Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Ingredience
  • kus celeru
  • větší kus bílého zelí
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • umeocet

Jak snadno připravit zeleninovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli, petržel i zelí nakrájíme na větší kousky.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a zelí a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
  6. Vypneme, rozmixujeme a ochutnáme. Pokud chceme, přidáme trošku umeocta, který dodá sladkokyselý říz.
  7. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.

 

Praktické

  • Pokud použijete rané zelí nebo jiné „zelenější zelí“ než klasickou zelnou hlávku, bude omáčka místo čistě bílé nazelenalá. Na chuti to neubere ani trochu, jen se nelekněte, že nebude vypadat jako naše na fotce.
  • Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pro dojem omáčky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit do omáčky lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Omáčka je sama o sobě velmi chutná, ale můžeme si její chuť doladit přidáním umeocta pro slano-kyselý dojem, jabléčného octa pro sladko-kyselý dojem nebo sojovou omáčkou pro dosolení (ale pozor, bude nám tmavnout omáčka!).
  • Pokud dáte moc vývaru, bude omáčka řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Když je zeleniny plný hrnec, není potřeba zahušťovat, je hustá sama od sebe.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo koprovou podle nálady, stačí na závěr přidat bylinky, česnek nebo kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a umeoctem, menším dětem vaříme bez tuku a zcela bez soli, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
  1. No… Kdybych to našla kdekoliv jinde, vůbec by mě nenapadlo to zkoušet, protože bych si rovnou řekla, že to bude hnusný, takovej hokuspokus. Ale že mám s váma už jistý zkušenosti, zkusila jsem to. No, výsledek byl fascinující. Budu se vám muset silně zaměřit na gramatiku, protože kromě sem tam nějaký zatoulaný hrubky se vám, do prčic, nedá vytknout vůbec nic. 😀

    • 😃😃 Ronjo (máte jméno, které by vám moje holky děsně záviděly, protože to je ta, co skáče přes skály a žije v jeskyni), to jste mě pobavila. Díky za důvěru a jsem ráda, že chutnalo 😉 A klidně nás na hrubky upozorňujte. Mě to v rychlosti psaní často unikne a chyby po sobě už nevidím, takže budu ráda.

    • Příště to zvážím, vůbec netuším, kolik gramů by to mohlo být. Ale já to takhle při vaření nikdy neřeším, kus toho, kus tamtoho a hotovo 😉

      • To vám závidím :-), já zas musím všechno napřesno :-). Ale zkusila jsem i tak, protože mě to hodně lákalo a musím říct, že omáčka je skvělá – jen jsem taky měla zelenou (zelené „nové“ zelí), ale nevadilo to.

        • No vidíte, že to jde i bez vážení 😉 Tu zelenou musím dopsat do poznámky, aby se lidé nelekli, když budou mít zelenou omáčku.

    • Tak to je překvápko, Naďo, mě vždycky vyjde takhle bílá a to tam nedávám žádnou smetanu. Asi máte zelenější zelí. Neměla jste takové to křehké nebo špičaté? Já používám obyč bílou hlávku a to vyjde bílé. Možná zkuste dát příště víc celeru, jestli to bude bělejší, jinak netuším.

    • I já, vždycky jsem byla omáčková, víc než maso mě zajímala omáčka a knedlík.Hooodně omáčky 😃😃 Tak ať ti chutná 😋

  2. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje
Další článekChcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček