- 1/2 celeru
- 1/4 tuřínu
- 1 vodnice
- 1/4 ledového salátu
- 1 tofunéza
- olej
- sůl
- na dochucení: umeocet
Jak připravit lahodný salát z teplé zeleniny
- Na dno kastrolku dáme olej, tak aby bylo celé dno mírně pokryté.
- Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, tuřín očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky.
- Do kastrolku na olej vložíme postupně do vrstev tuřín a na něj celer.
- Posolíme, přiklopíme a dáme vařit. Jakmile začne olej v kastrolku pracovat, stáhneme teplotu na mírnou, přidáme cca 2 lžíce vody a dusíme cca 20 minut do měkka. Píchneme vidličkou pro kontrolu a vypneme.
- V průběhu vaření nemícháme. Pokud nemáme zkušenosti, můžeme se jen občas podívat, zda se zelenina nepálí – opatrně druhým koncem vařečky odhrnout kus zeleniny, zda se dole nepřipaluje.
- Mezitím nastrouháme na hrubo vodnici (nebo ředkvičky či ředkev), ledový salát nakrájíme na kousky.
- Když je zelenina v kastrolku uvařená do měkka, smícháme ji se salátem, strouhanou zeleninou, přidáme tofunézu a podle chuti doladíme kyselost a slanost umeoctem.
- Při použití jiné zeleniny dáme na dno zeleninu listovou nebo kulatou (dýně, řepa, kapusta apod.) a jako poslední bude zelenina kořenová.
- Salát konzumujeme ještě zatepla, nečekáme až zchladne. Využíváme toho, že čerstvě připravená zelenina je nejzdravější, zásadotvorná.
- Případně přebytky dáme do termosky a sníme s dalším jídlem nebo k svačině během pár hodin.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a při vynechání tofunézy nebo jejím nahrazení viz níže i nesójový.
- Celer a tuřín můžeme nahradit kedlubnem, mrkví, petrželí, pastinákem, dýní apod.
- Vodnici můžeme nahradit ředkvičkami, bílou ředkví, černou ředkví nebo kvašenou zeleninou.
- Ledový salát můžeme nahradit polníčkem, rukolou nebo jiným salátem.
- Nebojte se kombinovat i jiné druhy zeleniny. Někdy můžete udělat salát jen z celeru, jindy ze tří druhů, někdy můžete dát dospodu cibuli či pórek. Někdy přidáte syrovou zeleninu, jindy kvašenou, někdy nic. Ať je to pokaždé jiné. Můžete ještě posypat praženými semínky.
- Můžete použít i různé koření při dochucování, např. petržel nebo bazalku.
- Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu, veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
- Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Vyborny salatek. Delala jsem domaci tofunezu, takze v kuchyni trosku binec, ale jinak super jednoduchy a opravdu skvely. Jako zaklad jsem pouzila celer a petrzel, a protoze ho tu nekdo prirovnal k vlasskemu salatu, pridala jsem i 2 lzice hrasku z plechovky 🙈 Vyjimecne. Jinak dle receptu a jen se po nem zaprasilo..
Salatek jedna radost , takova dobrota ♥️