Základní informace

Teplé saláty jsou u nás doma velmi oblíbenou formou tepelně upravené zeleniny. Vyzkoušejte je také, budete příjemně překvapení jejich lahodností. V tomhle například nikdo nehádá celer, ani ti, kdo ho neradi.

Ingredience (pro cca 4 osoby)

  • 1/2 celeru
  • 1/4 tuřínu (můžeme nahradit mrkví, petrželí, dýní apod.)
  • 1 vodnice (můžeme nahradit ředkvičkami, bílou ředkví, černou ředkví nebo kvašenou zeleninou)
  • 1/4 ledového salátu
  • 1 tofunéza
  • olej
  • sůl
  • na dochucení:  umeocet

Postup

Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté. Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, tuřín očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev tuřín a na něj celer. Při použití jiné zeleniny dáme na dno dýni, poslední bude mrkev nebo petržel. Posolíme, přiklopíme a dáme vařit. Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou a dusíme cca 20 minut do měkka. Nemícháme, můžeme se jen občas podívat, zda se nepálí (opatrně druhým koncem vařečky odhrnout kus zeleniny, zda se dole nepřipaluje).  Pokud jsme vařili na příliš silném plameni, zelenina už hnědne, ale ještě není měkká, podlijeme troškou vody nebo vývarem a necháme pod pokličkou dojít.

Nastrouháme na hrubo vodnici (nebo ředkvičky či ředkev), ledové salát nakrájíme na kousky. Když je zelenina v kastrolku uvařená do měkka, smícháme ji se salátem, strouhanou zeleninou, přidáme tofunézu a podle chuti doladíme kyselost a slanost umeoctem.

V míse smícháme všechny ingrediece (dušená zeleninová směs, vařená zelenina na kostičky, nakrájená okurka, nakrájená polenta), přidáme tofunézu podle chuti. Na závěr dochutíme umeoctem podle potřeby.

Praktické

Salát konzumujeme ještě zatepla, nečekáme až zchladne. Využíváme toho, že čerstvě připravená zelenina je nejzdravější, zásadotvorná.

Kombinujeme

Přidáte-li takto upravenou zeleninu k obilovině a luštěnině, máte kompletní talíř.

Obměna

Nebojte se kombinovat i jiné druhy zeleniny. Někdy můžete udělat salát jen z celeru, jindy ze tří druhů, někdy můžete dát dospodu cibuli či pórek. Někdy přidáte syrovou zeleninu, jindy kvašenou, někdy nic. Ať je to pokaždé jiné. Můžete ještě posypat praženými semínky. Můžete použít i různé koření při dochucování, např. petržel nebo bazalku .

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
  1. Dobrý den Evi,mam prosbu,oba s manželem jsme se narazili chvílemi,a zrovna jsme v podzimnim detoxu,nemáme chut na jídlo,jsem rada když ráno uvařím misso polévku tu horo těžko snime.mate nějakou radu co jist abychom mneli dostatek živin a hlavně silu,která nám momentálně schází poslouchám v okoli: ať si uvařím silný hovězí anebo slepici vývar, mne se do toho nechce, za každou radu budu vděčná. A jak mam pokračovat s detoxem děkuji Anna

  2. Tak uz jsem se k salatu tez dostala. Vypada, ze je s nim spousta prace, ale jak to clovek jednou uvari, zjisti, ze to je hracka. Upravu „rozduseni“ jsem pouzila dnes vedome nejspis poprve :-)

    • Dobrota, že, Lucko? Ty už jsi docela zkušená, tak máš zase další triumf v repertoáru. Já takhle upravuju zeleninu všem hostům a jedí, zatímco já nemám moc práce s přípravou, mícháním atd. 😉

