Na setkání s členy Klubu Jíme Jinak padl nápad na zveřejňování tipů na jídla. Zkušenější z vás už totiž nepotřebují přesné postupy a gramáže, ale spíše inspiraci v podobě fotek a stručného popisu. Jak jsme slíbily, tak plníme a posílám tip na snídani, oběd a večeři.

Snídaně

Na snídani máme každé ráno miso polévku (dnes byla v polévce mrkev, dýně a pórek) a obilnou kaši se zeleninou (dnes byla kulatorznná rýže se sezamem, ve vodě na způsob nishime vařená cuketa, zelí a mrkev, pražené dýňové semínko a kvašené zelí).

Oběd

Kopřivovo cuketová krémová polévka

Polévka

Krémová z cukety a kopřiv, dochucená umeoctem a sojovou omáčkou, posypaná dýňovým semínkem, zdobená obilným mlékem.

Ječmen s rýží, napařená zelenina, hrachová kaše a kvašená zelenina

Hlavní jídlo 

Ječmen vařený s dlouhozrnnou rýží, hrachová kaše s cibulkou a majoránkou, napařený květák a mrkev, kvašená zelenina, petržel na posypku.

Večeře

Kukuřičné těstoviny s omáčkou z dýně, cukety a hrachuKukuřičné těstoviny s omáčkou z cukety, dýně a zbylého hrášku, dochucená umeoctem. Salát ze strouhané okurky, tofunézy a čerstvé bazalky (manžel si chválil, že to chutná jako tzatziky:-)

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Neuvěřitelných 75 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Prosím vás, kde bych mohla snadno dohledat „dnešní menu“ někde na webu pod záložkou, štítkem? Je to už několikátý případ, kdy něco náhodou najdu a dohledat je to těžko jelikož se to nenachází pod správným štítkem. Děkuji

    • přidal jsem do horního menu recepty položku „inspirace“ – i do pravého sloupečku. Zatím je tam dnešní menu. Budeme postupně přidávat další.

  2. já zrovna dumám, jak se ty Hokkaidó uskladňují. Sice jich moc nevyrostlo, ty tady přímo sežeru, že uskladnění nebude potřeba, ale je fakt, že by se nějaké daly koupit do zásoby:) A příští rok asi radši nebudu zkoušet ta semínka, my měli na kompostu metr od sebe právě dýni a cuketu!

    • Důležité je, aby v době sklizně měly dřevnatou, nejlépe suchou stopku. Pokud nevíte, jak byla dýně sklizená, je nejdůležitější nechat právě tu stopku pořádně zaschnout. Ideálně na sluníčku, je to jak s pupíkem, když u mimina nezaschne, začne hnisat (se kazit). Dýně má ráda chlad, ale ten není tak zásadní, důležité je, aby nebyla vlhkost, potřebuje sucho. Takže raději do suchého pokoje, než do vlhkého sklepa. Jednou za čas dýně zkontrolovat, jedna nemocná nakazí celý zbytek. Já si jezdím dýně nakupovat na dýňovou farmu ve velkém a vydrží mi v suchém sklepě do února. V bytě dost vysychají, ale nebere jim to na chuti, jen je pak musím loupat.

  3. Já jsem dostala máslovou dýni je taky podobná cuketám- nad pásmem zdraví, nebo spíše je blíže té hokaido?

  4. to by mě taky zajímalo. Z letošní nadúrody Hokkaida u mamky by byla sposta semínek. Ty kupovaná semínka jsou ale z nějaké jiné dýně ne?

