Tak jednoduché a tak dobré. Hustý hruškový nápoj nám připomíná bílou čokoládu. Horký je hříšně dobrý a po vychlazení se dá jíst jako pudink.

Ingredience
pro cca 8 hrnků
  • 700 g zralých hrušek
  • 500 ml vody
  • 4 lžičky skořice
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce mandlového másla
  • špetka soli

Jak udělat sladký horký nápoj bez cukru

  1. Omyjeme a vykrájíme hrušky, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a 2 lžičkami skořice.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí hrušek.
  4. Odstavíme, přidáme mandlové máslo, rozmixujeme a vrátíme na sporák.
  5. V trošce studené vody rozmícháme škrob a zavaříme do hrušek za stálého míchání, až obsah začne houstnout.
  6. Když jsme s hustotou spokojení, odstavíme a naléváme do hrnečků.
  7. Podáváme horké, posypané zbylou skořicí.

Praktické

  • Použili jsme velmi sladké hrušky viz foto a nebylo potřeba vůbec přislazovat.
  • Pokud byste neměli tak sladké plody, můžete přidat rozinky, slad nebo sirup podle chuti.
  • Škrob můžete zcela vynechat, nám se líbí pudinková konzistence, připomíná právě tu horkou čokoládu.
  • Mandlové máslo můžete vynechat nebo místo něj dát hrušky vařit s hrstí mandlí, které nakonec rozmixujete spolu s ovocem. V nápoji budou znát kousky mandlí, což není na škodu.
  • Nápoj je sytý, poslouží dobře jako svačina.
  • V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet.
  • V létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.

Obměna

  • Místo hrušek můžeme použít jablka či jiné sezónní ovoce.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém.
  • Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Místo skořice můžete dát hřebíček, badyán, vanilku či jakékoli jiné oblíbené koření.
  • Do nápoje můžete pro zajímavost přidat citrónovou nebo pomerančovou šťávu, dostane sváteční nádech.

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
    • Přidej si tam kurkumu a koření pro chuť a vůni jako je kardamom, třeba to prorazíš 😉 Buď brzy zdráva!

      • Díky, dnes jsem si to uvařila, ikdyz stat u plotny ještě není můj top, ale krasne mi to prohřálo žaludek. Sladká chut je jediná, kterou trochu citim

        • Tak to je dobře, žes to ustála a poslala do bříška něco, co i jazyk cítil. Zvláštní, viď, jak to funguje s těma chutěma. Člověk by myslel, že bude nejvíc cítit něco ostrého a slaného.

  1. Hurá. Jak zahnat chuť na sladké? Tímto úžasným nápojem. Dělala jsem z hrušek a jablek, plus k vaření dle tipu mandle. Místo mandlového másla jsem dala kokosové mléko, co mi doma zbylo, čistý škrob jsem neměla, dala jsem vanilková puding (s pravou vanilkou). Manžel si taky pochutnal, dcera (2 roky) nechtěla ani ochutnat. Tam to bude komplikované, nejí ani jídlo, co jsem vařila dříve.

    • Nechtěla ani ochutnat? No naštěstí jde o svačinku, ne o jídlo, tak aspoň zbylo víc na vás 😉

      • Nechtěla ochutnat, při tom ovocnou kapsičkou nepohrdne, místo té kupované ji zkusím někdy tohle udělat (mám doma plnící kapsičky). Ano, je to pamlsek, tak to nevadí. Snad se časem pustí s chutí do jídel zeleninových atd.

  2. Hm, tohle vypadá jednoduše a dobře. Já moc to sladké nemůžu, ale tohle asi vyzkouším. Jenom si tam asi šoupnu spíš kešu. :-)

    • To bude určitě taky dobré, kešu je takové hodně krémové. Já je téměř nepoužívám, ale těším se na zprávy, jaké to s nimi bylo ;-)

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak upravit stravu na jaře
Další článekŽabinec ptačinec v kuchyni