Tak jednoduché a tak dobré. Hustý hruškový nápoj nám připomíná bílou čokoládu. Horký je hříšně dobrý a po vychlazení se dá jíst jako pudink.

Ingredience
pro cca 8 hrnků
  • 700 g zralých hrušek
  • 500 ml vody
  • 4 lžičky skořice
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce mandlového másla
  • špetka soli

Jak udělat sladký horký nápoj bez cukru

  1. Omyjeme a vykrájíme hrušky, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a 2 lžičkami skořice.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí hrušek.
  4. Odstavíme, přidáme mandlové máslo, rozmixujeme a vrátíme na sporák.
  5. V trošce studené vody rozmícháme škrob a zavaříme do hrušek za stálého míchání, až obsah začne houstnout.
  6. Když jsme s hustotou spokojení, odstavíme a naléváme do hrnečků.
  7. Podáváme horké, posypané zbylou skořicí.

Praktické

  • Použili jsme velmi sladké hrušky viz foto a nebylo potřeba vůbec přislazovat.
  • Pokud byste neměli tak sladké plody, můžete přidat rozinky, slad nebo sirup podle chuti.
  • Škrob můžete zcela vynechat, nám se líbí pudinková konzistence, připomíná právě tu horkou čokoládu.
  • Mandlové máslo můžete vynechat nebo místo něj dát hrušky vařit s hrstí mandlí, které nakonec rozmixujete spolu s ovocem. V nápoji budou znát kousky mandlí, což není na škodu.
  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.

Obměna

  • Místo hrušek můžeme použít jablka či jiné sezónní ovoce.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém.
  • Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Místo skořice můžete dát hřebíček, badyán, vanilku či jakékoli jiné oblíbené koření.
  • Do nápoje můžete pro zajímavost přidat citrónovou nebo pomerančovou šťávu, dostane sváteční nádech.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
  1. Hm, tohle vypadá jednoduše a dobře. Já moc to sladké nemůžu, ale tohle asi vyzkouším. Jenom si tam asi šoupnu spíš kešu. :-)

    • To bude určitě taky dobré, kešu je takové hodně krémové. Já je téměř nepoužívám, ale těším se na zprávy, jaké to s nimi bylo ;-)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme jinak 6 let, začátky byly náročné (Ivana, 39 let)
Další článekNevyhazujte skořápky od vlašských ořechů – dá se s nimi léčit i zdobit