    • Na semínka se používá dýně olejná, dužina z ní chutná není, ale slupka semínek nedřevnatí, tak jsou z ní nejlepší. Semínka z Hokkaidó (nebo i z jiných dýní) je možné buď i s tím okolo použít do vývaru a nebo je hrubě očistit, nechat uschnout, dočistit (po uschnutí to jde snadno), namočit a upražit. Pražením slupka změkne a dají se pak jíst i se slupkou. Výhodou je větší obsah vlákniny, ale je to větší kousání než ta bez slupky. Jsou dobrá na mlsání, ale třeba na kaši, do jídla apod., to moc ne. No a nebo je po uschnutí oloupat :-) Na to ovšem musí být velká trpělivost…

    • Ano semínka jsou z tykve olejné, pěstuje se na kvalitní olej a také na ty semínka, jelikož osemení nedřevnatí.

  5. Mohu se zeptat, jestli nějak, popř. jak, zpracováváte semínka dýně? Je mi líto je vyhodit a potom si je v obchodě kupovat….

    • Semínka z dýně je potřeba ještě vyloupat, důležité je je dobře usušit, ale přiznám se, že já to nedělám a všechny semínka z dýní včetně vnitřku používám do vývaru.

  6. Ještě bych si dovolila jeden dotaz, taky se týká snídaně. Mám takovou zkratku – v polévce uvařím rovnou víc zeleniny, kterou pak použiju i na kaši. Je to nevhodné, kromě toho, že zelenina je na snídani připravena vždy stejným způsobem? Druhy samozřejmě střídám.

  7. Také mockrát děkuji za tento článek, inspirace se vždy hodí! Mně by se moc líbilo, kdybyste mohly zveřejnit Váš jídelníček klidně na celý měsíc :D
    Chtěla jsem se prosím zeptat ohledně snídaně – za jak dlouho po polévce servírovat kaši, mohu hned za sebou?

    • Jo to bychom moc rády, ale jsme obě natolik vytížené, že nezbývá tolik času, ono jen to nafotit a dát na web zabere spousty času. Po polévce klidně jezte hned kaši. Já to dělám různě, někdy si dám s malým jen polévku, pak ho odvezu do školky a v klidu si sním kaši, jindy snídám oboje, jak máte chuť. Někdo po ránu jíst moc nemusí, tomu stačí polévka a kolem 10hod třeba kaše.

  8. Tak dnes vyzkoušeno s malými obměnami a úspěch se dostavil. Celý den se cítím nad míru dobře a s úsměvem na rtech. I na tchýni se mi podařilo usmát :-) Jak říká Nohavica v jedné z básní – Strejda Emil kývá hlavou a to vše tou zdravou stravou.
    Dala jsem si závazek vydržet opravdu celý týden bez prohřešků. A třeba to nebude jen týden…

    • Tak to držím palecky, Merci ;-) já to nějak bez těch malých prohřešků zatím nezvládám ;-( ale pomalicku se to lepší, stále častěji se snažím vkládat zdravější dezerty a sladkosti, což je můj největší hřích ;-0 jen je nestíhám zatím denně připravovat, Takže pak kdyz někdy zádný Lednice či spíž nenabízí, bohužel se uchýlím i k něčemu konvencnejšímu. Ale snad i to vychytám…
      Dnes jsme nicméně měli také tento jidelňicek a byl skvělý, jen polévka z kopřiv a cukety bude az zítra, dnes jsem nestihla jít na ty Kopřivy ;-) jinak oběd a večeře přesně dle meníčka výše a vše bylo opět vynikající. Díky za tipy, takto se pak mnohem lepe vše den předem nachystá a pak i připraví, stačí takto naťuknout co s čím se dá dat třeba na talíř a člověk uz ma představu, jak v rámci vlastních zásob impro

    • Mluvily jsme s Evou o tom na setkání členů JJ a nápad vzešel od vás, od členů. My se jen snažíme dělat to, co ostatním pomůže a co by potřebovali, takže nebýt členů, nebyl by ani tento nápad, i když jsme uvažovaly už dávno sem nějakou rubriku v tomto duchu dát.

  9. Také moc děkuju za menu – je to fakt bezva nápad. – Hned je inspirace. (Také jsem si myslela, že kopřivy teď už ne. A cuket jsem se zas bála, že jsou moc jinové… Takhle vím, že oboje klidně můžu použít. :-)

    • Cukety jsou lehce nad pásmem zdraví, ale pořád lepší než rajčata, nebo brambory. Takže občas v kombinaci s jinou zeleninou se nemusíte bát.

      • Děkuji za reakci a za radu. – Tak že kombinovat s jinou zeleninou, ok. Můžu se ještě zeptat co patizon? Také je jich teď dost – je to vhodná zelenina, nebo také hodně ochlazuje?

        • Patizon je tykvovitá zelenina, takže patří k dýním a k cuketám. Dýně Hokaido je ideální, roste pomalu a je vyvážená. Ostatní druhy mohou bát stejně jako cukety lehce nad pásmem zdraví. Nejedla bych patizon na kila, ale občas pro zpestření jídelníčku nemám nic proti.

          • Aha, to jsem nevěděla. Ale říkala jsem si, že to nebude jen tak, že se tu ve vašich receptech patizon nevyskytuje… :-) Tak moc díky za odpověď.

            • Přepsala jsem se, ne lilkovité, ale tykvovité, takže patizon občas je v pořádku, cukety taky a denně jen Hokaido.

              • Poslední dobou mají u nás v Kaufu Hokaido jen zelenou, co si o ní myslíte? Je stejně léčivá jako oranžová? Nějak k ní nemám důvěru, takže jsem dnes radši vzala netradiční žlutý patizon :-)

                • Je úplně stejná jako oranžová. Myslím, že jsem někde četla, že původně byla jen zelená. Je i hezčí :-) Líbí se mi ten kontrast barev, když se rozkrojí.

                • Zelená je to samé len v zelenom,ešte by mala byť so šedou šlupkou tzv.strieborná,ktorá je vraj najkvalitnejšia(podľa Z.Terešovej).

                • Já si hokkaido sama pěstuju a vloni se podařilo, že na jedné rostlině, jenom stejném šlahounu jsem měla některé dýně oranžové a některé tmavé zelené. Uvnitř jsou všechny stejně oranžové. Takže je to určitě jen otázka barvy, je to ten samý druh.

                • Slonovrate, můžeš mi popsat způsob pěstování Hokaida? Stačí po zakoupení této dýně vysušit semena a příští rok na jaře je nasadit do nebo v blízklosti pařeniště? Jak často zalévat atd.
                  Děkuji.

                • Slonovrat :-))))
                  Normálně jsem si před několika lety ze zakoupené dýně vyndala semínka, vyčistila (umyla), usušila. A tyto používám dodnes. Je prý nejlepší použít semínka 2 roky staré, mají nejvyšší plodivost. Na jaře je zapíchám do kelímků a když jsou malé rostlinky, tak je zasadím ven na záhon. Občas zaliju, jen když je extrémní sucho. Jinak si jich vůbec nemusíš všímat. Ale pozor, je to taková „adéla“ – roste do široka a daleka, šlahouny jsou dost dlouhé, vylezou i na okolní stromy. Nejlíp se jí daří na hnojišti :-).

                • Tak to bylo, Slu(o)novratko, velké štěstí, že koupená dýně nebyla sprášená jinou tykví… Velice často se totiž stává, že pokud v okolí asi 1,5 km od pěstované Hokkaidó rostou cukety, patizony, okurky, vyroste sice Hokkaidó, ale z jejích semínek klidně i okurky. Což se stalo letos mně :-D

                • Možné to je určitě, vyzkoušeno osobně :-D Pak jsem se dočetla, že je to celkem běžné. Prostě se ten květ opyluje pylem z jiné rostliny a je to. Takže příště už riskovat nebudu, protože jsem se táák těšila na vlastní Hokkaidó a byly jen okurky. A máslové dýně, ty se povedly. Ty vydrží uskladněné ještě déle než Hokkaidó. A chuťově jsou hodně dobré. Takže teď lítám na každý trh a tam skupuji tolik Hokkaidó, kolik jsem schopná unést/odvézt. Protože z minulé zimy mám zkušenost, že přežijí i v pokoji a po Vánocích už je nikde nekoupím. Mám na nich trošku závislost :-) A na mandlích a rozinkách, ale to už je jiná kapitola :-D

