Pro tento recept jsem zvolila velmi jednoduché ingredience, aby nepřebily chut batátových noků. Chce to jen trošku trpělivosti při přípravě.
Ingredience
3 porce

- 3 středně velké batáty
- 2-3 šálky špaldové celozrnné mouky
- hlíva
- žampiony portobello
- lískové oříšky
- olivový olej
- česnek
- petrželka
- sůl
- pepř
Jak připravit batátové noky s houbami a lískovými oříšky
- Batáty uvařte ve slupce do měkka. Oloupejte je a nechte je vychladnout. Promačkejte je bramborovým mačkadlem nebo nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte celozrnnou špaldovou mouku. Množství mouky přizpůsobte množství batátů, mělo by vzniknout těsto hustější konzistence, ze kterého lze tvarovat „hady“. Nechte těsto chvíli odpočívat v chladničce. Vytvořte několik válečků, ty nakrájejte na malé kousky a z nich vyválejte podlouhlé noky.
- Připravte kondiment: osmažte česnek na olivovém oleji, přidejte nasekané houby, osolte a orestujte, dokud houby nedosáhnou požadované konzistence. Opražte lískové ořechy a nahrubo je nasekejte. Přidejte je do pánve k houbám.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu se solí k varu a uvařte noky. Noky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na povrch. Uvařené noky vložte do pánve s houbami a orestujte je na vysokém plameni. Posypte nasekanou čerstvou petrželkou.
Praktické
- Chce to trošku trpělivosti, s těstem není lehká práce, ale výsledek stojí za to.
- Nevařte všechny noky naráz, klidně je vařte po menších dávkách, aby se neslepily.
Obměna
- Můžete použít jiné houby.
- Můžete použít i jiné ořechy.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už vaše menší děti běžně jedí moučné jídlo a pečivo, můžete jim bez obav dát i tyto noky.
Dnešní večeře dala trochu práce, ale stálo to za to 😀
V receptu není uvedené množství hub a ořechů, tak jsem rozhodl dát na dva střední batáty: 200g hlívy, 200g žampiónů Portobello, 100g vlašských ořechů. No a ono to chuťově velmi dobře vyšlo.
Jak popsat chuť vynikajícího receptu: sladká chuť batátových gnocchi je doplněna vyváženou přirozenou kořeněněnou chutí dvou druhů výborných hub, vše se spojuje v moc fajn gastronomický zážitek 😀
Viera Vodrazkova znovu a znovu děkuji! Za skvělé recepty, které velmi rád testuji 🙏
Gnocchi miluju, v této verzi to musí být mňamka. Už se těším, až vyzkouším. Děkuji za recept