    • Tofunézu vyrábí jen Sunfood, žádnou jinou jsem nikdy neviděla (kelímek modré barvy). Ještě mají ochucenější verzi „tatarská omáčka“ (v zeleném kelímku), v té je navíc myslím okurka a chuť je o trochu výraznější. Obě by posloužily v tomto receptu podobně. Stojí cca 25-45Kč (jak kde). Nevýhodou je její krátká trvanlivost (někdy i kratší než ta uvedená jako „minimální“). Pak existují různé jiné veganské napodobeniny majonézy, ale většinou s řadou éček, přidaného cukru… Kdyžtak dejte vyhledat na zbozi.cz „tofunéza“

    • Občas koupím tofunézu taky, ale jen když je v akci (trvanlivost má ještě 3 dny) za 19Kč, původní cena 29Kč. Raději si ji vyrábím podle receptu z jj. Je výborná.

  3. Vaše recepty jsou skvělé, jen pro neznalé je to trochu problém. Nevím jak velká je vodnice, takže nevím jak velkým množstvím ředkve to nahradit. To samé tuřín. V ruce ho mám poprvé a je velký jako velké jablko. To je v pořádku? Děkuji

  4. Recept mě velmi zaujal a chci ho vyzkoušet. Omlouvám se za snad hloupý dotaz, ale předokládám, že někde v jeho průběhu (nejspíš v okamžiku onoho zmírnění teploty na mírnou?) se do hrnce přidává voda? Vzhledem k tomu, že je pak řeč o dušení a vaření. Kolik té vody má asi být, jen trošku na dušení, či více na vaření, má být zelenina ponořená? Díky moc za odpověď, stále se učím vařit :-D

    • Vůbec se neomlouvejte, nikdo nás tohle vaření nenaučil, tak nemusí být vždy jasné, jak to myslíme a popsat to úplně do detailu nejde. Chystáme některé recepty natočit i na video, aby to bylo jasnější.
      Voda se opravdu do hrnce nepřidává, je to způsob, kterému někdo říká rozdušení, my s Evou spíše líné vaření. Prostě do hrnce dáte trošku oleje, zeleninu ve vrstvách přesně jak Eva popsala v receptu, navrch sůl, přiklopit, zapnout a hned jak se začne zelenina vařit stáhnout na minimum. A 20 minut se o to nemusíte starat, uvaří se to samo. Nesmíte to zamíchat, jinak se vám to připálí, ani často odklopovat, protože by vám utekla pára, ve které se to dusí a ta je z té zeleniny. Pokud se bojíte, že se vám to dole připálí, dejte do hrnce na začátku lžíci až dvě horké vody. Až uvidíte hotovou rozdušenou zeleninu, sama se podivíte, kolik se z ní vydusí vody a příště ji ani nepřidáte. Takto upravená zelenina je nerozvařená a chutná úžasně, právě proto, že se nemáchá ve vodě.

      • Takže to dáme pouze na olej.Ale dolijeme trochu vody JENOM v případě kdyby nám to zhnědlo, ale nebylo to ještě dostatečně měkké..tak jako na dotažení.A kdyby jsme dělali zeleninu způsobem NISHIME,jak jsem se taky dočetla,tak bez oleje.Jenom navrstvíme dané vrstvy zeleniny a zalijeme vodou jenom tak ,aby byla trochu vidět .A taky nemícháme???Moc děkuji za odpovědi.

        • Přesně tak. V tom prvním způsobu tam můžete dát lžící až dvě vody, pokud se bojíte a nejste si jisti.

  5. Dneska jsem pro zmenu a zaroven pro zajimavou barvu do tepleho salatu pridala naparenou cervenou repu, kterou jsem nakrajela na kousky jako ostatni zeleninu. Byla to velka dobrutka. :-)

  6. Dobrý den,salát byl vynikající,bohužel jsem neměla tofunézu tak jsem použila sojanézu,k tomu luštěninové karbanátky,no to byla bašta.

