Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

0

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé zahřívající saláty, které můžete jíst jako hlavní chod na oběd či večeři.

Na tento salát můžete zužitkovat jakékoliv zbylé uvařené fazole nebo jinou luštěninu (cizrna, čočka, tempeh, tofu). V našem receptu jsme použili velké bílé fazole v kombinaci s restovanou zeleninou (řepa, mrkev, zelí), zahřívacím kořením (římský kmín, koriandr, hořčičné semínko) a česnekem. Pokud chcete salát přinést ještě o level výš, můžete do něj zamíchat tofunézu nebo majonézu. Doporučujeme podávat teplý s krajícem kváskového chleba nebo plackami.

Výborný teplý salát, do kterého „schováte“ i zeleninu, která není jinak moc oblíbená – celer, tuřín a ředkev. Díky tofunéze chutná jako pravý majonézový. Pro zasycení k němu zakousněte i kváskový chléb, placky nebo si do salátu zamíchejte uvařenou obilovinu (do tohoto salátu se hodí například těstoviny, bulgur, rýže nebo kuskus).

Tento salát je ideální kombinací na zimu – posiluje ledviny a krev. Díky koření tělo také krásně zahřeje. K salátu podávejte například plátky kváskového chleba, placky nebo uvařenou obilovinu, kterou máte rádi.

Tento salát je jeden z nejoblíbenějších. Pokud máte již uvařené těstoviny, je to opravdu rychlovka. Pokud ne, uvaříte je za dobu, než se orestuje zelenina. My doporučujeme kombinaci cuketa a mrkev, ale zeleninu můžete obměnit dle chuti.

Tento salát je opravdová rychlovka a velká dobrota. Stačí vám k němu jakákoliv kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, řepa, ředkev aj. nebo například kedlubna, dýně), kterou nastrouháte nahrubo a smícháte s teplými fazolemi (nebo jinou uvařenou luštěninou, případně tofu či tempehem) a tofunézou. Pokud máte více času, můžete nastrouhanou zeleninu rychle orestovat na oleji. Vynikne tak její chuť a vás krásně zahřeje.

Na podzim je hub v lese všude plno. A pokud zrovna nemáte možnost lesních hub, použijte do receptu koupené žampióny, hlívu, shitake nebo hříbky sušené. Chřest můžete vyměnit za podzimnější zeleninu jako je kapusta, zelí nebo dýně. Pokud přidáte do salátu i uvařenou luštěninu (uzený tempeh, tofu nebo uvařené fazole nebo cizrnu), získáte kompletní talíř, který vás zasytí.

Chcete umět víc?

Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i případná návštěva, která není na zdravé zvyklá. Bude jim chutnat!

Naučte se s námi dělat saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty, nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.

Chci být profíkem v salátech

 
Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!
Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...
Díky kurzu mám řád a disciplínu
Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá
Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...
I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál
Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...
Všichni pějí na vaše jídla chválu
Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...
Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů
Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...
Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice
Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...
Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)
Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...
Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit
Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
Děkuji za to, co děláte!
Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...
Díky kurzu již chápu souvislosti
Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....
Děkuji za to, co děláte a šíříte
Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...
Děkuji za celý rok v Klubu
Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
Očista byla super!
Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!
Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekSkvělé výsledky po 2 týdnech (Mirka, 39 let)
Další článekProč si dát na podzim detox