                • JJ, o tom sprášení s jinými tykvemi nebo třeba cuketou už jsem slyšela. O takové překvapení bych teda taky nestála :-) . Jinak já je skladuju v obýváku na skříních mezi květinama, je to ohromně dekorativní. Vydrží opravdu až do jara. Mrkněte ještě taky na http://www.honzajicha.cz/ do oddělení recepty. Píše tam taky o dýních, je to krátké, stručné a vtipné.

                • No, po vánocích se dají občas sehnat ve zdravé výživě. Za cenu od 130 Kč za kus…

                • No právě…a za ušetřené peníze si můžu koupit…další Hokkaidó :-D

                • Právě, proto nakupujte, dokud jsou levné a je šance jim na sluníčku nechat zaschnout stopky.

                • Tak mě se nejlíp podařilo vypěstovat hokaidó omylem ;-) zasadila jsem sice pár semínek a ta též vzešla, ale az tak moc plodu z nich nebylo. Zato na druhé straně zahonku, kam jsem nosila svůj zelený odpad (tzn odkrojky zeleniny uz špatné, nebo vyvařenou zeleninu z vývaru apod.), tak na tom místě jsem pak měla redkvicky a mezi nimi vyrazily též dvě rostlinky dýně, ktere tam nikdo nesazel. Zřejmě se ujaly z toho, co jsem tam nanosila a pak rozplanyrovala :-)) no a z těch byly nejlepší plody. A také mám nekteré oranžové a nekteré sytě zelené. Takže asi to není nic neobvyklého…

  10. Zni to vse bajecne… Je to vsak spousta vareni a casu straveneho nad plotnou. Mate zkusenosti s lidmi, kteri pracuji a stihaji u toho varit vsechna jidla? Vracim se domu v 7 vecer a pripravit jidlo na dalsi den by znamenalo stravit vecer varenim. Nejake tipy, jak by se to dalo zvladnout? Dekuji.

    • Pokud jste doma, jako Eva na mateřské, tak stejně vaříte pro děti i pro sebe, pak to zvládnout jde. Pokud chodíte do práce, tak je jediná možnost si večer nachystat co nejvíce (uvařit si luštěninu, obilovinu, nakrájet si zeleninu ap.) a ráno si udělat dobrou snídani a čerstvý oběd s sebou do termosky. Já to tak také dělám, navíc teď stejně vařím malému i oběd a dvě svačinky do školky a tak mi to ráno včetně snídaně zabere asi 45minut. Druhá varianta je mít dobrou snídani, kterou si můžete vzít i do práce, oběd trochu ošidit a udělat si dobrou večeři. Záleží na prioritách, co je pro vás důležité. Mně to dřívější vstávání za kvalitní oběd pro mě a pro syna prostě stojí.

      • Ještě se chci zeptat, na téma trávení času u plotny. Přiznávám se, že používám jednu zkratku a tuším, že to nebude úplně ideální. Někdy dělám to, že udělám jedno nishime, použiji na něj tak 5 nebo 6 druhů zeleniny. Pak z toho vyberu některé druhy na oběd a některé dám do termosky a schovám na večeři. – Mám tak dvě chuťově se lišící jídla. – Dělám to hlavně u jídla pro holky. Myslíte, že to takhle jde dělat, nebo nám tím nějak škodím?

        • Jitko, jako úspora casito není špatné. Zelenina po uvaření začíná sice oxidovat a tak se do 2 hodin zkazí, ale kdyz se uloží do termosky tak, aby byla co nejplnejší a přišlo k ní co nejméně vzduchu, proces oxidace se tak samozřejmě významně zpomalí. Takže pak lze takto připravenou a v teple uchovanou zeleninu určitě použit. Jen bych to tak asi nedělala denně, ob den ob dva bych si ale rozhodne nedělala zádné výčitky. Naopak určitě lepší než večeře bez zeleniny vůbec ;-)

          • Ještě nad něčím dumám, Leusa mi to připomněla. Je jedno, jestli termoska, nebo sklenička? S tím, že v termosce to vydrží teplé, ve skleničce to vychladne. Ale přístup vzduchu není…? Oxidace je „jen“ o vzduchu? Sklenička to taky zpomalí, nebo s tím souvisí i ta teplota?

            • Souvisí a tím teplota i vzduch, oboje pomáhá a urychluje oxidaci. Prostě ideální je čerstvé, tam je aktivní jin, který poměrně záhy vyprchá. Když to jinak nejde, tak termoska, když ani to ne tak ohřát a další jídlo si dát čerstvé.

        • Ideální to není, pokud jste doma, nepřijde mi složité si uvařit jen půlku nishime stačí 3 druhy zeleniny a druhou půlku si rovnou připravit do hrnce, kam jen při přípravě večeře přidáte vodu a zapnete, vaří se to samo. Zelenina by měla být ideálně čerstvě uvařená, to je jedno z nejdůležitějších pravidel, i když je v termosce a málo tím oxiduje, přeci jen z ní uniká energie čerstvosti jin a ta vám pak bude chybět. Pokud by jste si takto vařila jídlo do práce, tak je to 100x lepší, než jíst v kantýně, ale pokud jste doma a je to ještě pro děti, tak bych si ji v poledne klidně připravila i na večer a uvařila čerstvou.

          • Nebylo by mozne uchovat zeleninu v krabickach, ktere se daji vyvakuovat a tim padem by k oxidaci nedochazelo?

            • Asi by byla oxidace pomalejší, ale už to, že je uvařená, tak ztrácí svojí čerstvou energii jin a je z ní jen plnidlo.

          • Děkuju za bezva tip. To mě nenapadlo, nachystat už zeleninu do hrnce a uvařit ji až pak. – Skvělý nápad. – Přejdu na tuhle metodu. :-)

          • Nejideálnější by asi byly vakuové termosky, ale to asi ještě žádný výrobce nedělá. Tak asi budeme muset poslat požadavek na výrobu :-)

    • Já jsem zatím na mateřské a také to nedělám všechno tak, jak by to mělo být. Nevím, jak to budu dělat, až budu chodit do práce… Doufám, že se vycvičím a zrychlím tak, abych to ráno stíhala všechno uvařit…

      • Určitě se vycvičíte a zrychlíte a hlavně si uděláte spousty zkratek. Já momentálně vařím synovi ráno oběd do školky a i se snídaní a dvěma svačinkami mi to nezabere víc jak 45 minut.

        • S těma 45 minutami fakt máte můj obdiv. Děkuju za povzbuzení, snad mi to časem také půjde rychleji.

  11. Také jsem chtěla poprosit už delší dobu o jídelníček třeba na týden i s rozpisem na nákup (ale to vůbec nemusí být, to už jen jako bonus). I takto je to úžasné. Já nemám problém uvařit oběd, ale snídaně a večeře prostě nějak stále nevychází. Tak snad konečně se k tomu dopracuju, když si s tím děvčata daly tolik práce a tak nádherně nafotily a popsaly. Díííky moc.

    • Jídelníček na týden najdete v sekci jídelníčky v klubu JJ . Zatím je tam sice bezlepkový, což si myslím nevadí, protože si můžete bezlepkové obiloviny nahradit čímkoliv.

  12. Taky děkuji za inspiraci a to členství klubu na splátky bych taky uvítala ty tři tisíce je na jednou moc nevyšla bych s penězi,jsem sama s dcerou,ale ráda si pročítám váš veb a hledám inspirace na jídla.

