Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

0

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé zahřívající saláty, které můžete jíst jako hlavní chod na oběd či večeři.

Na tento salát můžete zužitkovat jakékoliv zbylé uvařené fazole nebo jinou luštěninu (cizrna, čočka, tempeh, tofu). V našem receptu jsme použili velké bílé fazole v kombinaci s restovanou zeleninou (řepa, mrkev, zelí), zahřívacím kořením (římský kmín, koriandr, hořčičné semínko) a česnekem. Pokud chcete salát přinést ještě o level výš, můžete do něj zamíchat tofunézu nebo majonézu. Doporučujeme podávat teplý s krajícem kváskového chleba nebo plackami.

Výborný teplý salát, do kterého „schováte“ i zeleninu, která není jinak moc oblíbená – celer, tuřín a ředkev. Díky tofunéze chutná jako pravý majonézový. Pro zasycení k němu zakousněte i kváskový chléb, placky nebo si do salátu zamíchejte uvařenou obilovinu (do tohoto salátu se hodí například těstoviny, bulgur, rýže nebo kuskus).

Tento salát je ideální kombinací na zimu – posiluje ledviny a krev. Díky koření tělo také krásně zahřeje. K salátu podávejte například plátky kváskového chleba, placky nebo uvařenou obilovinu, kterou máte rádi.

Tento salát je jeden z nejoblíbenějších. Pokud máte již uvařené těstoviny, je to opravdu rychlovka. Pokud ne, uvaříte je za dobu, než se orestuje zelenina. My doporučujeme kombinaci cuketa a mrkev, ale zeleninu můžete obměnit dle chuti.

Tento salát je opravdová rychlovka a velká dobrota. Stačí vám k němu jakákoliv kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, řepa, ředkev aj. nebo například kedlubna, dýně), kterou nastrouháte nahrubo a smícháte s teplými fazolemi (nebo jinou uvařenou luštěninou, případně tofu či tempehem) a tofunézou. Pokud máte více času, můžete nastrouhanou zeleninu rychle orestovat na oleji. Vynikne tak její chuť a vás krásně zahřeje.

Na podzim je hub v lese všude plno. A pokud zrovna nemáte možnost lesních hub, použijte do receptu koupené žampióny, hlívu, shitake nebo hříbky sušené. Chřest můžete vyměnit za podzimnější zeleninu jako je kapusta, zelí nebo dýně. Pokud přidáte do salátu i uvařenou luštěninu (uzený tempeh, tofu nebo uvařené fazole nebo cizrnu), získáte kompletní talíř, který vás zasytí.

Chcete umět víc?

Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i případná návštěva, která není na zdravé zvyklá. Bude jim chutnat!

Naučte se s námi dělat saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty, nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.

Chci být profíkem v salátech

 
Postupně se přidává celá rodina (Katarina)
Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...
Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)
Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...
Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením
Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
Díky kurzu mám řád a disciplínu
Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)
Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...
Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala
Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...
Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)
Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...
Jsem ráda, že jsem do toho šla!
Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...
Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)
Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...
Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho
Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!
Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...
Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti
Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
Královský oběd za půl hodiny
Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...
Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!
Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)
Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...
3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)
Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Ajka
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekCelozrnné špaldové fettuccine se zeleninou
Další článekNa dno a zase vzhůru