  7. Dobrý den, koukala jsem,že spíše používáte tofunézu než sojanézu. Předpokládám, že tofunéza je lépe stravitelná…? nicméně mám otázku, pokud seženu jen sojanézu, od kolika let ji mohu dát dítěti ? Mám holčičku 1,5 roku. Děkuji

    • Tofunéza se nejvíc blíží tomu, co si můžete připravit i doma. Povařené, rozmixované a dochucené fotu. Sojanézy se dělají přímo ze soji, takže jsou hůř stravitelné, navíc většinou obsahují cukr, někdy i různé škroby a občas i nějaké to éčko. Chce to číst etikety a vybrat to nejlepší nebo vyrobit doma. Nevím, jak malou stravujete. Pokud papá normálně živočišné výrobky, maso, mléko, sladkosti apod., klidně ji dejte tofunézu či sojanézu, určitě to je lepší než majonéza. Pokud jedete přísnější stravu, tak by touto dobou měla teprve dostávat luštěniny, zeleninu, obiloviny, semínka, mandle a sem tam ovoce. Na dochucovadla je ještě čas. Osobně jsem začala dceři dávat kapku tofunézy k jídlu až někdy po druhém roce, když už se jí nedalo vysvětlit, že nedostane to, co má na talíři tatínek :-)

      • Dobrý den, naší malé bohužel nejde vysvětlit již nyní, že to co jíme my ona nemůže…Dávám jí tofu již tak cca 2měsíce, bílé, snažíme se celá rodina stravovat zdravě, živočišné výrobky nejí, krom občas kozí sýr. Nicméně nyní začala stávkovat u tofu, nechce ho, ani tempeh, tak je to trochu složitější…Každopádně děkuji za odpověď :-)

        • Takové období jsme měli také a řešili jsme to tak, že jsme jí „jako“ dali jídlo od nás na talíř a ona byla spokojená. Případně jsme dali kus rýže nebo něčeho nevinného na ten její a byl klid. Bez tofu a tempehu se určitě obejde, pokud Vám baští ostatní luštěniny, tak je to v pohodě.

      • Varim uz podle vasich receptu tak mesic skoro kazdy den (tedy s vyjimkou svatku, kdy jsme treba byli po navstevach, nebo dojidali, co prebyvalo v lednici apod, jistě kazdy zna…) Musím přiznat, že vše je skvělé a opravdu lahodné, a přestože jsem nikdy predtim pořádně moc nevařila, jasně tak nějak pro sebe a malého jsem musela (je mu 19 měsíců), ale jinak moc né, tak zatím nebylo jídlo, ktere by se vyloženě nepovedlo, nebo by nám nechutnalo. A že to se mnou zkouší i tatínek a ten starší 7 letý a celkem vše vždy spořádaji, dokonce i pochvalí :-)) takže veliká pochvala patrí i Vam, bez toho by se u nás takhle určitě jist nezacalo ;-o Jsem za to moc ráda a tak jsem denně na Vašich stránkach pro recepty a pro inspiraci. Ranni kase a obcas uz i polévky dělám intuitivně, nebo improvizuji, podle toho co zrovna máme za zeleninu, připadne dle toho co jsme jedli včera a tak. Ale ten zbytek se jiz bez Vašich stranek neobejdu, takže zaplať Bůh za internet, ktery nám to vše umožní ;-) Některé věcí bych si však ráda připravila doma, kdyz to jde a jsou třeba jinak dost drahé a tak (Mandlové máslo, gomasio, apod). Mohu se tedy, Evi, ještě jednou detailněji zeptat na přípravu té tofunézy? Je možné se na toto téma trochu rozepsat? Nevím úplně jasně, co si pod povareným, rozmixovaným a ochuceným tofu představit… Vezmu jednoduše balíček tofu a třeba 10 min vařím (v jakem množství vody???), pak to tedy mixnu a čím to ochutit? Umeoctem, nebo např i sojovkou, aby to mělo nějakou třebaže i jemnou chuť?
        Moc moc díky a hned zítra, ajaj uz je zas po půlnoci takže uz dnes to vyzkouším :-o tak dobrou a sladke sny

  8. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuper tipy pro báječný sex, II. díl
Další článekSuper tipy pro báječný sex, III. díl