Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Ingredience
  • kus celeru
  • větší kus bílého zelí
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • umeocet

Jak snadno připravit zeleninovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli, petržel i zelí nakrájíme na větší kousky.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a zelí a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
  6. Vypneme, rozmixujeme a ochutnáme. Pokud chceme, přidáme trošku umeocta, který dodá sladkokyselý říz.
  7. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.

 

Praktické

  • Pokud použijete rané zelí nebo jiné „zelenější zelí“ než klasickou zelnou hlávku, bude omáčka místo čistě bílé nazelenalá. Na chuti to neubere ani trochu, jen se nelekněte, že nebude vypadat jako naše na fotce.
  • Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pro dojem omáčky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit do omáčky lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Omáčka je sama o sobě velmi chutná, ale můžeme si její chuť doladit přidáním umeocta pro slano-kyselý dojem, jabléčného octa pro sladko-kyselý dojem nebo sojovou omáčkou pro dosolení (ale pozor, bude nám tmavnout omáčka!).
  • Pokud dáte moc vývaru, bude omáčka řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Když je zeleniny plný hrnec, není potřeba zahušťovat, je hustá sama od sebe.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo koprovou podle nálady, stačí na závěr přidat bylinky, česnek nebo kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a umeoctem, menším dětem vaříme bez tuku a zcela bez soli, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...
  1. Opět skvělá rychlovka na ranní vaření do práce! Do termosky spolu s napařenou zeleninou a k tomu jáhlové kostky a zelný salátek z kantýny…Konečně mi vychází vody tak akorát, že omáčku po rozmixování „naředím“ troškou rostlinné smetany a konzistence je akorát jak mi chutná :-)

    • Paráda, že sis to vyladila podle potřeby. Vody nebo vývaru dávám vždy raději méně, naředit se to dá vždycky 😃

  2. Jednoduché a luxusní. Udělala jsem z ní žampiónovou. Zbylé orestované žampiny a troška houbového koření. A k tomu těstoviny z červené čočky. Mňamka.

  3. No… Kdybych to našla kdekoliv jinde, vůbec by mě nenapadlo to zkoušet, protože bych si rovnou řekla, že to bude hnusný, takovej hokuspokus. Ale že mám s váma už jistý zkušenosti, zkusila jsem to. No, výsledek byl fascinující. Budu se vám muset silně zaměřit na gramatiku, protože kromě sem tam nějaký zatoulaný hrubky se vám, do prčic, nedá vytknout vůbec nic. :-D

    • 😃😃 Ronjo (máte jméno, které by vám moje holky děsně záviděly, protože to je ta, co skáče přes skály a žije v jeskyni), to jste mě pobavila. Díky za důvěru a jsem ráda, že chutnalo 😉 A klidně nás na hrubky upozorňujte. Mě to v rychlosti psaní často unikne a chyby po sobě už nevidím, takže budu ráda.

    • Příště to zvážím, vůbec netuším, kolik gramů by to mohlo být. Ale já to takhle při vaření nikdy neřeším, kus toho, kus tamtoho a hotovo 😉

      • To vám závidím :-), já zas musím všechno napřesno :-). Ale zkusila jsem i tak, protože mě to hodně lákalo a musím říct, že omáčka je skvělá – jen jsem taky měla zelenou (zelené „nové“ zelí), ale nevadilo to.

        • No vidíte, že to jde i bez vážení 😉 Tu zelenou musím dopsat do poznámky, aby se lidé nelekli, když budou mít zelenou omáčku.

  4. Evi, omáčka je výborná, jenže já jsem ji měla spíše zelenou a to jsem zelí nedala hodně. Vy ji máte bílou.

    • Tak to je překvápko, Naďo, mě vždycky vyjde takhle bílá a to tam nedávám žádnou smetanu. Asi máte zelenější zelí. Neměla jste takové to křehké nebo špičaté? Já používám obyč bílou hlávku a to vyjde bílé. Možná zkuste dát příště víc celeru, jestli to bude bělejší, jinak netuším.

    • I já, vždycky jsem byla omáčková, víc než maso mě zajímala omáčka a knedlík.Hooodně omáčky 😃😃 Tak ať ti chutná 😋

  5. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje
Další článekChcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček