Dnes si připomínáme 100 let od založení republiky. Od té doby se český jídelníček hodně změnil. České kulinářství zažívalo v době 1. republiky přímo boom a kuchařek bylo jako hub po dešti. V této době se zrodila bílá mouka a ženy řešily přibírání na váze. Vychrtlá žena totiž nebyla považována za atraktivní. Pojďme na skok do minulosti.

Žilo se velmi skromně: denní příjem byl 2500 kcal

Jídelníček vojáků v roce 1936

Jídelníček obyvatel býval skromný, stereotypní a jídla se často opakovala. V pracovní dny se k snídani pila káva cikorka (alternativa kávy z čekanky) nebo další alternativy (z žita, ječmene) a k ní se přikusoval žitný chléb (později se objevil i bílý pšeničný, ale pšeničná mouka se používala spíše do koláčů), v lepších rodinách si ho namazali tence máslem. K obědu se dělala polévka ze zeleniny, bylinek, brambor, luštěnin nebo krupice. Polévky byly základem většiny jídelníčků a lišily se dle krajů (zelňačka na Moravě, kulajda v jižních Čechách, kyselo v severních a východních Čechách kyselo). V této době měly polévky velký význam, protože byly syté. Večeřeli se zbytky od oběda nebo opět chléb. Často se vařila jídla nízkonákladová jako šunkofleky, lepenice, knedlík s vajíčkem, uhlířina, bramborové placky, nudle s mákem, sladké knedlíky nebo guláše.

Víkend byl spjatý s kaloricky vydatnějšími a náročnějšími pokrmy. Ve většině domácností se jedlo maso a polévky zahuštěné kapáním, drobením, kroupy, krupkami, nudlemi nebo fleky. Na městských stolech se maso objevovalo častěji do týdne.

Specialita Čechů: sladká jídla jako hlavní chod

K prvorepublikovému kulinářství patří i sladké pečení – bábovky, záviny, bublaniny, řezy a koláče. Koláče se jedly po polévce jako hlavní chod. České kuchařky byly z více než poloviny plné sladkého pečení, což v jiných zemích nebylo zvykem.

Zrodila se bílá mouka

Na přelomu 19. a 20. století se změnil způsob mletí mouky a zrodilo se bílé pečivo. Dřívější mletí mouky mezi dvěma kameny vystřídalo „amerikánské“ mletí ve velkých válcových mlýnech, které dokáží odstranit obilku a klíček a zrno umlít velmi jemně.

Vychrtlost se nenosila, byla považována za nemoc

Ženy za první republiky měly podobné problémy jako my nyní – řešily své drahé polovičky, módu, prací prostředky, nedokonalosti pleti, tvar a velikost ňader, oka na punčoše, premenstruační bolesti a samozřejmě také svou postavu. Kromě nadváhy se ženy trápily i přílišnou hubeností a chtěly nabrat ta kila, která jim k perfektní postavě scházela. Kostnatá vyhublost se v této době nenosila, taková žena nebyla považována za atraktivní. Časopisy byly plné otázek „Proč jste hubená? Proč vám nic nesluší? Proč podléháte snadno nemocem, podrážděnosti, únavě a celkové slabosti?“ a reklam jako: „Hubenost hyzdí muže i ženy! Nic jim nesluší, šaty na nich visí, stydí se jít do společnosti.“ Dobový ideál krásy odpovídal „zlaté střední cestě“ a ženy se jí chtěly přiblížit.

Příčiny nadváhy dle prvorepublikových lékařů

  • přejídání (nepoměr mezi příjmem a výdajem)
  • přílišné pohodlí
  • lenost
  • flegmatičnost
  • dlouhé vyspávání
  • spánek po vydatném obědě
  • nedostatek pohybu

Za první republiky se doporučovala lidem s nadváhou dieta, při které měli vyřadit veškeré cukrovinky, čokoládu, tučné maso, tučné ryby, olejovky, uzenáče, smažené maso a ryby, koblihy, majonézy, slané pokrmy, likéry a pivo. Také velmi sladké ovoce jako jsou fíky, datle, banány, rozinky a tučné ořechy.

Jak by se vám jedlo před sto lety?

Chybělo by vám něco z dnešních jídel a pochutin? Byli byste se svojí postavou „in“? Máte v rodině pamětníka, který zažil tuto dobu? Pošlete nám jeho vzpomínky na stravu v dětství, rádi je zveřejníme. Jako národ totiž velmi rychle zapomínáme. Na naši minulost, na hodnoty lidí z první republiky i na to, jak moc se teď máme dobře. Pojďme si tedy připomenout, jak to bylo dříve a važme si toho, co máme dnes.

Zdroj obrázku: isifa.com, vitalia.cz

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...
  1. Není to sto let, ale tak 90. Máčeli si chleba, housky, vánočku do mléka, nebo do té cikorky. Taky proto, že to po nějaké době ztrdlo, tak aby to zas změklo. Hodně se jedly brambory, mléko, zelí, prostě to, co vyrostlo doma. Maso jen o víkendu. o Vánocích jablka a ořechy pro děti. To bylo místo sladkostí.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStrašidelné obličeje
Další článek5 kg šlo dolů jako nic (Zdeněk, 41 let)