Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

0

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé zahřívající saláty, které můžete jíst jako hlavní chod na oběd či večeři.

Na tento salát můžete zužitkovat jakékoliv zbylé uvařené fazole nebo jinou luštěninu (cizrna, čočka, tempeh, tofu). V našem receptu jsme použili velké bílé fazole v kombinaci s restovanou zeleninou (řepa, mrkev, zelí), zahřívacím kořením (římský kmín, koriandr, hořčičné semínko) a česnekem. Pokud chcete salát přinést ještě o level výš, můžete do něj zamíchat tofunézu nebo majonézu. Doporučujeme podávat teplý s krajícem kváskového chleba nebo plackami.

Výborný teplý salát, do kterého „schováte“ i zeleninu, která není jinak moc oblíbená – celer, tuřín a ředkev. Díky tofunéze chutná jako pravý majonézový. Pro zasycení k němu zakousněte i kváskový chléb, placky nebo si do salátu zamíchejte uvařenou obilovinu (do tohoto salátu se hodí například těstoviny, bulgur, rýže nebo kuskus).

Tento salát je ideální kombinací na zimu – posiluje ledviny a krev. Díky koření tělo také krásně zahřeje. K salátu podávejte například plátky kváskového chleba, placky nebo uvařenou obilovinu, kterou máte rádi.

Tento salát je jeden z nejoblíbenějších. Pokud máte již uvařené těstoviny, je to opravdu rychlovka. Pokud ne, uvaříte je za dobu, než se orestuje zelenina. My doporučujeme kombinaci cuketa a mrkev, ale zeleninu můžete obměnit dle chuti.

Tento salát je opravdová rychlovka a velká dobrota. Stačí vám k němu jakákoliv kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, řepa, ředkev aj. nebo například kedlubna, dýně), kterou nastrouháte nahrubo a smícháte s teplými fazolemi (nebo jinou uvařenou luštěninou, případně tofu či tempehem) a tofunézou. Pokud máte více času, můžete nastrouhanou zeleninu rychle orestovat na oleji. Vynikne tak její chuť a vás krásně zahřeje.

Na podzim je hub v lese všude plno. A pokud zrovna nemáte možnost lesních hub, použijte do receptu koupené žampióny, hlívu, shitake nebo hříbky sušené. Chřest můžete vyměnit za podzimnější zeleninu jako je kapusta, zelí nebo dýně. Pokud přidáte do salátu i uvařenou luštěninu (uzený tempeh, tofu nebo uvařené fazole nebo cizrnu), získáte kompletní talíř, který vás zasytí.

Chcete umět víc?

Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i případná návštěva, která není na zdravé zvyklá. Bude jim chutnat!

Naučte se s námi dělat saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty, nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.

Chci být profíkem v salátech

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!
Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...
Očista byla super!
Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu
Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
Díky vám trávím v kuchyni víc času
Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...
Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné
Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....
Stojí to za to!
Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře
Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!
Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...
Děkuji za celý rok v Klubu
Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny
Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech
Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...
Ubývají cm i kg. Stojí to za to!
Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...
Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)
Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...
Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou
Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekSkvělé výsledky po 2 týdnech (Mirka, 39 let)
Další článekProč si dát na podzim detox