte? Zánět středního ucha patří mezi nejčastější dětské nemoci. Existuje ale několik osvědčených babských rad, které stojí za to...
8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání
Trápí vás nadýmání a trávicí problémy, i když jíte zdravě? Mrkněte na tyto tipy, jestli neděláte některou z následujících častých chyb...
Velký přehled druhů octů a jejich použití v kuchyni. Víte, kdy...
Ocet je v kuchyni nenahraditelným pomocníkem při dochucování pokrmů. Dokáže z obyčejného jídla udělat opravdovou lahůdku. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství různých druhů octů...
Krémová polévka z mangoldu a pórku
Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold...
Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologické....
Seitanové „kuřecí maso“ (vegan)
Znáte seitan? Je to dobře stravitelná alternativa masa plná bílkovin. A dá se vytvořit jednoduše, levně a rychle doma. Toto je náš oblíbený recept...
Jemně pikantní řepová pomazánka s křenem
Skvělá mírně pikantní zeleninová pomazánka na cokoliv, co se dá mazat - pečivo, tortilly, placky, palačinky nebo jako dip k zelenině. Svou krásnou růžovou...
Nejluxusnější krémová polévka s fazolkami. I děti si přidávají
Jak dostat do sebe, děti nebo partnerů zeleninu? Třeba v této polévce. Je luxusní, krémová, lahodná, levná a rychle hotová! Všichni, kdo ji ode...
8 osvědčených tipů, jak ulevit spálené pokožce od sluníčka
S horkým létem a naším pobytem venku stoupá i riziko spálení kůže sluníčkem. Obzvlášť, když se člověk nechce příliš mazat chemickými opalovacími krémy. Jak...
Nekynutá batátová pizza se „sýrovou“ omáčkou. Chutná celé rodině!
Že je pizza nezdravá? Jak která... Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce,...
Čínské rýžové nudle s tempehem
Připravte si nudle jako z čínské restaurace. Skvělá rychlovka třeba na večeři, která vám nezabere víc jak 15 minut.
Coleslaw salát
Velmi populární studený zelný salát s holandským původem. Je jednoduchý, rychlý a na jeho přípravu vám postačí pár surovin.
Potraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně
Střeva mají mnohem větší význam, než si myslíte. Neřídí pouze trávení potraviny, ale také vaši imunitu, hubnutí, myšlení, náladu i spánek. Proto je třeba...
Nápoje – kolik, jak, kdy a co pít
Co je vhodné pít v létě a co v zimě? Kolik je to správné množství? Jak poznáme, zda pijeme málo či se přepíjíme? Jakou...
Roláda s tahini krémem a polevou
Lucka vyzkoušela a dodala recept na luxusní roládu. Dokonalý dezert, přitom bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec.
No Poo aneb jde to i bez šampónu
Svědí vás kůže na hlavě, máte lupy, zničené, suché nebo mastné vlasy? Možná je na čase zbavit se šampónu a zkusit to jinak. Běžné...
Čočkový salát s řepou
Výborný teplý zdravý a kompletní salát plný vitamínů a železa z červené řepy a bílkovin z čočky. Skvělý i s sebou do školy nebo...
Cizrnový salát s tahini dresinkem
Lehký, rychlý a zdravý salátek plný bílkovin z cizrny. Hodí se jako skvělá svačinka nebo večeře, například po cvičení. Pro zasycení přidejte kváskový chléb...
Tortilly s omáčkou z fazolí a pečené zeleniny
Tyto tortilly jsou výborný sytý oběd s sebou do práce či školy nebo bezva večeře pro celou rodinu. Navíc jsou plné proteinů.
Bylinkový „sýr“ z cukety (bez ořechů)
Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu,...
Kokosovo-mátová zálivka
Osvěžující kokosová zálivka s mátovým podtónem. Skvěle dochutí každý salát nebo indické jídlo.
Segedínský guláš s tempehem
Segedín patří mezi českou stálici a klasiku, které málokdo odolá. Pojďte si s námi uvařit tento tradičně netradiční segedínský guláš, v naší verzi s...
Mrkvové chipsy
Chipsy se dají udělat z jakékoliv zeleniny a marinády jsou také variabilní. Ozdobíte s nimi saláty nebo je můžete mlsat jen tak jako nízkokalorickou...
5 ingrediencí, které dělá váš deodorant nebezpečným
Deodoranty používá téměř každý a málokdo si bez nich dovede představit svůj den. Zamysleli jste se někdy, co si na tak citlivé místo, jakým je...
10 tipů, jak zpracovat letní jablíčka
Letní jablka jsou právě v kurzu. Spotřebujte je, než spadnou na zem a začnou se kazit. Máme pro vás tipy, jak zpracovat jablka i...
Kokosový dortík s višňovým agarem
Výborný jarní dortík, který potěší oko i jazyk a rozjasní jakékoli chmury ?. Spojení kokosového korpusu s višňovým agarem je velmi osvěžující kombinace.
60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření
Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...
Webinář: Jak na vyhnout jarní únavě
V záznamu živého vysílání prozradíme, jak se vyhnout typickým jarním nemocem (únava, ekzémy, bolesti hlavy a zad, menstruační bolesti), jarním náladám (nevrlost, vztek, vznětlivost)...
Čočková kaše s tymiánem
Když chcete mít rychle něco sytého a chutného, uvařte čočkovou kaši. Já ji dělám často a na mnoho způsobů, ovšem tento dnes velmi zabodoval,...
Vánočka hrnková z celé pohanky (bezlepková)
Šárčin recept na bezlepkovou vánočku jsem si trošku upravila a s výsledkem jsme už po několikáté moc spokojeni. A protože ji děláme do formy,...
Horečka a vše o ní – je náš přítel a pomocník
Často panuje mezi lidmi názor, že horečka je špatná a je potřeba ji srážet. A ten kdo na horečky netrpí, je na tom vlastně...
Ořechovo-ananasový dortik s kokosovou šlehačkou
Výborný dort, kde se prolíná chuť sytého korpusu s lahodnou lehkou šlehačkou. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, ale hodí se...