    • Snažíme se to vyřešit technicky, protože každý měsíc dohledávat platby by nám zabralo moc času, který bychom raději věnovaly tomuto webu. Pracujeme na tom.

  13. Jéé, to je paráda! Už pár dnů si říkám, že vám napíšu a poprosím o psaní vašeho jídelníčku alespoň během jednoho týdne. Klidně i bez fotek, jen abych věděla…pro inspiraci. Moc děkuji a přimlouvám se ještě za občasné vložení. Jana

  14. Díky za skvělou inspiraci. A já myslela, že kopřiva se má sbírat jenom na jaře. Kopřivovou polívku my totiž moc rádi. Takže když najdu mladé kopřivy na posekané mezi můžu sbírat i teď?

  15. Pěknou středu všem :-)

    Chci se zeptat, zda porce na fotkách jsou dětské nebo dospělácké a nebo jen nachystané pro focení. Zdají se mi totiž moc malé – obvzvláště ta poslední s těstovinami.
    O MB stravování se snažím delší dobu, je to spíše lahůdková MB, ale vůbec nehubnu, tak mně vrtá hlavou, co dělám špatně, jestli se třeba nesytím velkými porcemi.

    • Myslím, že se Vám hubnutí nastartuje. Metabolismus se musí přepnout. Je dobré si dát dost snídaně, pak je menší hlad na oběd. A večeřet do 19 h, po změně času do 18 h.

    • To je různé, někdy když to fotíme na velkým talíři, tak je to většinou normální porce, ale pravda je, že si často ještě přidáváme :-), prostě nikdy nic nezbude. Ty těstoviny jsou určitě malá porce, to by nestačilo ani mému synovi, záleží prostě, jaký máme hlad. Někdy si dám večer jen pidi porci, když mám dobrý oběd i snídani a jindy jím velký oběd i večeři, záleží prostě na pocitu hladu a i fyzického výkonu.
      Pokud jíte do syta a dobře koušete, mělo by se vám nastartovat hubnutí samo, mně začalo až po pár týdnech, pomalu, ale jistě i přes velké porce. Jak dlouho už tak jíte? A nemáte ve stravě moc oleje, semínek, mandlí, nebo tofunézy ap.? Pokud by jste chtěla zkonzultovat jídelníček, tak se ozvěte.

  16. Ahojky,
    nepatri to celkem pod tenhle clanek, ale chci se zeptat, jestli by nebylo mozne vratit se k pocatecni moznosti odemknout si pouze clanky z klubu, ktere mne zajimaji za jisty poplatek. Jako mama tri deti na MD nemam penize na clenstvi v klubu, ale nektere informace by mne zajimali. Predem dekuji za odpoved! A kdyz je to uz pod timhle clankem, tak taky za inspiraci – jidla vypadaji skvele!
    Kristina

    • Bohužel, nám se tahle možnost v praxi vůbec neosvědčila. Nevíme čím to je, ale často se stalo, že i po zaplacení nešel článek odemknout, nebo se lidé nepřihlásili a pak volali, proč to nejde a my pak trávili (včetně webmastra) hodiny dohledáváním platby a ručním spouštěním v systému, což nás stálo tolik času, že bychom za tu dobu mohli vložit několik receptů, nebo napsat několik článků. Mohu vám ale prozradit, že chystáme ještě jednu zvýhodněnou akci na členství, tak se ho třeba budete moci dovolit.

  17. Tohle je báječný nápad! Máte pravdu, člověk už ledacos zvládne uvařit, ale inspirace a nápad chybí pořád! Díky. (Můj problém je, že stále do všeho cpu všechno. Dnes jsem se tedy nechala vést a ranní polévka má krom uvedené zeleniny navíc jen jarní cibulku a stroužek česneku. Pokrok, ne? ;-) )

  18. Zobrazit všech 75 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTři grácie v novohradských horách
Další článek,,Kouzelný hrneček“