Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Ingredience
  • kus celeru
  • větší kus bílého zelí
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • umeocet

Jak snadno připravit zeleninovou omáčku

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli, petržel i zelí nakrájíme na větší kousky.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a zelí a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 15 minut dusíme do měkka.
  6. Vypneme, rozmixujeme a ochutnáme. Pokud chceme, přidáme trošku umeocta, který dodá sladkokyselý říz.
  7. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.

 

Praktické

  • Pokud použijete rané zelí nebo jiné „zelenější zelí“ než klasickou zelnou hlávku, bude omáčka místo čistě bílé nazelenalá. Na chuti to neubere ani trochu, jen se nelekněte, že nebude vypadat jako naše na fotce.
  • Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pro dojem omáčky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit do omáčky lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Omáčka je sama o sobě velmi chutná, ale můžeme si její chuť doladit přidáním umeocta pro slano-kyselý dojem, jabléčného octa pro sladko-kyselý dojem nebo sojovou omáčkou pro dosolení (ale pozor, bude nám tmavnout omáčka!).
  • Pokud dáte moc vývaru, bude omáčka řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Když je zeleniny plný hrnec, není potřeba zahušťovat, je hustá sama od sebe.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo koprovou podle nálady, stačí na závěr přidat bylinky, česnek nebo kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a umeoctem, menším dětem vaříme bez tuku a zcela bez soli, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...
  1. AHojte, tato omačka je uplne famozna, je nuveritelne ze tak obycajne veci vytvoria tak neobycajnu chut. Primiesala som do nej cervenu sosovicu a ku tomu podavala hnedu ryzu a na panvicke opecenú dynu posypane jarnou cibulkou a ku tomu lyzicku kvasenej zeleniny :D fotit som nestihla. Dakujem za vase nekonciace inspirácie :)

  2. Opět skvělá rychlovka na ranní vaření do práce! Do termosky spolu s napařenou zeleninou a k tomu jáhlové kostky a zelný salátek z kantýny…Konečně mi vychází vody tak akorát, že omáčku po rozmixování „naředím“ troškou rostlinné smetany a konzistence je akorát jak mi chutná :-)

    • Paráda, že sis to vyladila podle potřeby. Vody nebo vývaru dávám vždy raději méně, naředit se to dá vždycky 😃

  3. Jednoduché a luxusní. Udělala jsem z ní žampiónovou. Zbylé orestované žampiny a troška houbového koření. A k tomu těstoviny z červené čočky. Mňamka.

  4. No… Kdybych to našla kdekoliv jinde, vůbec by mě nenapadlo to zkoušet, protože bych si rovnou řekla, že to bude hnusný, takovej hokuspokus. Ale že mám s váma už jistý zkušenosti, zkusila jsem to. No, výsledek byl fascinující. Budu se vám muset silně zaměřit na gramatiku, protože kromě sem tam nějaký zatoulaný hrubky se vám, do prčic, nedá vytknout vůbec nic. :-D

    • 😃😃 Ronjo (máte jméno, které by vám moje holky děsně záviděly, protože to je ta, co skáče přes skály a žije v jeskyni), to jste mě pobavila. Díky za důvěru a jsem ráda, že chutnalo 😉 A klidně nás na hrubky upozorňujte. Mě to v rychlosti psaní často unikne a chyby po sobě už nevidím, takže budu ráda.

    • Příště to zvážím, vůbec netuším, kolik gramů by to mohlo být. Ale já to takhle při vaření nikdy neřeším, kus toho, kus tamtoho a hotovo 😉

      • To vám závidím :-), já zas musím všechno napřesno :-). Ale zkusila jsem i tak, protože mě to hodně lákalo a musím říct, že omáčka je skvělá – jen jsem taky měla zelenou (zelené „nové“ zelí), ale nevadilo to.

        • No vidíte, že to jde i bez vážení 😉 Tu zelenou musím dopsat do poznámky, aby se lidé nelekli, když budou mít zelenou omáčku.

  5. Evi, omáčka je výborná, jenže já jsem ji měla spíše zelenou a to jsem zelí nedala hodně. Vy ji máte bílou.

    • Tak to je překvápko, Naďo, mě vždycky vyjde takhle bílá a to tam nedávám žádnou smetanu. Asi máte zelenější zelí. Neměla jste takové to křehké nebo špičaté? Já používám obyč bílou hlávku a to vyjde bílé. Možná zkuste dát příště víc celeru, jestli to bude bělejší, jinak netuším.

    • I já, vždycky jsem byla omáčková, víc než maso mě zajímala omáčka a knedlík.Hooodně omáčky 😃😃 Tak ať ti chutná 😋

  6. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRukolový salát s řepou a veganským sýrem
Další článekTěstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce