Tak jednoduché a tak dobré. Hustý hruškový nápoj nám připomíná bílou čokoládu. Horký je hříšně dobrý a po vychlazení se dá jíst jako pudink.

Ingredience
pro cca 8 hrnků
  • 700 g zralých hrušek
  • 500 ml vody
  • 4 lžičky skořice
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce mandlového másla
  • špetka soli

Jak udělat sladký horký nápoj bez cukru

  1. Omyjeme a vykrájíme hrušky, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a 2 lžičkami skořice.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí hrušek.
  4. Odstavíme, přidáme mandlové máslo, rozmixujeme a vrátíme na sporák.
  5. V trošce studené vody rozmícháme škrob a zavaříme do hrušek za stálého míchání, až obsah začne houstnout.
  6. Když jsme s hustotou spokojení, odstavíme a naléváme do hrnečků.
  7. Podáváme horké, posypané zbylou skořicí.

Praktické

  • Použili jsme velmi sladké hrušky viz foto a nebylo potřeba vůbec přislazovat.
  • Pokud byste neměli tak sladké plody, můžete přidat rozinky, slad nebo sirup podle chuti.
  • Škrob můžete zcela vynechat, nám se líbí pudinková konzistence, připomíná právě tu horkou čokoládu.
  • Mandlové máslo můžete vynechat nebo místo něj dát hrušky vařit s hrstí mandlí, které nakonec rozmixujete spolu s ovocem. V nápoji budou znát kousky mandlí, což není na škodu.
  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.

Obměna

  • Místo hrušek můžeme použít jablka či jiné sezónní ovoce.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém.
  • Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Místo skořice můžete dát hřebíček, badyán, vanilku či jakékoli jiné oblíbené koření.
  • Do nápoje můžete pro zajímavost přidat citrónovou nebo pomerančovou šťávu, dostane sváteční nádech.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...
  1. Hm, tohle vypadá jednoduše a dobře. Já moc to sladké nemůžu, ale tohle asi vyzkouším. Jenom si tam asi šoupnu spíš kešu. :-)

    • To bude určitě taky dobré, kešu je takové hodně krémové. Já je téměř nepoužívám, ale těším se na zprávy, jaké to s nimi bylo ;-)

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme jinak 6 let, začátky byly náročné (Ivana, 39 let)
Další článekNevyhazujte skořápky od vlašských ořechů – dá se s nimi léčit i zdobit